Avrupa Birliği, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının getirilerini teminat göstererek Ukrayna'ya 35 milyar avro kredi vereceğini açıkladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kiev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın AB desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu kredi, G7 ülkelerinin haziran ayında aldığı karar doğrultusunda sağlanacak. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu ve bu tutarın 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor.
20 Eylül 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida'daki konutunun yakınlarında gerçekleşen ve AK-47 silahının kullanıldığı bir suikast girişiminden sağ kurtuldu. Trump, olay sırasında golf oynadığını ve silah sesleri duyduktan sonra bölgeden ayrıldığını belirtti. Şüpheli Ryan Wesley Routh, olay yerinde yakalandı ve iki federal silah suçlamasıyla karşı karşıya. Routh'un daha önce Trump'a yönelik suikast çağrısında bulunduğu bir kitabı olduğu ortaya çıktı.
17 Eylül 2024

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle 26-27 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul'da uluslararası bir konferans düzenliyor. Konferansta Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Apple’ın kurucularından Steve Wozniak ve Nobel ödüllü ekonomist Prof. Paul Krugman gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlikten elde edilecek gelir Anıtkabir Derneği’ne bağışlanacak. Konferans, bankanın 100 yıllık yolculuğunu kutlamak ve Atatürk'ün vizyonunu anmak amacıyla gerçekleştiriliyor.
10 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), dünya genelinde 7,2 milyon mülteci çocuğun eğitimden mahrum kaldığını açıkladı. BMMYK'nin raporuna göre, mültecilere ev sahipliği yapan 65 ülkede güvensizlik, kapsayıcı eğitim politikaları eksikliği, kapasite kısıtlamaları ve dil engelleri gibi faktörler nedeniyle bu çocuklar eğitim alamıyor. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle 600 binden fazla Ukraynalı çocuğun da eğitimden uzak kaldığı belirtildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, eğitimin mülteciler için hayati önem taşıdığını vurguladı.
9 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin Türkiye ziyareti üzerinden göndermede bulundu. İmamoğlu, Erdoğan'ın Sisi'ye 'kardeşim' demesini eleştirerek, kendisine de 'kardeşim' denilmesini beklediğini ifade etti. Ayrıca, Kara Harp Okulu mezuniyet töreniyle ilgili tartışmalara da değinen İmamoğlu, siyasetin kışladan uzak tutulması gerektiğini vurguladı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün ortak bir değer olduğunu belirtti.
8 Eylül 2024

Türkiye, Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda toplam 28 madalya kazanarak büyük bir başarı elde etti. Milli sporcular, altı altın, 10 gümüş ve 12 bronz madalya ile oyunları tamamladı. Bu sonuç, Türkiye'nin Tokyo 2020'de kazandığı madalya sayısını neredeyse ikiye katlamasını sağladı. Madalya kazanan sporcular arasında golbol kadın milli takımı, para okçuluk, para yüzme, para tekvando ve para judo gibi branşlarda yarışan sporcular yer aldı.
7 Eylül 2024

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türkiye, para okçuluk branşında klasik yayda takım müsabakasında gümüş madalya kazandı. Sadık Savaş ve Merve Nur Eroğlu'ndan oluşan milli takım, finalde İtalya'ya 6-2 yenildi. Ayrıca, judoda kadınlar 48 kilo J2 kategorisinde milli sporcu Cahide Eke, Almanya'dan Isabell Thal'ı yenerek bronz madalya kazandı. Bu başarılar, Türkiye'nin Paralimpik Oyunları'ndaki madalya sayısını artırdı.
5 Eylül 2024

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında eski yönetmelik yürürlükten kaldırılarak yerine yeni bir yönetmelik getirildi. Yeni yönetmeliğe göre, bir takvim yılı içinde 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı ticari faaliyet olarak kabul edilecek. Ayrıca, 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı ile bu araçların sıfır güncel satış fiyatı üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması 1 Ocak 2025 tarihine kadar yasaklandı. Ticaret il müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi olmadan ticari faaliyet kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapılamayacak.
31 Ağustos 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, Gazze'deki 36 hastaneden sadece 17'sinin kısmen hizmet verebildiğini açıkladı. Ryan, hastanelerin fiziksel hasar, yakıt eksikliği, sınırlı tıbbi malzeme ve personel kaybı nedeniyle tehlike altında olduğunu belirtti. DSÖ, 7 Ekim 2023 ile 22 Ağustos 2024 tarihleri arasında işgal altındaki Filistin topraklarında sağlık hizmetlerine yönelik 1098 saldırı belgelendiğini, bunların 492'sinin Gazze'de gerçekleştiğini bildirdi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında binlerce sivilin hayatını kaybettiği ve sivil altyapının tahrip edildiği vurgulandı.
30 Ağustos 2024

2024 Paris Paralimpik Oyunları 28 Ağustos ile 8 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. Türkiye, bu oyunlara 15 farklı branşta 94 sporcu ile katılarak rekor kıracak. 48 kadın ve 46 erkek sporcudan oluşan Türk kafilesi, golbol, görme engelli futbol, atıcılık, eskrim, halter, kürek, masa tenisi, atletizm, tenis, triatlon, judo, okçuluk, tekvando, yüzme ve badminton gibi branşlarda mücadele edecek.
26 Ağustos 2024

Muş'ta, Malazgirt Tarihî Müslüman Mezarlığı'nda yapılan kazılarda Malazgirt Savaşı'ndan kalma çok sayıda ok ucu bulundu. Ahlat Müze Müdürlüğü'nün yürüttüğü kazılarda bulunan ok uçlarının savaşa ait izler taşıdığı belirtildi. Patnos'a bağlı Günbeli köyünde bulunan bu ok uçları, köyün savaşta önemli bir çatışma alanı olduğunu gösteriyor. Daha önce de köyde V. Romanos Diogenes'e ait baskı mührü ve altın sikkeler bulunmuştu.
25 Ağustos 2024

Çanakkale'deki tarihi Gelibolu Yarımadası'nda nedeni henüz bilinmeyen bir orman yangını çıktı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına havadan ve karadan müdahale ediyor. Yangın nedeniyle Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, kuzey hattındaki bazı alanları ziyaretlere kapattı. Yangına müdahale sırasında iki orman işçisi kaza geçirdi ve dumandan etkilenen bazı işçiler hastaneye kaldırıldı.
15 Ağustos 2024

Fransa'nın Meurthe-et-Moselle vilayetinde iki Rafale savaş uçağı, Almanya'daki yakıt ikmali görevinden dönerken havada çarpışarak düştü. Kazada bir pilot kendisini fırlatarak yara almadan kurtulurken, diğer uçaktaki eğitmen ve öğrenci pilotu arama çalışmaları devam ediyor. Fransız Hava Kuvvetleri, kazadan sonra operasyon merkezinin harekete geçirildiğini ve arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığını duyurdu. Saint-Dizier hava üssündeki Rafale filosunun görevi, silahlı kuvvetler için pilot ve navigatör yetiştirmek.
14 Ağustos 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 39 bin 965'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 313 gündür devam eden saldırılarda 39 bin 965 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralı sayısının 92 bin 294'e ulaştığını açıkladı. Son 24 saatteki saldırılarda ise 36 Filistinli öldü. İsrail'in Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 kişi hayatını kaybetti.
14 Ağustos 2024

Rusya, Ukrayna'nın Kostyantynivka yerleşim biriminde bir alışveriş merkezine saldırı düzenledi. Saldırıda en az 10 kişi hayatını kaybetti, 35 kişi yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırıyı kınayarak Rusya'nın bu terörden sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Kurtarma çalışmaları devam ederken, Ukraynalı yetkililer yıkılan alanda inceleme başlattı.
9 Ağustos 2024

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 4,2 milyar avro destek sağlayacak. Bu destek, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşın ardından Ukrayna'nın makro-finansal istikrarını ve kamu yönetimini desteklemeyi amaçlıyor. AB Konseyi, toplamda 50 milyar avroluk mali desteğin ilk ödemesinin onaylandığını ve bu fonun 2024-2027 dönemi için hibe ve kredilerden oluşacağını belirtti. Şimdiye kadar Ukrayna'ya 6 milyar avro köprü finansmanı ve 1,89 milyar avro ön finansman ödendi.
6 Ağustos 2024

Bangladeş'te genç işsizlik oranının yüksek olması ve 'özgürlük savaşçıları' ailelerine kamuda tanınan yüzde 30'luk kontenjanın kaldırılması talebiyle başlayan protestolar, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasıyla sonuçlandı. 19 Temmuz'dan beri devam eden protestolarda hükümet sert müdahalelerde bulunmuş, interneti kesmiş ve üniversiteleri kapatmıştı. Protestolar sırasında en az 150 kişi hayatını kaybetti. 2009'dan beri başbakanlık görevini yürüten Hasina, askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçti.
5 Ağustos 2024

Denizli'deki Laodikeia Antik Kenti'nde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında Skylla Grubu heykelleri keşfedildi. Prof. Dr. Celal Şimşek, heykellerin pagan inancının sona ermesi ve Hristiyanlığın başlamasıyla sahne binasına ait bazı heykellerin kırılarak loca altlarındaki dolgulara atıldığını belirtti. Heykellerin milattan önce 2. yüzyıl başlarında Rodoslu heykeltıraşlar tarafından yapıldığı ve barok stilde olduğu ifade edildi. Skylla heykelleri, Homeros'un Odysseia Destanı'nda yer alan deniz canavarı Skylla'yı tasvir ediyor.
4 Ağustos 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye, 18 dalda toplam 101 sporcuyla mücadele ediyor. 4 Ağustos'ta Türkiye'nin programında voleybol, atıcılık, okçuluk, boks, yelken, cimnastik, yüzme ve atletizm gibi çeşitli spor dallarında yarışmalar yer alıyor. Özellikle 16 yaşındaki yüzücü Kuzey Tunçelli'nin finalde yer alması dikkat çekiyor. Ayrıca, Ersu Şaşma sırıkla atlamada finale kalırken, milli boksör Buse Naz Çakıroğlu yarı finalde mücadele edecek.
4 Ağustos 2024

Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar 50 kilo çeyrek final mücadelesinde Fin rakibi Pihla Kaivo-Oja'yı 5-0 yenerek yarı finale yükseldi. Bu başarı, Türkiye'nin olimpiyatlardaki performansını olumlu yönde etkiledi. Çakıroğlu'nun yarı finale çıkması, Türk spor camiasında büyük bir sevinçle karşılandı.
3 Ağustos 2024
İşaretlediklerim