Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat ve TİP Hatay milletvekili adayı Can Atalay, 'örgüt propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlamalarıyla yargılandığı başka bir davanın duruşmasına SEGBİS ile katıldı. Duruşmada avukat Mehmet Ümit Erdem, yedi buçuk yıldır süren davanın bir an önce sonuçlandırılmasını talep etti. Atalay, tutukluluğu nedeniyle Hatay'da bulunamadığını ve yüreğinin orada olduğunu ifade etti. Duruşmayı yürüten mahkeme heyeti, aynı zamanda Gezi Parkı davasında ceza veren ve tutuklama kararı alan heyetti.
27 Nisan 2023

Halkların Demokratik Kongresi'nin Ankara'da düzenlemeyi planladığı 'Ermeni Soykırımı' konulu panel, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Twitter üzerinden yaptığı hedef gösterici açıklamaların ardından tehditler alması sonucu Ankara Valiliği tarafından yasaklandı. HDK, yasaklama kararını kınayarak panelin bilimsel bir tartışma ortamı sağlayacağını ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti. Özdağ ise valiliğin kararını takdirle karşıladığını ve teşekkür ettiğini ifade etti.
24 Nisan 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Adana'nın Ceyhan ilçesinde bir seçim bürosu açılışında yaptığı konuşmada, muhalefetin demokrasiyle ilgili bir derdi olmadığını ve bir araya gelmelerinin tek nedeninin Erdoğan karşıtlığı olduğunu belirtti. Çelik, muhalefetin istikrar vaat etmediğini ve Türkiye'yi 'ucube bir yapı' ile karşı karşıya bırakmak istediklerini savundu. Ayrıca, muhalefetin demokrasi, cumhuriyet, millet ve devlet için bir projesinin olmadığını ifade etti.
23 Nisan 2023

Twitter, Aralık 2022'de başlattığı ve 20 Nisan'da ödeme yapılmayan mavi tikleri kaldırdığı paralı mavi tik uygulamasında geri adım attı. BBC'nin haberine göre, bir milyondan fazla takipçisi olan bazı hesapların mavi tik rozetleri, ödeme yapılmadan yeniden etkinleştirildi. Beyonce, Harry Kane ve Victoria Beckham gibi ünlüler ile BBC News Twitter hesabı rozetlerini geri aldı. Türkiye'den Vedat Milor da ödeme yapmadan mavi tikini geri alan isimler arasında yer alıyor. Bazı siyasilerin ve diğer tanınmış isimlerin mavi tikleri ise hala geri verilmedi.
23 Nisan 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk tarafından başlatılan ücretli mavi tik uygulaması hayata geçirildi. Aylık sekiz dolar ödemeyi kabul etmeyen kullanıcılar, aralarında Türkiye'den siyasi parti liderlerinin de bulunduğu birçok kişi, mavi tiklerini kaybetti. HDP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Büyük Birlik Partisi, HÜDA-PAR, Memleket Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nin liderleri mavi tiklerini kaybedenler arasında yer aldı.
21 Nisan 2023

Elon Musk tarafından satın alınan Twitter'da, daha önce ücretsiz olan mavi tik doğrulama işareti artık ücretli hale geldi. Ücret ödemeyi kabul etmeyen kullanıcıların mavi tikleri kaldırıldı. Türkiye'den de birçok tanınmış siyasi ismin mavi tikleri geri alındı. Musk, bu adımı Twitter'ın faturalarını ödemek için attığını belirtmişti. Ayrıca, Musk'ın Apple ile yaşadığı vergi ve reklam konularındaki anlaşmazlıklar da gündeme gelmişti.
20 Nisan 2023

DEVA Partisi milletvekili adayı Mustafa Yeneroğlu, bir YouTube kanalında Ergenekon ve Balyoz davalarının iktidar tarafından organize edilmiş tiyatral girişimler olmadığını belirtti. Bu açıklama, İYİ Partili Turhan Çömez, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve diğer bazı isimler tarafından eleştirildi. Yeneroğlu, sözlerinin kesilerek paylaşıldığını ve yanlış anlaşıldığını ifade ederek, eleştirilere yanıt verdi. DEVA Partisi yönetimi ise Yeneroğlu'na tam destek verdi.
20 Nisan 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in üniversite yıllarında kendisinden sınavda geçmesi için torpil istediğini öne sürdü. Özdağ, Ömer Çelik'in derslerine girmediğini ve sınavdan kaldığı için yüksek lisans programından atıldığını belirtti. Ayrıca, Adana seçmenine Zafer Partisi adayı Abdurrahman Bilir ile Ömer Çelik arasında bir tercih yapmaları gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ), eski AKP Gençlik Kolları MKYK üyesi Dr. Ümit Karadoğan'a, iki buçuk yıl içinde iki adrese teslim akademik kadro ve dört idari görev verildi. Karadoğan'ın doktora tezi adı, öğretim görevlisi ve doktor öğretim üyesi kadro ilanlarında özel şart olarak belirtildi. Ayrıca rektör danışmanı, genel sekreter yardımcısı ve yurt-burs koordinatörü gibi idari görevler de üstlendi. İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'nun, Karadoğan'a kadro ve görevler verilmeden önce AKP Gençlik Kolları yetkilileriyle görüştüğü belirtiliyor.
18 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'boşa giden her oy AKP-MHP iktidarına gider' mesajını yineleyerek, seçmenlere Yeşil ve Sol'a oy vermeleri çağrısında bulundu. Demirtaş, milletvekili çıkarabilecek partilere oy verilmesini önermişti. Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Ege bölgesinde seçim çalışmalarını sürdürüyor ve İzmir Karabağlar'da seçim bürosu açtı. Sancar, HDP'nin birikiminin Yeşil Sol Parti'ye aktarıldığını ve zulüm iktidarını gönderme hedefiyle oyların birleştirilmesi gerektiğini belirtti.
16 Nisan 2023

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli kentlerinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri arasında çıkan çatışmalarda 56 sivil öldü, 595 kişi yaralandı. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, çatışmaların durdurulması ve yaralılara yardım için güvenli koridorların açılması çağrısında bulundu. Ekim 2021'deki darbenin ardından ülke bir generaller konseyi tarafından yönetiliyor ve ordu ile HDK arasındaki ana anlaşmazlık, HDK'nin orduya dahil edilmesi ve yeni gücün kim tarafından yönetileceği konusunda yaşanıyor.
16 Nisan 2023

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, 7-11 Nisan tarihleri arasında yapılan ankette Muharrem İnce'nin oy oranının %7.2 olduğunu ve bu oranın artmayacağını belirtti. Pösteki, geçmişte Ümit Özdağ'a destek veren seçmenlerin şimdi İnce'yi desteklediğini, ancak seçim yaklaştıkça güçlü adaylara yönelebileceklerini ifade etti. Ayrıca, İnce'nin seçmenlerinin küçük bir kısmının bile Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermesi durumunda seçimin ilk turda sonuçlanabileceğini söyledi.
15 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Sanat ve Beşeri Bilimler Komitesi'ne yeni danışmanlar atadı. Komitenin eş başkanlığını ünlü şarkıcı Lady Gaga ve prodüktör Bruce Cohen yapacak. Komitede ayrıca aktör George Clooney, oyuncu Jennifer Garner ve müzisyen Jon Batiste gibi ünlü isimler yer alacak. Eski başkan Donald Trump döneminde etkisiz kalan komite, Biden tarafından yeniden canlandırıldı.
14 Nisan 2023

Yirmi uluslararası sivil toplum kuruluşu, 14 Mayıs seçimleri öncesinde RTÜK'ün eleştirel haberlere verdiği cezaları kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, medyanın baskı altına alınmasının toplumun bilgiye erişimini engellediği ve seçim sürecinin meşruiyetini zayıflattığı belirtildi. RTÜK'ün ifade özgürlüğü ve medya çoğulculuğunu desteklemek yerine iktidar ittifakı tarafından bir araç olarak kullanıldığı iddia edildi. Uluslararası kuruluşlar, RTÜK'e bağımsız yayıncılara yönelik baskıyı sonlandırma ve ifade özgürlüğünü güvence altına alma çağrısında bulundu.
14 Nisan 2023

HDP, parti hakkında devam eden kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti (YSP) listelerinden katılma kararı aldı. Anayasa Mahkemesi'nin 11 Nisan'daki toplantısında HDP hakkındaki kapatma davasını raportöre göndermesinin ardından, HDP yönetimi bu kararı alarak Yüksek Seçim Kurulu'na listelerini teslim etti. Kanunen, bir partinin üyeleri ve yöneticileri, başka bir parti listesinden seçime katılmak için kendi partilerinden istifa etmek zorunda değil. Bu durum, HDP'nin eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın YSP'nin adayı olarak seçimlere katılabileceklerini gösteriyor.
13 Nisan 2023

TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ittifakının oylarının yüzde 41-43 seviyesinde olduğunu, muhalefetin avantajlı durumda olduğunu ancak seçim güvenliği gibi hesaplamalara dahil olmayan faktörlerin sonucu etkileyebileceğini ifade etti. Muharrem İnce'nin oylarında düşüş olmasına rağmen seçimleri ikinci tura bırakabilecek bir unsur olduğunu, Meclis çoğunluğunun kaybı ve ikinci tura kalmanın muhalefet için en büyük riskler olduğunu belirtti. Millet İttifakı'nın ortak liste oluşturmasının ve İYİ Parti ile CHP'nin bazı bölgelerde işbirliği yapmasının avantaj sağlayabileceğini, ancak TİP'in şu anki ölçümlere göre milletvekili çıkaramadığını ancak etkili bir kampanyayla bu durumun değişebileceğini dile getirdi.
12 Nisan 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın AKP'nin Şanlıurfa birinci sıra adayı olarak gösterilmesi, parti teşkilatında ve AKP'yi destekleyen aşiretlerde rahatsızlık oluşturdu. Şanlıurfa'daki parti teşkilatları, dışarıdan bir adayın getirilmesinin oy kaybına yol açacağı uyarısında bulundu. İzol ve Şeyhanlı aşiretlerinin bir kısmının da tepkili olduğu ve bu durumun oy oranlarına etki edeceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bozdağ'ın adaylığı konusunda kararlı olduğu ve olumsuz bir sonuç beklemediği ifade edildi.
11 Nisan 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eski partileri İYİ Parti ve CHP'nin milletvekili aday listelerini eleştirdi. İnce, CHP'nin Ankara ve İzmir'deki adaylarını kendi partisinin adaylarıyla karşılaştırarak eleştirdi ve CHP'nin adaylarını geçmişteki Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilişkilendirdi. Özdağ ise İYİ Parti'nin aday listesinde eski eşi olduğunu iddia ettiği bir ismin yer almasını eleştirerek siyasi dostluklar hakkında sert yorumlarda bulundu. Her iki lider de Cumhur İttifakı'nın aday listeleri hakkında yorum yapmadı.
10 Nisan 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP'li Erdoğan Toprak'ın eski eşi Ece Güner'i İYİ Parti listelerinden aday gösterdiğini iddia etti. Güner ve Toprak, geçen yıl boşandıklarını ve Toprak'ın Güner'in adaylığı konusunda herhangi bir etkisi olmadığını belirterek iddiaları yalanladılar. Güner, siyasi bir lider olarak Meral Akşener ile bağlantısının olduğunu ve İYİ Parti'nin ilkelerine uygun olduğunu ifade ederek adaylığını onurla kabul ettiğini açıkladı.
10 Nisan 2023
İşaretlediklerim