Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Kaliforniya'da düzenlenen bir jiu jitsu turnuvasına katılarak altın ve gümüş madalya kazandı. Pandemi sırasında bu spora ilgi duymaya başlayan Zuckerberg, turnuvadaki başarısını Instagram hesabından paylaştı. Jiu jitsu, Uzakdoğu kökenli bir dövüş sanatı olup, Zuckerberg Brezilya ekolünü takip ediyor. Antrenörü Khai Wu, Zuckerberg'in performansını övgüyle karşıladı ve ona koçluk yapmanın bir onur olduğunu belirtti.
10 Mayıs 2023

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle vefat eden Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu'nun kızlarına bağlanan maaş, SGK tarafından kesildi ve iki yıllık ödemelerin iadesi istendi. Ergenoğlu'nun enfeksiyonu meslek hastalığı olarak kabul edilmiş ve kızlarına tazminat ödenmişti. Ancak SGK, Ergenoğlu'nun hizmet alımı sözleşmesiyle çalıştığı gerekçesiyle gelir bağlanamayacağını belirtti. İstanbul Tabip Odası ve Aslı Sungur, SGK'nın kararına itiraz etti ve destek istedi.
10 Mayıs 2023

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde, siyasi parti liderlerinin oy kullanacakları yerler duyuruldu. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oy kullanacak. Diğer parti liderleri de çeşitli okullarda oylarını kullanacaklar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sırasıyla Ankara ve İstanbul'da oy kullanacaklar.
9 Mayıs 2023

AKP'nin İstanbul mitinginde propaganda videosunda CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun görüntüleri kullanıldı. Videoda Kaftancıoğlu'nun bir toplantıda 'Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamını getirdim' dediği ve Kılıçdaroğlu'nun 'Ben Aleviyim' ifadesi yer aldı. Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe'ye teşekkür ederek, bu sayede Kılıçdaroğlu'nun selamını İstanbullulara ilettiğini belirtti.
7 Mayıs 2023

İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in vefatının ardından tahta geçen Kral Charles ve eşi Camilla'nın taç giyme töreni, monarşi karşıtları tarafından protesto ediliyor. Protestocular, 'Monarşiyi lağvedilsin' ve 'Benim kralım değil' gibi sloganlar içeren pankartlar taşıyorlar. Tören için harcanacak paralar eleştiriliyor ve monarşi karşıtı 'Cumhuriyet' hareketinin lideri Graham Smith gözaltına alındı. Smith ve diğer monarşi karşıtları, Trafalgar Meydanı'nda polis tarafından durduruldu.
6 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD gezisi sırasında deep fake teknolojisi kullanılarak ses ve görüntülerinin değiştirilerek olumsuz propaganda yapılacağı konusunda bilgi aldığını ve bu bilgiyi doğrulattığını belirtti. Kılıçdaroğlu, bu manipülasyon girişimlerinin uluslararası casus şebekelerinin tuzağına düşen kişiler tarafından yapıldığını ve Bitcoin üzerinden ödeme yapıldığını iddia etti. Ayrıca, seçim gecesi galip gelmeleri durumunda herkesin evinde kalması gerektiğini, sokağa çıkılması halinde taşkınlık yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.
4 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın korku ortamı yaratmaya çalıştığını ve bu duruma kulak asılmaması gerektiğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 14 Mayıs genel seçimlerini 'darbe girişimi' olarak nitelemesine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın HDP'yi Kandil ile ilişkilendirerek eleştirmesine tepki gösterdi. Sancar, seçimlerde her oy verenin aynı zamanda bir seçim görevlisi olduğunu ve sandıkların korunacağını söyledi.
4 Mayıs 2023

Kayıp Rıhtım kültür sanat portalı, sekiz bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği geleneksel 'yılın en'leri anketinin sonuçlarını duyurdu. Anket, 60 farklı kategoride yapıldı ve katılımcılar toplamda 126 bin 667 seçenek işaretledi. Sonuçlar, edebiyattan sinemaya, televizyon yapımlarından video oyunlarına kadar geniş bir yelpazede yılın öne çıkan eserlerini ve sanatçılarını belirledi. Ödüller arasında 'Yılın En İyi Yerli Romanı', 'Yılın En İyi Yabancı Filmi', 'Yılın En İyi Dijital TV Platformu' gibi kategoriler yer aldı.
4 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 5-5,25 aralığına çıkardı ve bu oran 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde iki enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla bu artışı gerçekleştirdiğini belirtti. ABD'de enflasyon, 2022 haziran ayında yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış, mart ayında ise yüzde 5 olarak kaydedilmişti.
3 Mayıs 2023

Rusya, Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'deki konutuna gece İHA'larla saldırı girişiminde bulunduğunu öne sürdü. İki İHA'nın Rus ordusu ve özel servisler tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kremlin, bu eylemi 'planlı bir terör eylemi' ve Putin'e yönelik 'suikast' girişimi olarak değerlendiriyor. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova'da İHA uçurmanın yasaklandığını duyurdu.
3 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Van'da düzenlediği mitingde binlerce kişi tarafından karşılandı. Kılıçdaroğlu, mitingde barış ve kardeşlik mesajları verdi ve kayyum uygulamalarını sonlandırma sözü verdi. HDP'nin de dahil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçiminde destekleme kararı aldığı belirtildi. 2019 yerel seçimlerinde Van'da HDP yüzde 53 oy alırken CHP yüzde 1,90 oy almıştı.
2 Mayıs 2023

İspanya'daki Overture firması tarafından geliştirilen ve Playstation kumandasıyla kontrol edilen bir robot, sperm hücrelerini yumurtaya enjekte ederek döllenme işlemini gerçekleştirdi. Makine mühendisliği öğrencisi Eduard Alba'nın kontrol ettiği bu işlem sonucunda, bir robot tarafından döllenmiş ilk bebekler olarak ikiz kızlar dünyaya geldi. Bu cihaz, tüp bebek sürecini otomatikleştirmeyi ve daha ekonomik hale getirmeyi amaçlıyor. Overture, bu alanda çalışan şirketler arasında topladığı 37 milyon dolarlık fon ile dikkat çekiyor.
2 Mayıs 2023

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İzmit Kuruçeşme'de yürütülen seçim çalışmalarının bir grup saldırgan tarafından engellenmeye çalışıldığını açıkladı. Gergerlioğlu, sağduyulu davranarak olayın daha büyük bir çatışmaya dönüşmesini engellediklerini ifade etti. Ayrıca, kamuoyu anketlerine göre oylarının arttığını ve saldırganlıkların da bu yükselişle orantılı olarak arttığını belirtti. Gergerlioğlu, yaşananları provokasyon olarak nitelendirerek, Kocaeli Emniyet Müdürü ile görüştüğünü ve suç duyurusunda bulunduğunu Twitter üzerinden duyurdu.
1 Mayıs 2023

Edebiyat dergisi Notos, Mayıs-Haziran sayısında 'En önemli 40 polisiye roman' listesini yayınladı. Liste, 319 yazar, araştırmacı, çevirmen ve editörün görüşleri alınarak hazırlandı ve 143 roman arasından seçildi. Listede Türk yazarlardan Orhan Pamuk 'Benim Adım Kırmızı' ile 20. sırada, Ahmet Ümit 'Sis ve Gece' ile 35. sırada yer aldı. Listenin başında ise Umberto Eco'nun 'Gülün Adı' romanı bulunuyor.
1 Mayıs 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), Düzce'de seçim çalışmaları kapsamında milletvekili adaylarının fotoğraflarını parti araçlarına yerleştirdi. Ancak ikinci sıra kadın milletvekili adayı Çiğdem Kulalı Seçkin'in fotoğrafı yerine sadece adı ve bir siluet kullanıldı. YRP kaynakları, Seçkin'in kendi isteğiyle fotoğrafının kullanılmadığını belirtti. Parti yetkilisi, siluet kullanımının bir yanlışlık olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.
1 Mayıs 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 944. haftada Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, eyleme müdahale ederek en az 25 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Sevil Turgut, Ümit Efe ve diğer bazı isimler bulunuyor.
29 Nisan 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında dört yerli yapım dahil olmak üzere beş yeni film vizyona girdi. Özcan Alper'in yazıp yönettiği 'Karanlık Gece', toplumsal öfke ve linç kültürünü ele alıyor ve gazeteci Nuh Köklü'ye adanmıştır. Ümit Ünal'ın senaryosunu yazdığı 'Oregon', 80'lerin toplumsal yaşamını ve günümüze dair detayları içeriyor. Güney Kore yapımı 'Kuralsızlar', gerilim ve aksiyon dolu bir hikaye sunuyor. 'Büyük Macera: Hazine Peşinde', mahallelerine sahip çıkmak için mücadele eden dört arkadaşın hikayesini anlatıyor. 'Elif ve Arkadaşları: Kapadokya' ise haftanın animasyon filmi olarak çocukları Kapadokya'da bir maceraya davet ediyor.
28 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçiminde destekleyeceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, 20 Mart'ta HDP'yi TBMM'de ziyaret etmiş ve 'sorunların çözümü Meclis'te' vurgusu yapılmıştı. HDP'nin de içinde bulunduğu emek ve özgürlük ittifakı, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamış, Pervin Buldan da dolaylı olarak Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini ima etmişti. Sancar, 'tek adam rejimine son verme' amacıyla bu desteği verdiklerini ve seçimin ilk turda bitmesini hedeflediklerini ifade etti.
28 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir video yayınlayarak Atatürk Havalimanı'nın havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline getirileceğini duyurdu. Kılıçdaroğlu, projenin Atatürk'ün vizyonuna uygun olduğunu ve iktidara gelmeleri durumunda gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca, projede Sierra Nevada şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen ile çalışacaklarını ve Türkiye'nin kendi 'Dream Chaser' uzay mekiklerini geliştireceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, bu hamleyle yurtdışına giden beyin göçünü tersine çevirmeyi ve devlet projelerinin parti propagandasına dönüştürülmeyeceğini vurguladı.
27 Nisan 2023

Muğla'nın Karacasöğüt Koyu'nda MUÇEV şirketi tarafından planlanan marina inşası, bölgedeki kültürel ve tarihi mirası tehdit ediyor. Koyda tarihi eserler bulunmasına rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı projeyi sürdürmeye devam ediyor. Çevre aktivistleri, bakanlığın mevzuata uymadığını ve süreci durdurması gerektiğini belirtiyorlar. Bakanlık ise ÇED sürecini devam ettirme kararı aldı ve aktivistlerin taleplerini reddetti.
27 Nisan 2023
İşaretlediklerim