HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, T24'te yayımlanan bir yazıda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'nin desteğini alabilmesi için benimsemesi gereken ilkeleri sıraladı. Demirtaş, HDP'nin Millet İttifakı'nın bir parçası olma niyeti olmadığını, ancak demokratik değişim konusunda ciddiyet beklediğini belirtti. Ayrıca, temel haklar, ekonomi, eğitim, adalet, sağlık politikaları, Kürt sorununun çözümü ve geçmiş yılların adaletsizlikleri gibi konularda Kılıçdaroğlu'nun yaklaşımını merak ettiklerini ifade etti. HDP'nin Türkiye'nin birliğinden yana olduğunu ve demokratik cumhuriyeti desteklediğini, şiddetin sona ermesi ve sorunların müzakere ve demokratik siyasetle çözülmesi gerektiğini vurguladı.
18 Mart 2023

ABD'de federal bir yargıç, eski başkan Donald Trump'ın malikanesinden ele geçirilen devlete ait gizli belgelerle ilgili olarak Trump'ın avukatı Evan Corcoran'ı büyük jüri önünde ifade vermeye çağırdı. Avukat-müvekkil gizliliği ilkesinin, avukatların müvekkillerinin suç işleme niyetinde olduğunu bildikleri durumlarda uygulanmaması çerçevesinde bu çağrı yapıldı. Soruşturmaları siyasi olarak nitelendiren Trump, belgelerin bağımsız bir hakem veya özel bir hakim tarafından incelenmesini talep etmişti. Trump, soruşturmalar devam ederken 2024 başkanlık seçimleri için adaylığını ilan etmişti.
18 Mart 2023

Britanyalı yazar Jeanette Winterson'un 'Vişnenin Cinsiyeti' adlı romanı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından 18 yaşından küçükler için müstehcen ve zararlı bulundu. Bu kararla kitap, içeriği görünmeyen bir poşet içinde ve üzerinde 'Küçüklere zararlıdır' ibaresi ile satılacak. Sansür kararını Frankeştayn Kitabevi kurucusu Ayşe Tümerkan Twitter üzerinden duyurdu.
17 Mart 2023

Yazar Ahmet Ümit, 'Başkomser Nevzat / Tapınak Fahişeleri' isimli kitabının 'müstehcen' bulunarak sansürlendiğini duyurdu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, kitabın 18 yaşından küçükler için zararlı olduğuna ve belirli sınırlamalara tabi olmasına karar verdi. Bu karar gereği kitap, içi görülmeyen zarf veya poşet içinde ve 'Küçüklere zararlıdır' ibaresiyle satılacak. Kitapla ilgili kısıtlamalar arasında açıkta satış, teşhir, reklam ve küçüklere dağıtım yasağı bulunuyor.
17 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, HDP'yi ziyaret etmesi ve eş genel başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile görüşmesi beklenirken, ziyaretin HDP'nin talebi üzerine ertelendiği açıklandı. CHP kaynakları, Kılıçdaroğlu'nun 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü nedeniyle Çanakkale'yi ziyaret edeceği için görüşmeyi cuma gününe almak istediklerini ifade etti. Ancak HDP'nin cuma günü başka programları olduğu gerekçesiyle ertelemeyi talep ettiği belirtildi.
17 Mart 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde AKP, kabinedeki 11 bakanı deprem bölgelerinde milletvekili listelerinin birinci sırasından aday göstermeyi planlıyor. Bu hamleyle parti, deprem sürecindeki eleştirilerin ardından desteği artırmayı hedefliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın aday gösterilebilecekleri iller arasında yer alıyor. Ayrıca, AKP'nin cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek gibi isimleri değerlendirdiği ve listelerde sürpriz isimlerin de yer alabileceği ifade ediliyor.
17 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumartesi günü saat 13:00'te HDP'yi ziyaret edecek. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündemi konusunda anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini ifade etti. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise Akşener'e açık mektup yayınladı.
15 Mart 2023

Yunuslara Özgürlük Platformu, Marmaris'te bulunan Onmega Yunus Gösteri ve Terapi Merkezi'nin kapatıldığını duyurdu. Bu merkezde kısa süre içinde dört yunusun öldüğü ve kalan iki yunusun Antalya'daki bir yunus parkına satıldığı belirtildi. Kapatılma kararı, yasadışı inşa edilen platformlarla ilgili yetkili kurumların açtığı davanın sonucunda ve artan kamuoyu baskısı sonrasında alındı. Türkiye'de halen sekiz yunus parkı faaliyet göstermekte ve bu sayıyla Avrupa'da en çok yunus parkına sahip ülke konumunda.
15 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davası nedeniyle HDP, seçimlere katılıp katılmayacağına karar verecek. Parti, kapatılma ihtimaline karşı seçimlere katılmama kararı aldı ve adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden yarışa sokacak. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyada Yeşil Sol Parti amblemini paylaşarak bu yöndeki sinyalleri verdi. Yeşil Sol Parti, özellikle çevre sorunlarına yönelik politikalarıyla tanınan bir parti.
14 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP ile yapacağı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Zorlu, Kılıçdaroğlu'nun ülkenin tüm paydaşlarıyla görüşmesinde bir sorun olmadığını, ancak İYİ Parti olarak görüşmenin içeriğinin önemli olduğunu vurguladı. İYİ Parti'nin anayasanın ilk dört maddesi ve değerler sistemine bağlı olduğunu ve bu çerçevede ilerleyecek görüşmelerde bir sıkıntı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın demokrasi gündeminde mutabık kalınırsa Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini söylediği ve HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç'un Kılıçdaroğlu'nun bu hafta HDP'yi ziyaret edeceğini açıkladığı belirtildi.
14 Mart 2023

Marmaris Belediyesi, koruma altındaki bir alana moloz dökülmesi konusunda eleştirilere yanıt verdi. Belediye, alanda yoğun yağışlarda zemin suyunun yükseldiğini ve bu nedenle dolgu çalışması yapıldığını belirtti. Dolgu malzemesi olarak Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası kazısından çıkan taşlı toprak kullanıldığını açıkladı. Ayrıca, alanda piknik alanı oluşturulacağı ve bu çalışmaların çevreye uyumlu yürütüldüğü ifade edildi.
14 Mart 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'nde Diken muhabiri Mesude Erşan, 'Üreme ve cinsel sağlık hizmetleri yasada var, pratikte yok!' başlıklı haberiyle İnternet Haber Ödülü'ne layık görüldü. Ödül jürisi, Türkiye'nin farklı medya kuruluşlarından deneyimli isimlerden oluşuyordu. İnternet kategorisinde başka haberler de övgüye değer bulundu ve farklı kategorilerde de ödüller verildi.
14 Mart 2023

ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın iflasının ardından yatırımcılar, olası etkilerden korunmak amacıyla iki gün içinde 465 milyar dolarlık hisse sattı. Bu satışlar ve değer kayıpları global ölçekte devam etti ve Japonya, Güney Kore, Avustralya gibi ülkelerin finans kuruluşları da değer kaybına uğradı. SVB'nin iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de yaşanan en büyük banka iflaslarından biri olarak kayıtlara geçti.
14 Mart 2023

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, CHP lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'yi bu hafta ziyaret edeceğini açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar daha önce Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak bu görüşmenin İYİ Parti'nin bulunduğu masaya getirilemeyeceğini ifade etti. Oluç, HDP'nin kapatılması durumunda Yeşil ve Sol Parti ile seçime gireceklerini de belirtti.
14 Mart 2023

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, 8 Mart'ta gerçekleştirdiği hisse satışı ile Erdemir'deki payını yüzde 5'in altına çektiğini duyurdu. Ocak ayı başında da Erdemir hissesi satan şirket, bu satışla birlikte Erdemir'deki dolaylı paylarını ve oy haklarını yüzde 4,88'e düşürdü. Satış işlemi 6,8 milyon TL nominal tutarında gerçekleşti ve bu gelişme Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) açıklandı.
13 Mart 2023

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden olan 95'inci Akademi Ödülleri'nde 'Everything Everywhere All at Once' filmi en iyi film ödülü dahil olmak üzere toplam yedi ödül kazandı. Tören, Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda gerçekleşti ve Jimmy Kimmel tarafından sunuldu. Michelle Yeoh, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanarak bu kategoride ödül alan ilk Asya kökenli kadın oldu. Törenin dikkat çeken diğer yönleri arasında geleneksel kırmızı halının bej rengiyle değiştirilmesi ve bazı ünlülerin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kampanyasına destek için mavi kurdele takmaları yer aldı.
13 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın desteklediği bağımsız cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Zafer Partisi'nin Adalet Partisi, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ile 'ata ittifakı' kurduğunu açıkladı. Özdağ daha önce Memleket Partisi ile ittifak yapacaklarını ve adaylarının Muharrem İnce olacağını belirtmiş, ancak İnce ittifaktan ayrılmıştı. Oğan, sığınmacıların Türkiye için demografik bir tehdit olduğunu ve bu sorunun AKP ile millet ittifakının çözemeyeceğini ifade etti. Ayrıca, arkalarında dış güçlerin olmadığını vurgulayarak, her şeyin Türkiye için olduğunu söyledi.
11 Mart 2023

Doğru Parti, Ümit Özdağ liderliğindeki Zafer Partisi'nin öncülük ettiği ata ittifakından ayrıldığını duyurdu. Parti Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu, üçüncü bir cumhurbaşkanı adayı çıkarmanın cumhur ittifakına yarayacağını ve partiyi böleceğini belirterek, Sinan Oğan'ın son anda cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi üzerine ittifak görüşmelerinin sonlandığını ifade etti. Daha önce Muharrem İnce'nin Memleket Partisi de ata ittifakından ayrılmıştı. Zafer Partisi, Adalet Partisi, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ile birlikte ata ittifakını oluşturmuş ve Sinan Oğan'ı cumhurbaşkanı adayı olarak duyurmuştu.
11 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, daha önce Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istediklerini ifade etmiş, ancak Yavaş ve İmamoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun yanında yer alması üzerine bu çağrısını geri çekmişti. Muharrem İnce ile ittifak yapacaklarını açıklamış, ancak İnce'nin ittifaktan ayrılması sonrası, Özdağ eski MHP milletvekili Sinan Oğan'ı cumhurbaşkanı adayı olarak destekleyeceklerini belirtti. Zafer Partisi, Adalet Partisi, Doğru Parti, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ile oluşturdukları 'ata ittifakı'nı kamuoyuyla paylaşacak.
11 Mart 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Sinpaş GYO tarafından yapılan inşaatın hafriyatının, koruma altında olması gereken bir bölgeye döküldüğü öne sürüldü. Sinpaş, bu iddialarla ilgisinin olmadığını belirtti. Çevre aktivistleri, Marmaris Belediyesi'nin bu duruma sessiz kalmasını eleştirdi ve belediyenin doğa tahribatına yol açtığını iddia etti. Daha önce Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO projesine ilişkin 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etmiş ve belediye inşaat alanını mühürlemişti. Ancak inşaatın devam ettiği ve Hisarönü Mahallesi'nde de doğa tahribatının başladığı belirtildi.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim