Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bütçeyle ilgili çalışmaların sonuçlarını yılbaşı civarı neticelendirmeyi planladığını belirtti. Hükümet, deprem maliyetlerini gerekçe göstererek Meclis'ten 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin liralık ek bütçe geçirmişti. Ek bütçeyle yılın son beş ayında elde edilmesi öngörülen vergi geliri, 1 trilyon 150 milyar 496 milyon 400 bin lira olarak hesaplandı. Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Temmuz 2023

İfade Özgürlüğü Derneği'nin (İFÖD) raporu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kendi kararlarını uygulamayarak sansüre kapı araladığını belirtiyor. Rapor, AYM'nin ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri karşısında etkisiz bir iç hukuk yolu mekanizmasına dönüştüğünü ve kontrolü tamamen sulh ceza hakimliklerine bıraktığını ifade ediyor. Rapor ayrıca, 2022 sonu itibariyle 712 bin 558 web sitesi, 150 bin URL adresi, 9 bin 800 Twitter hesabı, 55 bin 500 tweet, 16 bin 585 YouTube videosu, 12 bin 000 Facebook içeriği ve 11 bin 150 Instagram içeriğine erişim engeli getirildiğini belirtiyor.
24 Temmuz 2023

CHP Parti Meclisi'nde (PM), görevden alınan Muş, Ağrı, Mardin il başkanları ve İstanbul Beykoz ilçe başkanının göreve iadesi için yapılan oylamada yeterli çoğunluk sağlanamadı. Göreve iade için 61 üyeli PM'de, üçte iki çoğunluk olan 40 oya ulaşılması gerekiyordu. Ancak hiçbir başkan için bu çoğunluk sağlanamadı. Bu durum, parti içinde 'değişim' isteyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'li bazı kurmayların PM'yi toplantıya çağırma çabalarını da etkiliyor.
23 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağlatan sözleriyle tanınan AKP'li Bolu Belediye Meclisi üyesi Hacer Çınar, ekonomik zamlara tepki gösterdi. Çınar, sağlık işçilerinin geriye dönük haklarının ödenmesi konusunda bir basın açıklaması yaptı ve 'sabırlarının tükendiğini' belirtti. Çınar, ev kiralarının, vergi oranlarının ve temel ihtiyaç maliyetlerinin arttığını, altın ve döviz fiyatlarının fırladığını ve bu durumun işçilerin yaşamını zorlaştırdığını ifade etti.
21 Temmuz 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Meclis'teki oylamalarda bazı milletvekillerinin oy kullanmaması hakkında açıklamalarda bulundu. Öztrak, iktidar partisinin oylarının belli olduğunu ve bunu etkilemenin zor olduğunu belirtti. Ayrıca, oylamanın ucu ucuna olduğu durumlarda milletvekillerinin hemen Meclis'e çağrıldığını ifade etti. Öztrak, kendisinin ve bazı yöneticilerin genel merkezde görevli oldukları için oylamalarda bulunmadıklarını, diğer milletvekillerinin ise denetimde veya sel felaketinin yaşandığı bölgelerde olduklarını söyledi.
20 Temmuz 2023

23 yaşındaki ABD'li asker Travis King, Kuzey Kore sınırını izinsiz ve isteyerek geçti. King'in sınırı geçerken koştuğu ve yüksek sesle kahkahalar attığı belirtildi. Bu durum, zaten gergin olan ABD ve Kuzey Kore ilişkilerindeki sorunları tekrar gündeme getirdi. King'in akıbeti hakkında henüz bir bilgi bulunmamaktadır ve ABD yetkilileri, Kuzey Kore'den bilgi talep etmelerine rağmen henüz bir dönüş alamadıklarını belirtiyorlar.
20 Temmuz 2023

CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin son zamlar ve yurttaşların ekonomik sorunlarını konuşmak üzere TBMM'nin açılması için yaptığı başvuru kabul edildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM'yi 25 Temmuz Salı günü toplantıya çağırdı. Muhalefetin önergesinde, AKP iktidarının uyguladığı ekonomi politikalarının ve ekonomi yönetiminin hatalarının yarattığı sorunların büyüdüğü, Türk lirasının değer kaybettiği, enflasyonun yükseldiği, işsizlik sorununun devam ettiği ve yurttaşların yoksulluk ve güvencesizlikle karşı karşıya kaldığı belirtildi.
19 Temmuz 2023

İsrail Hava Kuvvetleri'nde görevli yedek askerler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını belirterek ordudan ayrıldıklarını duyurdu. Aralarında general ve albay rütbesindeki isimlerin de bulunduğu 161 yedek asker, İsrail'in demokrasiden diktatörlüğe dönüşeceği endişesini dile getirdi. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yargı düzenlemesini ertelediği ancak bütçenin Meclisten geçmesinin ardından tekrar gündeme getireceğini açıkladığı belirtildi. Yargı düzenlemesi, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldırmayı öngörüyor ve ülkede protestolara neden oluyor.
19 Temmuz 2023

Mehmet Özhaseki, depremden sonra 55 bin kişinin çadırlarda, 467 bin kişinin ise konteyner kentlerde yaşadığını belirtti. Kira fiyatlarındaki artışı arz eksikliğine bağladı. Yıkım gerektiren binalar ve inşaat süreçleri hakkında bilgi verdi. Yerinde dönüşüm için vatandaşlara teşvikler sunulacağını, 100 metrekarelik ev için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, olası bir İstanbul depremi konusunda endişelerini dile getirerek, bu konuda hazırladığı projeleri paylaşacağını ifade etti.
17 Temmuz 2023

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargı yetkilerini sınırlama planına karşı protestolar 28. haftasına girdi. Ülke genelinde, özellikle Tel Aviv olmak üzere birçok kentte yüzbinlerce kişi gösterilere katıldı. Göstericiler, demokrasi sloganları atarak ve 'SOS' yazılı pankartlar açarak hükümetin aşırı sağcı politikalarını eleştirdi. Netanyahu, yargı reformunu ertelediğini duyurmuş ancak bütçenin Meclisten geçmesinin ardından tekrar gündeme getireceğini açıklamıştı.
16 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nin TBMM'de grup kurmasının ardından, AKP Meclis'teki bazı komisyonlar ve TBMM Başkanlık Divanı'ndaki üye sayılarını artırarak önerge getirdi. Bu değişiklikle Plan ve Bütçe Komisyonu üye sayısı 30'dan 31'e, Başkanlık Divanı katip üye sayısı 10'dan 11'e ve bakanlık komisyonlarının üye sayısı 26'dan 27'ye yükseltildi. AKP'nin bu adımı, yeni parti grubunun Meclis'te koltuk kazanmasının önüne geçmek için atıldı.
12 Temmuz 2023

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ortak bir grup toplantısı düzenledi. Bu toplantı, iki partinin Meclis'teki altıncı grubu oluşturma kararının ardından gerçekleşti. Grubun başkanı Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ olarak belirlendi. Toplantıda her iki partinin genel başkanları Temel Karamollaoğlu ve Ahmet Davutoğlu da konuşma yaptı.
12 Temmuz 2023

14 Mayıs seçimlerinin ardından Meclis'in çalışmalarına başlamasıyla muhalefet milletvekilleri, soru önergelerini artırmak için farklı yöntemler kullanıyor. İl ve ilçeler için ayrı ayrı hazırlanan önergeler, soru sayısını katlayarak artırıyor. Ayrıca, ortak konular bölünerek ve mağdur isimleri için ayrı önergeler hazırlanarak önerge sayısı arttırılıyor. 27'inci dönemde toplam 82 bin 794 soru önergesi verilmişken, bu önergelerin dörtte biri üç milletvekiline ait. En yüksek sayıda önerge veren isim CHP'li Sezgin Tanrıkulu olurken, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP'li Ömer Fethi Gürer de yüksek sayıda önerge veren diğer isimler arasında.
11 Temmuz 2023

Türkiye'de hafta sonu Meclis'e sunulan ek bütçe kanun teklifi ile vergilerin artırılması ve cumhurbaşkanına borçlanma limitinin artırılması yetkisi verilmesi planlanıyor. İş Yatırım, bu gelişmeleri değerlendirerek, yerel seçimlere doğru popülist politikaların sürdüğünü ve ek bütçe kanun teklifinin, seçim vaatlerinin finansmanı ve deprem hasarlarının karşılanması için vergi artışlarını içerdiğini ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat maliyetinin Hazine'den Merkez Bankası'na aktarılması ve borçlanma limitinin artırılması talebinin de popülist politikaların bir parçası olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İZSU Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurulu'nda, ağustos ayından itibaren geçerli olacak şekilde suyun metreküp fiyatına yüzde 43,47 oranında zam yapılmasını oy çokluğuyla onayladı. Geçen yıl Nisan ayında başlatılan ve şebeke suyu tarifesinin Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre aylık belirlenmesi uygulaması, Sayıştay'ın maliyet artışlarının aylara bölünerek tarifelere yansıtılmasının uygun bulunmaması nedeniyle sonlandırılmıştı. Sayıştay'ın talebi üzerine, yılda iki kez artış yapılabilmesi kararlaştırıldı.
10 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Feshane'de açılan 'Ortadan Başlamak' sergisi, AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz tarafından eleştirildi. Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını talep etti ve aksi takdirde demokratik ve hukuki haklarını arayacaklarını ifade etti. Daha önce sergi, 'LGBTİ+ propagandası' iddiasıyla saldırı girişimine uğramıştı. Türkyılmaz, Feshane'nin manevi bir mekan olduğunu ve İBB Başkanı'nın buranın tasavvuf müzesi olarak işlev göreceğini taahhüt ettiğini belirtti.
10 Temmuz 2023

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, 2023 yılının ilk altı ayında en az 889 işçi iş kazaları sonucu yaşamını yitirdi. Haziran ayında ise 159 işçi hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinin yaş gruplarına ve ölüm nedenlerine göre dağılımı raporda detaylandırıldı. Trafik ve servis kazaları, ezilme ve göçükler, kalp krizi ve beyin kanamaları en yaygın ölüm nedenleri arasında yer aldı.
10 Temmuz 2023

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim