İstanbul Planlama Ajansı'nın hazırladığı şeffaflık raporuna göre, Türkiye son on yılda yolsuzlukla mücadelede 180 ülke arasında 115’inci sıraya geriledi. Raporda, Türkiye'nin şeffaflık ve hesap verebilirlik karnesi değerlendirildi ve ciddi bir şeffaflık kaybı yaşandığı vurgulandı. İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin güçlenmesi için hesap verebilirlik ve şeffaflığın daha yüksek seviyede uygulanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ifade özgürlüğü alanında da gerilemenin sürdüğü ifade edildi.
7 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomi yazarı Alaattin Aktaş'ın enflasyon sepetiyle ilgili eleştirilerine yanıt vererek kendisini dünyanın en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biri olarak ilan etti. Aktaş, TÜİK'in enflasyon sepetinde yer alan bazı fiyatları köşe yazısında paylaşmış ve bu fiyatların gerçekçi olmadığını iddia etmişti. TÜİK ise ürün fiyatlarının yayımlanmamasının doğru bir karar olduğunu savunarak, eleştirileri manipülasyon olarak nitelendirdi.
7 Ağustos 2024

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre Türkiye, 100 üzerinden 34 puan alarak 180 ülke arasında 115. sırada yer aldı. Türkiye'nin puanı, 2014'e göre %11, 2018'e göre ise %7 oranında gerilemiş durumda. Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ortalama skor 35'e düşerken, raporda bu bölgede hukukun üstünlüğünde işlevsizlik ve artan otoriterleşme gibi sorunlar vurgulandı. Danimarka 90 puanla en temiz ülke olarak ilk sırada yer alırken, son sırada 11 puanla Somali bulunuyor.
30 Ocak 2024

Sanatçı Haluk Levent, kurucusu olduğu Ahbap Derneği'nin, depremzedeler için yürüttüğü yardım organizasyonlarının şeffaflığını artırmak amacıyla biri uluslararası diğeri yerli olmak üzere iki bağımsız denetim firması tarafından denetleneceğini açıkladı. Kamu yardım kuruluşlarına güvenmeyen vatandaşlar, Ahbap üzerinden depremzedelere yardım ve bağışta bulunuyorlar. Haluk Levent, derneğin tüm satın almalarının bu firmalar tarafından denetleneceğini ve firma isimlerini Salı günü açıklayacağını belirtti.
12 Şubat 2023

SOCAR'ın eski başkanı Rövnek Abdullayev'in oğlu Reşat Abdullayev, Londra'nın pahalı semtlerinden birinde 421 milyon lira değerinde bir daire satın aldı. Reşat Abdullayev'in bu parayı nasıl kazandığı bilinmiyor ve resmi gelir kaynağı olarak sadece babasının devletten aldığı maaş biliniyor. Britanya'da kabul edilen yeni bir şeffaflık yasası sayesinde, Abdullayev'in mülkü Guernsey adasındaki bir şirket aracılığıyla yapılan satış işlemleri sonucunda ortaya çıktı. SOCAR, yolsuzluk ve gizli anlaşmalar yapmakla suçlanmış ve şeffaf olmamakla eleştirilmiş bir devlet şirketidir.
1 Şubat 2023
İşaretlediklerim