ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, son enflasyon verilerinin güveni biraz artırdığını ifade etti. Powell, ilk çeyrekte enflasyon hedeflerine ulaşamadıklarını ancak ikinci çeyrekte bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Faiz indirimine ilişkin soruları yanıtsız bırakan Powell, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşmeden politikayı gevşetmeyeceklerini vurguladı. ABD'de çekirdek enflasyon, Ağustos 2021'den beri en düşük artışı kaydetti.
15 Temmuz 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonun düştüğüne dair daha fazla kanıt görülmeden faiz indirilmeyeceğini vurguladı. 11-12 Haziran'da düzenlenen toplantının tutanaklarında, enflasyonun yavaşladığına dair ek kanıtların beklendiği belirtildi. Fed yetkilileri, yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılana kadar sabırlı olunması gerektiğini ifade etti. Son toplantıda politika faizi yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutuldu.
3 Temmuz 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Ancak bu artış, ekonomistler tarafından yeterli görülmedi ve beklentilerin altında kaldı. Ekonomistler, yapısal reform ihtiyacına dikkat çekerek, faiz artırımının tek başına ekonomik sorunları çözemeyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun yüzde 40 civarında olduğu bir ortamda yüzde 17,5 faiz oranının yeterli olmadığına dikkat çekildi.
20 Temmuz 2023

Merkez Bankası, TL'nin değer kaybını önlemek için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüklerini değiştirdi ve bu hamleyle kur korumalı mevduat hesaplarını (KKM) daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyesine ulaşmasıyla KKM faizlerinin de yüzde 50'ye çıkabileceği ifade ediliyor. 31 Mart'ta KKM'ye uygulanan faiz sınırı kaldırılmış ve bankaların asgari faiz oranı olarak politika faizini, üst limiti ise kendilerinin belirlemesine olanak tanınmıştı.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim