İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon, Lübnan'a kara istilası düzenlemeyi planlamadıklarını ve diplomatik çözümü tercih ettiklerini belirtti. İsrail, Lübnan'a hava saldırılarını sürdürürken, kara saldırısı tatbikatı yapmış ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'a yeni darbeler vurmaya hazır olduklarını söylemişti. Danon, İsrail'in Lübnan'a kara istilası başlatmaya hevesli olmadığını, ancak İsrail'deki sivilleri koruma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 558 kişinin öldüğünü ve 1835 kişinin yaralandığını açıkladı.
25 Eylül 2024

Wall Street Journal, Pentagon'un İsrail'in Lübnan'a karadan saldırabileceği izleniminde olduğunu iddia etti. Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. ABD'li yetkililer, İsrail'in küçük bir askeri güçle dar kapsamlı ve hızlı operasyonlar yapabileceği görüşünde. İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların zaman zaman şiddetlendiği belirtiliyor.
20 Eylül 2024

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin günlük olarak 400'ün üzerinde siber saldırıyı önlediğini ve siber güvenlik alanında dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu belirtti. 2024-2028 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı'nın kabul edildiğini açıkladı. Bu planın askeri boyutunun da önemli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, yerli ve milli savunma sanayisinin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin yerli savaş uçağı Kaan, insansız savaş uçağı Anka ve Kızılelma gibi projelerle savunma kapasitesini artırmayı hedeflediğini belirtti.
19 Eylül 2024

Rusya'nın Pasifik ve Arktik okyanuslarında gerçekleştirdiği 'Okyanus-24' stratejik tatbikatlarına karşılık olarak ABD, Alaska'nın güneybatısındaki Aleut Adaları'na yaklaşık 130 asker sevk etti. Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı (NORAD), Alaska açıklarında Rus askeri uçaklarını tespit ettiğini bildirdi. Pentagon, Rusya ve Çin'in bölgedeki faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ve yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti.
18 Eylül 2024

AK Parti hükümeti, Suriye ile normalleşme adımları atarken, Suriye heyetinin Arap Birliği toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında salonu terk etmesiyle diplomatik bir kriz yaşandı. Ankara, Suriye topraklarındaki Türk askerlerini çekmeden önce bir formül geliştirmek için çalışıyor ve bu süreçte Rusya'nın arabuluculuğuna başvuruyor. Türkiye, Esad'dan rejim muhalifleriyle barışmasını ve PYD-YPG ile uzlaşmaktan kaçınmasını talep ediyor. Ancak Şam yönetimi, Türkiye'nin Suriye topraklarındaki varlığından rahatsız ve öncelikli olarak Türk askerlerinin geri çekilmesini istiyor.
16 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi uçağa kadar yolcu etti. İki lider, Beştepe'deki karşılama töreni sonrası baş başa görüştü ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında 17 anlaşma imzalandı. Erdoğan, Sisi onuruna akşam yemeği verdi ve ardından Sisi Ankara'dan ayrıldı.
4 Eylül 2024

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 31 Mart yerel seçimlerinden önce İstanbul’daki 24 AKP’li ilçe belediyesine 45 milyon lira gönderdiği ortaya çıktı. Bu durum, CHP’li belediye başkanları tarafından doğrulanırken, AKP’li belediye başkanları tarafından yalanlandı. Ayrıca, MHP’li Silivri Belediyesi’ne bu ödeneğin verilmemesi dikkat çekti. Tartışmalar, belediyelerin SGK borçları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefete yönelik eleştirileriyle daha da alevlendi.
15 Ağustos 2024

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

Türkiye, iç savaş halindeki Libya'da Trablus'taki yönetimle işbirliği yaparak askeri varlığını artırdı ve bir deniz yetki anlaşması imzaladı. Ancak bu anlaşma, Libya'nın doğusundaki parlamento tarafından onaylanmadığı için geçerliliğini yitirdi. Bu durum, Türkiye'nin 'Mavi Vatan' konseptine zarar verirken, Mısır ve Yunanistan arasında benzer bir anlaşmanın resmiyet kazanmasına yol açtı. Türkiye, şimdi ise Libya'da bir dönem hasım olduğu Hafter ile temas kurmuş durumda.
29 Temmuz 2024

Emekli ABD'li General McKenzie, Kürtlerin Suriye'de özyönetim hakkına sahip olduğunu belirtti. McKenzie, ABD'nin Suriye'den çekilmesi durumunda IŞİD'in yeniden güçlenebileceği uyarısında bulundu. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının Irak'taki varlığına bağlı olduğunu ve Kürt güçlerinin desteklenmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. McKenzie'nin açıklamaları, ABD'nin Suriye politikası ve Kürt güçleriyle işbirliği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
21 Haziran 2024

İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim Kurban Bayramı boyunca arttı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile bir savaş çıkması halinde İsrail’in kuzeyini işgal edebileceklerini ve Güney Kıbrıs’ın da hedef alınabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs tarafsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı ancak bu tansiyonu düşürmeye yetmedi. Nasrallah ayrıca Hizbullah’ın henüz kullanmadığı silahlarının olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi incelemek için füze saldırıları düzenlediklerini belirtti.
21 Haziran 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkedeki düşük doğum oranları nedeniyle 'demografik ulusal acil durum' ilan etti. Güney Kore, 2023'te 0,72 ile en düşük doğum oranına sahip ülkeler arasında ilk sırada yer almıştı. Başkan Yoon, düşük doğum oranıyla mücadele etmek için iş ve yaşam dengesini sağlama, çocuk bakımını iyileştirme ve daha iyi barınma sağlama gibi üç temel alana odaklanacaklarını belirtti. Ayrıca, geçici olarak Nüfus Strateji Planlama Bakanlığı kurulacak.
20 Haziran 2024

Emekli tümgeneral ve araştırmacı yazar Bahtiyar Türker'in yeni kitabı 'Ey Gidi Karadeniz – Tarihi coğrafya ışığında Doğu Karadeniz', bölgenin tarihini, stratejik önemini ve kültürünü kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Kitap, Karadeniz'in doğal zenginlikleri ve bölgeyi bekleyen tehlikeler hakkında bilgi verirken, Rusya-Ukrayna savaşı gibi güncel konulara da geniş bir perspektiften bakma imkanı sunuyor. Ayrıca, bölge insanından ilginç anekdotlar içeren 'Meşhurlar' bölümüyle okuyucuyu gülümsetmeyi hedefliyor.
7 Haziran 2024

Veysel Ulusoy, yüksek enflasyon oranlarının yanıltıcı olduğunu ve algı yönetimi aracı olarak kullanıldığını belirtiyor. Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre, tarımsal desteklerin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'inden az olmaması gerektiğini vurguluyor. Ancak, bu oranın yıllar içinde düşerek 2023'te yüzde 0.2'ye gerilediğini ifade ediyor. Ulusoy, tarımsal desteklerin yetersizliğinin ve üretim maliyetlerinin artmasının, gıda fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu savunuyor.
2 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Candaş Tolga Işık’ın ‘Az Önce Konuştum’ programında 2023 genel seçimlerinde hatalar yaptıklarını belirtti. İmamoğlu, ekonomik durumun ve deprem gibi etkenlerin seçim sonuçlarını etkilediğini, ancak stratejik hatalar yaptıklarını ifade etti. Ayrıca, Altılı Masa'nın stratejisinin zamanla değiştiğini ve bu durumun seçim kampanyasını olumsuz etkilediğini söyledi. İmamoğlu, 2024 seçimlerinde ise daha iyi bir zemin oluşturduklarını ve vatandaşların desteğini aldıklarını belirtti.
28 Mayıs 2024

Bank of America, 2024 yıl sonunda doların 38 TL seviyesinde olmasını beklediğini açıkladı. Banka, Türkiye'de para politikasının sıkılaşmasıyla hem yerli hem de yabancı yatırımcıların daha iyimser olduğunu belirtti. Ayrıca, reel sektör ekonomide kayda değer bir yavaşlama görüyor. Raporda, yerel seçimlerden bu yana yurtiçi döviz talebinin tersine döndüğü ve TL'nin istikrara kavuşması halinde dolarizasyonun tersine dönme eğiliminin yaz aylarında da devam edebileceği ifade edildi.
21 Mayıs 2024

Türkiye'de hazırlanan 9'uncu Yargı Paketi taslağı, 38 maddeden oluşuyor ve Türk Ceza Kanunu'na 'etki ajanlığı' ile ilgili yeni bir madde eklenmesi öneriliyor. Bu düzenleme, yabancı devlet veya organizasyonlar adına Türkiye'de faaliyet gösteren kişilere yönelik hapis cezası öngörüyor. Etki ajanlığı suçu işleyenler üç ila yedi yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirken, savaş zamanı veya stratejik kurumlarda çalışanlar için cezalar daha ağır olacak.
10 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği önündeki en büyük engelin demokrasi meselesi olduğunu ifade etti. Amor, 31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye'de çok sesliliği güçlendirdiğini ve bu durumun Türkiye-AB ilişkileri için yeni bir dönüm noktası olabileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'den farklı seslerin duyulmasının önemine vurgu yaparak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin gibi isimlerin olumlu etkilerinden bahsetti.
26 Nisan 2024

ABD, Asya-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı askeri varlığını ve işbirliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile bir üçlü zirve düzenleyerek bölgede ortak savunma taahhütlerini vurguladı ve Çin'e karşı ortak devriye düzenleme planları açıkladı. Ayrıca, ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı alarak, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kurma, bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirme ve üçlü askeri tatbikatlar yapma planlarını duyurdu.
13 Nisan 2024
İşaretlediklerim