Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde ikinci kez çağrı cihazları patlatıldı. Patlamalar sonucu resmi olmayan kaynaklara göre en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda insan yaralandı. Dün Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması sonucu 12 kişi ölmüş ve 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından resmi makamlar henüz bir açıklama yapmadı.
18 Eylül 2024

Lübnan Sağlık Bakanı Firas El Ebyad, Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölü sayısının 12'ye yükseldiğini açıkladı. Patlamalar sonucu biri çocuk dokuz kişinin öldüğü, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığı bildirildi. Lübnanlı yetkililer, İsrail'in istihbarat servisi Mossad'ın çağrı cihazlarına patlayıcı yerleştirdiğini iddia etti. Olayın ardından Lufthansa, Tel Aviv ve Tahran uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'da başından vurularak öldürülen insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi, Aydın'ın Didim ilçesinde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Eygi'nin cenazesi, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu'nun yürüttüğü işlemler sonrası Türkiye'ye getirilmişti. Cenaze törenine birçok üst düzey yetkili katıldı ve Eygi'nin ölümü uluslararası mahkemelerde hesap sorulacağı belirtildi. Eygi'nin ölümü, İsrail-Filistin çatışmalarında sivil kayıpların artmasına dikkat çekti.
14 Eylül 2024

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi İstanbul’a getirildi. Eygi, bir gösteride başından vurularak ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Cenazesi, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu’nca yürütülen işlemler sonrası İstanbul’a ulaştırıldı. Eygi’nin naaşı, İstanbul Havalimanı’ndan İzmir’e, oradan da Aydın’a götürülüp defnedilecek.
13 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Ekim 2023'te Gazze'ye başlattığı saldırılar nedeniyle bölgede 200 okulun kapatıldığını ve bu okulların yerinden edilmiş Filistinlilere sığınak olarak kullanıldığını açıkladı. UNRWA, bazı okullarda sosyal faaliyetler ve psikososyal destek yoluyla çocukların öğrenime geri dönmesi için çalışmalar yürütüyor. Bu durum, Gazze'deki eğitim sistemini ve çocukların eğitim hakkını ciddi şekilde etkiliyor.
7 Eylül 2024

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlenen işgal karşıtı bir gösteride Ayşenur Ezgi Eygi isimli ABD yurttaşı bir Türk aktivisti başından vurarak öldürdü. Olay, Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde gerçekleşti. Eygi, hastaneye kaldırılmasına rağmen kurtarılamadı. 1998 Antalya doğumlu olan Eygi'nin ölümü, Filistin resmi ajansı WAFA tarafından da doğrulandı.
6 Eylül 2024

İsrail ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tamir Yadai, kişisel nedenlerle görevinden istifa etti. Yadai, üç yıldır bu görevde bulunuyordu. İstifa talebi Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından onaylandı. Yadai, yerine atanacak isim belirlenene kadar görevine devam edecek ancak izne ayrılacak.
3 Eylül 2024

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabaları devam ederken, Dışişleri Bakanlığı ilişkilerin 2011 öncesine dönmesi için dört şart belirledi. Bu şartlar arasında Suriye'nin terör unsurlarından arındırılması ve güvenli geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad'a ilişkileri düzeltme çağrısında bulunmuş, Esad ise Türkiye'nin Suriye'den çekilmesini istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de uygun koşullar oluştuğunda bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılabileceğini belirtmişti.
28 Ağustos 2024

Coca Cola, 2024 yılına ait satış hacmi beklentisini düşürdüğünü açıkladı. Şirket, Ortadoğu'daki hassasiyetler ve alım gücünün azalması nedeniyle Türkiye'de düşük-orta tek haneli, uluslararası operasyonlarda ise düşük tek haneli satış hacmi daralması bekliyor. Şirket, makroekonomik zorluklar karşısında fiyat artışları konusunda temkinli davranacağını ve ciro büyümesi sağlamak için diğer aksiyonlara güveneceğini belirtti. Ayrıca, FVÖK marjı beklentisini de geçen yıla göre hafif düşüş veya yatay olarak revize etti.
20 Ağustos 2024

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün yaptığı dört günlük araştırma sonucunda, Marmara Denizi'nin ilk 30 metresi hariç ciddi oksijen azlığı yaşadığı tespit edildi. Araştırmada deniz suyu sıcaklıklarının artması, kirlilik ve oksijen azlığı gibi birçok parametre incelendi. Özellikle Doğu Marmara'da nitrat seviyelerinin düşmesi ve hidrojen sülfür gazının oluşma riski, deniz ekosistemi için büyük bir tehdit oluşturuyor. Marmara Denizi'ndeki bu durumun, tarımsal girdiler ve şehirlerin arıtılmamış atık sularından kaynaklandığı belirtiliyor.
12 Ağustos 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik provokasyonlarını eleştirerek, İsrail'in bölgedeki barış çabalarını sabote ettiğini belirtti. Fidan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun barış istemediğini ve bölgeyi ateşe vermek istediğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyanın Lahey'e sunulacağını açıkladı. Fidan, İsrail'in provokasyonlarının bölgeyi daha fazla zor durumda bırakacağını vurguladı.
5 Ağustos 2024

İran, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın yedi kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli bir roketle gerçekleştirildiğini açıkladı. Haniye, 31 Temmuz'da Tahran'da kaldığı konukevinde korumasıyla birlikte öldürülmüştü. İran ve Hamas, suikastın İsrail tarafından yapıldığını iddia ederken, İsrail bu iddialara yanıt vermedi. İran Devrim Muhafızları, suikastın İsrail tarafından tasarlandığını ve ABD'nin de destek verdiğini ileri sürdü.
3 Ağustos 2024

Avrupa Birliği, 2023 yılında İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimlerini artırdığını belirtti. AB'nin raporuna göre, 2023'te Doğu Kudüs'te 18 bin 333, Batı Şeria'da ise 12 bin 349 konut inşa edildi. Bu, 2012'den beri en yüksek yerleşim sayısına ulaşıldığını gösteriyor. AB, İsrail'in bu yerleşim politikalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve iki devletli çözüm olasılığını zayıflattığını vurguladı.
2 Ağustos 2024

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürüldüğü gece Ortadoğu'da herhangi bir hava saldırısı, füze veya insansız hava aracı kullanmadıklarını belirtti. The New York Times, Haniye'nin konutuna yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu öldüğünü iddia etmişti. İran dini lideri Ali Hamaney, İsrail'e direkt saldırı emri vermişti. İsrail ordusu, o gece sadece Lübnan'da Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ü hedef aldıklarını söyledi.
1 Ağustos 2024

The New York Times, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da kaldığı konukevine iki ay önce yerleştirilen bir bombanın uzaktan kumandayla patlatılarak öldürüldüğünü yazdı. İsrail suikasti üstlenmezken, Hamas İsrail'i sorumlu tuttu ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail'e direkt saldırı emri verdi. Suikastin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantı kararı aldı ve İsrail yüksek alarm durumuna geçti.
1 Ağustos 2024

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi üzerine İsrail'e direkt saldırı emri verdi. Haniye, Tahran'daki konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte hayatını kaybetmişti. Hamas, suikastı doğruladı ve saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu. Bu gelişme üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantı kararı aldı.
31 Temmuz 2024

Eski CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için başsağlığı mesajı paylaştı. Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldü. Hamas, suikastı doğrularken, saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu. Kılıçdaroğlu, mesajında Filistin halkının özgürlüğü için mücadele eden Haniye'nin emperyalist güçlerce katledildiğini belirtti.
31 Temmuz 2024

Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024

McDonald’s’ın 2024 yılının ikinci çeyreğinde satışları yüzde 1 azalarak 2020’den beri ilk kez düşüş gösterdi. Şirketin ABD satışları yüzde 0,7, uluslararası işletilen pazarlar segmenti satışları yüzde 1,1 ve uluslararası gelişmiş lisanslı pazarlar segmenti satışları yüzde 1,3 düştü. Ortadoğu’daki savaşın ve Çin’deki olumsuz satışların etkisi, Latin Amerika ve Japonya’daki olumlu satışlarla dengelendi. Şirketin geliri ve net karı da beklentilerin altında kaldı.
29 Temmuz 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida'daki evinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve eşi Sara Netanyahu'yu ağırladı. Trump, seçimleri kazanamaması halinde Ortadoğu'da büyük savaşların süreceğini ve Üçüncü Dünya Savaşı'nın çıkabileceğini iddia etti. Netanyahu ise Gazze'de ateşkesin yakın olup olmadığı konusunda umutlu olduğunu belirtti.
26 Temmuz 2024
İşaretlediklerim