İstanbul Modern, ünlü mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan Karaköy'deki yeni müze binası ile National Geographic'in 'Dünyanın En İyileri' listesinde 'En İyi 20 Kültürel Mekân' arasında yer aldı. Müzenin seyir terası ve restoranı da övgü aldı, ayrıca koleksiyon sergisindeki Fahrelnissa Zeid'in soyut tablolarına dikkat çekildi. Listede ayrıca Washington'daki Folger Shakespeare Kütüphanesi ve Londra Battersea Parkı gibi diğer önemli kültürel mekanlar da bulunuyor.
31 Ocak 2024

Paris'te, iki protestocu 'gıda tepkisi' yazılı tişörtler giyerek koruma altındaki Mona Lisa tablosuna çorba fırlattı. Protesto, Fransa'daki tarım sistemine yönelik eleştirileri ve 'sağlıklı ve sürdürülebilir gıda' taleplerini vurgulamak amacıyla yapıldı. Louvre Müzesi'nde sergilenen ve 1950'lerden beri koruma camıyla güvence altına alınan tablo, 2019 yılında kurşun geçirmez camla daha da güçlendirilmişti. Fransa'nın başkenti, yakıt maliyetlerinin artması ve çiftçilere yönelik düzenlemeler nedeniyle son günlerde çeşitli protestolara ev sahipliği yapıyor.
28 Ocak 2024

Konya'nın Sarayönü ilçesinde, Roma dönemine ait bir yer altı şehrinin kuzeyinde, tünellerle bağlı yeni bir yer altı şehri bulundu. Keşfedilen şehirde 20 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek bir sarnıç ve çeşitli büyüklükte işlikler, şaraphane gibi mekanlar yer almakta. Yer altı şehrinin 8'inci yüzyıla tarihlendirildiği ve 41 mekanın tespit edildiği belirtiliyor. Sarnıçta, bir orduya yetecek kadar su bulunduğu ve suyun kalitesinin yüksek olduğu tespit edilmiş.
24 Ocak 2024

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 'SES Yılın Kadınları' ödülleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış için dayanışmaya katkıda bulunan, kadın hakları mücadelesinde öncü olan 13 kadın ve gruba verildi. Ödüller, Pera Müzesi'nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Ödül alanlar arasında A Milli Kadın Voleybol Takımı, Kızılcık Şerbeti dizisinin oyuncuları ve meme kanseri teşhisinde yenilikçi bir icat geliştiren Canan Dağdeviren gibi isimler yer aldı. Gastronomi alanında ödüllü Şef Ebru Baybara Demir, yaptığı işlerde Atatürk'ten ilham aldığını belirtti.
19 Ocak 2024

Londra'daki müzelerde, British Museum'da yaklaşık iki bin eserin kaybolması, zarar görmesi veya çalınması olayının ardından, diğer müzelerde de envanter kayıtlarına göre 1700'e yakın eserin kayıp olduğu tespit edildi. Ulusal Portre Galerisi, Victoria ve Albert Müzesi, Greenwich Kraliyet Müzeleri ve Doğa Tarihi Müzesi gibi önemli kurumlar, kayıp eserler arasında sanat eserleri, fosiller ve tarihi objelerin bulunduğunu açıkladı. İmparatorluk Savaş Müzesi ise maddi değeri düşük ve seri üretimde bulunan 550 eserin kayıp olduğunu duyurdu. Müzeler, kayıp eserlerin çalındığı anlamına gelmeyebileceğini, bazen katalog güncellemelerinin yapılmamasından kaynaklanabileceğini belirtti.
10 Ocak 2024

Türkiye Futbol Federasyonu, Fenerbahçe-Galatasaray Süper Kupa finali için Suudi Arabistan'a gidecek taraftarlar için bir dizi uyarı ve tavsiyede bulundu. Acil durum numaraları, sağlık hizmetleri, kimlik ve pasaport taşıma zorunluluğu, fotoğraf çekme yasakları, su tüketimi, alışveriş ve yeme-içme mekanları gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca kamusal alanlarda görgü kurallarına uyulması, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin ülkeye sokulmaması, ulusal hassasiyetlere saygı gösterilmesi ve polisle iletişimde dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Metinde ayrıca sıkça sorulan sorulara cevaplar da yer aldı.
27 Aralık 2023

Konyalı beden eğitimi öğretmeni Ömer Aslan, Hollywood yıldızı Keanu Reeves'in canlandırdığı John Wick karakterine olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. İki yıl önce İstanbul'da bu benzerliği fark eden Aslan, zamanla stilini ve imajını John Wick'e dönüştürmüş. Konya ve Karaman'ın yanı sıra seyahat ettiği diğer kentlerin kültürünü, lezzetlerini ve değerlerini yöresel şivesiyle anlatan videolar çekiyor ve bu içerikler sosyal medyada ilgi görüyor. Aslan, insanların kendisini 'yerli John Wick' olarak tanıdığını ve yabancı turistlerin de gerçek John Wick sandığını belirtiyor.
20 Aralık 2023

Yönetmen Zeki Demirkubuz'un sekiz yıl aradan sonra çektiği 'Hayat' filmi, bu hafta vizyona giren yedi yeni filmden biri. Film, babasının zoruyla nişanlanan ve bu durumu reddederek kaçan genç bir kızın hikâyesini anlatıyor. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu'da geçen 'Nefes-Yer Eksi İki', 12 Eylül darbesi sırasında haksız yere hapse atılan bir simitçinin öyküsünü anlatan 'Güneşi Beklerken Simitçi', Willy Wonka'nın gençliğini konu alan 'Wonka' ve üç farklı animasyon filmi de sinemaseverlerle buluşuyor.
15 Aralık 2023

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, 19. yılını kutluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, yeni müze binasının Cumhuriyetin 100. yılında İstanbul'a kazandırılmasının mutluluğunu dile getirdi. İstanbul Modern, açıldığından bu yana birçok sergiye ev sahipliği yapmış ve binlerce filme yer vermiş. Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni bina, ilk altı ayında 500 bin ziyaretçiyi ağırladı.
10 Aralık 2023

Kanada'da bulunan ve 75 milyon yıl öncesine ait bir T-Rex fosilinin incelenmesi sonucunda, bu T-Rex'in son yemeğinin kendisinden daha küçük iki dinozor olduğu anlaşıldı. Araştırmacılar, T-Rex'in kuzeni olan Gorgosaurus dahil olmak üzere, bir yaşından küçük dinozorları yediğini belirledi. Bu bulgu, T-Rex'lerin büyüdükçe beslenme alışkanlıklarını değiştirdiğine ve genç dinozorları avladığına dair önemli bir kanıt olarak değerlendiriliyor.
10 Aralık 2023

Muğla'nın Yatağan ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, 2 bin 175 yıl öncesine tarihlenen 'Dans Eden Musa' heykeli bulundu. Helenistik döneme ait olan ve kaidesiyle birlikte çıkarılan heykel, başı ve kolları eksik olmasına rağmen günümüzde bilinen tek Dans Eden Musa heykeli olarak kayıtlara geçti. Heykel, daha sonra Muğla Müzesi'nde sergilenecek. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kentte Philiskos'un ilham perilerine ait toplam dokuz Musa heykelinin olduğunu ve diğerlerini de bulmayı umduklarını belirtti.
7 Aralık 2023

Beyoğlu'nda bulunan ve 63 yıl Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet veren tarihi Boudouy Apartmanı, 29 Ekim 2023'te resim ve heykel müzesi olarak açıldı. Müze, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan eserler sergiliyor ve kalıcı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Türk resim sanatının öncülerini ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarını içeriyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor ve müze haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Giriş, yıl sonuna kadar ücretsiz.
2 Aralık 2023

Kuzey Hertfordshire Müzesi, 218-222 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Elagabalus'un trans olduğunu ve kendisine 'leydi' olarak hitap edilmesini istediğini açıkladı. Bu bilgi, Romalı tarihçi Cassius Dio'nun yazdıklarına dayanıyor. Ancak, bazı tarihçiler bu yorumun, Elagabalus'un ardından tahta geçen Severus Alexander'a hizmet eden Dio tarafından yapılan bir 'karakter suikastı' olabileceğini öne sürüyor. Tarihçi Andrew Wallace-Hadrill, Romalıların 'trans' kavramına sahip olmadığını, ancak 'kadın gibi' davranışları ağır bir hakaret olarak gördüklerini belirtiyor.
25 Kasım 2023

Adıyaman'ın Kürtek Dağı Çet yaylasında ot toplamaya giden köylüler, Orta Asya'da yolcuların ve çobanların yön bulmasını sağlayan, taşların üst üste konulmasıyla yapılan 'obo' kalıntıları buldu. Bu, kentte yapılan ilk 'obo' keşfi olarak belirtildi. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, oboların kentte ilk defa görüldüğünü ve eski dönemden günümüze kadar geldiğini belirtti. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Görevlisi Başaran Doğu Göktürk, obo geleneğinin eski Türk geleneğinde dağların, nehirlerin veya yol kesişme noktalarının ruhları olduğuna inanıldığını ve bu ruhların iyi olarak ifade edildiğini, ovalarda bu iyilerin bulunduğu noktalara yapılan taş yığmalar olduğunu söyledi.
3 Kasım 2023

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Cumhuriyetin ilanının 100. yıl dönümünde, Birinci Meclis sabaha kadar ziyarete açık olacak. Meclis, her yıl özellikle Cumhuriyet Bayramı'nda çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Bugün, Türkiye'nin dört bir yanından binlerce kişi Meclis'i ziyaret etti. Akşam saatlerinde de yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Birinci Meclis sabaha kadar açık kalacak.
29 Ekim 2023

Yüzyıllar önce And Dağları’nda bir ritüel için kurban edilen 'İnka Buz Bakiresi' Juanita'nın yüzü, yapay zeka yardımıyla yeniden yaratıldı. Perulu ve Polonyalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, İsveçli yüz modelleme uzmanı Oscar Nilsson ile birlikte çalışarak Juanita'nın silikondan yapılmış bir büstünü oluşturdu. Büst, Peru'nun Arequipa kentindeki Santa Maria Katolik Üniversitesi’ne ait Andean Sanctuaries Müzesi’nde sergilenmeye başladı.
26 Ekim 2023

ABD'li oyuncu Dwayne Johnson, Paris'teki Grevin Müzesi'nde sergilenen balmumu heykelinin ten renginin kendisini yansıtmadığını belirterek itiraz etti. Sosyal medyada da heykelin ten rengi nedeniyle eleştirilere maruz kalan müze, Johnson'ın heykelini kaldırdı. Johnson'ın heykelinin, kendisinden daha çok 'Hızlı ve Öfkeli' serisinden rol arkadaşı Vin Diesel'e benzediği belirtildi.
24 Ekim 2023

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan 'Ayvalık-İstanbul' sergisinde, ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in daha önce yayınlanmamış Ayvalık fotoğrafları sergilendi. Sergi, Ara Güler'in az bilinen Ayvalık fotoğraflarının yanı sıra, kendisiyle özdeşleşen İstanbul şehrine ait renkli fotoğraflarla birlikte toplam 36 adet kareyi bir araya getirdi. Sergi, 19 Ekim'den 19 Kasım'a kadar Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi'nde ziyarete açık olacak.
23 Ekim 2023

Bu yıl 11'inci kez düzenlenecek olan Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali başlıyor. Festival, 29 Ekim'e kadar sürecek ve 78 kısa yarışma filmi, 10 kısa yarışma dışı film ve 4 uzun metraj film gösterilecek. Festival, animasyon dünyasının Türkiye'deki buluşma noktası olacak. Festivalde ayrıca önemli söyleşiler ve atölye çalışmaları da düzenlenecek.
22 Ekim 2023
İşaretlediklerim