Deniz Zeyrek, Türkiye'nin FATF'nin gri listesinden çıkarılmasını değerlendirdi. Yazıda, Türkiye'nin 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin politikaları nedeniyle gri listeye alındığı belirtiliyor. Özellikle 'varlık barışı yasası' ve mali şeffaflık eksikliği gibi nedenlerin bu duruma yol açtığı vurgulanıyor. Mehmet Şimşek'in Türkiye'yi bu listeden çıkarmayı başardığı ifade ediliyor.
29 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Merkez Bankası (MB) başkanını istediği zaman değiştirme yetkisi veren kanun hükmünde kararnamenin (KHK) ilgili maddesini iptal etti. AYM, Merkez Bankası Kanunu'nun 25'inci maddesinin 1'inci fıkrasını yürürlükten kaldıran 703 sayılı KHK'nın 151(h) maddesini anayasaya aykırı buldu. Bu karar, MB başkanının beş yıllık bir dönem için atanmasını ve görev süresi dolmadan görevden alınamamasını güvence altına alıyor. Karar, MB'nin bağımsızlığını koruma amacı taşıyor.
4 Haziran 2024

Murat Muratoğlu, Merkez Bankası'nın 818.2 milyar lira zarar açıklamasını eleştirdi. Yazara göre, bu zarar özellikle Şahap Kavcıoğlu ve Hafize Gaye Erkan'ın dönemine aitken, Mehmet Şimşek'in Kur Korumalı Mevduat'ın yükünü Merkez Bankası'na paslamasıyla zararın büyüklüğü artmış. Muratoğlu, Merkez Bankası'nın özerkliğinin sadece sözde kaldığını ve yönetiminin emir almaya mecbur bırakıldığını ifade ediyor. Ayrıca, bu zararın Türk Lirası'nın değer kaybına ve enflasyonun devamına yol açacağını belirtiyor.
16 Nisan 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, genel kurul tarihinin nisana alınmasını normalleşme sürecinin bir parçası olarak nitelendirirken, bu tarih değişikliğinin yerel seçimlerle çakışmaması amacıyla yapıldığı iddia ediliyor. Merkez Bankası'nın, özellikle Kur Korumalı Mevduat hesaplarından kaynaklanan zararları açıklaması bekleniyor. Bu hesaplar, özellikle son iki yılda ekonomi yönetimi için önemli bir sorun haline geldi. 30 Nisan'daki genel kurulda, Merkez Bankası'nın finansal durumuna dair daha fazla şeffaflık ve açıklık bekleniyor.
12 Nisan 2024

Türkiye'de borsa, Aralık 2021'de başlayan yükseliş trendiyle dikkat çekiyor. Yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında yatırımcılar borsaya yönelmiş, hükümetin müdahaleleri ve yatırımcıların çaresizliği borsayı cazip hale getirmiştir. 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminin değişmesi ve Merkez Bankası'nda yaşanan çalkantılara rağmen borsa yükselişini sürdürmüştür. Halka arzlar ve yabancı yatırımcı ilgisi gibi faktörler de borsanın yükselmesine katkıda bulunmuştur.
22 Şubat 2024

İbrahim Kahveci, Türkiye'deki ekonomik sorunların dış güçlerin etkisi altında değil, iç politika ve yönetimdeki liyakatsizlikten kaynaklandığını iddia ediyor. Merkez Bankası Başkanlığı'nda Naci Ağbal'ın yerine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi ve Nureddin Nebati ile olan politikalar gibi örneklerle, ekonomik krizin yönetim kararlarından kaynaklandığını öne sürüyor. Kahveci, enflasyonun artışı ve döviz rezervlerinin tükenmesi gibi sorunların, akılcı olmayan politikalar ve liyakatsiz yönetim anlayışı nedeniyle yaşandığını belirtiyor.
19 Şubat 2024

A1 Capital Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, TL mevduatın artık borsanın rakibi olduğunu ifade etti. Önceki ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürmesi, vatandaşların enflasyon karşısında parasını korumak için borsaya yönelmesine neden olmuştu. Ancak yeni ekonomi yönetiminin politika faizini yükseltmesi ve vatandaşların kur korumalı mevduattan çıkmalarını teşvik etmesi, mevduat faizlerini son 20 yılın zirvesine taşıdı. Atılal, bu durumun TL mevduatı borsanın yeni rakibi haline getirdiğini belirtti.
20 Eylül 2023

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında kur korumalı mevduat (KKM) üzerinden bir kavga yaşandığını iddia etti. Saymaz'a göre, Nebati, Türkiye ekonomi modelinin başarısızlığa uğraması ve KKM kaynaklı borç yükünün artmasından dolayı Kavcıoğlu'nu suçluyor. Kavcıoğlu'nun Nebati'nin bilgisi ve onayı olmaksızın, doğrudan Erdoğan'ı ikna ederek ya da cumhurbaşkanıyla birlikte hareket ederek ekonomi politikalarını belirleyip yönlendirdiği iddia ediliyor.
5 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon sonuç' teorisini benimseyen ve eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ı hedef alıp koltuğundan eden Yeni Şafak gazetesi, seçim sonrası ekonomi politikalarını değiştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le söyleşi yaptı. Şimşek, 2024 ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını belirtti. Gazete, daha önce Şimşek'in politikalarını eleştiren bir yazıyı da yayından kaldırdı. Bu durum, gazetenin ekonomi politikalarına yönelik tutumunda bir değişiklik olduğu şeklinde yorumlandı.
10 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nda yapılan atamalar sonrası Borsa İstanbul'da bankacılık endeksi yükselişe geçti. BIST 100 endeksi 7.067,28 puanla rekor seviyeye ulaştı. Şahap Kavcıoğlu döneminde faiz indirimlerinde imzası bulunan isimlerin yerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı. Bu atamalar ekonomistler tarafından olumlu karşılandı.
28 Temmuz 2023

28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, önceki bakan Berat Albayrak ve ona yakın çevrelerle çekişme içindedir. Şimşek'in kabine toplantısında geçmiş dönem hatalarını vurgulaması ve zamları bu hatalara bağlaması, Albayrak ve ona yakın bürokratlar tarafından suçlayıcı bulunmuş ve medyada Şimşek'e yönelik eleştiriler artmıştır. Ayrıca, kamuda tasarruf genelgesi ve tanıtım giderlerinin kısılması, iktidara yakın medya gruplarında rahatsızlık yaratmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu yakından izlediği ve yerel seçimler öncesinde kararlar alabileceği düşünülüyor.
18 Temmuz 2023

2017 yılında imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan, Hazine ve Merkez Bankası arasındaki protokol sayesinde kamu bankalarına döviz satışı yapılıyordu. Bu protokol, CHP'nin eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın döneminde 128 milyar doların satışını sorguladığı bir kampanya konusu olmuştu. Reuters'a konuşan bir kaynak, protokolün kullanımına son verileceğini ve Merkez Bankası rezervlerinin kur belirlemek için kullanılmayacağını ifade etti.
5 Temmuz 2023

Bloomberg'e göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, kamu bankalarına döviz satışı yapılmasını sağlayan protokolün uygulanmasını istemiyor. Şubat 2017'de imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan bu protokol, Merkez Bankası (MB) rezervlerinden yapılan 128 milyar dolarlık satışların sorgulanmasıyla gündeme gelmişti. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, protokolün piyasa dengesine katkı sağladığını belirtmiş, ayrıcalıklı işlem yapılmadığını ifade etmişti. Protokol halen devam ederken, dün kamu bankaları tarafından 2,3 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığı bildirildi.
4 Temmuz 2023

Türkiye Merkez Bankası, faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış, enflasyonun yüzde 40 seviyesinde olduğu bir dönemde piyasalar ve ekonomistler tarafından yetersiz bulundu. Britanyalı ekonomist Timothy Ash, artışın piyasaları ikna etmek için yeterli olmadığını belirtti. Merkez Bankası'nın eski başkanı Naci Ağbal'ın faiz artırımı sonrası görevden alınmasına atıfta bulunarak, piyasanın yeni artışlar konusunda şüpheci olacağını ifade etti.
22 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerle ilgili düşüncesinin değişmediğini açıklamasına rağmen, piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun perşembe günkü toplantısına odaklanmış durumda. Toplantıya, faiz indirimlerinin mimarı olarak bilinen ve 'Nas' takipçisi dört PPK üyesi katılıyor. Ekonomist Uğur Gürses, bu üyelerle alınacak kararların güvenilirliğinin ve TL üzerindeki etkisinin önemli olduğunu belirtiyor ve PPK'nın yenilenip yenilenmeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.
19 Haziran 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Merkez Bankası Başkanlığına yeni atanan Hafize Gaye Erkan'ın büyük hayal kırıklığı yaratacağını düşündüğünü ifade etti. Yılmaz, iktidarın durum tespitini doğru yapamadığını ve doğru kadroları belirlemediğini eleştirdi. Ayrıca, geçmiş dönemin önemli aktörlerinden Şahap Kavcıoğlu'nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başkanlığına atanmasını da eleştiren Yılmaz, iktidarın rasyonellik, şeffaflık, tutarlılık ve öngörülebilirlikten uzak olduğunu belirtti.
15 Haziran 2023

Merkez Bankası başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanması ve BDDK başkanlığına Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi piyasada karışık tepkilere neden oldu. Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, bu atamaların piyasa tarafından '1-1 oldu' şeklinde değerlendirildiğini ifade etti. Ağaoğlu, para politikası kurulunun diğer üyelerinin değişip değişmeyeceğinin önemli olduğunu belirtti ve ekonomi politikalarının orkestra metaforu ile açıklanabileceğini söyledi.
12 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı kabinesindeki değişikliklerin ardından Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası başkanlığına atandı. Gazeteci Fatih Altaylı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Erkan'ın atanmasına itiraz ettiğini ve bu konuda bazı endişelerini dile getirdiğini yazdı. Şimşek'in, Erkan'ın Merkez Bankacılığı tecrübesinin olmamasını ve ABD'deki bankacılık geçmişinin uluslararası saygınlık açısından sorun yaratabileceğini belirttiği iddia ediliyor. Atamanın Şimşek ikna edildikten sonra gerçekleştiği ve bazı kesimlerin Erkan'ın önceki bankacılık deneyimine kinayeli yorumlar yaptığı belirtiliyor.
11 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi ekonomi politikalarını düzenlemek amacıyla Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanlığına, Hafize Gaye Erkan'ı ise Merkez Bankası Başkanlığına atadı. Bu atamalar, ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacını taşıyor. Ancak yabancı yatırımcılar, geçmiş tecrübelerden dolayı bu değişikliklere temkinli yaklaşıyorlar. Yeni ekonomi yönetiminin ilk sınavı 22 Haziran'daki para politikası kurulu toplantısında olacak.
10 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanmasını hem Türkçe hem de İngilizce Twitter mesajlarıyla kutladı. Türkçe mesajında Erkan'a güvendiğini ve başarılar dilediğini belirtirken, İngilizce mesajında Erkan'ın 'olağanüstü iyi bir seçim' olduğunu ve onunla çalışmayı 'dört gözle beklediğini' ifade etti. Ayrıca, Şimşek'in Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına atanan Şahap Kavcıoğlu hakkında yaptığı Türkçe ve İngilizce açıklamalar arasında büyük bir fark olmadığı belirtildi.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim