Güney Kore'de, eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanında rol oynadığı iddia edilen dört komutan görevden alındı. Yoon, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle görevden uzaklaştırılmış ve tutuklanmıştı. Savunma Bakanlığı, Yoon'un girişiminde yer aldığı şüphelenilen komutanlara karşı disiplin süreci başlattı. Yoon'un tutuklanması ve komutanların görevden alınması, ülkede siyasi gerilimi artırdı.
20 Ocak 2025

Güney Kore'de 3 Aralık'ta ilan edilen başarısız sıkıyönetim sırasında 'sıkıyönetim komutanı' olarak atanan Park An-su, ayaklanmada kilit rol oynamak ve görevi kötüye kullanmak suçlamalarıyla tutuklandı. Park, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından atanmış ve sıkıyönetim emrini imzalamıştı. Soruşturma kapsamında Park, 12 Aralık'ta genelkurmay başkanlığı görevinden alınmıştı. Bu olay, Güney Kore'de siyasi gerilimlere ve hükümet yetkilileri arasında tartışmalara yol açtı.
17 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim komutanı olarak atadığı Genelkurmay Başkanı General Park An-su'nun istifasını güvenlik riski gerekçesiyle reddetti. Yoon, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelerde bulunduğunu iddia ederek sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak, parlamento bu kararı oylamayla kaldırmış ve bakanlar da onaylamıştı. Yoon, ciddi güvenlik durumu nedeniyle istikrarlı askeri operasyonlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek Park'ı görevine odaklanmaya davet etti.
5 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelerde bulunduğu gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti. Ancak bu karar, parlamentonun oylamasıyla kaldırıldı ve Yoon geri adım attı. Yoon ve bazı üst düzey yetkililer hakkında vatana ihanet suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Muhalefet partileri, Yoon'un görevden alınması için azil sürecini başlattı.
5 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, muhalefeti Kuzey Kore'ye sempati duymakla suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Ancak, mecliste toplanan 190 milletvekili, oybirliğiyle bu kararı kaldırma yönünde oy kullandı. Oylamanın ardından meclis binasında bulunan askerler geri çekilmeye başladı. Güney Kore yasalarına göre, başkanın meclisin kararına uyması gerekiyor.
3 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefeti Kuzey Kore'ye sempati duymakla suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Muhalefetteki Demokrat Parti lideri Lee Jae-myung, bu kararın anayasaya aykırı olduğunu belirtti. Mecliste yapılan oylamada sıkıyönetimin kaldırılması yönünde karar alındı. İktidardaki Halkın Gücü Partisi de sıkıyönetim kararına itiraz etti.
3 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, muhalefeti Kuzey Kore'ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Bu kararın ardından Genelkurmay Başkanı General Park An-su sıkıyönetim komutanı olarak atandı ve tüm siyasi faaliyetler yasaklandı. Beyaz Saray, Güney Kore'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Güney Kore hükümetiyle temas halinde olduklarını açıkladı. ABD'nin bu duruma olan ilgisi, uluslararası bir boyut kazandırıyor.
3 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, muhalefeti Kuzey Kore'ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Bu kararın ardından, Genelkurmay Başkanı General Park An-su sıkıyönetim komutanı olarak atandı ve ülkede protesto yürüyüşleri dahil tüm siyasi faaliyetler yasaklandı. Medya ve yayınlar sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altına alındı ve grevdeki stajyer doktorların işlerine dönmeleri emredildi. Sıkıyönetim kararlarına uymayanlar mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilecek.
3 Aralık 2024
İşaretlediklerim