Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, birinci önceliğinin Ankara halkına hizmet olduğunu belirterek, cumhurbaşkanlığı adaylığı için partisi ve milletinin kendisini aday olarak görmek istemesi durumunda bu vazifeden kaçınmayacağını söyledi. CHP'de genel seçimlerin kaybedilmesinin ardından cumhurbaşkanı adayı kim olacak tartışmaları alevlenmişti. Yavaş, Habertürk'e yaptığı açıklamada, şu an için bir seçim gündemi olmadığını ve adaylık konuşmanın erken olduğunu ifade etti.
14 Ağustos 2024

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestoların ardından istifa eden ve Hindistan'a kaçan eski başbakan Şeyh Hasina'ya, bir eylemcinin polis tarafından öldürülmesi nedeniyle cinayetten dava açıldı. Ülkede işsizlik ve kamuda liyakat talebiyle başlayan protestolarda 400'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Başkent Dakka'daki mahkeme, polis hakkında da soruşturma başlattı. Hasina'dan önce hükümetten altı üst düzey yetkili hakkında da soruşturma açılmıştı.
14 Ağustos 2024

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinden seçilen belediye başkanlarının AKP'nin siyasi şantaj yöntemleriyle karşı karşıya kaldığını iddia etti. AKP sözcüsü Ömer Çelik, bu iddialara yanıt vererek, belediye başkanlarının hür iradeleriyle AKP'ye katıldığını ve Erbakan'ın bu kişileri töhmet altında bırakmaya çalıştığını söyledi. Çelik ayrıca, YRP'nin yerel seçimlerde AKP'ye kaybettirip CHP'ye kazandırmak amacıyla hareket ettiğini belirtti.
13 Ağustos 2024

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, AKP'ye 15 belediye başkanı ve iki milletvekilinin transferiyle ilgili olarak AKP'yi siyasi şantaj yapmakla suçladı. Erbakan, AKP'nin kamu gücünü kullanarak YRP'li belediye başkanlarını hizmet yapamaz hale getirdiğini ve bu başkanları AKP'ye geçmeye zorladığını iddia etti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise 15 belediye başkanı ve iki milletvekilinin AKP'ye katılacağını duyurdu.
13 Ağustos 2024

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, iki bini aşkın bir grupla Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyip 'Yaşasın İsrail' diye slogan attı. Bu eylem, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından tepkiyle karşılandı. Netanyahu, Mescid-i Aksa’ya ilişkin politikaların başbakan ve hükümet tarafından belirlendiğini ve bu tür bireysel eylemlerin statükodan sapma olduğunu belirtti. Mescid-i Aksa'nın statükosu, Ürdün ve Filistin arasında yapılan anlaşmalarla belirlenmiş olup, Ürdün'ün himayesinde bulunuyor.
13 Ağustos 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 15 belediye başkanı ve iki milletvekilinin partilerine katılacağını duyurdu. Bu açıklama, AKP'nin 23'üncü Kuruluş Yıl Dönümü Programı sırasında yapıldı. Dağ, bu katılımların partinin hizmet siyaseti ve 85 milyon vatandaşı kucaklayan söylemleriyle uyumlu olduğunu belirtti. Katılımların devam edeceğini ve sürecin parti hukuku ve ilkelerine uygun şekilde yürütüleceğini vurguladı.
13 Ağustos 2024

İYİ Parti’nin eski genel başkanı Meral Akşener, CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’a dava açacağını açıkladı. Akşener, Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik 'ihanet' ve 'ahlaksızlık' suçlamalarına, Özdağ'ın ise bir anket şirketi sahibinin iddialarına karşı dava açacağını belirtti. Akşener, dava dilekçesinde içinde tuttuğu her şeyi yazacağını ve bu sözleri kaldıramayacağını ifade etti.
13 Ağustos 2024

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, yaklaşık bir yıllık aradan sonra X'e (eski adıyla Twitter) geri döndü. Trump, paylaşımlarında ABD'nin ekonomik ve sınır sorunlarına dikkat çekerek, başkanlık dönemindeki durumu kıyasladı ve kampanya mesajlarını iletti. Ayrıca, Demokrat rakibi Kamala Harris'e yönelik eleştirilerde bulundu ve Elon Musk ile yapacağı yayının tanıtımını yaptı. Trump'ın X'e tam olarak dönüp dönmeyeceği henüz bilinmiyor.
12 Ağustos 2024

İzmir'de Tüylü Mikrofon YouTube kanalına konuşan Dilruba K., Cumhurbaşkanına hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçlamalarıyla tutuklandı. Dilruba K., sokak röportajında yaptığı açıklamalar nedeniyle İzmir başsavcılığı tarafından gözaltına alındı ve çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Olay, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.
12 Ağustos 2024

Irak Türkmen Cephesi, Kerkük valilik seçiminin iptali için Irak Yüksek Federal Mahkemesi'ne başvurdu. Kerkük İl Meclisi'nde yapılan seçimde Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden Rebvar Taha vali olarak seçildi. Seçim, bazı Arap ve Türkmen üyeler tarafından boykot edildi. Ankara, Türkmenlerin ve diğer yerel unsurların temsil edilmediği bir yönetimin toplumsal barışa hizmet etmeyeceğini belirterek gelişmeleri yakından takip edeceğini açıkladı.
12 Ağustos 2024

Irak Türkmen Cephesi, Kerkük valilik seçiminin iptali için Irak Yüksek Federal Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Türkmenler, seçimlerin iptali için tüm yasal yollara başvuracaklarını belirtti. 10 Ağustos'ta yapılan seçimde KYB'li Rebvar Taha vali, Arap üye Muhammed Hafız ise meclis başkanı olarak seçilmişti. Ankara, Türkmenlerin ve diğer grupların temsil edilmediği bu seçime tepki gösterdi.
12 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar verdi. Bu karar üzerine, Atalay’ın avukatları tahliye talebinde bulundu ve çeşitli siyasi partiler Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Meclis, 16 Ağustos'ta toplanarak AYM kararını ele alacak ve Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesi bekleniyor. MHP, toplantıya katılmayacağını açıkladı.
12 Ağustos 2024

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi ve ilk duruşma 25 Eylül'de yapılacak. İddianamede, usulsüz toplanan paralarla satın alındığı gerekçesiyle davaya konu taşınmazın hazine adına tapuya tescili ve paraların hazineye devri isteniyor. Şüpheliler arasında eski Maltepe belediye başkanı Ali Kılıç, eski Şişli belediye başkanı Muammer Keskin ve eski CHP İstanbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu gibi isimler bulunuyor. 22 şüphelinin tamamının altışar aydan birer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
12 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 9,2'ye yükseldi. Ekonomistler, bu artışı ekonomideki daralmaya bağlayarak, işsizliğin çift haneli rakamlara doğru ilerlediğini belirtti. Barış Soydan, bu durumun ekonomi yönetimi için siyasi risk oluşturduğunu ifade ederken, İris Cibre ve Mustafa Sönmez gibi diğer ekonomistler de işsizlikteki artışın endişe verici olduğunu vurguladı. Hakan Kara ise ekonomi yönetimi açısından sabır testinin başladığını belirtti.
12 Ağustos 2024

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye'nin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanamadan 64'üncü sırada tamamlaması üzerine federasyonların hesap vereceğini belirtti. Bakan, devletin spor federasyonlarına en üst düzey imkanlar sunduğunu ve bu imkanların doğru ve verimli kullanılmadığını vurguladı. Ayrıca, üç ay içinde federasyon seçimlerinin yapılacağını ve herkesin bu süreçten ders çıkarması gerektiğini ifade etti.
12 Ağustos 2024

Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eski İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Saray'da verdiği fotoğrafı görünce şaşırmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu, yaşadıkları topraklarda ihanetin de görülebileceğini ifade etti. Ayrıca, 2023 cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde montaj videoları ciddiye almaları gerektiğini belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Erdoğan'la normalleşme görüşmeleri hakkındaki açıklamalarına da değinen Kılıçdaroğlu, demokrasiyi savunanların otoriter yapının mimarıyla tokalaşmak yerine demokrasi için mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.
11 Ağustos 2024

Kerkük Vilayet Meclisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden Rebvar Taha'yı vali olarak seçti. Seçim, meclisteki bazı Arap ve Hristiyan üyelerin katılımıyla gerçekleşti, ancak diğer Arap, Türkmen ve KDP'li üyeler boykot etti. Ankara, bu gelişmeye tepki göstererek, kararların hukuki karşılığının incelenmesi gerektiğini ve Türkmenler dahil tüm yerel unsurların temsil edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye, Kerkük'teki durumu yakından takip edeceğini açıkladı.
11 Ağustos 2024

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için yas ilan edilmesini eleştirenlere yönelik 'cibiliyeti bozuk' ve 'ev zencileri' ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Erdoğan, AKP İnsan Hakları Eğitimi Programı'nda yaptığı konuşmada bu ifadeleri kullanmış ve muhalefeti eleştirmişti. HKP, Erdoğan'ın bu sözlerinin hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ve Türk milletini aşağılama suçlarını oluşturduğunu iddia etti. HKP MYK üyesi Adnan Okur, suç duyurusunun tarihe not düşmek amacıyla yapıldığını belirtti.
11 Ağustos 2024

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestoların ardından istifa eden ve Hindistan'a kaçan eski başbakan Şeyh Hasina, iktidarı kaybetmesinde ABD'nin etkisi olduğunu ima etti. Hasina, ABD'nin Bengal Körfezi üzerinde hakimiyet kurmasına izin verseydi iktidarda kalabileceğini belirtti. Ülkede yüksek genç işsizlik oranı ve kamuda liyakat talepleri nedeniyle başlayan protestolarda en az 150 kişi hayatını kaybetmişti. Hasina'nın istifasının ardından geçici hükümeti Nobel ödüllü Muhammed Yunus yönetecek.
11 Ağustos 2024

İstanbul Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntüleriyle ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, usulsüz toplanan paralarla satın alındığı öne sürülen taşınmazın hazine adına tapuya tescil edilmesini ve paraların hazineye aktarılmasını talep etti. Görüntülerdeki paraların, SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından Sarıyer ilçesindeki 14 taşınmazın CHP’ye satılması sırasında kullanıldığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında bazı CHP yetkililerinin ifadeleri alındı.
11 Ağustos 2024
İşaretlediklerim