Hollanda'nın Zeeland eyaletindeki Reimerswaal ilçesinde, sokaklardaki köpek dışkısıyla mücadele amacıyla DNA veri tabanı oluşturulacak. Dışkının hangi köpeğe ait olduğu DNA yoluyla belirlenecek ve köpeklerin sahiplerine 75 ile 100 avro civarında para cezası verilebilecek. DNA kaydı yaptırmayan kişilere de köpek başına 150 avro para cezası uygulanacak. Bu uygulama, belediye meclisinde çoğunluk oyuyla kabul edildi.
28 Eylül 2023

Kanada Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler için savaşan Ukraynalı Yaroslav Hunka'yı 'savaş kahramanı' olarak tanıttı ve parlamentoda ayakta alkışlattı. Bu durum tepkilere neden oldu ve Rota, istifa çağrılarına bir süre direndikten sonra istifa etti. Rota, istifa konuşmasında pişmanlığını dile getirdi.
27 Eylül 2023

Kanada Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin konuşmasının ardından, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler için savaşan Yaroslav Hunka'yı 'savaş kahramanı' olarak tanıttı ve teşekkür etti. Ancak Hunka'nın Nazi tarafında savaştığının ortaya çıkması üzerine Rota, ağır eleştirilere maruz kaldı ve özür diledi. Rota, özür dileme sürecinde, bu eyleminin tüm sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.
25 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe komitesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 400 milyon avroluk afet yardımında bulunmasını onayladı. Toplamda 454,8 milyon avroluk afet yardımının geri kalanı Romanya ve İtalya'ya gidecek. Yardımlar, Avrupa Birliği bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.
20 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, 8 Ocak'taki kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınına katıldığı gerekçesiyle Aecio Lucio Costa Pereira isimli kişi için 17 yıl hapis cezası talep etti. Moraes, suçlamaların 'açık ve net' olduğunu belirtti. Bu olaylar, Devlet Başkanı Lula da Silva'nın göreve başlamasına karşı Bolsonaro destekçileri tarafından gerçekleştirilmişti. Davada toplamda 1390 kişi yargılanıyor.
14 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin 'demokratikleşme' olmadan başlatılmayacağına yönelik raporu Ankara'nın tepkisini çekti. Rapor, Türkiye'nin Rus sermaye ve yatırımları için bir sığınak haline geldiğini ve demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konularında eksiklikler olduğunu belirtti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, raporun haksız ve önyargılı olduğunu savundu.
14 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 'tam üyelik' müzakerelerinin yerine 'stratejik ortaklık' benzeri bir çerçeve çizilmesini öneren yıllık raporu onayladı. Rapor, Türkiye'nin 2005'ten bu yana devam eden, ancak son siyasi gelişmelerle tümüyle dondurulan üyelik müzakerelerinin ciddi bir tıkanıklık içinde olduğunu belirtiyor. Rapor, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin 'gerçekler ışığında' yeniden düşünülmesi gerektiğini ve 'stratejik ortaklığa' ilerleyen bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini öneriyor.
13 Eylül 2023

Belçika'da Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosu, ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu cinsel eğitim yasasını oy birliğiyle kabul etti. Karar, çoğunluğu Müslüman kişiler tarafından protesto edildi ve aile eğitiminin evrensel ve dokunulmaz değerlerine aykırı olduğu öne sürüldü. 2012'den beri Belçika'da tüm sınıflar için cinsellik eğitimi düzenlemesi bulunuyor ancak uygulama, okulların inisiyatifine bırakılmıştı. Yeni taslak karar, ilkokul 6 ve ortaokul 4'üncü sınıf öğrencilerinin bu dersleri almasını zorunlu tutuyor.
8 Eylül 2023

Almanya'da İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) seçmen desteği artıyor. Son ankete göre AfD'nin oy oranı yüzde 21'e çıktı. Almanya'da İç İstihbarattan Sorumlu, Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, AfD içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyardı. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti.
1 Ağustos 2023

Almanya'nın İç İstihbarat Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyarıda bulundu. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti. Ayrıca, parti içinde etkisi artmaya devam eden güçlü anayasa karşıtı akımlar olduğunu ifade etti.
31 Temmuz 2023

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin antidemokratik uygulamaları ve adaletsiz mahkeme kararları nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) girişinin zor olduğunu belirtti. Amor, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin bir süre daha gündeme gelmeyeceğini ve Türkiye'nin her geçen gün AB'den uzaklaştığını ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyelik için uyması gereken altı kriteri vurgulayan Amor, bu kriterlerin terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma ve geri kabul anlaşması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

İtalya'da bir mahkeme, hademe Antonio Avola'nın bir öğrenciyi cinsel olarak taciz ettiği iddiasıyla açılan davada, tacizin 5-10 saniye sürdüğü ve şaka amaçlı olduğu gerekçesiyle suç teşkil etmediğine karar verdi. Bu karar, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş çapta tepki topladı. Tepkiler, 'kısa süreli elleme' etiketiyle sosyal medyada yayıldı ve birçok kişi 10 saniyenin uzun bir süre olduğunu vurgulayan videolar paylaştı. Mağdur öğrenci Laura, karardan duyduğu öfkeyi ifade etti ve başkalarının da şikayet etmekten çekinebileceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Avrupa Komisyonu, dijital avro kullanımına yasal çerçeve oluşturmak için düzenleme teklifini açıkladı. Dijital avro, Avrupa Merkez Bankası tarafından çıkarılacak ve halkın kullanımına açık bir merkez bankası dijital para birimi olacak. Dijital avro, Avro Bölgesi’nde geniş çapta kabul gören, ucuz, güvenli ve resmi para birimi haline gelecek. Dijital avronun ne zaman çıkarılacağına ilişkin nihai kararı ECB alacak.
29 Haziran 2023

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

Avrupa Parlamentosu, Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, yapay zeka sistemlerine yönelik ilk kuralları içeren yasa taslağını görüştü ve 499 evet oyuyla kabul etti. Yasa taslağına göre, yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından denetlenmesi, ayrım yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gerekiyor. Ayrıca, insanların güvenliği için kabul edilemez risk içeren sistemler yasaklanacak ve halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da yasaklanacak. ChatGPT gibi sistemlerin şeffaflık kurallarına uyması ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmesi gerekecek. AB üyesi ülkelerle müzakerelerin başlaması ve yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
14 Haziran 2023

Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, Schengen vizesi başvuru sürecinin dijitalleştirilmesi konusunda siyasi bir uzlaşıya vardı. Yeni yönerge, resmi onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından yürürlüğe girecek ve Schengen bölgesine vize almak zorunda olan ülkelerin vatandaşlarını etkileyecek. Vize başvuruları artık 'AB online vize başvuru platformu' üzerinden yapılacak ve vize ücretleri standardize edilecek. Dijital vize (şifrelenmiş 2D-Barkod) uygulaması ile sahte vizelerin önüne geçilmesi ve sınır güvenliğinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
14 Haziran 2023

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 salgını döneminde başbakanlık ofisinde düzenlenen ve kısıtlamaları ihlal ettiği iddia edilen partilerle ilgili soruşturma raporu henüz yayımlanmadan milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurdu. Johnson, soruşturma komitesinin kendisini parlamentodan uzaklaştırmak için aleyhindeki davaları kullanmaya kararlı olduğunu belirtti ve komitenin kendisini kasıtlı olarak yanlış yönlendirdiğine dair kanıt sunmadığını iddia etti. Polis ve kıdemli müsteşar Sue Gray'in raporları, Covid-19 kısıtlamalarının ihlal edildiğini bildirmişti.
10 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, işgücü açığını kapatma amacıyla 'tek izin' adı verilen oturma ve çalışma izni düzenlemesini güncelledi. Yeni düzenleme, başvuru prosedürlerini kolaylaştıracak ve AB dışından gelen vatandaşlara AB içinde çalışırken daha fazla hak tanıyacak. Üye ülkeler, kendi belirleyecekleri sayıda kişiye bu hakkı verecek. Düzenlemenin son hali, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasındaki görüşmelerden sonra netleşecek.
8 Haziran 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 14 Mayıs'ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda alınan sonuçların ardından, ikinci turda Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini belirtti. Özdağ, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'a verilen oyların büyük bir kısmının ve hatta bazı Erdoğan seçmenlerinin de Kılıçdaroğlu'na kayacağını öngördü. Ayrıca, seçmenin moralinin yüksek olduğunu ve sandığa katılımın çok olacağını ifade etti. Özdağ, Türkiye'nin güvenliği için yürütmede yer alacaklarını ve Kılıçdaroğlu kazanırsa Anadolu Kalesi Projesi'ni uygulayacaklarını söyledi.
27 Mayıs 2023
İşaretlediklerim