TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sağlık alanında çeşitli kanunlarda değişiklik öngören bir kanun teklifini kabul etti. Teklif, diş tabiplerinin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde birden fazla diş tabibi istihdam edemeyeceklerini, ebelerin genişletilmiş rollerini, acil tıp ve çocuk sağlığı uzmanlarına yeni yan dal uzmanlık imkanları sunulmasını, eczanelerin teftişlerine eczacıların da dahil edilmesini, uzman tabiplere ek ödeme yapılmasını ve kozmetik ürünler üzerinde yapılan çalışmaların Sağlık Bakanlığı iznine tabi olmasını içeriyor. Ayrıca, sağlık alanında usulsüzlük yapanlara yönelik idari cezaların artırılması da teklif kapsamında yer alıyor.
8 Şubat 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 27 bin 708'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 123 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 169 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralıların toplam sayısı 67 bin 147'ye çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri birçok cenazeye ulaşamıyor.
7 Şubat 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı 27 bin 478'e ulaştı. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 113 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 205 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralı sayısı 66 bin 835'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri, enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşmakta zorluk çekiyor.
5 Şubat 2024

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bölgenin kuzey kesimlerinde yaklaşık 600 bin kişinin kıtlık nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılar sonucu kente elektrik, su, yardım ve yakıt girişi kesilmiş, yerinden edilenlerin sayısı 2 milyona ulaşmıştır. Birleşmiş Milletler ve UNICEF, Gazze'deki durumun ciddiyetine dikkat çekerek, özellikle çocukların yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski altında olduğunu belirtmiştir.
26 Ocak 2024

Sağlık Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinde engelli kalan kişi sayısına dair veriye sahip olmadığını açıkladı. Engelliler Federasyonu ve Türkiye Sakatlar Derneği yetkilileri, deprem sonrası birçok kişinin engelli kaldığını belirtiyor ancak resmi bir sayıya ulaşamadıklarını ifade ediyorlar. Türk Tabipler Birliği de depremle ilgili genel raporunda engellilerin durumu ve veri eksikliğine dikkat çekmiş, engelli bireyler için özel olarak düzenlenmiş konteyner kentlerin olmadığını ve psikososyal destek mekanizmalarının yetersiz olduğunu belirtmiştir.
26 Ocak 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda ölen Filistinli sayısının 25 bin 900'e yükseldiği bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 200 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini ve 370 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırılar sonucunda ölenlerin sayısı son bir haftada bin 280 kişi artarken, yaralı sayısı da 64 bin 110'a çıktı. Ayrıca, 7 bin yaralı ve hastanın yurt dışında tedavi edilmesi gerektiği ifade edildi.
25 Ocak 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Gazze'de genel bir ateşkes yerine sadece 'insani araları' desteklediğini belirtti. Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme politikasını desteklediklerini ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinli sivillerin korunmasının önemine de vurgu yaptı. Gazze'deki sağlık durumunun felaket seviyesine ulaştığı ve birçok yaralının hastane koridorlarında yerde yattığı bilgisi de haberde yer aldı.
22 Ocak 2024

Türkiye'de ilaç avro kuru, genellikle yılda bir kez güncellenirken, son dönemde reel kur ile arasındaki farkın açılması nedeniyle bazı ilaçlara erişim zorlaştı. 16 Aralık'ta ilaçlara yapılan yüzde 25'lik zam, güncel reel kura göre yetersiz bulundu ve bazı yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye pazarından çekmeye başladı. Habertürk TV'ye göre, epilepsi, parkinson ve migren gibi hayati önem taşıyan ilaçlar da dahil olmak üzere, üç firma bazı ilaçlarını artık Türkiye'de satmayacak. Novartis gibi çokuluslu ilaç firmaları da bazı ilaçların satışını durdurduğunu açıkladı.
22 Ocak 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), piyasada bulunmayan ilaçların yerine aynı etken maddeli ve tedavi edici etkiyi gösteren muadil ilaçların güvenle kullanılabileceğini açıkladı. Eczacıların bu ilaçları reçete edebilme yetkisine sahip olduğunu ve eşdeğer ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilip tescillendiğini belirtti. ABD ve Avrupa'da yüksek oranda muadil ilaç kullanımı olduğunu, Türkiye'de ise her 100 ilaçtan 45'inin eşdeğer olduğunu ifade etti. TEİS, eşdeğer ilaçların yanlış ya da farklı olmadığını, alerjik reaksiyonların etken maddeye karşı olduğunu ve orijinal ilaçların da aynı reaksiyonu gösterebileceğini vurguladı.
15 Ocak 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 132 kişi artarak toplamda 24 bin 100'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin son 24 saatte 12 katliam gerçekleştirdiğini ve 252 kişiyi yaraladığını açıkladı. Yaralıların bir kısmının hala enkaz altında olduğu ve kurtarma ekiplerinin onlara ulaşamadığı belirtildi. İsrail Genelkurmay Başkanı'nın Gazze'ye yönelik saldırıların yıl boyunca süreceğini ifade ettiği aktarıldı.
15 Ocak 2024

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrasında İsrail'in resmi savaş ilan etmesi ve sonucunda 23 bin 708 Filistinlinin hayatını kaybetmesi üzerine, dünya genelinde protesto eylemleri başladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ölenlerin yaklaşık 9 bininin çocuk olduğunu açıkladı. Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yüzlerce kişi Filistin'e destek yürüyüşü düzenledi ve Dam Meydanı'na öldürülen Filistinli çocuklar anısına binlerce çift ayakkabı bırakıldı.
14 Ocak 2024

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış nedeniyle aile sağlığı merkezlerinde ciddi bir yoğunluk yaşandığını ve sistemin bu yükü kaldıramaz hale geldiğini belirtti. AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, hastaların randevu bulamadığı ve sağlık hizmetine ulaşamadan geri döndüğü durumları dile getirdi. Nehir, üst solunum yolu hastalıklarının çoğunun kendiliğinden iyileştiğini, ancak belirli durumlarda sağlık kurumuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, aile hekimlerinin asıl görevlerine dönmeleri ve aşılama konusunda bilgilendirme yapmaları gerektiğini vurguladı.
13 Ocak 2024

Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) Başkanı Dr. Yasemin Savaş, doğal olmayan estetik uygulamaların ve merdiven altı estetik merkezlerinin artışının halk sağlığı için bir sorun haline gelebileceğini belirtti. Savaş, estetikte doğal dokunuşun önemini vurgulayarak, her yüzün farklı olduğunu ve kişiye özel tedavi planlarının gerekliliğini ifade etti. Ayrıca, yasal olmayan işlemlerin ve ürünlerin ihbar edilebileceği bir WhatsApp ihbar hattının bulunduğunu ve halkın da bu konuda bilinçli olması gerektiğini söyledi.
13 Ocak 2024

Gazze Şeridi'nde İsrail tarafından 7 Ekim'den bu yana sürdürülen saldırılar sonucunda ölen Filistinli sayısı 23 bin 708'e ulaştı. Gazze'deki sağlık bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, saldırılarda yaralı sayısı da 60 bini geçti. İsrail Genelkurmay Başkanı'nın, Gazze'ye yönelik saldırıların yıl boyunca devam edeceğini belirtmesi durumun ciddiyetini artırmaktadır.
12 Ocak 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), hekimlerin yan dal uzmanlığı tamamlandıktan sonra üçüncü kez mecburi hizmete gönderilmesinin son bulmasını istedi. Hekimlerin uzun eğitim ve hizmet süreçlerine rağmen yeterli ekonomik koşulların sağlanmadığını belirtti. Özellikle çocuk hastalıkları yan dallarında hekim açığının artması ve bu durumun çocuk ölümleri ile sakatlıklarına yol açabileceği uyarısında bulundu. TTB, yan dal uzmanlarının ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesi ve uygun hastanelere atamalarının yapılması gerektiğini vurguladı.
11 Ocak 2024

Gazze'deki hükümet, İsrail ordusunun 'Çalışan Gazeteciler Günü'nde üç gazeteciyi öldürdüğünü duyurdu. İsrail'in 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonucunda ölen gazetecilerin sayısının 115'e yükseldiği belirtildi. Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında toplamda 23 bin 357 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, bunların arasında en az 10 bin çocuk ve 7 bin kadının bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, Gazze için yüzlerce gazetecinin açık mektup yazdığı bilgisi verildi.
10 Ocak 2024

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı son 24 saatte 126 kişi artarak toplamda 23 bin 210'a yükseldi. Gazze'deki sağlık bakanlığının açıklamasına göre, 95 gündür devam eden saldırılarda yaralı sayısı da 59 bin 167'ye ulaştı. İsrail Genelkurmay Başkanı, Gazze'ye yönelik saldırıların yıl boyunca süreceğini ifade etti.
9 Ocak 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı son 24 saatte 249 kişi artarak toplamda 23 bin 84'e yükseldi. Aynı saldırılarda 510 kişi yaralandı ve yaralı sayısı 58 bin 926'ya çıktı. Gazze'deki sağlık bakanlığının açıklamasına göre, İsrail'in saldırıları 94 gündür devam ediyor ve İsrail genelkurmay başkanı saldırıların tüm yıl süreceğini belirtti.
8 Ocak 2024

Eylül 2023 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen alan oldu ve 1359 kontenjandan 840'ı boş kaldı. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, toplam 12 bin 128 kontenjandan sadece 9 bin 652'si tercih edildi. En yüksek puanla yerleştirme yapılan bölüm Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği oldu. Doktorlar, yeterli eğitim alamayacaklarını düşündükleri için şehir hastanelerini tercih etmekten kaçındı. Ayrıca, Türkiye'deki tıp fakültelerinin bazılarının yeterli akademik kadro ve ekipmana sahip olmadığı, bazılarının ise uygulama hastanesi bile bulunmadığı belirtildi.
8 Ocak 2024

Gazze'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısı 22 bin 722'ye ulaştı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Son 24 saat içinde 122 Filistinli hayatını kaybederken, 256 kişi yaralandı ve toplam yaralı sayısı 58 bin 166'ya çıktı.
6 Ocak 2024
İşaretlediklerim