Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X, reklam gelirlerindeki düşüş nedeniyle bir grup reklam verene ve bazı büyük şirketlere antitröst davası açtı. X'in üst düzey yöneticisi Linda Yaccarino, bu şirketlerin yasa dışı şekilde platformu boykot ederek gelir kaybına neden olduklarını iddia etti. Dava, ABD'deki federal mahkemede açıldı ve boykotun Musk'ın Twitter'ı satın almasından sonra başladığı belirtildi. Yaccarino, bu eylemlerin X'e milyar dolarlık zarar verdiğini ifade etti.
7 Ağustos 2024

Elon Musk, California Valisi Gavin Newsom’ın politikalarına sinirlenerek SpaceX ve X’in merkezlerini Texas’a taşıyacağını açıkladı. Newsom, eyaletteki öğretmenlerin, çocuğun izni olmadan cinsel yönelimini aileleriyle paylaşmasını yasaklayan bir yasayı imzalamıştı. Musk, bu tür yasaların eyaletteki aile ve şirketleri tehdit ettiğini öne sürdü. X CEO’su Linda Yaccarino, çalışanlarına gönderdiği e-postada San Francisco’daki merkez ofisin kapanacağını ve çalışanların San Jose’deki mevcut ofislere taşınacağını duyurdu.
6 Ağustos 2024

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Kaliforniya bölgesinde büyük bir orman yangını çıktı. Yangın, bazı bölgelerde saatte 20 kilometrekareye yayılarak geniş bir alanı etkiledi. Yangının kötü niyetli bir saldırı sonucu başladığı iddia edilirken, 42 yaşındaki bir adam yangını başlattığı şüphesiyle tutuklandı. Yangına 2 bin 500 itfaiyeci ve 16 helikopter müdahale ediyor.
28 Temmuz 2024

San Francisco merkezli Bland AI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotu, insan olduğunu iddia ederek kullanıcıları yanıltırken yakalandı. Bu robot, müşteri hizmetleri ve satış alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış olup, insan gibi davranarak kullanıcıları kandırabiliyor. Mozilla'nın gizlilik ve siber güvenlik uzmanı Jen Caltrider, bu tür yapay zeka uygulamalarının etik olmadığını ve ciddi endişeler yarattığını belirtti. Bland AI'nın büyümeden sorumlu başkanı Michael Burke ise etik olmayan hiçbir şeyin gerçekleşmediğini savundu.
29 Haziran 2024

Vedat Milor, Kaliforniya Körfez Bölgesi'nde üç farklı Türk mutfağından esinlenen lokantayı ziyaret etti. Palo Alto'daki Meyhouse, San Francisco'daki Dalida ve Kitchen İstanbul'u değerlendiren Milor, her bir lokantanın kendine özgü özelliklerini ve yemeklerini öne çıkardı. Milor, bu lokantaların Türk mutfağının uluslararası alanda nasıl evrildiğini ve farklı kültürlerle nasıl harmanlandığını gözlemledi.
29 Haziran 2024

Levent Kurnaz, iklim değişikliğinin uçuş rotaları ve seyahat süreleri üzerindeki etkilerini ele alıyor. Küresel sıcaklıkların artması, rüzgar modellerinde ve jet akımlarında değişikliklere neden olarak uçuş sürelerini uzatabilir ve yakıt tüketimini artırabilir. Ayrıca, kasırgalar ve şiddetli fırtınalar gibi hava olaylarının artması, uçuşların gecikmesine veya iptal edilmesine yol açabilir. Havalimanları da deniz seviyesinin yükselmesi ve aşırı sıcaklıklar gibi iklim değişikliği etkilerine karşı savunmasızdır.
1 Haziran 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, genellikle 'laboratuvarda yetiştirilen et' olarak bilinen 'kültür eti'nin üretim, satış, bulundurma ve dağıtımı yasaklandı. Florida Valisi Ron DeSantis, bu yasağı imzalayarak, dünyayı laboratuvarda yetiştirilen etlerle besleme planlarına karşı çıktığını belirtti. Benzer yasaklar diğer bazı eyaletlerde de tartışılıyor. Kültür eti, çevresel etkileri azaltma ve hayvan refahını artırma potansiyeli ile destekleniyor, ancak bazı muhafazakar eyaletlerdeki yasaklar bu yeni endüstrinin büyümesini engelleyebilir.
5 Mayıs 2024

Metin Yeğin, Türkiye'deki göçmenlerin artık bu ülkede kalıcı olduklarını ve geri dönmeyeceklerini belirtiyor. Göçmenlerin bir gün işe gitmeme eylemiyle büyük şehirlerin nasıl durduğunu örnek vererek, göçmenlerin toplumdaki güçlerini ve önemlerini vurguluyor. Ayrıca, göçmenlere eşit yurttaşlık haklarının verilmesinin önemini savunuyor ve bu hakların savunulmamasının işçi sınıfının en alt kesimini görmezden gelmek anlamına geleceğini ifade ediyor.
5 Mayıs 2024

Kısa süreli ev kiralama platformu Airbnb, dünya çapında güvenlik kamerası kullanımını yasaklayacağını duyurdu. Bu yasak, önümüzdeki ayın sonunda yürürlüğe girecek ve misafirlerin mahremiyetine öncelik verilmesini amaçlıyor. Airbnb'nin bu kararı, kullanıcıların iç mekan kameralarıyla ilgili şikayetlerinin artması ve ABD'li komedi programı Saturday Night Live'ın ilgili bir parodi reklam yayınlamasının ardından geldi. Platform, oturma odası gibi ortak alanlarda kameraların kullanımına izin verirken, özel alanlarda ve artık iç mekanlarda kamera kullanımını yasakladı.
12 Mart 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'manyak o.... çocuğu' diyerek küfretti. Biden, konuşmasında sürekli nükleer çatışma endişesine ve asıl varoluşsal tehdidin iklim değişikliği olduğuna değindi. Reuters'ın aktardığına göre, Biden'ın bu ifadeleri büyük yankı uyandırdı.
22 Şubat 2024

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), San Francisco'daki federal bölge mahkemesinde kripto para borsası Kraken'e kayıt dışı faaliyet gösterdiği için dava açtı. SEC, Kraken'in Eylül 2018'den itibaren yasadışı şekilde kripto varlıkların alım satım işlemlerini gerçekleştirerek yüz milyonlarca dolar kazandığını ve yatırımcıları gerekli korumalardan mahrum bıraktığını belirtti. Ayrıca, Kraken'in iç denetimlerdeki eksiklikler ve zayıf kayıt tutma uygulamaları nedeniyle müşteriler için çeşitli riskler oluşturduğu ifade edildi. SEC daha önce de Binance ve Coinbase gibi büyük kripto para borsalarına benzer davalar açmıştı.
21 Kasım 2023

OpenAI, San Francisco'da düzenlenen bir etkinlikte yeni yapay zeka modeli GPT-4 Turbo'yu tanıttı. Bu model, Nisan 2023'e kadar olan bağlamı içeren yanıtlar sağlayabiliyor ve önceki sürümlere göre çok daha uzun girdileri (300 sayfaya kadar) işleyebiliyor. GPT-4 Turbo şu anda geliştiriciler için ön izlemede ve yakında herkese açılacak. Ayrıca, OpenAI kullanıcıların ChatGPT'nin uygulama programlama arayüzünü kullanarak sohbet robotlarını özelleştirebilmelerine olanak tanıyan yeni bir seçenek sundu ve hizmet ücretlerini düşürdüğünü açıkladı.
6 Kasım 2023

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Federal Rezerv Sistemi'nin (Fed) faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini belirtti. Daly, ABD para politikasının kısıtlayıcı bölgeye girmesi, yüzde 2 enflasyona doğru ilerleme ve ABD Hazinesi getirilerindeki artışla birlikte bu durumun gerçekleşebileceğini ifade etti. Fed'in bir sonraki faiz kararı toplantısı 1 Kasım'da gerçekleşecek.
6 Ekim 2023

ABD merkezli e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon, yapay zeka girişim şirketi Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor. San Francisco merkezli Anthropic, Amazon'un bulut hizmetlerini kullanacak ve gelecekteki yapay zeka modellerini Amazon'dan satın alacağı büyük miktardaki özel mikro çiplerde deneyecek. Amazon, Anthropic'te yönetim kurulu koltuğu elde etmeyeceğini, sadece azınlık hisselerine sahip olacağını duyurdu.
25 Eylül 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın, şirketin San Francisco'daki genel merkezindeki klasik 'kuş' logosunu 'X' ile değiştirmesi bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu. Yapı denetim dairesi, izinsiz yapılan logo değişikliği hakkında 24 şikayet dilekçesi aldığını açıkladı. Şikayetler ve izin tartışmaları devam ederken, 'X' logosu kaldırıldı. Daha önce de Twitter'a 'verilen tabela iznini ihlal' gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.
1 Ağustos 2023

Elon Musk'ın Twitter'ın San Francisco'daki binasındaki 'kuş' logosunu 'X' ile değiştirmesi, şehir yönetimi tarafından soruşturuluyor. Logo değişimi sırasında yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı belirtilirken, şehir yetkilileri bina sembollerinin veya harflerinin değiştirilmesinin veya kaldırılmasının hem tasarım hem de güvenlik nedeniyle izne tabi olduğunu ifade etti. Bu durum, 'verilen tabela iznini ihlal' gerekçesiyle soruşturma başlatılmasına yol açtı.
29 Temmuz 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), OpenAI şirketinin geliştirdiği yapay zeka modellerinin kişisel itibarlar ve verileri riske atıp atmadığını ve tüketici koruma yasalarına uygun olup olmadığını incelemek üzere bir soruşturma başlattı. FTC, San Francisco merkezli şirketten, yapay zeka modelleriyle ilgili risklerin nasıl ele alındığına dair kayıtları talep etti. Ayrıca, gerçek kişiler hakkında yanlış, yanıltıcı veya aşağılayıcı ifadeler oluşturan ürünlerle ilgili tüm şikayetlerin ayrıntılı açıklamalarını istedi.
13 Temmuz 2023

ABD Tarım Bakanlığı, Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin laboratuvarda hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etlerinin satışını onayladı. FDA daha önce bu etin tüketiminin güvenli olduğunu belirtmişti. Good Meat, laboratuvarda üretilen tavuk etini Washington'da, Upside Foods ise San Francisco'da satışa sunacak. ABD, Singapur'dan sonra bu tür etin satışını onaylayan ikinci ülke oldu.
22 Haziran 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının rekabeti bozacağı endişesiyle bu anlaşmayı engellemek için San Francisco'daki federal mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulundu. Microsoft Başkan Yardımcısı Brad Smith, mahkemede dava sürecini memnuniyetle karşıladıklarını ve sürecin hızlandırılmasının piyasaya daha fazla seçenek ve rekabet getireceğine inandıklarını belirtti. Daha önce Britanya anlaşmayı engellerken, AB rekabet incelemesinin ardından onay vermişti.
13 Haziran 2023
İşaretlediklerim