Avustralya'da bir polis teşkilatı, 'Barbie' filminin yıldızı Margot Robbie'nin 96. Oscar Ödülleri'nde en iyi kadın oyuncu dalında aday gösterilmemesi üzerine esprili bir 'soruşturma' başlattığını duyurdu. Robbie ve filmin yönetmeni Greta Gerwig'in aday gösterilmemesi eleştirilere yol açmış, Ryan Gosling ve Hillary Clinton gibi ünlüler akademiye tepki göstermişti. Victoria polisi, Robbie'nin 'çalınan' adaylığı ile ilgili Facebook üzerinden esprili bir paylaşımda bulundu.
26 Ocak 2024

ABD'deki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilecek olan 96. Oscar ödüllerinin adayları duyuruldu. En iyi film kategorisinde ilk kez üç kadın yönetmenin filmleri aday gösterildi. Adaylar arasında en iyi film, yönetmen, oyuncu kategorileri ve daha birçok dal bulunuyor. Ödül töreni, 10 Mart'ta Jimmy Kimmel'ın sunuculuğunda gerçekleştirilecek.
23 Ocak 2024

Sinema dünyasının en kötü film ve performanslarını ödüllendiren Altın Ahududu Ödülleri'nin 44. yıl adayları duyuruldu. 'Cehennem Melekleri 4' filmi yedi adaylıkla öne çıkarken, 'The Exorcist: Believer' ve 'Winnie the Pooh: Blood and Honey' beşer adaylıkla takip etti. Geçen yıl 12 yaşındaki bir oyuncunun aday gösterilmesi üzerine yaşanan tepkiler sonucu ödül komitesi, 18 yaş altı oyuncuların ve film yapımcılarının değerlendirilmeye alınmayacağını açıkladı.
23 Ocak 2024

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 'SES Yılın Kadınları' ödülleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış için dayanışmaya katkıda bulunan, kadın hakları mücadelesinde öncü olan 13 kadın ve gruba verildi. Ödüller, Pera Müzesi'nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Ödül alanlar arasında A Milli Kadın Voleybol Takımı, Kızılcık Şerbeti dizisinin oyuncuları ve meme kanseri teşhisinde yenilikçi bir icat geliştiren Canan Dağdeviren gibi isimler yer aldı. Gastronomi alanında ödüllü Şef Ebru Baybara Demir, yaptığı işlerde Atatürk'ten ilham aldığını belirtti.
19 Ocak 2024

ABD'de düzenlenen 75'inci Emmy Ödül Töreni'nde 'Succession' dizisi altı ödülle öne çıktı. Hollywood'daki grev nedeniyle ertelenen tören Los Angeles'taki Peacock Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi. 'The Bear' dizisi beş ödül kazanırken, 'Beef' en iyi mini dizi seçildi. Ödül kazanan oyuncular arasında 'Succession' dizisinden Kieran Culkin ve Sarah Snook, 'The Bear' dizisinden Jeremy Allen White ve 'Beef' dizisinden Steven Yeun ve Ali Wong yer aldı.
16 Ocak 2024

29. Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri, Santa Monica'da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 'Oppenheimer' filmi en iyi film ve yönetmen dahil olmak üzere toplam sekiz ödül kazanırken, 'Barbie' filmi altı ödülle takip etti. Televizyon kategorisinde 'The Bear', 'Beef' ve 'Succession' dizileri öne çıktı. 'The Bear' ve 'Beef' dört ödül alırken, 'Succession' üç ödül kazandı.
15 Ocak 2024

İstanbul Modern Sinema, 11-25 Ocak tarihleri arasında 'Biz de Varız!' programı kapsamında Türkiye sinemasının en yeni filmlerini ve belgesellerini sunuyor. Program, 11'inci yılında ve dört yıl aradan sonra yeniden sinema salonlarında gerçekleşiyor. 15 film ve belgeselin yer aldığı programda, Berlinale ve Tokyo gibi prestijli festivallerde prömiyer yapmış yapımlar da bulunuyor. Gösterimler, filmlerin yönetmenleri ve ekiplerinin katılımıyla yapılıyor ve çeşitli konuları ele alan filmler izleyicilere sunuluyor.
11 Ocak 2024

IMDb, tüm zamanların en iyi Türk dizilerini listeledi. Haluk Bilginer'in başrolünde olduğu 'Şahsiyet' dizisi listenin ilk sırasında yer aldı. Listede farklı türlerden ve dönemlerden toplam 10 dizi bulunuyor. 'Yedi Güzel Adam', 'Behzat Ç.: Bir Ankara Polisiyesi', 'Çalıkuşu', 'Muhteşem Yüzyıl', 'Masum', 'Tatlı Hayat', 'Ezel', 'İkinci Bahar' ve 'Leyla ile Mecnun' diğer sıralamada yer alan diziler arasında.
9 Ocak 2024

Altın Küre Ödülleri'ni kazanan film ve dizilerin hangi platformlarda izlenebileceği bilgisi verilmiştir. Christopher Nolan'ın 'Oppenheimer' filmi ve Greta Gerwig'in 'Barbie' filmi Apple TV'de, 'Bir Düşüşün Anatomisi' filmi Başka Sinema salonlarında, 'Dolunay Katilleri' Google Play'den indirilebilirken, 'Succession' dizisi Tod TV, Blu TV ve Prime Video'da, 'Beef' Netflix'te, 'The Bear' Disney+'ta ve 'The Crown' Netflix'te izlenebilir. 'Oppenheimer' filmi, beş ödülle geceye damgasını vurmuştur.
8 Ocak 2024

81'inci Altın Küre Ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 'Oppenheimer' filmi en iyi drama dahil beş ödül alarak gecenin öne çıkan yapımı oldu. 'Succession' dizisi en iyi drama dizisi kategorisinde dört ödül kazandı. 'Barbie' filmi ise dokuz dalda aday gösterilmesine rağmen iki ödülle yetindi. Ödül töreninin sunuculuğunu Jo Koy yaptı.
8 Ocak 2024

Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, HPV aşısının yapılmaması gerektiğini iddia etti. Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğunu ve yan etki riskinin düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye'de HPV aşısı henüz ulusal aşı programına alınmamış olmasına rağmen, birçok sivil toplum kuruluşu aşının ücretsiz yapılması için mücadele ediyor. Karatay'ın iddiaları, sağlık profesyonelleri tarafından bilimsel olmayan yaklaşımlar olarak eleştiriliyor ve halk sağlığını tehlikeye attığı vurgulanıyor.
3 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da düzenlenmesi planlanan Süper Kupa finalinde yaşanan 'Atatürk' krizi sonrası yaptığı açıklamada, sporun siyasetin bir parçası haline getirilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Galatasaray ve Fenerbahçe takımlarının, Suudi yönetiminin Atatürk posteri ve milliyetçi slogan içeren pankartlara itirazı üzerine maçı oynamayı reddedip Türkiye'ye dönmesinin ardından gelen tepkiler üzerine konuşan Erdoğan, muhalefetin açıklamalarını istismar siyaseti olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin itibarını koruma konusundaki kararlılığını vurguladı.
30 Aralık 2023

Taylor Swift, '1989- Taylor’s Version' albümüyle Billboard 200 listesinde 67 hafta birinci sırada kalarak Elvis Presley ile aynı rekoru paylaşmaya başladı. Eğer Swift, listede bir hafta daha ilk sırada kalırsa Presley'in rekorunu kıracak. Ayrıca, bu yıl Billboard Müzik Ödülleri'nde 10 ödül kazandı ve '1989 – Taylor’s Version' albümü yılın en çok satan albümü oldu. Swift, Spotify'da aylık 100 milyon dinleyiciye ulaşan ilk kadın şarkıcı unvanını elde etti ve Time Dergisi tarafından 'Yılın Kişisi' seçildi.
26 Aralık 2023

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 96'ncı Oscar töreni öncesinde 10 kategoride kısa listeleri duyurdu. Greta Gerwig'in yönettiği Barbie filmi, beş farklı kategoride kısa listeye girmeyi başardı. En iyi belgesel, kısa belgesel, uluslararası film, makyaj ve saç, film müziği, orijinal film şarkısı, kısa animasyon, canlı aksiyon kısa film, ses ve görsel efekt kategorilerinde adaylar belirlendi. Oscar adayları 23 Ocak'ta açıklanacak ve tören 10 Mart 2024'te gerçekleştirilecek.
22 Aralık 2023

Ankara basınının önde gelen gazetecilerinden Bilal Çetin, İstanbul'da kanser tedavisi gördüğü Koç Üniversitesi Hastanesi'nde 65 yaşında hayatını kaybetti. Çeşitli gazetelerde muhabirlik, köşe yazarlığı ve Ankara temsilciliği yapmış olan Çetin, mesleğe 1979 yılında başlamış ve 'Hayali İhracatın Boyutları – Soygun' adlı bir kitabın yazarıydı. Ayrıca, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından ödüllendirilmiş bir gazeteciydi.
18 Aralık 2023

FIFA tarafından 2023 En İyi Erkek Oyuncu Ödülü için üç finalist açıklandı: Manchester City'den Erling Haaland, PSG'den Kylian Mbappe ve Inter Miami'den Lionel Messi. Ödül, 19 Aralık 2022 ile 20 Ağustos 2023 tarihleri arasında erkek futbolunda en üstün performansı gösteren oyunculara verilecek ve kazanan 15 Ocak 2024'te Londra'da düzenlenecek törenle ilan edilecek. Ayrıca FIFA Puskas Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü için de finalistler duyuruldu.
14 Aralık 2023

Rus kökenli ABD'li gazeteci ve yazar Masha Gessen, Gazze'yi Nazi işgali altındaki bir Doğu Avrupa kasabasına benzettiği için eleştirildi ve bu yorumları nedeniyle Heinrich Böll Vakfı, Gessen'e verilecek Hannah Arendt Ödülü'nden çekildiğini açıkladı. Gessen'in bu yorumları Almanya'daki Yahudiler tarafından tepkiyle karşılandı ve ödülün askıya alınması talep edildi. Hannah-Arendt Ödülü Siyasi Düşünce Derneği, ödül töreninin 16 Aralık'ta daha dar bir çerçevede gerçekleştirileceğini duyurdu.
14 Aralık 2023

Brooklyn Nine-Nine, Homicide: Life on the Street, Men of a Certain Age ve Glory gibi dizilerle tanınan Amerikalı oyuncu Andre Braugher 61 yaşında hayatını kaybetti. En son Brooklyn Nine-Nine dizisindeki Captain Raymond Holt karakteriyle ekranlara gelen Braugher, kariyeri boyunca birçok ödül kazanmış ve 11 kez Emmy Ödülü'ne aday gösterilmişti.
13 Aralık 2023

Sinema ve televizyon dünyasının prestijli ödüllerinden Altın Küre'nin adayları duyuruldu. Greta Gerwig'in yönettiği 'Barbie' filmi dokuz farklı kategoride adaylık kazanarak dikkat çekti. 'Oppenheimer' filmi sekiz adaylıkla 'Barbie'yi takip etti. Televizyon kategorisinde ise 'Succession' dizisi dokuz adaylık elde etti. Adaylar arasında en iyi film, yönetmen, senaryo ve oyunculuk dalları yer alıyor.
11 Aralık 2023

Kadın hakları savunucusu ve cezaevinde bulunan İranlı aktivist Nergis Muhammedi'nin Nobel Barış Ödülü, Oslo'da düzenlenen törende 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani tarafından alındı. Kiana, annesinin yazdığı mektubu okudu ve Muhammedi'nin gazetecilere ve medya çalışanlarına teşekkür ettiğini, İran toplumunun küresel desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Muhammedi'nin eşi, aktivistin Bahai inancı mensuplarıyla dayanışma için açlık grevine başlayacağını açıkladı. Muhammedi, İran'da kadınlar için verdiği mücadele nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
11 Aralık 2023
İşaretlediklerim