Anketler, Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) yarınki parlamento seçimlerinde yüzde 28'in üzerinde oy alarak birinci parti olacağını gösteriyor. FPÖ, göç karşıtlığı ve 'siyasal İslam' uygulamalarının yasaklanması gibi vaatlerle dikkat çekiyor. Mevcut Şansölye Karl Nehammer'in partisi Avusturya Halk Partisi ise yüzde 24 oyla ikinci sırada yer alıyor. FPÖ'nün zafer kazanması durumunda koalisyon ortağı bulması zor görünüyor.
28 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında siyasi yasak istenen 'ahmak davası' ile ilgili yargının bir silah gibi kullanıldığını belirtti. İmamoğlu, davanın toplumu rahatsız ettiğini ve sürdürülemez olduğunu ifade etti. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 2019'da yaptığı açıklamalar üzerine başlayan dava, İmamoğlu'na iki yıl yedi ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmesiyle sonuçlanmıştı. Dava şu anda istinaf aşamasında ve karar onanırsa İmamoğlu'na siyasi yasak gelecek.
26 Eylül 2024

Donald Trump, 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerini kaybetmesi halinde bir daha başkanlık yarışına girmeyi düşünmediğini açıkladı. Trump, gazeteci Sharyl Attkisson’ın programında seçim gündemini değerlendirirken, 2028 başkanlık seçimlerine katılmayı düşünmediğini belirtti. 78 yaşındaki Trump, seçimleri kaybetmesi ve sonraki başkanlık seçimlerine girmesi halinde 2028'de 82 yaşında olacak.
23 Eylül 2024

Sri Lanka'da devlet başkanlığı seçimini Marksist eğilimli Anura Kumara Dissanayake kazandı. İlk turda hiçbir adayın oyların mutlak çoğunluğunu alamaması üzerine seçim ikinci tura kaldı ve Dissanayake, muhalefet lideri Sajith Premadasa'yı geride bırakarak Sri Lanka'nın 10'uncu devlet başkanı oldu. 2022'deki ekonomik kriz sonrası düzenlenen bu seçim, ülkenin ekonomik ve siyasi istikrarı açısından büyük önem taşıyor.
22 Eylül 2024

Sri Lanka'da yapılan devlet başkanlığı seçiminde, Marksist eğilimli milletvekili Anura Kumara Dissanayake, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 50'sini alarak önde gidiyor. Muhalefet lideri Sajith Premadasa yüzde 30 oyla ikinci, mevcut Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe ise yüzde 15 oyla üçüncü sırada yer alıyor. Ülkede 2022'de yaşanan ağır ekonomik kriz ve ardından gelen protestoların ardından yapılan bu seçim, halkın yeni bir lider arayışını yansıtıyor. Seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte Dışişleri Bakanı Ali Sabry, Dissanayake'yi tebrik etti.
22 Eylül 2024

ABD'de yapılan anketlere göre, Demokrat Parti adayı Kamala Harris ve eski ABD Başkanı Donald Trump başkanlık yarışında başa baş gidiyor. Özellikle salıncak eyaletlerdeki oyların seçimin sonucunu belirleyeceği öngörülüyor. Pensilvanya'da yapılan bir ankette, Harris ve Trump'ın istatistiksel olarak eşit olduğu görüldü. Harris'in canlı yayın tartışmasında daha başarılı bulunduğu, ancak genel olarak belirleyici bir üstünlük kazanamadığı belirtildi.
19 Eylül 2024

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, seçimlerin zamanında yapılacağını ve erken seçim olmayacağını belirtti. Çelik, Anayasa'nın dördüncü maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmalarının olmadığını ve bu konudaki değişiklik tekliflerinin olumlu olmadığını ifade etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in erken seçim çağrısına da yanıt veren Çelik, seçimlerin zamanında yapılacağını ve CHP'nin genel başkanının kim olacağı tartışmasının gündemde olduğunu söyledi.
16 Eylül 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Balıkesir'in Manyas ilçesinde yaptığı konuşmada, CHP'nin iktidara gelmesi halinde Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne sokmayı hedeflediklerini belirtti. Özel, Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği yolda ilerleyeceklerini ve bu sayede Türkiye'nin ekonomik olarak güçleneceğini ifade etti. Ayrıca, gelecek yerel seçimlerde ve genel seçimlerde yüksek oy oranları hedeflediklerini vurguladı.
16 Eylül 2024

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkanlık yarışındaki adayı Donald Trump, rakibi ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile yeni bir tartışma programına katılmayacağını açıkladı. Trump, sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı açıklamada, Harris ile yaptığı son tartışmanın ardından üçüncü bir karşılaşmayı kabul etmeyeceğini belirtti. Trump, Harris'i ve Demokrat yönetimi çeşitli konularda eleştirirken, Harris'in kampanya ekibi ise yeni bir canlı yayın tartışması talebinde bulundu.
12 Eylül 2024

ABD'nin popüler şarkıcılarından Taylor Swift, başkanlık münazarasının hemen ardından Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı. Swift, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, Harris'in haklar ve davalar için mücadele eden bir savaşçı olduğunu belirtti. 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde Harris ve yardımcı adayı Tim Walz'a desteğini ifade eden Swift, seçmen kaydına ve erken oylamaya ilişkin bilgileri de paylaşacağını söyledi.
11 Eylül 2024

ABD'de 5 Kasım başkanlık seçimleri öncesi Demokrat Partili başkan yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Partili eski başkan Donald Trump, canlı yayında karşı karşıya geldi. Harris, Trump'ı sinirlendirerek ve alaya alarak üstünlük sağladı. Trump, Biden yönetiminin sevilmeyen yönlerinden Harris'i sorumlu tutmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Münazara, ekonomi, kürtaj, göçmenler, Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Hamas savaşı gibi konulara odaklandı ancak kişisel saldırılarla geçti.
11 Eylül 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile yapacağı canlı münazara öncesinde Trump'ın sürekli yalan söyleyeceğini düşündüğünü belirtti. Harris, Trump'ın geçmişte de benzer şekilde yanlış bilgi ve uydurma istatistikler kullandığını vurguladı. ABD'de 5 Kasım seçimlerine iki aydan az bir süre kala, Harris ve Trump arasındaki bu münazara büyük önem taşıyor.
9 Eylül 2024

ABD'de başkanlık seçimleri için yapılan son anketlere göre Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı Kamala Harris yarışı başa baş götürüyor. The New York Times ve Siena College tarafından yapılan ankete göre Harris yüzde 47, Trump ise yüzde 48 oy oranına sahip. ABD genelindeki anketlerin ortalamalarına göre ise Harris yüzde 49 ile Trump'ın iki puan önünde. 5 Kasım'da yapılacak seçimler öncesinde, adaylar 10 Eylül'de New York'ta bir münazarada karşı karşıya gelecek.
8 Eylül 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, gelecek yıl kasım ayına kadar erken seçim yapılması çağrısında bulundu. Özel, mevcut hükümetin ekonomik ve sosyal politikalarını eleştirerek, halkın yoksulluk, işsizlik ve mutsuzluk içinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim kararı alması durumunda bir kez daha aday olabileceğini, aksi takdirde bir daha aday olamayacağını vurguladı. Özel, CHP'nin iktidara hazır olduğunu ve halkın desteğini aldığını ifade etti.
7 Eylül 2024

CHP'nin 20. olağanüstü kurultayında, partinin tüzüğünde 28 maddede değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi. Değişiklikler arasında genel başkanın vekalet düzenlemeleri, MYK'nın yapısında değişiklikler ve aday belirleme yöntemleri yer alıyor. Ayrıca, milletvekili ve belediye başkanlığı için üç dönem kuralı getirildi ve cinsiyet ile gençlik kotaları uygulamaya konuldu. Disiplin düzenlemeleri de güncellenerek, cezaların bağışlanması yetkisi PM'ye verildi.
7 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un 'Kimse yargıya parmak sallayamaz' sözlerine yanıt vererek, yargıya değil, Tunç'a parmak salladığını belirtti. İmamoğlu, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, hakkındaki siyasi yasak davasının erken seçimle sonuçlanacağını öne sürdü. Adalet Bakanı Tunç ise İmamoğlu'nun yargıya yönelik tehdit içeren sözlerinin uygunsuz olduğunu ifade etti. İmamoğlu, parmağının milletin parmağı olduğunu ve hükümetin sandığa gitmek zorunda kalacağını söyledi.
5 Eylül 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'ahmak davası'na ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Tunç, İmamoğlu'nun yargıya yönelik tehdit içeren sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. İmamoğlu, İstinaf Mahkemesi'nin olası bir ceza kararında erken seçimlere gidileceğini ve milletin iktidarı seçimle göndereceğini ifade etmişti. Tunç, yargı kararlarının eleştirilebileceğini ancak tehdit edilemeyeceğini vurguladı.
4 Eylül 2024

Venezuela'da 28 Temmuz'daki devlet başkanı seçiminde muhalefet koalisyonunun adayı olarak yarışan Edmundo Gonzalez için tutuklama emri çıkarıldı. Mahkeme, Gonzalez'i komplo kurmak, belgede sahtecilik ve yetki gasbı gibi çeşitli suçlarla itham ediyor. Gonzalez, seçim sonuçlarını reddetmiş ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu seçimde hile yapmakla suçlamıştı. Yerel basında, cezai soruşturmanın bu suçlamalar nedeniyle açıldığı iddia ediliyor.
3 Eylül 2024

ABD Adalet Bakanlığı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun devlet başkanlığı uçağına, yaptırımları deldiği gerekçesiyle Dominik Cumhuriyeti'nde el koydu. Bakanlık, uçağın paravan bir şirket aracılığıyla alınıp ABD dışına çıkarıldığını ve Venezuela'ya uygulanan yaptırımları ihlal ettiğini iddia etti. İki ülke arasındaki ilişkiler, Venezuela'daki son seçimlerden bu yana iyice gerginleşmişti. ABD, seçim sonuçlarının şeffaf olmadığını ve halkın iradesini yansıtmadığını savunmuştu.
2 Eylül 2024

Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Bu, Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde iç istihbarat birimi tarafından 'aşırı sağcı' olarak sınıflandırılan bir partinin ilk kez birinci çıkması anlamına geliyor. AfD'nin zaferi, Almanya'nın Ukrayna politikası, göç ve suç oranları gibi konular etrafında şekillenen seçim kampanyasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Saksonya eyaletinde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla birinci sırada yer aldı.
1 Eylül 2024
İşaretlediklerim