Karaman'da bir ilkokulda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sırasında, Dilan Polat'ın polisler tarafından gözaltına alınmasını canlandıran bir mizansen düzenlendi. Bu gösteri, sosyal medyada yayılan bir video ile gündeme geldi. Ali Eyüboğlu, bu mizansenin çocuklara uygun olmadığını ve Dilan Polat gibi yargılanan bir kişiyi rol model olarak göstermenin yanlış olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın olayı soruşturduğu belirtildi.
27 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm öğretim kademeleri için hazırlanan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' adı verilen bu müfredat, on yıllık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Taslak, bir hafta boyunca kamuoyunun görüşlerine açık olacak ve bu süreçte gelen eleştiriler ve öneriler doğrultusunda revize edilecek. Yeni müfredatın gelecek eğitim öğretim yılından itibaren belirli sınıf seviyelerinde kademeli olarak uygulanması planlanıyor.
26 Nisan 2024

Avrupa Birliği, 2016 yılında Türkiye ile imzaladığı göç anlaşması çerçevesinde Suriyeli mültecilere yardım amacıyla Türkiye'ye mali destek sağladı. Ancak Avrupa Sayıştayı, bu fonların nasıl kullanıldığına dair etkili bir denetim yapamamaktan ve gerekli verilere ulaşamamaktan şikayetçi. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetçilere bilgi vermeyi reddetmesi, fonların eğitim alanında nasıl kullanıldığını belirlemeyi güçleştirmekte. Bu durum, AB tarafından finanse edilen projelerin etkisini ve sürdürülebilirliğini ölçme çabalarını olumsuz etkiliyor.
25 Nisan 2024

Türkiye'de otistik bireyler ve aileleri, anayasal ve yasal haklara eşit şekilde erişimde ciddi ayrımcılıklarla karşılaşıyor. Otistik bireylerin temel haklarına erişimde yaşadığı sorunlar, sivil toplum kuruluşlarının mücadelesi ve çeşitli projelerle gündeme getiriliyor. Özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinde yaşanan ayrımcılık, otistik bireylerin toplumsal entegrasyonunu zorlaştırıyor. Ayrıca, otistik bireyler için uygun bakım evlerinin eksikliği ve yasal hakların uygulanmaması gibi sorunlar devam ediyor.
25 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 'Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim' broşürü, Anadolu ve Fen liselerine olan yüksek talebe rağmen, İmam Hatip ve Meslek Liselerinin sayısının artırıldığını gösteriyor. Anadolu liselerine olan talep, öğrenci başına düşen yüksek sayıdan anlaşılırken, İmam Hatip liselerinin öğrenci sayısı azalmasına rağmen sayılarının artırıldığı belirtiliyor. Ayrıca, üniversiteye giriş oranları da dikkate alındığında, Anadolu ve Fen liselerinin İmam Hatip ve Meslek liselerine göre daha başarılı olduğu görülüyor. Bu durum, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikalarının velileri ve öğrencileri belirli lise türlerine mecbur bıraktığı yönünde eleştirilere yol açıyor.
19 Nisan 2024

Diyarbakır'da bir lise öğrencisinin velisi, 80 dakika süren blok derslerin öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını iddia ederek bu uygulamanın sonlandırılmasını talep etti. Talep, ilgili makamlar tarafından ciddiye alınmayınca veli, Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurdu. KDK, blok derslerin öğrenci merkezli aktif öğrenmeyi zorlaştırdığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği'ne bu uygulamaya son verilmesi yönünde tavsiye kararı verdi.
11 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim verme sorumluluğunu terk ettiği ve okulları tarikat, cemaat ve siyasetçilerin etkisi altına aldığı belirtiliyor. Öğretmenlere yönelik inceleme-soruşturma adı altında cezaların arttığı, AKP iktidarının eğitimi dindar bir nesil yetiştirmek için araç olarak kullandığı ifade ediliyor. Kırıkkale'de, Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olarak karma eğitimin bırakılarak sınıfların kız-erkek diye ayrıldığı bir uygulamanın tespit edildiği aktarılıyor.
29 Mart 2024

Zülal Kalkandelen, 3 Mart 1924'te kabul edilen Üç Devrim Yasası'nın Türkiye'de laiklik ve eğitim alanında önemli değişiklikler getirdiğini ancak zamanla bu kazanımların siyasal İslamcı gericilikle erozyona uğradığını belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurulması ve Öğretim Birliği Yasası ile laik ve bilimsel eğitimin temellerinin atıldığı ancak günümüzde bu kurumların ve eğitim sisteminin AKP'nin politikaları doğrultusunda değiştiğini ifade ediyor. Tarikat ve cemaatlerin eğitimdeki etkisinin arttığı, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşıldığına dikkat çekiyor.
3 Mart 2024

Selçuk Candansayar, Türkiye'de şeriatın zaten var olabileceğini öne sürerek, bu durumun sadece geçici bir seçim manevrası olarak görülmemesi gerektiğini belirtiyor. RTE'nin iktidara geldiği günden bu yana şeriatı uygulama isteğini hiçbir zaman gizlemediğini ve fırsat buldukça bu yönde adımlar attığını ifade ediyor. Candansayar, muhaliflerin tutsaklıklarının ve Can Atalay gibi isimlerin milletvekilliğinin düşürülmesinin, Türkiye'de şeriat kurallarına göre hareket edildiğinin göstergesi olduğunu savunuyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki uygulamaların da bu durumu desteklediğini öne sürüyor.
5 Şubat 2024

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 20 milyonu aşkın öğrenci, 16 günlük yarıyıl tatilinin ardından 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı ikinci dönemine 5 Şubat'ta başlayacak. 11 Eylül 2023'te başlayan eğitim öğretim yılında öğrenciler ilk ara tatillerini 13-17 Kasım 2023'te yapmış ve 19 Ocak'ta karnelerini alarak yarıyıl tatiline çıkmışlardı. İkinci dönem 14 Haziran'a kadar sürecek ve ara tatil 8-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül'de başlayacak.
4 Şubat 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çeşitli şehirlerde düzenlenen 'Öğretmenler Odası Buluşmaları' programında öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin, hızla değişen dünya koşulları ve güncel gelişmeleri göz önünde bulundurarak müfredatın sürekli güncelleneceğini ve dinamik bir yapıda olacağını belirtti. Ayrıca, müfredatın Türkiye'nin değerleriyle uyumlu olacağını ve bu konudaki çalışmaların tamamlandığını, yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
3 Şubat 2024

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş hakkı ve asgari ücretin üzerinde maaş talepleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşme talebinde bulundu. Talep, dört saatlik bir bekleyişin ardından kabul edildi ve temsili bir grup öğretmen Bakan Yardımcısı Kemal Şanlıoğlu ile görüşmek üzere bakanlığa gitti. CHP ve DEM Parti milletvekilleri öğretmenlerin eylemine destek verdi ve CHP, konuyla ilgili araştırma önergesi ve kanun teklifi sunacağını açıkladı.
29 Ocak 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okulların yemek fiyatlarına yaptıkları yüzde 57'yi aşan zamlar nedeniyle velilerin tepkisine dikkat çekti ve özel okulları uyardı. Bakan, ara sınıflar için özel okulların fiyat belirleme yetkisinin MEB'de olduğunu ve özel okulların TEFE-TÜFE'ye göre yüzde 5 zam yapma hakkına sahip olduklarını belirtti. Ayrıca Maliye Bakanı ile de bu konuda görüşmeler yapıldığını ve fikir alışverişinin devam edeceğini ifade etti.
19 Ocak 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye genelindeki öğrencilere yarıyıl tatilinde test çözme, özet çıkarma gibi ev ödevleri verilmeyeceğini açıkladı. Bakanlık, öğrencilerin tatil süresince sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarını teşvik etmek amacıyla interaktif dijital rehber kitaplar hazırladı. Yarıyıl tatili 22 Ocak Pazartesi günü başlayacak ve 2 Şubat Cuma günü sona erecek. İkinci dönem 5 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 14 Haziran Cuma günü tamamlanacak.
18 Ocak 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir'in Buca ilçesindeki Belenbaşı İlkokulu'na 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde işkenceler yapmakla bilinen ve 1988'de PKK tarafından öldürülen Esat Oktay Yıldıran'ın isminin verilmesini 'tasvip edilemez bir hata' olarak nitelendirdi. Bakanlık, bu kararın toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan bir dönemi hatırlattığını ve bu nedenle kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, ad verme yetkisi olan valiliğe gerekli bilginin verildiği ifade edildi.
26 Aralık 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Meclis'te yaptığı konuşmada tarikat ve cemaatlerle yapılan protokolleri savunmasına tepki gösterdi. Özel, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, geçmişte FETÖ ile protokol yapanların acılardan ders çıkarmadığını ve Tekin'in Anayasa'ya meydan okuduğunu ifade etti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, Tekin'i görevden almaması durumunda bu cüretin sahibinin kendisi olacağını söyledi.
19 Aralık 2023

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı'na atanmadan önce Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak görev yapmıştır. Rektör olabilmek için gereken 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin rektör olarak atanmadan kısa bir süre önce kaldırılmıştır. Bu durum, kararnamenin Tekin için değiştirildiği şeklinde yorumlanmıştır. Ancak Tekin, Meclis'te yaptığı konuşmada, kararnamenin kendisi için değiştirilmediğini, müsteşarlık görevinin kaldırılması sonrası profesörlük kadrosuna başvurduğunu ve atandığını belirtmiştir.
18 Aralık 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Meclis'teki 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, bakanlığın tarikat ve cemaatlerle olan protokollerine devam edeceğini belirtti. Bakanlık, 2023 yılı itibarıyla toplam 2 bin 709 protokole sahip olup, bunlardan 1167'si resmi kurumlar, 550'si STK'lar ve 986'sı çeşitli STK'larla yapılmıştır. Tekin, tarikat ve cemaat olarak nitelendirilen yapılarla yapılan 10 protokolün çocukların dağa çıkmasını engellediğini ve bu yüzden protokollere devam edeceklerini ifade etti.
18 Aralık 2023

PISA raporuna göre, Türkiye'de her beş çocuktan biri haftada en az bir defa parası olmadığı için yemek yiyemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'bir öğün ücretsiz okul yemeği' uygulaması, 6 Şubat depremi sonrası afet bölgesi dışındaki illerde durduruldu. OECD ülkeleri arasında yapılan karşılaştırmada Türkiye, yüzde 19,2 ile en yüksek orana sahip. Ayrıca, yeterli beslenemeyen öğrencilerin akademik başarıları da olumsuz etkileniyor ve çocuklar arasında yemek için takas gibi stratejiler gözlemleniyor.
16 Aralık 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda 'sınıf annesi' olarak bilinen ve bazı velilerin görev aldığı uygulamayı yasakladı. Bakanlık, valiliklere gönderdiği yazıda, bu uygulamanın mevzuatta yer almadığını ve bu kişilerin aidat topladığı, derslere müdahale ettiği ve öğrencilerin görüntülerini izinsiz yayınladığı şikayetleri üzerine gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Ayrıca, öğrencilerin görüntülerinin sosyal medya ve haberleşme gruplarında paylaşılmasının yasak olduğunu, ancak yazılı izinle paylaşılabileceğini belirtti.
6 Aralık 2023
İşaretlediklerim