İstanbul Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntüleriyle ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, usulsüz toplanan paralarla satın alındığı öne sürülen taşınmazın hazine adına tapuya tescil edilmesini ve paraların hazineye aktarılmasını talep etti. Görüntülerdeki paraların, SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından Sarıyer ilçesindeki 14 taşınmazın CHP’ye satılması sırasında kullanıldığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında bazı CHP yetkililerinin ifadeleri alındı.
11 Ağustos 2024

Esfender Korkmaz, maaş ve ücret artışlarının yalnızca zam oranları üzerinden tartışılmasının hükûmetin işine geldiğini belirtti. Hükûmetin bu tartışmayı popülizm politikasının bir aracı olarak kullandığını ve zamları kendi cebinden yapmış gibi gösterdiğini ifade etti. Korkmaz, maaş ve ücret artışlarının standarda bağlanması gerektiğini ve bağımsız sendika talebinin önemini vurguladı.
11 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, 2017 başkanlık rejimi ile Türkiye'de yargıya müdahalenin arttığını ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığını belirtti. Yargıtay seçimlerinde yaşanan olaylar, yargıya olan güvenin azalmasına neden oldu. The Economist'in Türkiye'yi kapak yaptığı Ocak 2023 sayısında, Türkiye'deki demokrasinin kusurlu olduğu ve Erdoğan'ın davranışlarının ülkeyi diktatörlüğe götürebileceği ifade edildi. Korkmaz, Türkiye'nin yeniden parlamenter sisteme dönmesi gerektiğini savundu.
16 Mayıs 2024

Türkiye, uluslararası alanda yaşanan hibrit savaş ortamını kullanarak muhalefeti susturacak bir 'casusluk' yasası üzerinde çalışıyor. Bu yasa, Avrupa ve ABD'deki benzer yasalarla karşılaştırılarak ele alınıyor ve bu yasaların otoriter rejimler tarafından keyfi olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Yasa taslağı, çok geniş bir yelpazede suç tanımları içeriyor ve bu durum, hükümetin muhalif sesleri bastırmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca, bu yasa taslağı hem içeride hem de dışarıda tepki çekeceği öngörülüyor.
12 Mayıs 2024

HDP'nin kapatılması için açılan dava, Anayasa Mahkemesi tarafından şekilsel eksiklikler nedeniyle iade edilmiş ve düzeltilerek tekrar sunulmuştur. Davanın uzaması, siyasi partilerin kapatılmasının çözüm olmadığı ve alternatif bir yol bulunamadığı tartışmalarını beraberinde getirmiştir. Ayrıca, HDP ve benzeri partilerin kapatılmasının, bu partilere olan desteği artırabileceği ve tabanlarını daha da sağlamlaştırabileceği belirtilmektedir. Devletin, partileri kapatma dışında bir çözüm geliştirememesi eleştirilmektedir.
9 Mayıs 2024

Kütahya'da gerçekleşen yerel seçimlerde, AKP ve MHP arasındaki kıyasıya rekabet, CHP'nin lehine sonuçlandı. 2019 yerel seçimlerinde üçüncü sırada yer alan CHP, bu seçimde kıl payı bir farkla birinci oldu. Açılan sandıkların yüzde 99,82'sine göre CHP yüzde 29,70, MHP yüzde 29,16, AKP ise yüzde 27,71 oy aldı. CHP ile MHP arasındaki oy farkı yaklaşık 700 civarında.
1 Nisan 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 31'inci maddesine dayanarak yayın yasaklarını başlattı. Yasaklar, oy verme işleminin sona ereceği 31 Mart Pazar günü YSK tarafından belirlenecek saate kadar devam edecek. Bu süre zarfında, tüm yayın organlarında siyasi reklam, seçim ve seçim sonuçlarına dair haber, tahmin ve yorum yapılması yasaklanmıştır. Ancak, seçime katılan siyasi partiler ve adayların propaganda faaliyetleri 18.00'e kadar yayınlanabilecek.
30 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları 20 Mart'ta başlayacak. Propaganda serbestliği 30 Mart'ta sona erecekken, seçim yasakları 31 Mart'ta gece yarısına kadar devam edecek. Seçim sürecinde siyasi partiler ve bağımsız adaylar, belirli kurallar çerçevesinde propaganda yapabilecekler. Oy verme günü ise içki satışı, eğlence yerlerinin açık olması ve silah taşıma gibi faaliyetler yasaklanacak.
20 Mart 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinin düzenlediği 'Kürt Sorununda Çözüm ve Barış Konferansı'na gönderdiği mesajda, barış sürecinin muhatapları olarak PKK lideri Abdullah Öcalan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdi. Demirtaş, adil ve onurlu bir barışın kurulması gerektiğini, bu sürecin sadece iki şahsiyetle çözülemeyeceğini, TBMM, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve diğer toplumsal yapıların da sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.
16 Mart 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinin düzenlediği 'Kürt Sorununda Çözüm ve Barış Konferansı'na gönderdiği mesajda, barış sürecinin muhatapları olarak PKK lideri Abdullah Öcalan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdi. Demirtaş, adil ve onurlu bir barışın kurulması gerektiğini, bu sürecin sadece iki şahsiyet tarafından çözülemeyeceğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, kadın hareketleri gibi toplumsal yapıların da sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.
16 Mart 2024

2024 yerel seçimlerine yaklaşılırken, siyasi partilerin kadınları belediye başkan adayı olarak gösterme oranının düşük olduğu belirtiliyor. 2019 yerel seçimlerindeki yüzde 3 olan kadın temsil oranının bile altına düşüleceği öngörülüyor. Siyasi partilerin kadın adayları genellikle seçilemeyecek yerlerden gösterdiği ve bu durumu eşitlik adına bir adım olarak sunmaya çalıştığı eleştiriliyor.
10 Mart 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde parti meclisi toplantısının sonuç bildirgesini yayınladı. Bildirgede, kayyum atanan belediyeleri geri kazanma hedefi ve Türkiye'nin batısında 'ortak mücadele' vurgusu yapıldı. Parti, siyasi partiler ve toplumsal taraflarla diyalog ve müzakereye önem verdiğini ve çeşitli iş birlikleri ile güç birlikleri kurmayı hedeflediğini belirtti.
17 Aralık 2023

CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlık yarışını kaybettikten sonra Twitter üzerinden bir veda mesajı yayınladı. Mesajında, Atatürk'ün emanetini onurla taşıdığını ve kurultay delegelerinin kararıyla genel başkanlık görevine veda ettiğini belirtti. Ayrıca, yeni genel başkan seçilen Özgür Özel'i kutladı ve başarılar diledi.
5 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, dokuz siyasi partinin 2018 ve 2019 yıllarına ait mali denetimlerini inceledi ve bu partilerin hesaplarının mevcut bilgi ve belgelere göre doğru ve yasalara uygun olduğuna karar verdi. Ancak, Türkiye Komünist Hareketi Partisi'nin beş il teşkilatı hakkında eksik bilgi verilmesi nedeniyle parti sorumluları hakkında Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
22 Haziran 2023

TBMM başkanlık seçimi için Cumhur İttifakı ortak aday olarak Numan Kurtulmuş'u gösterirken, Millet İttifakı ve diğer partiler kendi adaylarını belirledi. Gizli oylama ile yapılacak seçimde ilk iki turda 400, üçüncü turda ise 301 oy gerekiyor. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday arasında dördüncü tur yapılacak. Seçilen Meclis başkanının ardından bir hafta sonra TBMM Başkanlık Divanı üyeleri seçilecek.
7 Haziran 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, yurt içindeki veri girişinin yüzde 47,08, yurt dışındaki veri girişinin ise yüzde 12,60 seviyesinde olduğunu belirtti. Yener, YSK'nın veri girişinde herhangi bir aksama ya da gecikme olmadığını ve verilerin anlık olarak siyasi partilerle paylaşıldığını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Eski HDP sözcüsü ve eski milletvekili Ayhan Bilgen, HDP'nin kapatılma davası nedeniyle seçimlerde risk almamak için Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girmeyi planladığını belirtti. Bilgen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Siyasi Partiler Kanunu'nun 96'ncı maddesi gereğince Yeşil Sol Parti'nin HDP'nin 'devamı' sayılarak seçime sokulmamasının bir kriz oluşturabileceğini ifade etti. Ayrıca seçim günü oy sayımında yaşanabilecek kaos ve provokasyonlar ile Meclis ile cumhurbaşkanının farklı ittifaklardan çıkması durumunda yönetim krizi olabileceğini dile getirdi.
13 Nisan 2023

Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento genel seçimlerine 52 gün kala, siyasi partilerin çoğunda milletvekili aday adaylığı için başvurular sona erdi. AKP'de başvuru sayısı 6 bine, CHP'de 4 binin üzerine, MHP'de ise 4 bin 693'e ulaştı. İYİ Parti'de başvurular devam ediyor ve şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişi başvurdu. HDP ise henüz başvuru sayısını açıklamadı.
23 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda uygulamalarda birlik sağlamak amacıyla Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SEÇSİS-SSPS) kullanılacağını duyurdu. Sistem, oy verme günü saat 17:00'den itibaren siyasi parti genel merkezleri, cumhurbaşkanı adayları ve yetkililer tarafından çevrimiçi olarak izlenebilecek. Sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, YSK tarafından belirlenen süre sonuna kadar paylaşılamayacak. Bağımsız adaylar, sonuçlara ve tutanaklara seçim çevresiyle sınırlı olarak erişebilecekler.
20 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak siyasi partilerin uyması gereken kuralları açıkladı. Partiler, ittifak protokollerini 24 Mart Cuma günü saat 17:00'ye kadar YSK'ye teslim etmeleri gerekiyor. İttifak protokolünde değişiklik yapma veya ittifaktan çekilme için son tarih 7 Nisan Cuma günü saat 17:00 olarak belirlendi. İttifak unvanları, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalı ve işaret, amblem veya logo içermemeli.
16 Mart 2023
İşaretlediklerim