Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya geldi. Kremlin'de gerçekleşen görüşmede, iki lider Suriye'nin bulunduğu bölgedeki olumsuz gelişmeleri ve ticari-ekonomik ilişkileri ele aldı. Putin, Esad'la uzun süredir görüşmediklerini ve birçok konunun gündemlerinde olduğunu belirtti. Esad ise Rusya ile Suriye'nin zor süreçlerden geçtiğini ve bugünkü görüşmenin detaylı istişareler açısından önemli olduğunu vurguladı.
25 Temmuz 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde mutabakat sağlandığını belirtti. Aliyev, 2. Karabağ Savaşı'nda elde edilen zaferin unutulmayacağını ancak bu konulara takılıp kalınmayacağını ifade etti. Ayrıca, Ermenistan ve Gürcistan'daki dış politika değişimlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Aliyev, Ermenistan anayasasında Karabağ'ın Ermenistan'a birleştirilmesi yönündeki maddenin değiştirilmesi gerektiğini de belirtti.
21 Temmuz 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024

Üç yıldır hapiste olan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny, cezaevinde hayatını kaybetti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Navalny'nin ölüm nedeni hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en büyük rakiplerinden biri olarak biliniyor ve aşırılık suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalny'nin sözcüsü, avukatının cezaevine doğru harekete geçtiğini açıkladı.
16 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal eden finans kuruluşlarına yaptırım getiren bir kararnameyi imzalayacağını duyurdu. Yeni yaptırımlar, Rus savunma sanayisine finansman sağlayan bankaları hedef alacak. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, bu kararnamenin Türkiye, Çin ve BAE gibi ülkelerdeki bankalar üzerindeki baskıyı artıracağını belirtti. ABD daha önce de Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'den kişi ve şirketlere yaptırım uygulamıştı.
22 Aralık 2023

Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin’in, uçağının düşüşünden önce kaydedildiği düşünülen bir videosu ortaya çıktı. Videoda Prigojin, her şeyin yolunda olduğunu belirtiyor. Prigojin ve beraberindeki paralı savaşçılar, 24 Haziran’da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Prigojin’in Moskova’dan St Petersburg’a seyahat ettiği özel jeti 23 Ağustos’ta düşmüş ve 10 kişi ölmüştü. Bazı ülkeler, Prigojin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baş kaldırdığı için öldürüldüğünü savunuyor.
1 Eylül 2023

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü duyurdu. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, düşen uçakta ölenler arasında Wagner lideri Prigojin’in de bulunduğunu açıkladı. BBC'ye konuşan Britanyalı makamlar, uçağın Putin’in emriyle Rusya iç istihbarat kuruluşu Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) tarafından düşürüldüğünü iddia etti.
24 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile planlanan dövüş öncesi boyun ve sırt problemi yaşadığını ve ameliyat olması gerekebileceğini belirtti. Musk, daha önce Zuckerberg'e, Twitter alternatifi bir platform kuracağı haberlerinin ardından dövüş için meydan okumuştu. Zuckerberg, bu teklifi kabul etmiş ve antrenmanlara başlamıştı. Musk, dövüşün canlı yayınlanacağını ve tüm gelirin savaş gazilerine bağışlanacağını söylemişti.
7 Ağustos 2023

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun çağrısına yanıt vererek Rusya topraklarındaki ilerlemeyi durdurduğunu açıkladı. Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını belirtti ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini ifade etti. Prigojin daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Prigojin'in başlattığı silahlı isyan sonrası Moskova yüksek alarm durumuna geçti. Moskova Belediye Başkanı Sobyanin, terörle mücadele rejimi ilan edildiğini ve bazı yerlerde yolların trafiğe kapatılabileceğini belirtti. Ayrıca, pazartesi günü Moskova'da tatil günü ilan edildi. Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.
24 Haziran 2023

Rusya'da yönetim karşıtı eylemler düzenleyen Wagner grubunun, Rostov ve Voronej'in ardından Lipetsk bölgesine de girdiği bildirildi. Lipetsk Valisi İgor Artamonov, Wagner grubuna ait askeri konvoyun eyalet sınırları dahilinde ilerlediğini duyurdu ve durumun kontrol altında olduğunu belirtti. Wagner grubunun kurucusu Yevgeniy Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşerek 'tam destek' mesajı verdiğini açıkladı. Putin, ülkedeki 'silahlı isyan' girişimiyle ilgili durumu Erdoğan'a telefonla bildirdi. Bu gelişme, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayan ve karşılık vermekle tehdit eden Prigojin'in durumu üzerine gerçekleşti.
24 Haziran 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlenen Globsec Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 2019'da NATO için kullandığı 'beyin ölümü gerçekleşti' ifadesini hatırlatarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu 'elektroşokla' uyandırdığını ifade etti. Avrupa'nın enerji alanında Rusya'ya olan bağımlılığının sürdüğünü belirten Macron, Ukrayna'ya destek verilmesi gerektiğini ve Avrupa'nın güvenliği için NATO bünyesinde bir Avrupa savunma kolunun kurulmasını savundu.
31 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve sonrasında program iptal edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve geçirdiği gastrointestinal enfeksiyonun etkisinin azaldığını belirtti. Erdoğan, görevinin başında olduğunu gösterir bir şekilde Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yaparken çekilmiş fotoğraflarını paylaştı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışına Putin'in telekonferans yöntemiyle katılacağı bilgisi verildi.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu nükleer santralinin açılış töreni için 27 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gelebileceğini veya online olarak katılabileceğini belirtmişti. Ancak Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Putin'in Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etmesine dair herhangi bir kararın alınmadığı bildirildi.
30 Mart 2023

ABD'nin otoriterleşmeye karşı oluşturduğu ve 121 ülkenin katılacağı 'demokrasi zirvesi'nin ikinci toplantısı Türkiye'nin katılımı olmadan düzenlenecek. İlk zirve Aralık 2021'de gerçekleşmişti ve bu haftaki zirve ABD öncülüğünde Kosta Rika, Güney Kore, Hollanda ve Zambiya ile ortaklaşa toplanacak. Zirvenin amacı, otoriter yönetimlere karşı demokrasi ittifakını genişletmek ve güçlendirmek. ABD Başkanı Joe Biden, NATO müttefikleri Türkiye ve Macaristan'ı, demokratik değerlerden uzaklaşma ve Rusya ile yakın ilişkiler gibi nedenlerle zirveye davet etmedi.
27 Mart 2023

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Devlet Başkanlığının Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında, Ukrayna'da işlenen savaş suçları ve çocukların kaçırılması suçlamalarıyla tutuklama emri çıkardı. Rusya, bu suçlamaları reddetmekte ve ICC'nin kararlarını tanımadığını belirtmektedir. ICC'nin tutuklama yetkisi olmadığı ve yargı yetkisinin sadece anlaşmaya taraf ülkelerde geçerli olduğu için, Rusya'nın anlaşmanın bir parçası olmaması nedeniyle Putin'in tutuklanması beklenmiyor.
17 Mart 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Vladimir Putin'in Stalingrad Muharebesi'nin 80. yıl dönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada Batı'nın Ukrayna'ya silah tedarikine karşı Rusya'nın mevcut potansiyelini sonuna kadar kullanacağını ifade ettiğini aktardı. Putin, Avrupa ülkelerinin Rusya ile yeni bir savaşa çekilmesi ve Alman Leopard tanklarıyla tehdit edilmesine değinerek, modern bir savaşın farklı olacağını ve tank kullanımının sorunu çözmeyeceğini belirtti.
3 Şubat 2023

Britanya basını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in güvenlik gerekçesiyle gittiği yerlerde 'normal vatandaş' gibi davranan oyuncularla buluştuğunu iddia etti. 2019'da Erdoğan ve Putin'e dondurma satan kişinin daha önce de Putin'e dondurma sattığı ve bir hava yolu şirketinde hostes olduğu belirtiliyor. BBC Reality Check ekibi, yüz tanıma yazılımı kullanarak bu iddiaları araştırdı ve 2016 ve 2017'de Putin'in yanında görülen bir kadının partisine üye olduğunu, ancak 2022'deki iddianın yanlış olduğunu belirtti.
18 Ocak 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, 16 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında Belarus ve Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin ortak bir uçuş taktik tatbikatı yapacağını açıkladı. Tatbikat Belarus'ta gerçekleşecek ve Belarus Hava Kuvvetlerinin tüm üsleri ile poligonları kullanılacak. Ekim ayında, bölgedeki gerilim artışı nedeniyle Rusya ve Belarus, ortak bölgesel güç oluşturmuştu. Belarus Savunma Bakanlığı, bu ortak gücün savunma görevine hazır olduğunu ve gelecekteki askeri iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların süreceğini duyurmuştu.
9 Ocak 2023
İşaretlediklerim