Kamil Tekin Sürek, politikacılar, medya yorumcuları ve habercilerin savaşın yıkıcı etkilerini sayısal verilerle ifade ettiğini, ancak barışın nasıl sağlanabileceği konusunda yeterince konuşulmadığını belirtiyor. Savaşın genişlemesi ve olası yeni çatışma alanları üzerine spekülasyonlar yapılırken, barış için somut adımların atılmadığına dikkat çekiyor. Ayrıca, geçmişte barış hareketlerinin ve barışı savunan aydınların varlığına rağmen, günümüzde bu tür bir toplumsal hareketliliğin azaldığını vurguluyor.
16 Nisan 2024

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

ABD'de Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları (AFTRA) tarafından başlatılan grev, 118 gün sonra sona erdi. Sendika üyeleri, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile yapılan geçici anlaşmayı kabul etti. Anlaşma, sendika üyelerine yüzde 7'lik ücret artışı ve içerik sağlayıcılar tarafından kullanılmaları durumunda ek ücret almayı içeriyor. Ayrıca, oyuncuların yapay zeka kullanımına ilişkin kaygıları da giderildi.
6 Aralık 2023

ABD'de Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları (AFTRA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında maaş ve yapay zeka kullanımına karşı iş güvencesi talepleri nedeniyle başlayan grev, 118 gün sonra geçici bir anlaşmayla sona erdi. Anlaşma, asgari ücretlerde büyük bir artış ve yapay zeka kullanımına ilişkin güvenceler içeriyor. Ayrıca emeklilik hakları ve sağlık sigortalarının kapsamı genişletildi. Daha önce Amerikan Senaristler Birliği (WGA) ile AMPTP arasında da benzer sebeplerle başlayan grev, beş ay sonra sona ermişti.
9 Kasım 2023

ABD'deki film ve dizi sektörünün merkezi Hollywood'da, Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları'nın (AFTRA) başlattığı grev, yapımcıların anlaşmaya varamaması üzerine devam edecek. SAG-AFTRA, yapımcı şirketlerin, yapay zekaya karşı koruma, maaşları artırma ve film kazançlarından yüzde iki oranında pay vermeyi kabul etmediğini belirtti ve üyelerini yeniden greve çağırdı. Grev, iş garantisi ve maaş güvencesi talepleri üzerine başlamıştı.
12 Ekim 2023

Amerikan Senaristler Birliği (WGA) ve Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında varılan ön anlaşma sonucunda, beş aydır süren grev sona erdi. Grev, 11 bin 500 senarist ve 65 bin oyuncu tarafından destekleniyordu. Üç yıllık anlaşma, talep edilen tazminat, istihdam süresi ve yapay zekanın kontrolüne ilişkin maddeleri içeriyor. Ön anlaşma, 2 ile 9 Ekim arasında diğer sendika üyelerinin oyuna sunulacak.
27 Eylül 2023

Müzik sektöründe 70 yaşını aşmış ancak enerjilerini kaybetmeyen ve kariyerlerine devam eden yedi sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçılar arasında Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, The Beatles'ın kurucusu Paul McCartney, The Rolling Stones'un frontman'i Mick Jagger, ABD'li müzisyen Bob Dylan, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac grubunun üyesi Stevie Nicks ve Eagles'la bilinen Joe Walsh bulunmaktadır. Bu sanatçılar, yaşlarına rağmen hala konserler veriyor, albüm çıkarıyor ve müzik sektörüne katkıda bulunuyorlar.
25 Eylül 2023

Ünlü sanatçı Sezen Aksu, yeni albüm hazırlıkları devam ederken 'ara sıcak' dediği yeni şarkısı 'Kıra Döke'yi yayınladı. Söz ve müziği Aksu'ya ait olan şarkının düzenlemesi Mustafa Ceceli tarafından yapıldı. Aksu, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla yeni şarkısını duyurdu ve 'Kıra Döke'nin insanı yormayan, hafif bir şarkı olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları (AFTRA) üyeleri, iş garantisi ve maaş güvencesi talepleri karşılanmadığı için ABD'nin New York kentinde NBC Stüdyoları önünde yürüyüş düzenledi. Protestolar NBC Stüdyoları dışında Netflix, HBO, Amazon ve Paramount tesisleri önünde de gerçekleştirildi. Daha önce Hollywood'da yazar ve senaristler de benzer sebeplerle iş bırakma eylemi yapmıştı.
18 Temmuz 2023

İstanbul Modern, 'Hep Buradayız' adlı yeni sergiyle Türkiye'den 11 kadın sanatçının eserlerini sergiliyor. 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu'nun desteklediği bu sergi, beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temaları içeren çalışmaları içeriyor. Resim, heykel, desen ve video gibi farklı ifade araçları kullanılarak üretilen eserler, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner ve diğer sanatçıların farklı dönemlerdeki işlerini kapsıyor. Sergi, aynı zamanda İstanbul Modern'in koleksiyon sergisinde de yer alıyor.
17 Temmuz 2023

Kanadalı pop yıldızı The Weeknd, sahne adı 'The Weeknd' yerine doğum adı olan 'Abel Tesfaye'yi kullanmaya başlayacağını açıkladı. Bu değişiklik, sanatçının Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla ve W dergisine verdiği röportajla gündeme geldi. Abel Tesfaye, müzik kariyerinde dört Grammy ödülü kazanmış ve Spotify'da aylık 111,4 milyon dinleyici sayısı ile dünyanın en popüler sanatçısı olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir.
16 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun 7 Mayıs'ta Erzurum'da düzenlediği miting sırasında yaklaşık 200 kişilik bir grup tarafından taşlı saldırı gerçekleştirilmiş ve en az 17 kişi yaralanmıştı. İlk etapta 15 kişi gözaltına alınmış, ancak serbest bırakılmışlardı. Emniyet ekiplerinin kamera kayıtları üzerinden yaptığı incelemeler sonucunda dokuz şüpheli daha tespit edilerek gözaltına alındı.
9 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde taşlı saldırıya uğraması sonucu en az 17 kişi yaralandı. Saldırıya karışanlardan birinin Erzurum Merkez Komutanlığı'nda görevli piyade uzman çavuş Akif Keleş olduğu tespit edildi. Milli Savunma Bakanlığı, Keleş'in gözaltına alındığını ve yapılan tahkikat sonucunda sözleşmesinin feshedildiğini duyurdu. Olayla ilgili gözaltına alınan diğer kişiler ise serbest bırakıldı.
9 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitingine yapılan taşlı saldırıyı değerlendirdi. Kurtulmuş, saldırının AK Parti'ye zarar verdiğini belirtti ve olayın İstanbul'daki büyük mitingi gölgede bıraktığını söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise saldırıyı İmamoğlu'nun provokasyonu olarak nitelendirmiş ve 'Dadaşlarla kimse baş edemez' diyerek olayı farklı bir açıdan ele almıştı.
9 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun Konya'daki mitingi öncesinde, AKP Konya İl Başkanı Hasan Angı, miting alanlarının kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu. İmamoğlu'nun koruma ekibi ve kurmayları, mitingin yapılacağı yer ve güvenlik önlemleri konusunda emniyet ve valilikle görüşmeler yaptı. Polis, son anda miting alanını bariyerlerle çevirerek trafiği kesti. İmamoğlu'nun halk buluşması için gelen vatandaşlar, 'bomba araması var' gerekçesiyle içeri alınmadı ve bu duruma tepki gösterildi.
8 Mayıs 2023

Erzurum'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mitingine taşlı saldırı düzenlendi ve en az 17 kişi yaralandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Haber Global'e yaptığı açıklamada, saldırının nedenini İmamoğlu'nun miting alanı olmayan bir yerde konuşma yapması ve HDP seçmeniyle flörtleşmesi olarak gösterdi. Yanık, İmamoğlu'nun kurallara uymadığını ve yerel otoritelerin gerekli güvenlik önlemlerini aldığını belirtti.
8 Mayıs 2023

İran hükümeti, ülkede Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan ve geniş destek bulan protestoları destekleyen sanatçıları soruşturmak üzere 'Ünlü Görev Gücü' adında bir komite oluşturdu. Komite, Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı Muhammed Mehdi Esmaili başkanlığında, 141 ünlü ismin listesini ekonomi bakanlığına göndererek vergi beyannamelerinin incelenmesini talep etti. Listede yer alan isimler arasında futbol oyuncusu Ali Daei ve aktris Taraneh Alidoosti gibi tanınmış kişilikler bulunuyor. Protestolara destek veren bazı ünlülere ekonomik yaptırımlar uygulandı, seyahat yasağı getirildi ve gözaltına alınanlar oldu.
25 Nisan 2023

23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, Türkiye'de çocukların sanat, kültür ve edebiyatla iç içe yetiştirilmesini amaçlayan 'Doğan Kardeş' dergisinin kuruluş öyküsü ve önemi anlatılıyor. Derginin kurucusu Arif Kazım Taşkent'in oğlu Doğan'ın çığ faciasında kaybından sonra bu dergiyi çıkarmaya başladığı ve derginin çocukların gelişimine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, derginin yayıncılık serüveni ve katkıda bulunan önemli isimlerden bahsediliyor. Türkiye'nin gençler arasında sanat ve kültürel etkinliklere katılım sıralamasındaki düşük konumu eleştiriliyor ve sanatın çocuk gelişimindeki rolüne dikkat çekiliyor.
23 Nisan 2023

Boris Eldagsen, yapay zeka tarafından üretilen bir fotoğrafla Sony Fotoğrafçılık Ödülleri'nde kazananlar arasına girdi. Ancak Eldagsen, fotoğrafın yapay zeka ürünü olduğunu açıklayarak ödülü reddetti ve fotoğrafçılığın geleceği hakkında bir tartışma başlatmak istediğini belirtti. Ödül komitesi, Eldagsen'in yapay zekanın fotoğraftaki rolü konusunda kendilerini yanılttığını ifade etti. Eldagsen ise yapay zeka ile gerçek fotoğrafçıların yarışmaması gerektiğini savunarak bu konuya dikkat çekmek istediğini vurguladı.
18 Nisan 2023

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı, 26-30 Mart tarihleri arasında depremden etkilenen tiyatro ve müzik sanatçılarına İstanbul'daki sahnelerini açacak. Deprem bölgesindeki tiyatro ekipleri ve müzik toplulukları, yıl boyunca İBB sahnelerinde ücretsiz performans sergileyecek. Tiyatro oyunları ve müzik konserleri, depremde hayatını kaybeden sanatçıları da anma amacı taşıyacak. Etkinliklerin programı ve ücretsiz davetiyeler İBB'nin sosyal medya hesapları ve Radar İstanbul uygulaması üzerinden duyurulacak ve temin edilebilecek.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim