Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kırım Platformu Dördüncü Liderler Zirvesi'ne gönderdiği video mesajında, Kırım'ın Ukrayna'ya iadesinin uluslararası hukukun bir gereği olduğunu belirtti. Erdoğan, Kırım Tatar halkının sürgününün 80'inci yıl dönümüne dikkat çekerek, Türkiye'nin Kırım'ın ilhakına karşı olduğunu ve Kırım Tatar Türklerinin haklarının korunmasının dış politikalarının öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. Ayrıca, Ukrayna hükümetinin Kırım Tatar Türklerinin haklarını güçlendirmek için yaptığı hukuki düzenlemelerden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
11 Eylül 2024

Fransız yargısı, Telegram’ın CEO’su Pavel Durov’un yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi 12 ayrı suçtan sorgulandığını bildirdi. Durov, 24 Ağustos'ta Le Bourget Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve gözaltı süresi iki gün uzatılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov’un gözaltına alınmasının siyasi bir karar olmadığını ve adli soruşturmanın bir parçası olduğunu belirtti. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığı için suç örgütleri tarafından da tercih ediliyor.
27 Ağustos 2024

Rusya Merkez Bankası, politika faizini 26 Temmuz'da 200 baz puan artırarak yüzde 18'e yükseltti. Buna rağmen, ülkede şirket ve tüketici kredilerinin kullanımı artmaya devam ediyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu durumu 'garip' bulduğunu belirterek, hükümet ve Merkez Bankası'nı enflasyonu azaltmak için daha etkili ve eşgüdümlü eylemler yapmaya çağırdı. Putin, kredilerdeki artışın enflasyonu yükselttiğini ve mali sektördeki hızlı gelişimin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
26 Ağustos 2024

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden inerken gözaltına alındı. Fransız makamları, Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve Durov’un bu suçların ortağı haline geldiğini düşünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma nasıl tepki vereceğini sorguladı. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığını ve hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
25 Ağustos 2024

Rusya İçişleri Bakanlığı, Bryansk, Kursk ve Belgorod bölgelerinde yaşayan vatandaşlarını, hassas bilgilerinin çalınmaması için güvenilir olmayan kameraları ve flört uygulamalarını kullanmamaları konusunda uyardı. Bu uyarı, Ukrayna birliklerinin Kursk bölgesine düzenlediği sürpriz baskının ardından geldi. Moskova, vatandaşlarını sohbet gruplarında gelen linklere dikkat etmeleri konusunda da bilgilendirdi. Ayrıca, bölgedeki asker ve polis personelinin online flört hizmetlerini kullanmaması ve hassas konumlardan video izlememesi gerektiği vurgulandı.
22 Ağustos 2024

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024
İşaretlediklerim