Sertaç Eş'in yazısında, Türkiye'nin gelir dağılımı ve servet eşitsizliği konularında Avrupa'daki en kötü durumda olan ülkelerden biri olduğu belirtiliyor. Gini katsayısına göre Türkiye, Letonya ve İsveç'ten sonra gelir dağılımı en kötü üçüncü ülke konumunda. Ayrıca, Türkiye'de en zengin yüzde 1'lik kesim, ülke servetinin yüzde 39.5'ini elinde bulunduruyor. Türkiye'deki yetişkinlerin yüzde 70.6'sının serveti ise 10 bin doların altında.
26 Nisan 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu kapsamda Türkiye'nin desteğini almak için Ankara'ya ziyaret planlamıştır. Rutte, bu ziyaretin başbakanlık görevi kapsamında olmadığını belirterek, devlet uçağı yerine kendi cebinden ödediği tarifeli uçakla seyahat etmeyi tercih etmiştir. Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği adaylığı, bazı NATO üyeleri tarafından desteklenmezken, Türkiye, Macaristan, Romanya ve Slovakya'dan olumlu sinyaller alınmıştır. Rutte, ayrıca Macaristan, Romanya ve Slovakya'yı ikna etmek için çaba göstermektedir.
23 Nisan 2024

EURO 2024 Elemeleri Play-Off C Yolu Final maçında Gürcistan, Yunanistan ile karşılaştı ve maç 0-0 sona erdi. Uzatma dakikalarında da gol olmayınca maç penaltılara taşındı ve Gürcistan, 4-2'lik skorla Yunanistan'ı yenerek EURO 2024 biletini aldı. Bu sonuçla Gürcistan, Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024'teki son rakibi oldu. Avrupa Şampiyonası'nın grupları da belirlendi.
26 Mart 2024

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı şirketi Henley & Partners, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre dünyanın en güçlü pasaportlarını sıraladı. 2024 yılı sıralamasında Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Singapur pasaportları 194 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer aldı. Türkiye ise 52'nci sırada kalarak pozisyonunu korudu. Listenin sonunda ise Yemen, Pakistan, Irak, Suriye ve Afganistan gibi 35 ve daha az destinasyona vizesiz seyahat edebilen ülkeler bulunuyor.
11 Ocak 2024

Türkiye'nin EURO 2024 Futbol Şampiyonası'ndaki rakipleri, Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleştirilen grup kura çekimiyle belirlendi. A Milli Takım, F Grubu'nda Portekiz, C yolu play-off galibi (Gürcistan, Yunanistan, Kazakistan, Lüksemburg) ve Çekya ile eşleşti. Turnuva, 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenlenecek ve şampiyon, Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak final maçıyla belirlenecek.
2 Aralık 2023

Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Macaristan ve Slovakya, 2024-2027 bütçesinden Ukrayna'ya toplam 50 milyar avro ayrılmasına karşı çıktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin Ukrayna'ya para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Slovakya Başbakanı Robert Fico ise Ukrayna'daki yaygın yolsuzlukları gerekçe gösterdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin Ukrayna'da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından kuşku duymadığını belirtti.
27 Ekim 2023

UEFA 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) Elemeleri'nin 7'nci haftasında Fransa, Belçika ve Portekiz, gruplarından çıkmayı garantiledi. B Grubu'nda Fransa, Hollanda'yı 2-1 yendi. F Grubu'nda Belçika, Avusturya'yı 3-2'lik skorla geçti. J Grubu'nda ise Portekiz, Slovakya'yı 3-2 yendi ve EURO 2024'e katılmayı garantiledi.
14 Ekim 2023

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi H Grubu ikinci maçında Slovakya'nın Spartak Trnava takımıyla deplasmanda karşılaşacak. Sezona etkili bir başlangıç yapan Fenerbahçe, Süper Lig ve Avrupa'da oynadığı 7'şer maçı kazanarak 14 resmi müsabakadan galibiyetle ayrıldı. Fenerbahçe, Spartak Trnava karşısına sakatlığı bulunan Cengiz Ünder dışında eksiksiz çıkacak. Serdar Aziz ve Miha Zajc, hafif sakatlıklarının ardından Slovakya kafilesinde yer alacak.
4 Ekim 2023

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu 2’nci hafta maçında İngiltere’nin Manchester United takımıyla karşılaşacak. Galatasaray, son 20 resmi maçında mağlup olmadı. Manchester United ise hem UEFA Şampiyonlar Ligi hem de Premier Lig’de sezona kötü bir başlangıç yaptı. Galatasaray'da sakatlığı bulunan Kazımcan Karataş, Manchester United maçında forma giyemeyecek. İngiliz temsilcisinde ise beş futbolcu Galatasaray’a karşı süre alamayacak.
2 Ekim 2023

Slovakya'da gerçekleştirilen milletvekili seçimlerini, eski Başbakan Robert Fico'nun partisi Sosyal Demokrat Parti (SMER) yüzde 22,94'lük oy oranıyla kazandı. Liberal-sol İlerici Slovakya Partisi (PS) yüzde 17,96 oy alarak ikinci, bir diğer liberal parti Ses Partisi (HLAS) de yüzde 14,7 oy ile üçüncü parti oldu. 2020 genel seçimlerini kazanan muhafazakar Sıradan İnsanlar ve Bağımsız Şahsiyetler Partisi (OLANO) ise bu seçimde yüzde 8,89 oy alarak kaybetti.
1 Ekim 2023

EURO 2024 elemelerinde Portekiz, Lüksemburg'u 9-0 mağlup ederek tarihindeki en farklı galibiyetini elde etti. Bu galibiyet öncesinde Portekiz, Lihtenştayn'a iki kez (1994 ve 1999) ve Kuveyt'e bir kez (2003) 8-0'lık skorlarla galip gelmişti. J grubunda mücadele eden Portekiz, bu galibiyetle birlikte 18 puanla grubun namağlup lideri konumunda bulunuyor.
12 Eylül 2023

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) 2022 verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde gençler ortalama 26,4 yaşında ailelerinden ayrılarak kendi evlerini kuruyor. Kadınlar ortalama 25,4 yaşında, erkekler ise 27,3 yaşında ailelerinden ayrılıyor. Gençlerin en erken yaşta evden ayrıldığı ülke Finlandiya olurken, en geç ayrılanlar Hırvatistan'da yaşayan gençler oldu.
4 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, 26-27 Ekim'deki AB Liderler Zirvesi'nde genişleme planı konusunda teklifler sunacaklarını belirtti. Varhelyi, AB'nin 2030'a kadar genişleme için hazır olması gerektiğini ifade eden AB Komisyonu Başkanı Charles Michel'in sözlerini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Varhelyi, genişleme konusunda gereksinimleri yerine getiren ülkelerin daha yakın olduğunu ve bu ülkelerin çalışmalarını hızlandırmaları gerektiğini belirtti.
31 Ağustos 2023

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 1. eleme turunun ilk ayağı beş maçla sona erdi ve rövanş maçları 18-19 Temmuz'da oynanacak. Alınan sonuçlara göre, Astana ile Dinamo Tiflis 1-1, HJK Helsinki Larne'yi 1-0, Hacken The New Saints'i 3-1, Farul Constanta Sheriff'i 1-0 yendi ve Slovan Bratislava ile Swift Hesper 1-1 berabere kaldı. Avrupa Konferans Ligi'nde ise Diddeleng, St. Patrick's'i 2-1 yendi ve B36 Torshavn ile Paide Linnameeskond 0-0 berabere kaldı. Bu maçların rövanşları 20 Temmuz'da oynanacak.
13 Temmuz 2023

Fransız vatandaşı ve Çek asıllı ünlü yazar Milan Kundera, uzun süren bir hastalığın ardından Paris'te 94 yaşında hayatını kaybetti. Çekoslovakya'nın Sovyet işgalini eleştiren ve bu yüzden sürgüne gönderilen Kundera, Fransa'ya göç etmişti. 'Şaka' adlı ilk romanıyla Çekoslovak komünist rejimini eleştiren Kundera, 'Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği' adlı eseriyle dünya çapında tanınmıştı.
12 Temmuz 2023

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye nüfusa göre kişi başına en fazla mahkum ve tutuklunun olduğu ülke. 31 Ocak 2022 itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 303 bin 945 mahkum veya tutuklu bulunuyor. Bu sıralamada Türkiye'yi İngiltere, Polonya, Fransa, Almanya, İtalya, Ukrayna ve İspanya izliyor. Ayrıca, Türkiye'de 100 bin kişi içinde 355 kişi cezaevinde bulunuyor.
27 Haziran 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlenen Globsec Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 2019'da NATO için kullandığı 'beyin ölümü gerçekleşti' ifadesini hatırlatarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu 'elektroşokla' uyandırdığını ifade etti. Avrupa'nın enerji alanında Rusya'ya olan bağımlılığının sürdüğünü belirten Macron, Ukrayna'ya destek verilmesi gerektiğini ve Avrupa'nın güvenliği için NATO bünyesinde bir Avrupa savunma kolunun kurulmasını savundu.
31 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu, 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi' olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi'ne Avrupa Birliği'nin katılımını onayladı. Bu onayla birlikte, altı yıllık bir sürecin ardından AB'nin sözleşmeye katılımı tamamlanmış oldu. Sözleşme, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB müktesebatına dahil edilecek ve sözleşmeyi onaylamayan üye ülkeler için de bağlayıcı olacak. Türkiye ise İstanbul Sözleşmesi'nden 20 Mart 2021'de çekilmiş ve bu karar Danıştay tarafından onaylanmıştı.
10 Mayıs 2023

Almanya, Polonya'nın Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu stoklarından aldığı 5 MiG-29 savaş uçağını Ukrayna'ya gönderme talebini onayladı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu kararı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Almanya, 2002 yılında bu uçakları Polonya'ya satmıştı. Polonya ve Slovakya, daha önce de Ukrayna'ya MiG-29 savaş uçakları gönderdiklerini açıklamışlardı.
13 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerin 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında 74 ülkedeki 177 temsilcilikte oy kullanabileceklerini duyurdu. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerdeki temsilciliklerde oy verme işlemleri farklı tarihlerde başlayacak. Oy verme işlemleri hafta içi ve hafta sonu belirli saatler arasında gerçekleştirilecek ve randevu alınmasına gerek olmayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması durumunda ise 20-24 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek.
12 Nisan 2023
İşaretlediklerim