ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ın seçim kampanya ekibi, e-posta adreslerinin İran tarafından saldırıya uğradığını iddia etti. Kampanya sözcüsü Steven Cheung, saldırının ABD’ye düşman yabancı kaynaklar tarafından gerçekleştirildiğini savundu. İran’ın Birleşmiş Milletler Misyonu ise bu iddiaları yalanladı. Raporda, İran askeri istihbarat biriminin ABD başkanlık seçimi kampanyasına kimlik avı postası gönderdiği öne sürüldü.
11 Ağustos 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Ağustos 2024 itibariyle 2 bin 476 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
11 Ağustos 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Aldulkadir Uraloğlu, Instagram'ın erişim engelinin kaldırıldığını duyurduğu sosyal medya paylaşımıyla gündeme geldi. Canlı yayında internet bağlantısının kopması ve kameranın sabit olmaması, sosyal medyada alay konusu oldu. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi 'toplumsal hassasiyetler' ve 'katalog suçlar' gerekçesiyle engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın yeniden açılacağını X hesabından yaptığı canlı yayınla duyurdu.
10 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP'nin Paris'teki harcamalarını eleştirerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçlarını hatırlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Paris'te 'İstanbul Evi' açması ve bu evin kira bedeli üzerinden yapılan harcamalar tartışma konusu oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, harcamaların sponsorlar tarafından karşılandığını belirtti. Erdoğan, muhalefeti Paris'teki harcamalar üzerinden hedef alarak, SGK borçlarını ödememekle suçladı.
10 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Paris'te olimpiyat oyunlarını takip etmek ve İstanbul Evi açmak için yaptığı ziyareti eleştirenlere yanıt verdi. İmamoğlu, eleştirilerin geçerliliği olmadığını ve Paris'teki faaliyetlerin İstanbul'un tanıtımı için önemli olduğunu belirtti. İBB, Paris'teki İstanbul Evi'nin kira bedelinin sponsorlar tarafından karşılandığını açıkladı, ancak sponsorların kim olduğunu belirtmedi. İmamoğlu, eleştirilerin asılsız olduğunu ve kamuoyunu yanıltıcı bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
10 Ağustos 2024

Eski CHP İstanbul milletvekili ve anayasa hukukçusu İbrahim Kaboğlu, İstanbul Barosu Başkanlığı’na aday olduğunu açıkladı. Kaboğlu, anayasanın koruyucuları olarak Fetret dönemine son vermek için avukatları birlikte hareket etmeye çağırdı. 'Değişim İsteyen Avukatlar' grubu da Kaboğlu'na aday olması için çağrıda bulunmuştu. Kaboğlu, basın toplantısında anayasanın ihlallerine ve baroların önemine dikkat çekti.
10 Ağustos 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox ve Read the Docs gibi popüler platformlara erişim engeli getirildi. Türkiye'de erişim yasakları, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin 312 web sitesi ve alan adı erişime engellendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox, Read the Docs ve Wattpad gibi popüler platformlar da erişime kapatıldı. Türkiye'de erişim engellemeleri, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

Eski AKP milletvekili Bülent Arınç, tutuklu milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının Anayasa Mahkemesi tarafından 'yok hükmünde' sayılmasının ardından, bu kararın uygulanması gerektiğini belirtti. Arınç, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslenerek, Can Atalay'ın meclise davet edilip ant içmesinin sağlanmasını istedi. Arınç, bu konunun daha fazla uzatılmadan çözülmesi gerektiğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başakşehir Futbol Akademisi ve Kupa Meydanı Açılış Programında yaptığı konuşmada, spora yapılan yatırımların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirtti. Erdoğan, futbola husumet, holiganlık ve ideolojinin girmesinin sporun ruhuna zarar verdiğini vurguladı. Türkiye genelinde spor tesislerinin sayısının artırıldığını ve sporun birleştirici ruhuna ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sporun finansal boyutuna da dikkat çekerek, Türkiye futbolunun günümüz şartlarına uyarlanması gerektiğini söyledi.
9 Ağustos 2024

MHP, tutuklu milletvekili Can Atalay için Meclis'te yapılacak olağanüstü toplantıya katılmayacağını açıkladı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, bu toplantı çağrısını maksatlı ve kötü niyetli olarak nitelendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini 'yok hükmünde' sayan kararı sonrası CHP, 16 Ağustos'ta olağanüstü toplantı çağrısı yapmıştı. Yalçın, bu çağrının Türk hukuk sistemine zarar verdiğini ve MHP'nin bu tür siyasi oyunlara gelmeyeceğini belirtti.
9 Ağustos 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X'e (eski Twitter) 10 gün süreyle erişim yasağı getirilmesi için talimat verdi. Maduro, X'in nefret ve şiddet yaydığını iddia ederek, Ulusal Telekomünikasyon Komisyonu'na (CONATEL) gerekli talimatları verdiğini belirtti. Karar, başkent Caracas'ta çıkan şiddet olayları ve protestoların ardından alındı. Maduro, X'in Venezuela yasalarını ihlal ettiğini ve ülkede faşizm, iç savaş, ölüm ve nefret yaydığını öne sürdü.
9 Ağustos 2024

Osman Kavala, 9 Ağustos 2024 itibariyle 2 bin 474 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
9 Ağustos 2024

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris, 10 Eylül'de ABC News'de yapılacak münazarada karşı karşıya gelecek. Trump, daha önce düzenlediği basın toplantısında Harris ile üç farklı kanalda canlı yayın tartışması önerisinde bulunmuştu. ABC News, Harris'in 10 Eylül'deki canlı yayın teklifini kabul ettiğini duyurdu. Harris'in Fox News ve NBC News'teki tartışmalara katılıp katılmayacağı ise henüz belirsiz.
8 Ağustos 2024

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yeni Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, devir teslim töreninde görevi Aylin Nazlıaka'dan devraldı. Kaya, eşit temsil hedefi doğrultusunda mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Nazlıaka, kadınların eşitlik ve adalet mücadelesinin önemine vurgu yaparak Kaya'yı tebrik etti. Kaya, kadın örgütlerinin çalışmalarını TBMM'de daha görünür kılmayı amaçladıklarını ifade etti.
8 Ağustos 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 8 Ağustos 2024 itibariyle 2 bin 473 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'ya 2022 yılında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ve Yargıtay bu kararı 2023 yılında onadı.
8 Ağustos 2024

İsrail polisi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu'ya ve diğer bazı kişilere usulsüz diplomatik pasaport verildiği gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı'na operasyon düzenledi. Soruşturma, eski Dışişleri Bakanı Eli Cohen döneminde gerekli koşulları karşılamayan kişilere diplomatik pasaport verilmesi iddialarını içeriyor. Cohen, sosyal medyada yaptığı açıklamada soruşturmaya tepki gösterdi ve bu konuda birçok yalan haber yapıldığını ileri sürdü. Yair Netanyahu'nun diplomatik pasaport alması ve İsrail ordusunun seferberlik çağrısına katılmaması ülke basınında geniş yer buldu.
7 Ağustos 2024

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Seine Nehri'nin temiz olduğunu ve kirlilik nedeniyle iptal edilen antrenmanların yanlış bilgiye dayandığını belirtti. Belçikalı yüzücü Claire Michel'in E.Coli bakterisi kaptığı iddialarını yalanlayan Hidalgo, nehirde yüzmenin güvenli olduğunu savundu. Ancak Parisliler, nehrin temizlenmesine harcanan 1,5 milyar doları eleştirerek sosyal sorunların göz ardı edildiğini düşünüyor. Nehrin kirliliği, birleşik kanalizasyon sisteminin şiddetli yağışlarda atık suları nehre akıtmasından kaynaklanıyor.
7 Ağustos 2024

Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın istifası ve Hindistan'a kaçmasının ardından, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus geçici hükümetin başına getirildi. Ülkede yüksek genç işsizlik oranı ve liyakat eksikliği nedeniyle başlayan öğrenci protestoları, hükümet karşıtı bir harekete dönüştü ve şiddetli çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Yunus, öğrenci liderlerinin ve askeri şeflerin kararıyla geçici hükümeti yönetmeyi kabul etti.
7 Ağustos 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2024 Olimpiyatları'nı izlemek için Paris'e gittiğinde Instagram'ın çalışmadığını belirtti. Özel, Türkiye'den gelen telefonların lanetlendiğini ve Instagram'ın Paris'te de çalışmadığını ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engelinin toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması nedeniyle yapıldığını açıklamıştı. Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığı belirtilmişti.
7 Ağustos 2024
İşaretlediklerim