İsveç'te İsrail büyükelçiliğine ateş açıldı ve Danimarka'da elçilik binası yakınlarında patlama meydana geldi. Her iki olayda da yaralanan olmadı. Bu saldırılar, İsrail'in Lübnan'da başlattığı kara harekatı ve İran'ın İsrail'e füze saldırısı düzenlediği bir dönemde gerçekleşti. Danimarka polisi patlamaları araştırırken, İsveç polisi saldırıyla ilgili kamera görüntülerini inceliyor.
2 Ekim 2024

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Danimarka Parlamentosu, kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara yönelik saldırıları yasa dışı kılan bir yasa tasarısını onayladı. Oylamada 94 milletvekili lehte, 77 milletvekili aleyhte oy kullandı. Yeni yasaya göre, Kuran ve diğer kutsal kitapların yakılması yasaklanacak ve yasa ihlal edildiğinde para cezası veya iki yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Bu karar, İsveç ve Danimarka'da Kuran'a yönelik saldırıların artması ve tepki çekmesi sonrasında geldi.
7 Aralık 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasını 16 Kasım Perşembe günü görüşecek. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye başlangıçta bazı endişelerini dile getirmişti. Haziran 2022'de İspanya'daki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik itirazlarından vazgeçmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği ise bazı gerginlikler nedeniyle bekletiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2023'te İsveç'in üyeliği için olumlu sinyal vermişti.
14 Kasım 2023

İsveç'te son aylarda Kuran yakarak gerilimi artıran Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesi bittikten sonra sınır dışı edilmesine karar verildi. Göçmenler Ofisi Basın Sözcüsü Jesper Tengroth, Momika'nın 16 Nisan 2024'e kadar çalışma ve oturma izninin bulunduğunu, bu tarihten sonra oturma ve çalışma izni verilmeyeceğini ve Momika'nın sınır dışı edileceğini belirtti. Tengroth, bu kararı Momika'nın 'yalan beyanından' dolayı aldıklarını aktardı.
26 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayarak Meclis'e gönderdi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye, öncelikle iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini belirtmiş, ancak daha sonra İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin endişelerini gidermek üzere adımlar atacağını belirtmesi üzerine itirazını geri çekmişti. Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü daha önce onaylanmış ve ülke resmen NATO üyesi olmuştu. İsveç'in üyeliği ise bekletiliyordu.
23 Ekim 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, PKK için para toplamaktan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılan bir kişinin cezasını onayladı ancak Türkiye'ye sınır dışı edilme kararını iptal etti. Bu kişi, 'teröre finans sağlamak', 'gasp teşebbüsü' ve 'silahlı saldırıdan' suçlu bulundu. Bu durum, İsveç'te PKK adına para toplayan bir kişiye ilk kez hapis cezası verilmesi anlamına geliyor.
20 Eylül 2023

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek Nobel Ödülleri Töreni'ne Rusya, Belarus ve İran'ı davet etme kararını geri çekti. Bu karar, İsveç hükümeti, muhalefet ve kraliyet ailesinden sert tepkiler almıştı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Kralı Carl 16. Gustaf, kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtmişlerdi. Ayrıca, Merkez Partisi ve Sol Parti liderleri, Rusya'nın davet edildiği törene katılmayacaklarını duyurmuşlardı.
2 Eylül 2023

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül törenine Rusya, Belarus ve İran'ı davet etti. Ayrıca, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi lideri Jimmie Akesson da davet edildi. Bu karar, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Liberal Parti AP Milletvekili Karin Karlsbro tarafından eleştirildi. Nobel Vakfı Direktörü Vidar Helgesen, bu kararın dünyanın giderek daha fazla kutuplaşmasından ve farklı görüşlere sahip kişiler arasındaki diyaloğun azalmasından dolayı alındığını belirtti.
1 Eylül 2023

İsveç, Kur'an yakma eylemlerine ve bu eylemlere yurt dışından gelen tehditler nedeniyle terör alarm seviyesini 2016'dan bu yana ilk kez, en üst ikinci seviyeye yükseltti. İsveç istihbarat servisi Säpo'nun başkanı Charlotte von Essen, alarm seviyesinin yükseltilmesinin tek bir olaya dayalı olmadığını ve bunun uzun vadeli bir değerlendirme olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Yakın geçmişte Stockholm'de küçük gruplarca düzenlenen İslamofobik eylemlerde Kur'an nüshaları ateşe verilmiş ya da üzerlerine basılarak çiğnenmişti.
17 Ağustos 2023

Britanya'da sığınmacıların yerleştirildiği Bibby Stockholm gemisi, lejyonella bakterisi bulunması nedeniyle tahliye edildi. Henüz hiçbir göçmende semptom görülmediği belirtilirken, diğer testlerin temiz çıkması halinde göçmenler gemiye tekrar taşınacak. Gemi, Britanya'nın düzensiz göçmenleri daha az maliyetli yerlere taşıma planı kapsamında kullanılıyordu. Ancak gemi, insan hakları örgütleri ve sivil toplum tarafından toplu yaşam şartlarına uygun olmamak ve 'hapishane gemisi' olmakla eleştiriliyor.
11 Ağustos 2023

Britanya'da göçmenlerin konaklaması için hazırlanan Bibby Stockholm gemisine ilk grup göçmenlerin yerleştirilmesi başladı. İlk etapta 50, uzun vadede ise 500'e yakın 18-65 yaş arası erkek göçmenin gemiye yerleştirilmesi planlanıyor. Britanya, yüksek maliyet nedeniyle göçmenleri otellerden alarak gemiye ve kullanılmayan askeri tesislere taşıma kararı almıştı. Ancak, bu uygulama göçmen yanlısı sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri tarafından 'insanlık dışı' olarak nitelendirildi ve Bibby Stockholm 'cezaevi gemisi' olarak adlandırıldı.
7 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Fas tarafından sunulan ve kutsal kitaplara ve dini sembollere yönelik her türlü şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Kararda, dinleri veya inançları nedeniyle kişilere her türlü şiddet eyleminin yanı sıra kişilerin dini sembollerine, kutsal kitaplarına, evlerine, iş yerlerine, mülklerine, okullarına, kültür merkezlerine ve ibadethanelerine yönelik şiddet eylemleri uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirilerek şiddetle kınandı.
25 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, İsveç'te yaşanan Kuran'a hakaret olayına tepki gösterdi. Dujarric, kutsal kitaplara ve mekanlara saygısızlığın kabul edilemez olduğunu belirtti. İsveç'te yaşayan Irak asıllı Salwan Momika'nın Kuran'ı ve Irak bayrağını ayaklar altına alması sonucu Bağdat yönetimi, İsveç'in Bağdat Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesini istedi.
20 Temmuz 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, genel seçimler öncesinde yasadışı göçü öncelikli konu olarak ele alıyor. Ülkedeki otellerde yaklaşık 51 bin yoksul göçmenin bulunduğunu ve bu durumun vergi mükelleflerine günde 6 milyon sterlinden fazla maliyet getirdiğini belirten hükümet, 1976 yapımı Bibby Stockholm adlı gemiyi sığınmacılara kamp olarak kullanmaya başladı. Gemide sadece sığınma talebinde bulunan 500 bekar erkek kalacak. İnsan hakları örgütleri, gemiyi 'yüzen kafes' ve 'insanlık dışı' olarak nitelendirdi.
20 Temmuz 2023

Vilnius'ta 11 ve 12 Temmuz'da düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine yönelik blokajını aşmak için Türkiye, Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanları, istihbarat şefleri ve ulusal güvenlik danışmanlarının katılımıyla bir toplantı yapılacak. Toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bir basın toplantısı düzenleyecek. Ancak İsveç'in üyeliği konusunda bu toplantıdan veya yaklaşan zirveden bir karar çıkması beklenmiyor. Türkiye'nin itirazları, İsveç'te bir camiye yakın bir yerde Kuran yakılmasına izin verilmesi sonrasında artmıştı.
6 Temmuz 2023

İsveç polisi, Stockholm'de bir cami yakınında Kuran yakma eylemine izin verdi ve bir kişi tarafından Kuran yakıldı. İsveç'in NATO üyeliğine yaklaştığı bir dönemde gerçekleşen bu eylem, Türkiye ve ABD tarafından kınandı. İsveç Dışişleri Bakanlığı, eylemi İslamofobik olarak nitelendirerek Müslümanları rencide edebileceğini ve İsveç hükümetinin görüşlerini yansıtmadığını belirtti. Ayrıca, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün Avrupa'da yeri olmadığını ve İsveç'in anayasal haklarına vurgu yaptı.
2 Temmuz 2023

İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika tarafından bir cami önünde Kuran yakıldı. İsveç polisi bu eyleme izin verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bu eylemi 'saygısız ve incitici' olarak nitelendirdi ve yasal olabilecek bir şeyin kesinlikle uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, İsveç'in NATO üyeliğine kabulü konusunda da Macaristan ve Türkiye'yi katılım protokolünü gecikmeden onaylamaları için teşvik ettiklerini ifade etti.
28 Haziran 2023

İsveç polisi, Stockholm'deki bir caminin yakınlarında planlanan Kuran yakma eylemine izin verdi. Bu durum, Türkiye'de tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu olayın ardından İsveç'in NATO üyelik başvurusuna destek verilmeyeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bu eylemi lanetledi.
28 Haziran 2023

İsveç polisi, Stockholm'deki bir caminin yakınlarında yapılması planlanan Kuran yakma eylemine izin verdi. Bu karar, daha önce Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından geldi. İsveç temyiz mahkemesi, polisin güvenlik gerekçelerinin planlanan eylemlerle belirgin bir bağlantısı olmadığı yönünde karar vermişti. Eylemin Kurban bayramına denk gelmesi ve İsveç'in NATO üyelik sürecini olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.
28 Haziran 2023
İşaretlediklerim