Avrupa Birliği, sığınmacıların Batı Avrupa'ya seyahatini zorlaştıracak yeni bir sığınma ve göç anlaşmasını kabul etti. 2015 sığınmacı krizinden bu yana kalıcı bir çözüm arayan AB, 2020'de hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde onaylanan bu anlaşmayla, sığınmacıların AB ülkelerine giriş ve kalış koşullarını yeniden düzenliyor. Anlaşma, 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek ve sığınmacı yükünün paylaşımı, hızlı tarama prosedürleri, güvenlik tehdidi değerlendirmeleri ve ortak veri tabanı oluşturulmasını içeriyor. İnsan hakları kuruluşları, anlaşmanın insanlık dışı bir sisteme yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
20 Aralık 2023

Fransa Parlamentosu, göçle ilgili tartışmalı bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, yabancılara sağlanan kira desteği ve aile yardımlarını çalışma durumlarına bağlıyor, güvenlik güçlerine karşı suç işleyen çifte vatandaşların vatandaşlıktan çıkarılmasını öngörüyor ve göç kotaları oluşturmayı içeriyor. Ayrıca, Fransa'da doğan yabancı ailelerin çocuklarının vatandaşlık talep etme koşulları ve aile birleşimi için gerekli koşullar zorlaştırılıyor. Yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
20 Aralık 2023

Avrupa Birliği, yapay zeka teknolojilerini düzenleyecek yeni bir yasada uzlaşma sağladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin güvenli, temel haklara ve birlik değerlerine saygılı olmasını gerektirecek ve risk temelli bir yaklaşımla düzenlenecek. Yüksek riskli sistemlere katı kurallar getirilirken, bazı kullanımlar yasaklanacak. Kolluk kuvvetleri, belirli durumlarda yapay zeka sistemlerini kullanabilecek. AB Komisyonu bünyesinde bir 'yapay zeka ofisi' kurulacak ve yasa ihlalleri için ağır para cezaları öngörülecek. Yasa, AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmi onayın ardından yürürlüğe girecek ve uygulamaya resmi onaydan iki yıl sonra başlanacak.
9 Aralık 2023

Fransa parlamentosu, kırsal bölgelerdeki geleneksel ses ve kokuları korumayı amaçlayan bir yasayı kabul etti. Bu yasa, kırsal bölgelere taşınan yeni sakinlerin, horoz ötüşü, köpek havlaması, traktör gürültüsü veya gübre kokusu gibi çiftçilik faaliyetlerinden rahatsızlık duyarak şikayette bulunmalarını zorlaştıracak. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, yasanın çiftçilere karşı kötü niyetli davalara son vereceğini belirtti. Yasa, mevcut çiftçilik faaliyetlerine yeni sakinlerin itiraz etmesini engelleyecek şekilde tasarlandı.
7 Aralık 2023

Oyuncu Melissa Barrera, Instagram hesabından Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları eleştiren bir mesaj paylaştıktan sonra 'Çığlık 7' filminin yapım şirketi Spyglass tarafından kadrodan çıkarıldı. Barrera'nın bu durumu eleştiren mesajı, Gazze'ye yapılan muameleyi toplama kampına benzetiyor ve soykırım ile etnik temizlik iddialarını gündeme getiriyor. Film eleştirmeni Zoe Rose Bryant ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Mick Wallace gibi isimler Barrera'ya destek verirken, 'Stranger Things' dizisinin oyuncusu Grace Van Dien Spyglass filmlerini boykot çağrısında bulundu.
25 Kasım 2023

Avrupa Parlamentosu, ambalaj atıklarını, özellikle plastik ambalajları azaltmayı hedefleyen bir yasal düzenlemeyi onayladı. Yönetmelik, 2040 yılına kadar genel ambalaj atıklarında yüzde 15, plastik ambalajlarda ise yüzde 20 azalma hedefliyor. Ayrıca, çok hafif plastik poşetlerin satışının yasaklanması ve tek kullanımlık ürün ambalajlarının kullanımının kısıtlanması gibi önlemler içeriyor. Gıda ile temas eden ambalajlarda bazı zararlı kimyasalların kullanımının yasaklanması da teklif ediliyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ile AB Konseyi arasında uzlaşı sağlanması gerekiyor.
22 Kasım 2023

İtalya parlamentosu, omurgalı hayvan hücre kültürleri veya dokularından elde edilen gıda ve yem üretimini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Yasa kapsamında, yasağa uymayanlara 10-60 bin avro arası para cezası uygulanacak. Ayrıca, bitkisel ürünlerin 'biftek' ve 'salam' gibi isimlerle satılması da yasaklandı. Yasanın amacı İtalya mutfağını ve tarım sektörünü korumak olarak belirtiliyor.
17 Kasım 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023

Nijerya parlamentosunun alt kanadı, devlet başkanı Bola Tinubu'nun 6 milyon dolarlık lüks yat alma planını reddetti. Milletvekilleri, bu paranın öğrencilere kredi olarak verilmesine karar verdi. Ekonomik kriz yaşayan ve enflasyonun yüzde 26'ya çıktığı Nijerya'da, Tinubu'nun lüks yat talebi eleştirilmişti.
4 Kasım 2023

Arnavutluk Meclisi'nde, muhalefet milletvekilleri bazı yasa değişikliklerinin görüşülmesinin planlandığı meclis oturumunu engelledi. Ana muhalefet partisi Arnavutluk Demokratik Partisi (PD) milletvekilleri başta olmak üzere, muhalefet partilerinden milletvekilleri, mecliste görüşmeleri engellemek için sandalyeleri kürsünün önüne yerleştirip sis bombası attı. Arnavutluk Meclis Başkanı Lindita Nikolla, yaşananları 'Arnavut parlamentosu için utanç' olarak nitelendirdi.
2 Kasım 2023

Britanya Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Michelle Donelan'ın Parlamento Özel Sekreteri ve Muhafazakar Parti milletvekili Paul Bristow, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü, Bristow'un 'kolektif sorumluluk ilkeleriyle tutarlı olmayan yorumlar' yaptığını belirtti. Bristow, geçen hafta Başbakan Rishi Sunak'a yazdığı bir mektupta, kalıcı bir ateşkesin hayat kurtaracağını ve insani yardımın en çok ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlayacağını belirtmişti.
31 Ekim 2023

Almanya için Alternatif'in (AfD) milletvekillerinden Daniel Halemba, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Halemba, ayrıca eski aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) yasak sembollerini kullandığı öne sürülen 'Prag’dan Würzburg’a Cermen Kardeşliği' adlı örgüte üyelikle suçlanıyor. Halemba'nın gözaltına alınmasının bir nedeni de parlamentonun açılışıyla birlikte dokunulmazlık kazanmasını önlemek.
30 Ekim 2023

İsveç'te son aylarda Kuran yakarak gerilimi artıran Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesi bittikten sonra sınır dışı edilmesine karar verildi. Göçmenler Ofisi Basın Sözcüsü Jesper Tengroth, Momika'nın 16 Nisan 2024'e kadar çalışma ve oturma izninin bulunduğunu, bu tarihten sonra oturma ve çalışma izni verilmeyeceğini ve Momika'nın sınır dışı edileceğini belirtti. Tengroth, bu kararı Momika'nın 'yalan beyanından' dolayı aldıklarını aktardı.
26 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu, her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü'nü bu yıl Mehsa Emini ve 'Kadın, Yaşam, Özgürlük Hareketi'ne verme kararı aldı. İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren ve hastanede ölen Emini'nin ölümü, ülkede ve dünyada büyük tepki çekmişti. Ödül töreni, 13 Aralık'ta Strazburg'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında düzenlenecek.
19 Ekim 2023

Belçika'nın başkenti Brüksel'den yola çıkan ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerini taşıyan hızlı tren, Fransa'nın Strazburg kenti yerine yanlışlıkla Disneyland Paris'e ulaştı. Tren, Fransa'da Roissy-Charles-de-Gaulle Garı noktasına vardığında yanlış bir hatta yönlendirildi. Fransız demir yolu şirketi SNCF'ten yapılan açıklamaya göre, trenin 45 dakika gecikmeyle Strazburg istikametine gittiği belirtildi.
16 Ekim 2023

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak nitelendirdi. Ancak, İsrail'in Gazze'de benzer eylemler gerçekleştirmesine karşı sessiz kaldı. Leyen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınarken, İsrail'in kendini savunma hakkını tamamen desteklediğini belirtti. Bu durum, Leyen'in Ukrayna ve Gazze'deki benzer durumlara farklı tepkiler verdiğini gösteriyor.
12 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu (AP), Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'daki Ermenilere 'etnik temizlik' yapmakla suçladı ve Bakü'ye yaptırım uygulanmasını istedi. AP milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, Dağlık Karabağ'daki saldırılar ve insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle 'Azerbaycan hükümet üyelerini hedef alan yaptırımlar' uygulanması çağrısı yaptı. Ancak, AP'nin kabul ettiği metnin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor ve AB diplomatlarından alınan bilgilere göre, AB ülkeler arasında Azerbaycan’a yaptırım gündemde değil.
5 Ekim 2023

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkedeki Nazi savaş suçlularının isimlerini kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor. Bu konuda oluşturulan gizli bir raporun incelenmesi talimatını verdi. Raporun gizli tutulan ikinci kısmında, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Kanada'ya kabul edilen ve Nazi olduğu ileri sürülen 2 bin kadar ismin bulunduğu iddia ediliyor. Ayrıca, 2017'de ölen eski Nazi askeri Peter Savaryn'e 1987'de 'Kanada Nişanı' verildiği ortaya çıkarıldı.
5 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), florlu sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımını aşamalı olarak düşürecek. Bu kapsamda, hidroflorokarbonların tüketimi 2050'ye kadar tamamen sonlandırılacak. Ayrıca, hidroflorokarbon üretmek üzere tahsis edilen haklar, 2036'dan itibaren aşamalı olarak düşürülecek. Florlu sera gazları içeren ürünlerin satışı da kademeli olarak sona erecek.
5 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin içişleri bakanları, Brüksel'deki toplantılarında göç ve iltica konusunda bir kez daha uzlaşamadı. Toplantıda, AB Komisyonu'nun 2020'de önerdiği 'Göç ve İltica Anlaşması'nın son unsuru 'Kriz Yönetmeliği' üzerinde tartışmalar yapıldı. Anlaşma sağlanamamasının ardında, Almanya'nın Akdeniz'deki insani yardım ve arama-kurtarma hizmetleri sağlayan sivil toplum kuruluşları gemilerinin desteklenmesi önerisi ve İtalya'nın buna 'göçmenler için çekici bir faktör' olduğu gerekçesiyle karşı çıkması olduğu belirtildi.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim