ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin hariç diğer ülkeler için gümrük tarifelerini askıya alacağı iddiası Beyaz Saray tarafından yalanlandı. Bu iddiaların ardından ABD borsalarında büyük düşüşler yaşandı ve New York Borsası'ndan toplam 6 trilyon dolar silindi. Trump, daha önce bazı ülkeler için karşılıklı gümrük tarifeleri açıklamış ve bu tarifeler kapsamında Çin, Avrupa Birliği ve diğer bazı ülkelerden alınacak vergileri belirlemişti. ABD borsalarındaki düşüşler, Asya ve Avrupa borsalarını da etkiledi.
7 Nisan 2025

ABD Başkanı Donald Trump, Fed Başkanı Jerome Powell'a faiz oranlarını düşürmesi ve siyaset yapmayı bırakması çağrısında bulundu. Trump, 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileri kapsamında Türkiye'den yüzde 10, Çin'den yüzde 34, Avrupa Birliği'nden yüzde 20 ve diğer bazı ülkelerden yüksek oranlarda vergi alacaklarını duyurdu. Fed Başkanı Powell ise yüksek tarifelerin enflasyonu artırabileceğini ancak ekonominin iyi bir durumda olduğunu belirtti. Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, faiz oranlarının düşürülmesi için uygun bir zaman olduğunu savundu.
4 Nisan 2025

ABD Başkanı Trump, 2 Nisan'da yeni gümrük tarifelerini açıklayarak Türkiye, Çin, Avrupa Birliği ve diğer bazı ülkelerden ithal edilen ürünlere ek vergiler getirdi. Bu karar, küresel piyasalarda büyük bir dalgalanmaya yol açarak S&P 500 şirketlerinin toplamda 2,4 trilyon dolar kaybetmesine neden oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi ve diğer büyük endeksler, 2020'den bu yana en büyük günlük düşüşlerini yaşadı. Yatırımcılar, güvenli liman olarak görülen tahviller ve yen'e yönelirken, dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybetti.
4 Nisan 2025

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da 'kurtuluş günü' olarak nitelendirdiği bir tarihte, çeşitli ülkelere uygulanacak yeni gümrük vergilerini açıkladı. Türkiye'ye uygulanacak gümrük vergisi oranı yüzde 10 olarak belirlendi ve bu oran en düşük dilim olarak tanımlandı. Çin, Avrupa Birliği ve diğer bazı ülkelere daha yüksek oranlarda vergiler uygulanacak. Ayrıca, ABD'de üretilmeyen otomobillere yüzde 25 gümrük vergisi getirildi.
2 Nisan 2025

Hollanda, sömürge döneminde aldığı 119 Benin Bronzu'nu Nijerya'ya iade etme kararı aldı. Bu bronzlar, 14 ila 16. yüzyıllarda Benin Krallığı'nın kraliyet sarayını süsleyen eserlerdir ve 1897'deki Benin Seferi sırasında yağmalanmışlardı. Nijerya, 2022'de diğer ülkelerden de benzer iade taleplerinde bulunmuştu. Hollanda'nın bu adımı, diğer ülkeler için de bir örnek teşkil etmesi umuluyor.
21 Şubat 2025

Sri Lanka'da bir maymunun elektrik şebekesi istasyonuna izinsiz girmesi, ülke genelinde elektrik kesintisine neden oldu. Kesinti, yerel saatle 11:30'da başladı ve 22 milyonluk ada ülkesindeki hastaneler ve işletmeler jeneratör veya invertör kullanmak zorunda kaldı. Ülke, 2022 yazında da ekonomik kriz nedeniyle uzun süreli elektrik kesintileri yaşamıştı. Sri Lanka, birçok maymun türüne ev sahipliği yapıyor ve bu maymunlar hem kentte hem de kırsalda serbestçe dolaşıyor.
10 Şubat 2025

Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı İsrailli organ kaçakçısı Boris Wolfman'ın yedi yıldır Türkiye'de yaşadığı ortaya çıktı. İsrail Adalet Bakanlığı, Wolfman ve diğer çete üyelerinin Kosova, Azerbaycan, Sri Lanka ve Türkiye'de organ kaçakçılığı yaptığını iddia etmişti. Wolfman, Türkiye'de Suriyeli mültecilerin organlarını satın almak amacıyla faaliyet gösterdiği suçlamasıyla yargılanıyor. Ayrıca, Türkiye'de çeşitli ticari faaliyetlerde bulunduğu ve kendisini tarım sektöründe önemli bir isim olarak tanıttığı belirtiliyor.
21 Ekim 2024

Sri Lanka'nın yeni Devlet Başkanı Anura Kumara Dissanayake, ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılması ve ekonomik istikrarın sağlanması için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelere başlayacaklarını açıkladı. Dissanayake, genişletilmiş kredi kolaylığı ve borç hafifletmesi konularında çalışacaklarını belirtti. Ülkede 2022'de yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle kitlesel protestolar düzenlenmiş ve önceki devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa istifa etmişti.
26 Eylül 2024

Sri Lanka'da devlet başkanlığı seçimini Marksist eğilimli Anura Kumara Dissanayake kazandı. İlk turda hiçbir adayın oyların mutlak çoğunluğunu alamaması üzerine seçim ikinci tura kaldı ve Dissanayake, muhalefet lideri Sajith Premadasa'yı geride bırakarak Sri Lanka'nın 10'uncu devlet başkanı oldu. 2022'deki ekonomik kriz sonrası düzenlenen bu seçim, ülkenin ekonomik ve siyasi istikrarı açısından büyük önem taşıyor.
22 Eylül 2024

Sri Lanka'da yapılan devlet başkanlığı seçiminde, Marksist eğilimli milletvekili Anura Kumara Dissanayake, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 50'sini alarak önde gidiyor. Muhalefet lideri Sajith Premadasa yüzde 30 oyla ikinci, mevcut Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe ise yüzde 15 oyla üçüncü sırada yer alıyor. Ülkede 2022'de yaşanan ağır ekonomik kriz ve ardından gelen protestoların ardından yapılan bu seçim, halkın yeni bir lider arayışını yansıtıyor. Seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte Dışişleri Bakanı Ali Sabry, Dissanayake'yi tebrik etti.
22 Eylül 2024

Sri Lanka'da denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen dört balıkçı hayatını kaybetti, iki balıkçının durumu ise kritik. Balıkçılar, içinde içki olduğunu düşündükleri sıvıyı tükettikten kısa süre sonra ölmeye başladı. Olay, başkent Kolombo'ya yaklaşık 193 kilometre uzaklıkta bulunan bir sahil kasabasında protesto edildi. Yetkililer, şişelerin içeriğini araştırmaya devam ediyor.
30 Haziran 2024

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Adnan Oktar suç örgütü üyeleri için sahte işkence raporu hazırladığı iddialarına Diken'e konuşarak yanıt verdi. Fincancı, işkenceyi meşrulaştırmak için belgeselin araç olarak kullanıldığını belirtti ve hekimlik yemini gereği kimseye adres sormadan, taraf gözetmeksizin işkenceyi belgelediğini vurguladı. Ayrıca, işkence raporlarının mahkemede etkili olmadığını, yargının işkenceyi örtbas ettiğini ifade etti. Fincancı, işkenceye karşı mücadele edenlerin kriminalize edilip düşmanlaştırılmaya çalışıldığını da ekledi.
12 Şubat 2024

Cambridge Üniversitesi başta olmak üzere uluslararası bir araştırma ekibinin Nature dergisinde yayımlanan çalışmasına göre, hamilelik sırasında bazı kadınların şiddetli bulantı ve kusma yaşamasının nedeni, bebekler tarafından üretilen ve 'Hyperemesis Gravidarum' adı verilen duruma yol açan GDF15 hormonunun miktarıyla ilişkili olduğu bulundu. Araştırma, bu hormona annenin ne kadar duyarlı olduğunun bulantı ve kusma şiddetini etkilediğini ve hormonun beyindeki alıcıya ulaşmasını engellemenin yeni bir tedavi yöntemi olabileceğini ortaya koydu.
14 Aralık 2023

400'den fazla Hollywood yıldızı, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için mektup yazdı. Mektupta, salıverilen İsrailli rehinelerden dolayı mutluluk duyulduğu, ancak geride kalan 220 İsrailli rehine için endişelerin devam ettiği belirtildi. Mektupta, Biden'a 'sarsılmaz ahlaki tutumu', 'liderliği' ve 'Hamas tarafından terörize edilen Yahudi toplumu ve Hamas'ın Gazze'yi yönettiği son 17 yıldır terörize edilen, baskı gören ve mağdur edilen Filistinliler' için teşekkür edildi.
25 Ekim 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

Vegan beslenme savunucusu ve sosyal medya fenomeni Zhanna Samsonova, 39 yaşında hayatını kaybetti. Yakınları, Samsonova'nın sadece egzotik meyve diyetiyle beslendiği için 'açlıktan' öldüğünü iddia etti. Samsonova'nın son dört yıldır tamamen çiğ vegan bir diyet uyguladığı ve yedi yıldır yalnızca jackfruit ve durian meyveleriyle beslendiği belirtildi. Annesi, Samsonova'nın ölümünü 'kolera benzeri bir enfeksiyon'la ilişkilendirdi ancak otopsi raporu henüz açıklanmadı.
1 Ağustos 2023

Reuters haber ajansı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve can kaybının 1014'e yükseldiği depremin ardından, son 20 yılda dünyada gerçekleşen en ölümcül depremlerin bir listesini yayımladı. Listede, Haiti, Endonezya, İran, Meksika, İtalya, Ekvador, Afganistan, Nepal, Çin, Pakistan, Türkiye, Japonya, Yeni Zelanda, Şili ve Asya'da meydana gelen büyük depremler ve bunların sonuçları yer alıyor. Bu depremler, binlerce insanın ölümüne ve büyük yıkımlara neden oldu.
6 Şubat 2023

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk endeksinde Türkiye, 36 puanla 101'inci sırada yer aldı. 180 ülkenin değerlendirildiği endekste, Türkiye'nin bu yılki konumu, 1995'ten beri en kötü performans olarak kaydedildi. Türkiye, Arnavutluk, Ekvador, Kazakistan gibi ülkelerle aynı sırada bulunurken, Belarus 91., Macaristan 77., Çin 65. ve Suudi Arabistan 54. sırada yer alıyor. Türkiye'nin yıllara göre sıralaması giderek düşmekte olup, 1995 yılında 29'uncu sırada iken, 2022'de 101'inci sıraya kadar gerilemiştir.
31 Ocak 2023

Reuters'ın yatırımcılara danışarak hazırladığı analize göre, 2023 yılında gelişmekte olan piyasaları etkileyecek yedi ana konu belirlendi. Bu konular arasında ABD ve diğer büyük ekonomilerdeki faiz artırımlarının yavaşlaması, Çin'in yeniden açılma süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, devlet borçlarının yapılandırılması, Brezilya'da Lula iktidarı, Türkiye'deki seçimler ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki seçimler yer alıyor. Analiz, bu faktörlerin gelişmekte olan piyasaların toparlanmasına katkı sağlayabileceğini veya zorluklar yaratabileceğini öne sürüyor.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim