Şehircilik

29 Ağustos 2024 - 28 Eylül 2024

Şehircilik hakkında, 4 olumlu, 8 olumsuz, ve 1 önemli olmak üzere, toplam 16 olay izlendi.

Bartın Irmağı'nın Kemerköprü mevkisinde ölü balıkların görülmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı inceleme başlattı. Bakanlık ekipleri, bölgeden aldıkları numuneleri laboratuvara gönderdi. Bartın Belediyesi, ırmaktaki oksijen seviyesini artırmak amacıyla temiz su saldı. Bu olay, Türkiye'deki diğer su kirliliği vakalarıyla benzerlik gösteriyor.
27 Eylül 2024

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin arıtılamayacağını belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, körfezdeki kirlilik ve balık ölümleri üzerine inceleme başlattı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı arıtma tesislerinin standartların üzerinde kirli su deşarj ettiğini tespit etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1 milyon 858 bin 610 lira ceza kesildi. Tugay, körfezdeki kirlilik sorununu bir veya bir buçuk yıl içinde çözeceklerini ve altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
27 Eylül 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Rize'nin Pazar ilçesinde belediyenin topladığı çöpleri dere kenarına döktüğü gerekçesiyle 1 milyon 299 bin lira idari para cezası verdi. Soğuksu Mahallesi'nde yapılan denetimlerde, belediyeye ait çöp araçlarının evsel atıkları dere kenarına döküp toprakla kapatmaya çalıştığı tespit edildi. Bakanlık, çöplerin kaldırılarak atık tesisine gönderilmesi için belediyeyi uyardı.
25 Eylül 2024

Trabzon'da CHP'li Ortahisar belediyesine, Çukurçayır Mısırlı Mahallesi'nde yaklaşık 150 ton evsel çöpü yol kenarına döktüğü gerekçesiyle 2,6 milyon lira ceza kesildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyeyi çöplerin toplanarak atık tesisine gönderilmesi konusunda uyarmış ve Çevre Kanunu'na istinaden idari ceza uygulamıştır. Bakanlık, çevreyi kirleten ve toplum sağlığını tehdit eden uygulamalara izin vermeyeceğini belirtmiştir.
23 Eylül 2024

Komedyen Şahan Gökbakar’ın Marmaris’teki kaçak villası, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Marmaris Belediyesi ekipleri tarafından mühürlendi. Villanın 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' içinde yer aldığı ve ruhsatsız olduğu tespit edildi. Daha önce yapı kayıt belgesi iptal edilen villa için yıkım kararı alınmıştı. Gökbakar, toplumsal bilinç oluşması adına ilk balyozu kendisinin vurabileceğini belirtti.
13 Eylül 2024

İstanbul'un Fatih ilçesinde Zeyrek Mahallesi'nde üç katlı metruk bir bina çöktü ve yoldan geçen bir kişi hafif yaralandı. Olay yerine polis, itfaiye, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Çöken binanın yanında bulunan dört katlı apartman tedbir amaçlı tahliye edildi. Mahalle sakinlerinden Adnan Işık, binadan daha önce sesler geldiğini ve binanın çok eski olduğunu belirtti.
13 Eylül 2024

Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde 28 Ağustos'ta çıkan orman yangınında 73 dönümlük alan yandı. Yangının insan kaynaklı olduğu tespit edildi ve anız yakan kişi belirlendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yangına neden olan kişiye 141 bin 951 lira para cezası verdi. Bu olay, orman yangınlarının önlenmesi ve cezaların caydırıcılığı konusunu gündeme getirdi.
12 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile yaptığı görüşmede, Kurum'un pozitif yaklaşımından dolayı teşekkür etti. Görüşmede kentsel dönüşüm, itfaiye ve zabıta personel alımları gibi konular ele alındı. İmamoğlu, işbirliğini hızlandırma konusunda atılacak adımları ve diğer bakanlarla da görüşme taleplerini dile getirdi. Görüşmenin verimli geçtiğini belirten İmamoğlu, Kurum'un ilgili birim sorumlularını davet ederek konuları tek tek aktardığını ifade etti.
11 Eylül 2024

Komedyen Şahan Gökbakar, Marmaris'teki kaçak villa yıkım kararıyla ilgili sessizliğini bozarak, toplumsal bilinç oluşacaksa ilk balyozu kendisinin vurabileceğini belirtti. Gökbakar, evi 2020'de yapı kayıt belgeli olarak aldığını ve herhangi bir ekleme yapmadığını söyledi. 2022'de evin yapı kayıt belgesinin iptal edildiğini ve SİT alanı olarak şerh düşüldüğünü ifade eden Gökbakar, Türkiye genelinde birçok kaçak yapı varken sadece kendi evinin yıkılmasının adil olmadığını savundu.
10 Eylül 2024

İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümleri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 1,8 milyon lira ceza kesti. Bakanlık, kirliliğin kaynağını tespit etmek için bölgeye uzman ekipler ve laboratuvarlar gönderdi. Yapılan analizler sonucunda, Çiğli ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri'nin çevre mevzuatına aykırı şekilde kirli su deşarj ettiği belirlendi. Ayrıca, Körfez'deki amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat fazla olduğu ve oksijen seviyesinin balık ölümlerine yol açacak kadar düşük olduğu tespit edildi.
10 Eylül 2024

Marmaris Belediyesi, Şahan Gökbakar’a ait olduğu belirtilen villaya teknik ekiplerin inceleme için gittiklerini fakat bahçe kapısının kapalı olması sebebiyle içeri giremedikleri için idari işlem yapılamadığını bildirdi. Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, villanın yapı kayıt belgelerini kaçak yapı gerekçesiyle iptal etmişti. Bakanlık, Marmaris Belediyesi’ne yıkımın yapılması gerektiğini hatırlatan yazılar göndermişti. Marmaris Belediyesi, villaya tekrar gidileceğini ve yasal işlemlerin yapılacağını belirtti.
9 Eylül 2024

Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Şahan Gökbakar’ın Marmaris Delikyol Koyu’ndaki villası için yapı kayıt belgesini kaçak yapı gerekçesiyle iptal etti. Marmaris Belediyesi, iptal kararına karşı dava açmış olsa da, bakanlık yıkım için herhangi bir engel olmadığını belirtti. Bakanlık, yıkımın Marmaris Belediyesi tarafından yapılmaması durumunda Muğla Büyükşehir Belediyesi veya bakanlık tarafından gerçekleştirileceğini bildirdi.
9 Eylül 2024

Bilecik'te Zeytindalı Hatıra Ormanı ve çevresine 2021 yılında yaklaşık 20 kamyon tehlikeli atık döken şirket yetkilisine beş yıl hapis cezası verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonucunda, Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi yetkiliyi suçlu buldu. Ayrıca, çevreyi kirleten tesise 12 milyon 71 bin lira idari para cezası verildi. Valilik, kentteki ormanlık alanlara ve yol kenarlarına tehlikeli atık bırakan kişilere Çevre Kanunu uyarınca gerekli yaptırımların uygulandığını belirtti.
4 Eylül 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Vaniköy’de ormanlık arazi içindeki ruhsatsız inşaatın yıkılacağını açıkladı. İBB, bir hafta önce yapı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bakanlık, inşaatın izinsiz olduğunu belirleyerek durdurmuş ve bugün yıkım işlemlerinin gerçekleştirileceğini duyurdu.
4 Eylül 2024

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki bazı alanlar, Cumhurbaşkanı Kararı ile orman sınırları dışına çıkartıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere, devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacak.
31 Ağustos 2024

İstanbul'da Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı'nın Mimarsinan İstasyonu hizmete girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, istasyonun 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda açıldığını ve Kirazlı-Halkalı Metrosu ile entegrasyon sağlanacağını açıkladı. Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerini birbirine bağlayarak 11 istasyona ulaştı.
30 Ağustos 2024
İşaretlediklerim