McDonald’s’ın 2024 yılının ikinci çeyreğinde satışları yüzde 1 azalarak 2020’den beri ilk kez düşüş gösterdi. Şirketin ABD satışları yüzde 0,7, uluslararası işletilen pazarlar segmenti satışları yüzde 1,1 ve uluslararası gelişmiş lisanslı pazarlar segmenti satışları yüzde 1,3 düştü. Ortadoğu’daki savaşın ve Çin’deki olumsuz satışların etkisi, Latin Amerika ve Japonya’daki olumlu satışlarla dengelendi. Şirketin geliri ve net karı da beklentilerin altında kaldı.
29 Temmuz 2024

Avrupa Komisyonu, Meta'nın Instagram ve Facebook kullanıcılarına kişiselleştirilmiş reklamları görmeye onay vermemeleri durumunda aylık 12,99 avro ödeme yapmalarını gerektiren yeni modelini Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) aykırı buldu. Komisyon, bu modelin kullanıcıların daha az kişisel veri kullanan eşdeğer bir hizmete erişim sağlaması gerektiğini belirtti. Meta ise modelinin yasayla uyumlu olduğunu savunuyor. Soruşturmanın önümüzdeki 12 ay içinde tamamlanması hedefleniyor ve kurala uyulmadığı takdirde Meta, küresel gelirinin yüzde 10'una kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
2 Temmuz 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünün görünümünü 'nötr'den 'iyileşiyor'a revize etti. Fitch, Türkiye'nin Mayıs 2023 seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikalar benimsediğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırdığını belirtti. Azalan dış finansman baskıları ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki iyileşme, bankaların dış finansmana daha kolay erişimini sağladı. Ayrıca, Türk bankalarının borç ihracındaki artış ve risk primlerindeki düşüş, sektöre olan uluslararası güveni yeniden kazandırdı.
25 Haziran 2024

Veysel Ulusoy, Türkiye'nin döviz kuru politikalarının ülke ekonomisine zarar verdiğini savunuyor. Ulusoy, ucuz döviz kurunun üretimi baltaladığını, yüksek döviz kurunun ise enflasyon yarattığını belirtiyor. Ayrıca, sıcak parayı çekme amacıyla yürütülen para politikalarının uzun vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini ve gelir eşitsizliğini artırdığını ifade ediyor. Ulusoy, sanayi, verimlilik ve teknoloji politikalarının eksikliğine dikkat çekerek, ithal ikamesi gibi stratejilerin önemine vurgu yapıyor.
19 Mayıs 2024

Fitch Ratings, Türkiye'nin borçlanma araçları piyasasının yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandığını ve sukuk ihraçlarının arttığını belirtti. Fitch, bu canlanmanın finansman, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans konusundaki kalkınma gündeminin etkisiyle önümüzdeki iki yıl boyunca devam edeceğini öngörüyor. Raporda, maliyetlerin yüksek kalmaya devam etmesiyle birlikte bankaların ve şirketlerin borçlanma araçları piyasasında devlet kurumlarından daha küçük paya sahip olmalarının beklendiği ifade edildi. Fitch, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinin ardından risk iştahının iyileşmesiyle kısa vadeli yeniden finansman risklerinin azaldığını vurguladı.
15 Mayıs 2024

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), Şubat 2020'den bu yana en düşük seviye olan 276 baz puana düştü. CDS değeri, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren dinamik bir gösterge olarak kabul edilir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Bu düşüş, Türkiye'nin Covid-19 salgını öncesi ekonomik istikrar seviyesine geri döndüğünü işaret ediyor.
9 Mayıs 2024

Mehmet Şimşek, seçimlerin ardından Orta Vadeli Programın güçlendirilerek devam edeceğini açıkladı. Program, enflasyona göre yılda bir kez yapılacak zamları içeriyor ancak yıl başından bu yana uygulamaların bu yönde olmadığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında emeklilere zam yapılacağını söyledi. Murat Muratoğlu, serbest piyasa iddialarına rağmen kamu bankalarının piyasaya döviz sattığını ve faizlerin artırıldığını eleştirerek, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğini sorguluyor.
2 Nisan 2024

Son dönemlerde kakao fiyatları hızla yükselerek ton başına 9 bin doları aşarak 46 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışla birlikte, kakao fiyatları tonu 9 bin dolar civarında olan bakır fiyatlarını geride bıraktı. Mart ayında kakao fiyatlarında yüzde 50'ye yakın bir artış yaşandı ve uzmanlar fiyatların 10 bin dolara ulaşmasını bekliyor. Bu durum, kötü hava koşulları nedeniyle çikolata fiyatlarının da artabileceği anlamına geliyor.
25 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hateks Hatay Tekstil İşletmeleri AŞ'nin (HATEK) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması sebebiyle üç kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uygulama kararı aldı. Bu madde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığını ve sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı biçimde oluşmasını engelleyen davranışları kapsıyor.
18 Ocak 2024

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), 2023 yılında sermaye piyasalarında 56 şirketin halka arz edildiğini ve bu arzlardan 79,79 milyar lira gelir elde edildiğini açıkladı. Toplam menkul kıymet değeri yıl sonunda 12,54 trilyon liraya, toplam yatırımcı sayısı 34,1 milyona yükseldi. Yeni yatırımcı sayısı 4 milyon 292 bin 472'ye ulaşırken, yatırım fonlarının portföy değeri 1 trilyon 793 milyar liraya çıktı. Ayrıca, 983 şirketin ihraç ettiği borçlanma araçlarının nominal değeri 496 milyar lirayı aştı.
17 Ocak 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

Global Yatırım Holding, yüzde 100 bağlı ortaklığı GFS Holding'in halka arz başvurusunun Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından reddedildiğini duyurdu. SPK'nın ret gerekçeleri arasında GFS Holding'in tek hissedarının ve iki bağlı ortaklığından birinin halka açık olması, faaliyetlerinin sınırlı olması, 2021 yılı faaliyetlerinin mali tablolara tam yansımaması ve finansal halka arz kriterlerinin sağlanmaması yer aldı. Global Yatırım Holding, 2023 yıl sonu mali tablolarının hazırlanmasının ardından halka arz için gerekli finansal kriterlerin sağlanacağını ve SPK'nın diğer gerekliliklerinin de tamamlanacağını belirterek halka arz konusundaki niyet ve kararlılığını sürdüreceğini ifade etti.
22 Kasım 2023

Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz sürecini başlatmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) resmi başvuruda bulundu. Şirket, 7.500.000 TL nominal değerli payları 'eşit dağıtım yöntemiyle' halka sunmayı planlıyor. Halka arz sürecinin konsorsiyum liderliğini A1 Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ üstlenecek.
22 Kasım 2023

Borsa İstanbul, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçları için uygulanan maksimum emir değeri sınırlarını (maksimum TL kuralı) güncellediğini duyurdu. Yapılan güncellemeyle, farklı gruplardaki emir değeri sınırları artırıldı. Örneğin, 1'inci grup için 4 milyon lira olan sınır 10 milyon liraya çıkarıldı. Değişiklikler 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve BISTECH üye test ortamında tanımlamalar yapılarak üyelerin test yapmaları sağlanacak.
21 Kasım 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'nin 2023 ve 2024 büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. 2023 yılı GSYH büyüme tahminini 1,2 puan artırarak yüzde 3,5'e çıkaran S&P Global, 2024 büyüme beklentisini de 0,3 puan artışla yüzde 2,3'e yükseltti. Ancak, 2025 ve 2026 için büyüme tahminlerini 0,2'şer puan aşağı çekerek yüzde 2,9 olarak duyurdu. S&P Global, Türkiye için 2023, 2024, 2025 ve 2026 yılları için yıllık ortalama enflasyon tahminleriniyse sırasıyla yüzde 53,0, yüzde 48,1, yüzde 29,5 ve yüzde 18,0 olarak belirtti.
26 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere altı büyük teknoloji şirketini 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu belirtildi. Yeni kurallar, büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak, haksız rekabeti önlemek ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla uygulanacak. Kuralların ihlali durumunda şirketlere küresel cirolarının yüzde 10'una varan seviyede para cezası kesilebilecek.
6 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılamak için rezervlerini erittiği iddialarını reddetti. Bu iddialar, Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara tarafından ortaya atılmıştı. Şimşek, Kara'nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Hazine ile Merkez Bankası'nın sermaye piyasalarını ve TL enstrümanlarını geliştirmek için çalıştıklarını belirtti.
31 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,18 değer kaybıyla 7.602,24 puandan günü tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,82 artarken, holding endeksi yüzde 1,42 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,97'le turizm, en çok kaybettiren yüzde 5,49 ile ulaştırma oldu. Yarın Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısında açıklayacağı faiz kararına odaklanılacak.
23 Ağustos 2023

Carry trade işlemlerinde, düşük faiz getirisi olan ülkelerin para birimleri cinsinden borçlanıp yüksek getirili gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırıldığı bilinir. Ancak, Türk Lirası yerine Meksika Pezosu'nun daha fazla ilgi çektiği görülüyor. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi, yılbaşından bu yana yükselişte. Ancak, Türkiye'deki ekonomik belirsizlikler nedeniyle, Japon yatırımcılar TL yerine diğer ülkelerin para birimlerine yöneliyor.
24 Temmuz 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim