Finlandiya'daki Loviisa Nükleer Enerji Santrali, reaktörlerinde Rusya yerine ABD merkezli Westinghouse şirketinden tedarik ettiği yakıtı kullanmaya başladı. Finlandiya kamu enerji şirketi Fortum, Westinghouse tarafından tedarik edilen ilk nükleer yakıtın santrale yüklendiğini açıkladı. Bu değişiklikle, Loviisa santraline güvenilir ve Batılı bir alternatif sağlandığı belirtildi. Finlandiya hükümeti, santralin 2050 sonuna kadar işletme lisansına sahip olduğunu ve Westinghouse ile yapılan anlaşmanın yakıt tedarikini garanti altına aldığını bildirdi.
2 Eylül 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratı Yusuf Ceylan, Türkiye'nin ABD ile nükleer enerji tesisleri ve küçük modüler reaktörler konusunda görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. ABD'nin Türkiye'nin nükleer enerji kapasitesini artırmasına ciddi ilgi gösterdiğini belirten Ceylan, hem mevcut santrallerin hem de yeni santrallerin inşasının gündemde olduğunu ifade etti. Türkiye'nin aynı konuda Rusya, Güney Kore ve Çin ile de müzakereler yürüttüğü biliniyor.
2 Temmuz 2024

Rusya'nın bütçesi sadece petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanmazken, vergiler, devlete ait işletmelerin kârları ve enerji dışı ihracat gelirleri de önemli katkılar sağlıyor. 2023 yılında Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışı gelirleri yüzde 16 artış gösterdi. İhracat yüzde 28 düşüşle 425 milyar dolar civarında gerçekleşirken, ithalattaki gerileme ile 140 milyar dolara yakın ticaret fazlası verildi. Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi tartışılırken, Rusya'nın mevcut küresel konjonktürü lehine kullanarak ekonomik bedeli hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.
6 Haziran 2024

Türkiye, iklim kriziyle mücadele kapsamında 2024-2030 dönemini kapsayan yeni bir eylem planı açıkladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen plan, fosil yakıtların azaltılmasına yönelik somut adımlar içermiyor ve özellikle kömür santrallarının kapatılması ya da sayısının azaltılması konusunda herhangi bir taahhüt bulunmuyor. Plan, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjinin kapasitesinin artırılmasını öngörüyor ve karbon yakalama teknolojilerine odaklanıyor. Ancak, bu teknolojilerin maliyeti ve etkinliği konusundaki endişeler nedeniyle, Türkiye'nin fosil yakıtlardan vazgeçmeye yönelik net bir planının olmadığı eleştiriliyor.
31 Mart 2024

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

Akkuyu Nükleer AŞ, Mersin'de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünü işletmeye almak için Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan (NDK) gerekli izni aldı. İlk başvuru belgeleri 17 Mart'ta, ikincisi ise 24 Ağustos'ta NDK'ye sunulmuştu. Şirketin genel müdürü ve Rosatom'un yetkilisi, projenin önemli bir aşamaya geldiğini ve Türk vatandaşlarının da sürece aktif olarak katıldığını belirtti.
12 Aralık 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin'le yürütülen müzakerelerin son aşamasında olduğunu açıkladı. Santralin Kırklareli İğneada'da kurulması planlanıyor. Bayraktar, nükleer enerji olmadan Türkiye'nin ve dünyanın karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını savundu. Ayrıca, Akkuyu'daki ilk santralin inşaatına ilişkin bilgi verdi ve Sinop'ta planlanan ikinci santral için Ruslarla ve Güney Kore'yle görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
15 Eylül 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinde nükleer enerjiye dönüş tartışmalarına son vererek, Almanya'da nükleer enerjinin artık kullanılmayacağını belirtti. Nükleer enerjinin sonlandırılması kararının yıllar önce alındığını hatırlatan Scholz, nükleer santrallerin sökümünün de başladığını ifade etti. Scholz, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik ve biyokütle enerjisine dayalı bir enerji arzı ile yenilenebilir enerjilerin genişletilmesiyle elektrik ihtiyacının yüzde 80'ini ve kısa bir süre sonra da gerekli olanın tamamını karşılamak istediklerini söyledi.
4 Eylül 2023

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin radyoaktif atık suyunun okyanusa boşaltılmasına destek verdiğini belirtti. Emanuel, 31 Ağustos'ta Fukuşima'yı ziyaret edeceğini ve boşaltma kararına destek göstermek için orada balık yiyeceğini söyledi. Emanuel, Japonya'nın tahliye planının tamamen şeffaf ve bilimsel verilerle desteklendiğini savundu. Ayrıca, Çin'i kendi nükleer atıkları konusunda pervasız olmakla suçladı.
24 Ağustos 2023

Japonya, 2011'deki deprem sonrası zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı. İlk aşamada 17 gün içinde 7 bin 800 ton atık su boşaltılacak ve Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun boşaltılması planlanıyor. Bu karar, bölgedeki balıkçılar, çevre koruma aktivistleri ve komşu ülkelerin tepkisine sebep oldu. Japonya, atık suyun temiz suyla seyreltildiğini ve radyoaktif materyal miktarının zararlı kabul edilen oranların çok altında olduğunu savunuyor.
24 Ağustos 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın kontrol ettiği Zaporijya nükleer santralindeki varlığının azaldığını belirtti. Açıklamada, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'un üç personelinin santrali terk ettiği ve Ukraynalı çalışanların 5 Temmuz'a kadar santralden ayrılmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca, santralde kalan personele herhangi bir acil durumda Ukrayna'yı suçlama talimatı verildiği iddia edildi. Zaporijya nükleer santrali, geçen yılın marttan itibaren Rusya’nın kontrolünde bulunuyor.
30 Haziran 2023

Ukrayna'nın Herson kentinde Rus güçlerinin kontrolündeki Kahovka Barajı, bombardıman sonucu vurularak hasar gördü. Barajdaki su seviyesinin hızla düşmesi sonucu yerleşim yerleri tehdit altında olabilir ve Zaporijya Nükleer Enerji Santrali için ek bir tehdit oluşturuyor. Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Kuruluşu Energoatom, durumun kontrol altında olduğunu ve santralin soğutma havuzunun dolu olduğunu bildirdi. Ukrhidroenergo ise barajın makine dairesinin içeriden patlaması sonucu tamamen tahrip olduğunu ve tamir edilemeyecek durumda olduğunu açıkladı.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim