TikTok'un CEO'su Shou Zi Chew, ABD Kongresi'nde Enerji ve Ticaret Komitesi'ne şirketin gizlilik politikaları, veri güvenliği ve Çin hükümetiyle olan ilişkileri hakkında ifade verdi. Komite Başkanı Cumhuriyetçi Cathy McMorris Rodgers, TikTok'un yasaklanması gerektiğini belirtirken, Chew, TikTok'un Çin'den bağımsız olduğunu ve ABD'de 7 bin çalışanı olduğunu savundu. FBI ve Federal İletişim Kurumu'nun uyarıları ve diğer ülkelerin TikTok'u resmi cihazlardan kaldırma kararlarına rağmen, Chew ulusal güvenlik endişelerinin kanıta dayanmadığını iddia etti.
23 Mart 2023

Rusya eski devlet başkanı ve başbakanı Dimitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rus lider Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrine tepki gösterdi. Medvedev, Putin'in yabancı bir ülkede tutuklanması halinde bunun Rusya tarafından savaş ilanı olarak kabul edileceğini ifade etti. Ayrıca, böyle bir durumda Rusya'nın Alman parlamento binasını ve başbakanlık ofisini vurabileceği tehdidinde bulundu.
23 Mart 2023

Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento genel seçimlerine 52 gün kala, siyasi partilerin çoğunda milletvekili aday adaylığı için başvurular sona erdi. AKP'de başvuru sayısı 6 bine, CHP'de 4 binin üzerine, MHP'de ise 4 bin 693'e ulaştı. İYİ Parti'de başvurular devam ediyor ve şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişi başvurdu. HDP ise henüz başvuru sayısını açıklamadı.
23 Mart 2023

Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, cumhurbaşkanı adayı gösterilmek için gerekli olan 100 bin imzayı henüz toplayamadı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, imza atmak isteyen seçmenlerin yol parası ödemesi gerektiğini belirterek, bu durumu eleştirdi ve Suriyelilerin e-Devlet üzerinden vatandaşlık işlemleri yapabildiğini ancak e-Devlet üzerinden cumhurbaşkanlığı için imza verilemediğini dile getirdi. Özdağ, Oğan'ın imza kampanyasına destek verenlere imzalı kitaplarını hediye etti.
23 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, partinin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destekleyeceği adayın kim olacağını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi. Buldan, Türkiye'de demokrasi, özgürlükler, adalet ve hukukun kazanmasını istediklerini ve bu değerlere en uygun adayı destekleyeceklerini ifade etti. Daha önce HDP, seçime kendi adayıyla gireceğini duyurmuş ve altılı masanın adayıyla müzakereyi reddetmeyeceklerini açıklamıştı. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP eş başkanları arasında bir görüşme gerçekleşmiş ve sorunların çözümünün TBMM'de olduğu vurgulanmıştı.
23 Mart 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davası kapsamında 451 üyesi ve milletvekili hakkında siyasi yasak talebi nedeniyle 14 Mayıs seçimlerinde risk almamak adına sadece 10 kişiyi Yeşil Sol Parti listelerinden aday gösterecek. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) seçim öncesi bir karar alması durumunda aday gösterilenlerin listeden düşme riski bulunuyor. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini duyurmuştu. Parti içinde vekilliğin iki dönemle sınırlı olması nedeniyle zaten birçok ismin tekrar aday gösterilmeyeceği biliniyordu.
23 Mart 2023

Selahattin Demirtaş, Halk TV'de katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Emek ve özgürlük ittifakının cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararını doğru bulduğunu ve bu ittifakın henüz bir adayı destekleme kararı almadığını belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin savunmasını seçim sonrasına bırakma talebini reddetmesini eleştirdi ve HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti ile seçime girileceğini ifade etti. AKP'nin HÜDA-PAR ile ittifakını ve Erdoğan'ın Kürt oylarını kazanma çabalarını etkisiz bulduğunu söyledi.
22 Mart 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma riskine karşı seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini duyurdu. HDP'nin kapatma davasında son savunması 11 Nisan'a ertelendi ve milletvekili aday listelerinin en geç 10 Nisan'da verilmesi gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamasının ardından Sancar, Yeşil Sol Parti'nin 81 ilde seçime gireceğini ve ittifak güçlerinin de seçime katılacağını belirtti. Ayrıca, ortak liste konusunda anlaşmaya vardıklarını ve iktidarı değiştirme kararlılıklarını vurguladı.
22 Mart 2023

HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Diyarbakır'da düzenlenen Nevruz programında yaptığı konuşmada, AKP-MHP iktidarını eleştirdi ve Nevruz'un değişim ve direniş ruhunu vurgulayarak iktidara 'elveda' dedi. Sancar, büyük depremin felakete dönüşmesinden iktidarı sorumlu tuttu ve yeni bir yaşam inşa etme iradesinden bahsetti. Ayrıca, Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk de Kürt halkına seslenerek, demokratik cumhuriyetin inşası ve Öcalan'ın özgürleşmesi için mücadele çağrısında bulundu.
21 Mart 2023

Türkiye'de yazar Murat Kahraman, Ahmet Ümit ve Yavuz Ekinci'nin eserleri sansürlenerek toplatılma kararı alındı. PEN Türkiye, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası gibi kuruluşlar, 2023 yılının ilk üç ayında beş kitabın sansürlendiğini belirterek bu duruma tepki gösterdi. Edebiyatçılar ve yayıncılar, Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlarla sansüre karşı çıkarak ifade özgürlüğüne vurgu yaptılar. Doğan Kitap ve Everest Yayınları gibi yayınevleri de sansür kararlarını eleştirdi ve destek mesajları yayınladı.
21 Mart 2023

Dünyaca ünlü medya patronu Rupert Murdoch, 66 yaşındaki eski model ve radyo talk-show sunucusu Anne Lesley Smith ile nişanlandığını açıkladı. Murdoch, geçen yıl dördüncü eşi Jerry Hall'dan ayrılmıştı. Murdoch ve Smith, evlilik teklifinin St Patrick Günü'nde yapıldığını ve düğün törenlerinin yaz sonunda gerçekleşeceğini belirtti. Murdoch'ın altı çocuğu bulunmakta ve medya imparatorluğunun geleceği merak konusu.
21 Mart 2023

Kremlin yetkilisi Sergei Kiriyenko, iç siyasetle ilgili yetkililere düzenlenen bir seminerde, Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasızlık endişeleri nedeniyle 1 Nisan'a kadar iPhone kullanmayı bırakmalarını söyledi. Toplantıya katılan bir kişinin ifadesine göre, yetkililere iPhone'ları ya atması ya da çocuklarına vermesi gerektiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, akıllı telefonların resmi işler için kullanılmaması gerektiğini, işletim sistemi ne olursa olsun akıllı telefonların şeffaf mekanizmalara sahip olduğunu ve resmi amaçlar için uygun olmadığını ifade etti.
21 Mart 2023

Yazar Yavuz Ekinci'nin 2014 yılında yayımlanan 'Rüyası Bölünenler' adlı romanı, İstanbul savcılığının talebi üzerine 'PKK propagandası yapıldığı' iddiasıyla toplatılma kararı aldı. Ekinci, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, romanın kurgusal bir eser olduğunu ve edebiyata yapılan müdahalelerin geçmişteki sansür uygulamalarını hatırlattığını belirtti. Ayrıca, yazar Ahmet Ümit ve Britanyalı yazar Jeanette Winterson'un eserlerinin de geçmişte sansürlendiği bilgisi verildi.
20 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir araya geldi. Görüşmede, sorunların çözümünün TBMM'de olduğu vurgulandı ve Millet İttifakı'nın beyannamesi, yerel yönetimler ve parti kapatma arayışları gibi konular ele alındı. Kılıçdaroğlu, toplumun ayrıştırılmaması gerektiğini ve her sorunun çözüm adresinin TBMM olduğunu belirtti. Buldan ve Sancar da görüşmenin yapıcı olduğunu ve çözümün Meclis'te aranması gerektiğini ifade ettiler.
20 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile TBMM'deki makamlarında bir araya gelecek. Görüşme bugün saat 12:00'de gerçekleşecek ve sonrasında bir basın toplantısı düzenlenecek. Kılıçdaroğlu'nun HDP ziyareti, HDP'nin başka programları nedeniyle geçen hafta ertelenmişti.
20 Mart 2023

İstanbul Valiliği, HDP'nin İstanbul'daki Nevruz kutlamasında düzenlenen etkinlikte yasadışı pankart ve flama sokmaya çalışma ve yasadışı slogan atma gerekçesiyle 224 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Olay, Fatih ilçesindeki Yenikapı Miting Alanı'nda gerçekleşti. Valilik tarafından yapılan açıklamada, incelemenin devam ettiği belirtildi.
19 Mart 2023

25-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 11. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında meydana gelen sel felaketleri sebebiyle iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve karnaval komitesinin ortak kararıyla bu yılki tüm etkinliklerin iptaline karar verildi. Karnaval komitesi, felaketlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini ve yaralılara acil şifalar dileklerini iletti.
19 Mart 2023
İşaretlediklerim