Çekya'nın başkenti Prag, Türk Büyükelçiliği'nin cumhuriyetin 100'üncü yılı için üç metrelik bir Atatürk heykeli dikmesi talebini reddetti. Büyükelçilik, heykeli büyükelçilik binasının karşısındaki Ankarska Caddesi'nde bulunan bir parka koymak istemişti. Prag 6'ncı bölgesi sözcüsü, belediye meclisi üyelerinin isteği değerlendirdiğini ve bölge yetkilileri ile Çek Dışişleri Bakanlığı'yla görüşmelerin ardından talebi reddetmeye karar verdiklerini belirtti.
14 Ağustos 2023

Youtube yayıncısı Bahar Feyzan'ın, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) CHP'den 30 milyon lira alarak seçime girdiğini iddia etmesi üzerine, TİP Feyzan hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve manevi tazminat davası açacağını duyurdu. TİP, tazminat davasından elde edilecek gelirin tamamının depremzedeler için kullanılacağını belirtti. Feyzan ise iddiasının kaynağını açıkladı.
14 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile boş ofislerin konuta dönüştürülmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi. Bu düzenleme, Covid-19 nedeniyle ofis kullanımının azalması ve konut ihtiyacının artması dikkate alınarak yapıldı. 1 Temmuz 2024'e kadar sonuçlanmak kaydıyla parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.
12 Ağustos 2023

ABD'de Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya verilen destek, afet yardımı ve sınır ile göçmen sorunlarıyla mücadele kapsamında ek finansman sağlamak için Kongre'den 40 milyar dolarlık ek acil durum fonunu onaylamasını talep etti. Fonun onaylanması durumunda, 24 milyar doları Ukrayna'ya yardım ve diğer uluslararası ihtiyaçlar, 12 milyar doları afetle mücadele, 4 milyar doları ise sınır ve göç sorunlarıyla mücadele için kullanılması planlanıyor. Ancak, ABD Kongresi'ndeki bazı Cumhuriyetçiler ek bütçe talebine tepki göstererek, fonu desteklemeyeceklerini belirtti.
11 Ağustos 2023

Muğla Milas'taki Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Bu süreçte eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akbelen için toplanan milletvekillerine zeytinyağı dağıttı. Zeytinyağının, maden sahalarına dikilen zeytin ağaçlarından elde edildiği belirtildi. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, eski bakana zeytinyağını iade ederek Akbelen'den vazgeçmeyeceklerini belirtti.
8 Ağustos 2023

CHP'li Özgür Özel, Yeşil Sol Partili (YSP) Hakkı Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş, Demokrat Partili (DP) Cemal Enginyurt dahil 12 vekilin 15 dokunulmazlık dosyası Meclis başkanlığına sunuldu. Dosyaların sekizi YSP, üçü CHP, ikisi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), birer tanesi İYİ Parti ve DP milletvekiline ait. Öcalan, Oluç ve Aydeniz'in ikişer dosyası bulunuyor.
8 Ağustos 2023

Türkiye'de enflasyonla mücadele politikalarının daraltıcı etkileri ve yeniden yükselen enflasyon, piyasalarda stagflasyon endişelerini artırdı. Stagflasyon, ekonomide durgunlukla yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Sektör temsilcileri, iç talebi etkilemeyecek politikalara ağırlık verilmesi ve finansmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ve TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, stagflasyon riskine karşı uyarılarda bulundu.
8 Ağustos 2023

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul ve ilçe seçimlerini kazanacaklarını belirtti. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önceki 'yola devam etme' mesajlarıyla paralel görünüyor. Ancak İmamoğlu'nun partisi, 2019 yerel seçimlerinde belediye meclisinde çoğunluğu sağlayamamıştı. CHP'nin kurultay süreci başladı ve parti meclisi ikiye ayrılmış bir görünüm veriyor.
4 Ağustos 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Disney Plus'ın 'Atatürk' yapımını yayınlamama kararına tepki olarak, platforma karşı her türlü yaptırımın uygulanacağını belirtti. Yayman, Meclis açıldığında Disney Plus Türkiye yetkililerini çağırıp iptal gerekçelerini komisyonlarına açıklamalarını isteyeceklerini ifade etti. Ayrıca, Disney Plus'ın lisansının iptali dahil, bant daraltma ve reklam yasağı gibi yaptırımların uygulanabileceğini söyledi.
3 Ağustos 2023

CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Akbelen Ormanı'ndaki kömür madeni ve ağaç kesimine karşı TBMM'yi olağanüstü toplanmaya çağırdı. Köylüler, 2019'dan bu yana Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Muhalefet partileri, ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Meclis'in olağanüstü toplanabilmesi için 120 milletvekilinin imzası ve TBMM başkanının olumlu yanıtı gerekiyor.
2 Ağustos 2023

2018'de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar ve saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, adalet arayışlarını sürdürüyor. Aile, Adalet Bakanlığı'na yürümek istedi ancak polisler tarafından engellendi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'la görüşmek isteyen aile, bakanlık binasına girişlerinin de engellendiği belirtildi.
2 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası bir İstanbul depreminde 600 bin konutun yıkılabileceğini ve bu durumun İstanbul'u bir hapishaneye dönüştürebileceğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'a özel bir yasa için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bu yasanın, İstanbul'un kentsel dönüşümü ve depreme hazırlığıyla ilgili olacağını ve aciliyet nedeniyle 1-2 ay içerisinde Meclis'e getirilmesini planladıklarını söyledi.
2 Ağustos 2023

ABD, Macaristan'ın 'defalarca dile getirilen' güvenlik açıklarını ele almadığını savunarak bu ülkeye vize kısıtlaması getirdi. İki ülke arasındaki ilişkiler, Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili oylamayı ertelemesi ve LGBTİ+ haklarını kısıtlamasıyla gerildi. ABD'nin Budapeşte büyükelçiliği, 'Elektronik Seyahat Yetkilendirme Sistemi' kapsamında Macarlara sunulan geçerlilik süresinin iki yıldan bir yıla düşürüleceğini ve sistem kapsamında yalnızca tekil ziyaretlere izin verileceğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depremzede ve sosyo-ekonomik durumu kötü olanlar dahil binlerce öğrenci yurtsuz kaldı. Üniversiteye bağlı beş yurt, 'depreme dayanıklı olmadığı' gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanının yaklaşık yarısını, yani 2 bin 500 kişilik bir kontenjanı ortadan kaldırıyor. Okul yönetimi, öğrencilerin sorularını ve çözüm önerilerini yanıtsız bırakıyor. Öğrenciler, okul yönetiminin bu tutumu karşısında kendi çabalarıyla çözüm arıyor.
30 Temmuz 2023

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyen araç sahipleri, araçlarını trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV için, araç sahipleri en az 4 bin 240 lira ödeyecek. Araç satışları da ek MTV ödemesini gerektirecek. Deprem nedeniyle ağır hasar gören veya kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna tutulacak.
28 Temmuz 2023

İtalya'da, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin büyük ortağı aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisinin hazırladığı, taşıyıcı anneliğin 'evrensel suç' sayılmasına yönelik yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Tasarı, Senato'dan da onay alması halinde yasalaşacak ve İtalya'da taşıyıcı annelik uygulaması evrensel bir suç haline gelecek. Bu yasa tasarısının amacının, taşıyıcı annelik uygulaması için yurt dışına gidilmesini engellemeyi amaçladığı belirtiliyor.
27 Temmuz 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te düzenlenen olağanüstü toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP liderliği için Özgür Özel'i destekleyebileceğini belirtti. Bahçeli, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in konuşmasını değerlendirirken, 'Cumhuriyet Halk Partisi'nde sınıf arkadaşım (Kemal Kılıçdaroğlu) devam etmezse Ekrem’e karşı Özgür derim' ifadesini kullandı.
25 Temmuz 2023

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Meclis'te geçmiş dönemlerde vekillik yapmış bir kişi tarafından yumruklu saldırıya uğradı. Saldırganın Turan Tüysüz olduğu belirtildi. Tüysüz, 2002 seçimlerinde CHP'den vekil seçilmiş, ancak 2005'te partisinin İstanbul il başkanını yumrukladığı ve kurultay salonuna silahla geldiği gerekçesiyle partisinden istifa etmişti.
25 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile imzalanan ve kamuoyuna duyurulmayan bir protokol hakkında kendini savundu. Kılıçdaroğlu, protokolün iki lider arasında imzalandığını ve kamuoyuna açık olmadığını belirtti. Ancak, protokol hakkında konuşmalar devam ederken, Kılıçdaroğlu'nun parti meclisi toplantısında kendini savunmak durumunda kaldığı belirtildi. Kılıçdaroğlu, protokolün iki lider arasındaki mahrem konu olduğunu ve bu belgeyi parti arşivine koyacağını ifade etti.
25 Temmuz 2023

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin yargı reformu tasarısı, ülkede büyük protestolara neden oldu. Tasarı, yüksek mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini sınırlıyor ve hükümetin kararlarını bozma yetkisini kaldırıyor. Tasarının kabul edilmesi, ülkede geniş çaplı protestolar ve grevlere yol açtı. Ayrıca, İsrail ordusunda görevli yedek askerler de yasa teklifine tepki göstererek eğitimlere katılmayacaklarını bildirdi.
24 Temmuz 2023
İşaretlediklerim