Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2024'e ait ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Mayıs ayında 98,2 olan endeks, haziran ayında yüzde 2,5 azalarak 95,8'e geriledi. Aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 2,7 azalarak 78,3'e, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,9 düşerek 100,5'e indi. Hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörü güven endekslerinde de düşüşler kaydedildi.
27 Haziran 2024

Aralarında Marmara Forum ve Forum İstanbul’un da bulunduğu dokuz AVM için 28 milyar lira borç nedeniyle konkordato süreci başlatıldı. İstanbul 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, bu AVM'lerin sahibi olan şirketlere bir yıl kesin süre verdi ve bu süre içinde alacaklıların icra takibi yapamayacağını belirtti. AVM'leri satın almak isteyen üç grup arasında Yeni Gimat GYO, Nata Holding ve Rönesans GYO'nun isimleri öne çıkıyor.
31 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2024'e ait ekonomik güven endeksini yayınladı. Nisan ayında 99 olan endeks, Mayıs ayında yüzde 0,8 azalarak 98,2'ye geriledi. Aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 0,1 artarak 80,51'e çıkarken, reel kesim güven endeksi yüzde 1,1 azalarak 102,4'e düştü. Hizmet sektörü güven endeksi sabit kalırken, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerinde de düşüşler gözlendi.
30 Mayıs 2024

Merkez Bankası'na göre reel kesim güven endeksi mayıs ayında 1,1 puan azalarak 102,4'e düştü. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 0,7 puan azalarak 105,4'e geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu'na göre güven endeksi perakende ticaret sektöründe yüzde 3,3 ve inşaat sektöründe yüzde 0,3 azaldı. Hizmet sektörü güven endeksi ise aynı düzeyde kaldı.
27 Mayıs 2024

Borsada yılın zirvesine tırmanan 30 hisse, yıllık ortalama yüzde 225 oranında getiri sağladı. Bu hisseler arasında bankacılık, holding, ulaştırma, perakende ticaret, petrol, otomotiv ve içecek sektörü hisseleri öne çıkıyor. Banka hisseleri, yüksek getiri oranlarıyla yatırımcıların gözdesi olurken, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası ve Garanti Bankası en yüksek getiriyi sağlayan hisseler arasında yer aldı. Ayrıca, Koç Holding, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Pegasus, Bim Mağazalar, Ford Otosan, Tofaş Oto. Fab., Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek de yüksek getiri oranlarıyla dikkat çekiyor.
23 Mayıs 2024

Victoria’s Secret, altı yıllık bir aradan sonra popüler yıllık defilesini bu sonbahar sezonunda yeniden düzenleyeceğini duyurdu. Şirket, defilenin formatında bazı değişiklikler yaparak modern bir mercekle sunulacağını belirtti. 2019'da iptal edilen defile, o dönemde düşen satışlar ve marka imajına yönelik eleştiriler nedeniyle durdurulmuştu. 2021'de L Brands iki birime ayrıldı ve Victoria’s Secret, satışlardaki düşüşle mücadele etmeye devam etti.
16 Mayıs 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT) ürünlerinin düşük kar marjı nedeniyle satılmayacağını açıkladı. Dündar, BAT'nin satış politikaları ve yüksek komisyonlar nedeniyle karlarının sıfıra indiğini belirtti. Yaklaşık iki hafta önce Kent Drange Blue ürününü boykot eden bayiler, olumsuz geçen görüşmeler sonucu BAT'nin tüm ürünlerini raflarından kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da boykota katılacağını duyurdu.
30 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, glütensiz ürünlerin kolay erişilebilirliğini sağlamak amacıyla bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre, şube sayısı 200’den fazla olan ve 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir marketler, glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar gibi ürünleri bulundurmak zorunda. 400 metrekareden büyük şubelerde ise glütensiz ekmek, un, makarna gibi ürünlerin sürekli ve yeterli miktarda bulundurulması gerekiyor. Düzenleme, glüten intoleransı olan bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor ve bazı hükümleri 1 Haziran, bazıları ise 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek.
5 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Aralık ayında inşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,3 azalarak 88'e düştü. Buna karşın, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,2 artışla 112,3'e, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 4,5 artışla 116,8'e yükseldi. İnşaat sektöründe alınan kayıtlı siparişler ve çalışan sayısı beklentisi azalırken, perakende ticarette iş hacmi-satışlar ve gelecek dönem beklentileri arttı.
26 Aralık 2023

Japonya'da Takashimaya Co. mağazalar zinciri, çevrim içi siparişle satılan yaklaşık 900 'donmuş çilek fırfırlı' yılbaşı pastasının ezilmiş bir şekilde teslim edildiğini kabul ederek müşterilerinden özür diledi. Müşteriler, sosyal medya üzerinden ezilmiş ve hasar görmüş pastaların fotoğraflarını paylaşarak şikayetlerini dile getirdiler. Firma, yaşanan sorunun nedenini araştırdığını ve müşterilerle birebir iletişime geçileceğini belirtti. Ayrıca, para iadesi veya yeni pasta teslimatı yapılacağı ulusal basında yer aldı.
26 Aralık 2023

Britanyalı perakende giyim firması Marks and Spencer, Noel reklamına gelen Filistin eleştirilerinin ardından reklamı yayından kaldırdı. Reklamda, Filistin bayrağı rengindeki parti şapkaları şömine ateşinde yakılıyordu. Sosyal medya kullanıcıları, şapkaların renklerinin Filistin bayrağının renklerini yansıttığını belirterek firmayı eleştirdi. Firma, reklamın Ağustos ayında İsrail-Hamas savaşı öncesinde çekildiğini ve yakılan parti şapkalarının Noel zamanı gelenek olan renklerde olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ekonomik güven endeksi ekim ayında aylık bazda yüzde 1,2 artış gösterdi. Endeks eylülde 95,4 iken ekimde yüzde 1,2 artışla 96,5’e çıktı. Ekimde tüketici güven endeksi yüzde 4,4 yükselişle 74,6, reel kesim (imalat sanayisi) güven endeksi yüzde 0,2 artarak 105,3, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,5 artışla 113,6, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,9 yükselişle 89,1, perakende ticaret sektörü güven endeksiyse yüzde 3,3 azalışla 113,9 değerini aldı.
30 Ekim 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın indirim çağrısına yanıt veren A 101, 1000 üründe yüzde 50 indirim yapacağını açıkladı. Bakan Bolat, 6 Ekim'de marketlerden Cumhuriyet'in 100'üncü yılında büyük bir indirim kampanyası beklediklerini belirtmişti. A 101, açıklamasında kaliteli ürünleri en ucuz fiyatla müşterilerine sunma misyonunu vurgulayarak, artan maliyetler ve zorlu piyasa koşullarında bile en ucuz fiyatları sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
10 Ekim 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gıda perakendecileriyle toplantılar yaptıklarını ve yanlış buldukları uygulamalarla ilgili denetimlerin artırıldığını belirtti. Ayrıca, Cumhuriyetin 100'üncü yılında marketlerden büyük bir indirim kampanyası beklediklerini ifade etti. Bolat, emlak sektöründeki satış fiyatlarında 'köpüğün' ortadan kalktığını ve bu konuda da piyasayı denetlediklerini dile getirdi.
6 Ekim 2023

Fransa'daki Carrefour marketler, ürünlerin boyutlarının küçülmesine rağmen fiyatlarının düşmediğine dikkat çekmek için raflarına uyarı çıkartmaları yerleştirdi. Bu çıkartmalar, tüketicileri 'küçülme' konusunda uyarıyor ve firmaları fiyatları düşük tutmaları için baskı yapmayı amaçlıyor. Bir çikolata markası sözcüsü, hammadde maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatlarının ortalama %9,3 oranında arttığını belirtti.
24 Eylül 2023

Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık Turizm Eğitim Hizmetleri ve İnşaat Taahhut AŞ ve yeni halka arz edilmiş Ebebek, bazı hisselerini geri aldı. Ebebek, 15 Eylül’de toplam 90 bin TL tutarındaki hissesini geri aldı. Lokman Hekim de 18 Eylül’de 24 bin TL tutarında hissesini geri aldı.
19 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,33 değer kazanarak günü 7.764,47 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,39 ve holding endeksi yüzde 1,77 değer kazandı. Küresel piyasalar ise enflasyon ve resesyon ikilemi nedeniyle negatif seyrini sürdürüyor. ABD ve Çin'de açıklanan veriler varlık fiyatları üzerinde baskı oluştururken, piyasalarda belirsizlik artıyor.
17 Ağustos 2023

Fransa hükümeti, giyim sektöründe israfı azaltmak amacıyla başlattığı yeni bir programla, vatandaşların giysi ve ayakkabı tamiratı için yapacakları 6 ile 25 avro arasındaki harcamaları karşılayacak. Ekolojik dönüşümden sorumlu bakan Berangere Couillard, bu programın atölyeleri ve perakendecileri onarım hizmetleri sunmaya teşvik edeceğini belirtti. Program, Refashion adlı eko-örgüt tarafından yürütülecek ve Ekim ayından itibaren geçerli olacak. Ancak, sektör temsilcileri ve lüks endüstrisi bu adımın Fransız moda endüstrisine zarar verebileceğini savunarak tepki gösterdi.
13 Temmuz 2023

ABD'de tüketici fiyatları endeksi, haziran ayında aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3 artarak piyasa beklentilerinin altında bir artış gösterdi. Gıda ve enerji hariç çekirdek tüketici fiyatları ise yıllık yüzde 4,8 arttı. Aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,2 olarak kaydedildi. Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon hedefinin üzerinde olmasına rağmen, 25-26 Temmuz'daki toplantıda faiz oranlarının yükseltilmesi beklentisini koruyor.
12 Temmuz 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve asgari ücrette beklenen artışın ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacağı endişesi, tüketicilerin alışverişlerini öne çekmesine ve perakende sektöründe satışların artmasına neden oldu. AVM ziyaretçi sayıları yüzde 15 artarken, turist alışverişleri de canlandı. Bazı markalar satışlarını yüzde 20'ye yakın artırırken, LCW gibi markalar günlük satış rekorları kırdı. Sektör temsilcileri, kur artışının ithal ürünlerde zammı kaçınılmaz kılacağını, yerli ürünlerde ise bu artışın daha sınırlı ve uzun vadede olacağını belirtti.
14 Haziran 2023
İşaretlediklerim