İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı son 24 saatte 249 kişi artarak toplamda 23 bin 84'e yükseldi. Aynı saldırılarda 510 kişi yaralandı ve yaralı sayısı 58 bin 926'ya çıktı. Gazze'deki sağlık bakanlığının açıklamasına göre, İsrail'in saldırıları 94 gündür devam ediyor ve İsrail genelkurmay başkanı saldırıların tüm yıl süreceğini belirtti.
8 Ocak 2024

Eylül 2023 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen alan oldu ve 1359 kontenjandan 840'ı boş kaldı. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, toplam 12 bin 128 kontenjandan sadece 9 bin 652'si tercih edildi. En yüksek puanla yerleştirme yapılan bölüm Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği oldu. Doktorlar, yeterli eğitim alamayacaklarını düşündükleri için şehir hastanelerini tercih etmekten kaçındı. Ayrıca, Türkiye'deki tıp fakültelerinin bazılarının yeterli akademik kadro ve ekipmana sahip olmadığı, bazılarının ise uygulama hastanesi bile bulunmadığı belirtildi.
8 Ocak 2024

Gazze'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısı 22 bin 722'ye ulaştı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Son 24 saat içinde 122 Filistinli hayatını kaybederken, 256 kişi yaralandı ve toplam yaralı sayısı 58 bin 166'ya çıktı.
6 Ocak 2024

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayşen Yavru, mevsimsel enfeksiyonlar ve Covid-19'un etkisiyle acil servislerde ve yoğun bakımlarda ciddi bir yatak sıkıntısı yaşandığını belirtti. Acil servislerde muayene kuyruklarının uzadığı, yeterli sedye bulunamadığı ve bazı hastaların yoğun bakım yatağı beklerken günlerce sedye üzerinde bekletildiği ifade edildi. Ayrıca, poliklinik randevusu bulamayan hastaların acil servislere yönelmesinin bu yığılmaya katkıda bulunduğu ve şiddet olaylarına zemin hazırladığı vurgulandı. İTO, sağlık kuruluşlarında ve toplu taşımada maske kullanımı gibi önlemler alınması ve yoğun bakım yataklarının yanlış kullanımının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırdı.
5 Ocak 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinli sayısının 22 bin 438'e ulaştığı bildirildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 125 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve yaralı sayısının 57 bin 614'e çıktığını duyurdu. Gazzeli yetkililer, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in 9 bin 100 çocuğu öldürdüğünü belirtti.
4 Ocak 2024

Türkiye'de 100 bin kişiye düşen 40 yoğun bakım yatağı oranı, özellikle kış aylarında enfeksiyonların artmasıyla yetersiz kalıyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, yoğun bakım yataklarının akılcı kullanılmamasını sorunun temel nedeni olarak gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, mevsimsel hastalıklar nedeniyle yoğun bakım doluluk oranlarının alarm verdiğini duyurdu. Uzmanlar, yoğun bakım yataklarının %20-35'inin yanlış kullanıldığını belirtiyor. Palyatif bakımın geliştirilmesi ve evde bakım hizmetlerinin niteliğinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.
4 Ocak 2024

İstanbul Tabip Odası (İTO), Covid-19, influenza ve diğer mevsimsel virüslerin yol açtığı hastalıklar nedeniyle yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının kritik seviyeye ulaştığını duyurdu. Hastanelerde servis yataklarının dolduğu, yoğun bakım ünitelerinde ise boş yatak kalmadığı belirtildi. Acil servislerde de aşırı yoğunluk yaşandığı ve bazı hastaların yoğun bakım için günlerce beklediği ifade edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) daha önce Sağlık Bakanlığına maske kullanımı ve diğer önlemlerin artırılması çağrısında bulunmuştu.
3 Ocak 2024

Japonya'nın batısında bulunan İşikawa eyaletinde ve Noto Yarımadası kıyısında 1 ve 2 Ocak tarihlerinde 5 ile 7 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Bu depremler sonucunda 64 kişi hayatını kaybetti. Bölgede artçı sarsıntılar devam ederken, altyapıda ciddi hasarlar ve toprak kayması riski bulunuyor. Japonya Öz Savunma Kuvvetleri bölgeye sevk edilerek arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor ve Noto Havalimanı'nda meydana gelen hasarın onarımı için çalışmalar sürüyor.
3 Ocak 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 978'e yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 156 kişinin daha öldüğünü ve yaralı sayısının 57 bin 697'ye ulaştığını duyurdu. Ayrıca, 7 Ekim'den bu yana 9 bin 100 çocuğun İsrail saldırılarında öldüğü belirtildi.
1 Ocak 2024

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun savaşın başlangıcından bu yana Gazze'de 21 bin 822 Filistinliyi öldürdüğünü ve 56 bin 451 kişiyi yaraladığını açıkladı. Ölenler arasında 9 bin 100 çocuk ve 6 bin 500 kadın bulunuyor. Ayrıca 7 bin kişi enkaz altında veya kayıp, 106 gazeteci ve 312 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. İsrail güçleri ayrıca 99 sağlık çalışanı ve 10 gazeteciyi alıkoydu ve Gazze'de 1,8 milyon kişiyi yerinden etti.
31 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 822'ye yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ölü sayısının 150 kişi arttığını ve yaralı sayısının da 56 bin 451'e ulaştığını duyurdu.
31 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 21 bin 507'ye yükseldiği bildirildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 187 kişinin daha öldüğünü ve yaralı sayısının 55 bin 915'e ulaştığını duyurdu.
29 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 320'ye yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 210 kişinin daha öldüğünü ve yaralı sayısının 55 bin 603'e ulaştığını duyurdu.
28 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 110'a yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatmasının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının son 24 saatte 195 kişi arttığını ve yaralı sayısının da 55 bin 243 olduğunu duyurdu.
27 Aralık 2023

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, grip, RSV, covid ve beta mikroplarının çocuklarda şiddetli enfeksiyonlara yol açtığını belirterek, aileleri ateşli ve hasta çocuklarını okula göndermemeleri konusunda uyardı. Pandemi sürecinde öğrenilen mesafe ve korunma alışkanlıklarının azalmasıyla enfeksiyonların yayılımının kolaylaştığını ifade etti. Ayrıca, okul yöneticilerinin ateşli çocukları okula almamaları gerektiğini, gerekirse test istenmesi gerektiğini vurguladı. Dağlı, enfeksiyonların yayılımını engellemek için toplumun aşı ve tedavileri yeterince kullanmadığını ve bireysel davranışların artışa katkı sağladığını belirtti.
25 Aralık 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Magazi Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısında en az 78 kişinin öldüğünü duyurdu. Saldırı sonucunda çok sayıda yaralı Al Aksa Hastanesi'ne kaldırıldı ve bölgeden gelen görüntülerde yaralı çocuklar ve ceset torbaları görüldü. Ölü sayısının artması bekleniyor çünkü saldırılan bölge büyük ailelerin yaşadığı bir yer. Bu saldırı, Mısır'ın İsrail ve Hamas arasında ateşkes için yeni bir teklif sunduğu bir dönemde gerçekleşti.
25 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 20 bin 424'e yükseldiği bildirildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in resmi savaş ilan ettiği belirtildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ölen Filistinli sayısının 166 arttığını ve yaralı sayısının da 54 bin 36'ya ulaştığını açıkladı.
24 Aralık 2023

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz, İstanbul'da beklenen depremde halkın kendi kendine yetebilir bir sağlık organizasyonuna sahip olması gerektiğini belirtti. 6 Şubat depremlerinin etkilediği nüfus oranları ve İstanbul'un nüfus yoğunluğu ile hastane ve yoğun bakım yatak sayılarına dair veriler paylaşıldı. İstanbul Tabip Odası, depreme yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmek amacıyla bir çalışma grubu kurdu. Dr. Hasan Oğan, İstanbul'daki hastanelerin depreme hazırlıksız olduğunu ve triaj alanlarının yetersizliğini dile getirdi. Prof. Dr. Yılmaz, mahalle bazında afet bilincine sahip ekiplerin oluşturulması gerektiğini vurguladı.
23 Aralık 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yüzde 25 artırılmasının ardından eczaneler ilaç tedarik edememeye başladı. İlaç firmaları ve depolar, zamlı fiyatlarla satış yapabilmek için ilaçları piyasaya sürmüyor. 19 bölge eczacı odası, ilaç yokluğunun dayanılmaz bir hale geldiğini belirterek Sağlık Bakanlığı'ndan acil önlem alınmasını istedi. Eczacılar, ilaç sıkıntısının kanser hastaları gibi acil durumdaki hastaları da etkilediğini ve bazı ilaçların piyasadan tamamen çekildiğini ifade etti.
20 Aralık 2023

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun kentte faaliyet gösteren son hastane olan El Ehli Baptist Hastanesi'ni hizmet dışı bıraktığını açıkladı. Hastaneye 17 Ekim'de düzenlenen saldırıda 471 kişi ölmüş ve 342 kişi yaralanmıştı. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad bu iddiayı reddetti. Hastane, İsrail'in daha önce Şifa Hastanesi'ni hizmet dışı bırakmasının ardından Gazze'de faaliyet gösteren tek hastaneydi.
19 Aralık 2023
İşaretlediklerim