Meta şirketi, Instagram ile bağlantılı ve Twitter'a rakip olarak geliştirilen Threads platformunun web sürümünü seçili kurum ve kişilere erken erişim sağlayarak test etmeye başladı. İlk paylaşımı Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg yaparken, Netflix ve Gary Vee gibi isimler de platformu ilk kullananlar arasında. Ayrıca 20 içerik üreticisi ve iş insanı da erken erişim hakkı kazandı. Web arayüzü şu an için temel işlevlere sahip ve kullanıcılar gönderileri beğenebiliyor, yorum yapabiliyor ve paylaşabiliyor.
5 Temmuz 2023

ABD Brown Üniversitesi'nden araştırmacılar, Kenya'daki Afrika fillerinin yeme alışkanlıklarını inceledi. GPS tasmaları ve dışkı örnekleri kullanarak yapılan araştırmada, fillerin 367 bitki çeşidi tükettiği ve yağışlı aylarda otları, kurak mevsimde ise ağaç yapraklarını tercih ettiği belirlendi. Ayrıca, dişi fillerin hamilelikleri sırasında bazı bitkileri aşerdiği gözlemlendi. Araştırma sonuçları, fillerin farklı yeme alışkanlıkları sayesinde rekabete girmeden sürüyle birlikte yaşadığını, ancak iklim değişikliği nedeniyle azalan kaynakların türün hayatta kalma şansını azalttığını ortaya koydu.
5 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg ile yapmayı planladığı kafes dövüşü öncesinde UFC dövüşçüsü George St-Pierre ile antrenman yaptı. Musk, daha önce Zuckerberg'e Twitter'a alternatif olarak kurmayı düşündüğü 'Threads' adlı metin tabanlı platform üzerinden meydan okumuş ve Zuckerberg bu dövüş teklifini kabul etmişti. Antrenman sonrası Musk ve St-Pierre, sosyal medyada birlikte çekilmiş fotoğraflarını paylaştılar ve Musk antrenmanın eğlenceli geçtiğini ancak daha çok çalışmaya ihtiyacı olduğunu esprili bir dille ifade etti.
4 Temmuz 2023

Meta, Instagram ile entegre çalışacak yeni bir sosyal medya platformu olan Threads'ın perşembe günü kullanıma açılacağını açıkladı. Threads, kullanıcıların Instagram'daki arkadaş listelerini kullanarak aynı kullanıcı adları ile etkileşimde bulunmalarını sağlayacak bir metin tabanlı sohbet uygulaması olarak tanımlanıyor. Bu duyuru, Elon Musk'ın Twitter'da bazı görüntülemeleri sınırlaması ve bu kararın büyük tepki çekmesinin ardından geldi.
4 Temmuz 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmaya devam ediyor ve piyasa değeri yeniden 3 trilyon doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunmakta ve bunların beşi ABD merkezli. İlk ondaki diğer şirketler arasında Microsoft, Suudi Aramco, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Berkshire Hathaway, Meta Platforms, Tesla ve TSMC yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Uber Technologies, ekonomik koşullar ve maliyet tasarrufu gerekçesiyle işe alım ekibinden 200 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu işten çıkarmalar şirketin toplam çalışan sayısının yüzde 1'inden azını etkileyecek ve çoğunlukla ABD merkezli pozisyonları kapsayacak. Uber'in dünya genelinde 32 binden fazla çalışanı bulunmakta ve bu sayıya sürücüler dahil değil. Ayrıca, Lyft ve Grubhub gibi diğer teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yapmıştı.
22 Haziran 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, TRT'nin dijital platformunda yayınlanan ve kamu kaynaklarıyla finanse edilen 'Metamorfoz' adlı dizinin kendisi hakkında gerçek dışı bilgiler içerdiğini ve bir 'itibar suikasti' olduğunu belirtti. Kavala, 2058 gündür hapiste olup, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen serbest kalmadı. Kavala, dizide rol alan genç sanatçıların bu projede yer almaktan rahatsızlık duymamalarına üzüldüğünü ifade etti. Ayrıca, Kavala'nın yargılanma süreci ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) başvurusunun reddedilmesi gibi konulara değinildi.
20 Haziran 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) Mayıs dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 10 bin 72 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 34 bin 838 TL'ye yükseldi. Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye'de, açlık sınırı asgari ücretin 730 lira üzerinde bulunuyor. Yoksulluk sınırı ise eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçları da içerecek şekilde hesaplanıyor.
15 Haziran 2023

Danimarka Sanayi, İş ve Finans Bakanı Morten Bodskov, büyük teknoloji şirketlerinin kişisel veri toplama konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ve çocukların verilerinin korunması için yaş sınırını 13'ten 15 veya 16'ya çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Bu düzenlemeyle, teknoloji şirketlerinin çocukların verilerine erişebilmesi için ebeveyn izni gerekecek. Ayrıca, reşit olmayan kullanıcıların pornografik içerik ve savaş videolarına erişimini sınırlamak için yaş doğrulama önlemleri getirilmesi planlanıyor. Almanya'nın 16 yaş sınırı belirlediği ve diğer Avrupa ülkelerinin de benzer düzenlemeler üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
13 Haziran 2023

Meta, popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a, Telegram'da bulunan ve sınırsız kişiye özel paylaşım yapılabilen 'kanal' özelliğini ekleyeceğini duyurdu. Bu özellik ilk olarak Kolombiya ve Singapur'daki kullanıcılara sunulacak ve önümüzdeki aylarda diğer ülkelere de yayılacak. Kullanıcılar bu yeni özellik sayesinde hobiler, spor takımları ve siyasi güncellemeler gibi konularda kanalları takip edebilecekler.
8 Haziran 2023

Apple, yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda 'Vision Pro' adlı yeni karma gerçeklik gözlüğünü duyurdu. Apple CEO'su Tim Cook, ürünü 'geleceğin ürünü' ve 'ilk giyilebilir bilgisayar' olarak nitelendirdi. Vision Pro, 3 bin 499 dolar başlangıç fiyatıyla gelecek yılın başlarında satışa sunulacak ve ultra yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemi ile hem sanal hem de artırılmış gerçeklik deneyimi vaat ediyor. Gözlük, harici bir pil ile daha hafif ve küçük bir tasarıma sahip olacak.
6 Haziran 2023

Meta'ya bağlı popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların gönderdikleri mesajları 15 dakika içinde düzenleyebilmelerine imkan tanıyacak bir güncelleme yapacağını duyurdu. Düzenlenen mesajlar 'düzenlendi' ifadesiyle işaretlenecek, ancak alıcılar düzenleme geçmişini göremeyecekler. Bu özellik, uçtan uca şifreleme ile korunacak ve önümüzdeki haftalarda iki milyar kullanıcıya sunulacak.
23 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, ilk turda %5.17 oy alan Sinan Oğan'ın Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklaması, Twitter'da çeşitli tepkilere neden oldu. Oğan'ın bu kararı, daha önce 'Türkiye'nin birlik bütünlüğü ve istikrarı'na vurgu yaparak duyurmuştu. İlk turda Oğan'a oy veren seçmenlerin ikinci turdaki tercihleri belirsizliğini korurken, Oğan'ın destek kararı sosyal medyada eleştiri ve hayal kırıklığı ifadeleriyle karşılandı.
22 Mayıs 2023

Meta, Avrupa Birliği'nin kişisel verileri koruma kanununu ihlal etmekle suçlanarak İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından 1,3 milyar dolarlık cezaya çarptırıldı. Şirket, ABD'ye kişisel veri transferini beş ay içinde durdurmalı ve altı ay içinde veri işleme faaliyetlerini AB kurallarına uygun hale getirmelidir. Meta, kararın haksız ve gereksiz olduğunu, hukuki bir çatışmadan kaynaklandığını savunarak itiraz edeceğini açıkladı. Bu ceza, Genel Verileri Koruma Düzenlemesi kapsamında bugüne kadar uygulanan en büyük ceza olarak kaydedildi.
22 Mayıs 2023

Vodafone, yeni CEO Margherita Della Valle'nin göreve gelmesiyle birlikte şirket yapısını basitleştirmek amacıyla dünya genelinde 11 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu işten çıkarmalar, şirketin toplam çalışan sayısının yaklaşık yüzde 11'ini oluşturacak ve şirket tarihinin en büyük işten çıkarması olacak. Vodafone daha önce İtalya'da bin kişiyi ve Almanya'da 1300 kişiyi işten çıkarmayı planladığı iddia edilmişti. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar gerçekleştiriyor.
16 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 7,87 düşüşle tamamladı. Sektörel endeksler arasında en büyük kaybı yüzde 10,42 ile Teknoloji Endeksi yaşadı. Haftanın kazandıran hissesi yüzde 6,18 ile Coca Cola İçecek oldu. Altın fiyatları yüzde 0,56 düşerken, dolar yüzde 0,25 değer kazandı ve 19,4540 lira oldu. Avro ve İngiliz sterlini de değer kazanırken, İsviçre frangı değer kaybetti.
30 Nisan 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, AKP döneminde İBB'nin özel bir şirketten arazi satın alması sonucu 106 milyon dolar zarara uğratıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın yolsuzluk dosyalarına el koyduğu ancak dönemin yöneticileri hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmadığını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Metal Yapı Konut'tan satın alınan ve imar planı değiştirilen eski lunapark arazisi de dahil olmak üzere 50 yolsuzluk dosyası hazırlandı. Gökce, konunun takipçisi olacaklarını ve kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılmasına ilişkin takdiri kamuoyuna bıraktığını ifade etti.
26 Nisan 2023

Video oyunu şirketi Epic Games, Çek süpermodel Eva Herzigova'nın hipergerçekçi bir dijital ikizini yarattı. Modelin avatarı, gerçekçi olması için 70 kamera ile tarandı ve hareketlerinin insan gibi olması için özel çekimlere katıldı. Bu dijital ikiz, metaverse'deki moda haftaları gibi etkinliklere katılabilir. Epic Games, gerçekçi dijital insanların yaratılmasını sağlayan MetaHumans teknolojisini 2021 yılında tanıtmıştı ve bu teknoloji giderek gelişiyor.
25 Nisan 2023

Apple, 'Karma Gerçeklik' adını verdiği yeni VR gözlüğünü Haziran ayında piyasaya çıkaracağını duyurdu. Bloomberg tarafından aktarılan bilgilere göre, gözlük spor karşılaşmalarını izleme, film ve video izleme, çeşitli Apple uygulamalarını kullanma, oyun oynama ve fotoğraf çekme gibi özelliklere sahip olacak. VR gözlüğünün iOS platformunu temel alması bekleniyor ve bu sayede iPhone, iPad ve Mac'lerle uyumlu olacak. Ayrıca ana ekran arayüzünün iPad'e benzeyeceği ve Wi-Fi, Bluetooth gibi bağlantı özellikleri ile parmak izi ve göz tarama sensörlerine sahip olacağı belirtiliyor.
19 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 3,42 artışla 5.092,88 puandan kapattı. Mali, Sanayi, Hizmetler ve Teknoloji endeksleri de sırasıyla yükseliş gösterdi. Haftanın en çok kazandıran hissesi Girişim Elektrik Sanayi oldu. Ayrıca altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini gibi döviz kurları da değer kazandı.
16 Nisan 2023
İşaretlediklerim