ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kuzey Kore ile bağlantılı olduğu belirtilen Lazarus Group ve APT38 isimli iki hacker grubunun, ABD'li kripto para şirketi Harmony'den 100 milyon dolar değerinde varlık çaldığını duyurdu. FBI, bu grupların çalınan Ethereum'u aklamak için harekete geçtiğini ve bir kısmını farklı hesaplara göndererek Bitcoin'e dönüştürdüğünü belirtti. Ayrıca, bu hırsızlığın Kuzey Kore tarafından füze ve kitle imha silahları programlarını finanse etmek amacıyla yapıldığı iddia edildi. Harmony, saldırıya uğradığını Haziran ayında açıklamıştı.
24 Ocak 2023

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 67 yaşındaki bir saldırgan, iki ayrı yerde toplam yedi kişiyi öldürdü. İlk saldırı Half Moon Bay kentinde bir çiftlikte gerçekleşti ve dört kişi öldü, beş kişi yaralandı. Saldırgan daha sonra çiftliğin yakınında üç kişiyi daha öldürdü. Saldırgan Zhao Chunli, polis tarafından bir otoparkta aracın içinde yakalandı ve saldırıda kullanılan silah araçta bulundu. Polis, saldırganın çiftlik çalışanı olabileceği ihtimali üzerinde duruyor ve sorgusunun ardından daha fazla bilgi verilecek.
24 Ocak 2023

Europol tarafından koordine edilen bir operasyonda, Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitzlato'nun yasa dışı fonları rubleye çevirerek kara para akladığı iddia edildi. Operasyon ABD ve Fransa polisi öncülüğünde, diğer Avrupa ülkelerinin güvenlik birimlerinin desteğiyle gerçekleştirildi. Bitzlato'nun en üst yöneticisi ABD'de, diğer üst düzey yöneticiler İspanya ve Kıbrıs'ta gözaltına alındı. Ayrıca 18 milyon avro değerinde mal varlığına el konuldu ve 50 milyon avro değerinde 100'den fazla kripto para hesabı donduruldu.
24 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, dünya genelinde yaklaşık 5 milyar kişi trans yağların olumsuz sağlık etkilerine karşı korumasız durumda. 43 ülke, gıdalardaki trans yağlarla mücadelede etkili önlemler alarak 2,8 milyar insanı koruma altına almış. Ancak hala trans yağ tüketimi, her yıl yaklaşık 500 bin erken ölüme yol açıyor. DSÖ, 2018'de endüstriyel olarak üretilen trans yağların küresel olarak ortadan kaldırılması çağrısında bulunmuştu ve bu konuda ilerleme kaydedilmesine rağmen tam anlamıyla bir koruma sağlanamadığı belirtiliyor.
24 Ocak 2023

Bolu'da, ebeveynleri evde olmayan sekiz yaşındaki Ö.B.Ö., evinin bahçesinde oynarken O.Ö. isimli bir kişi tarafından kaçırıldı. Çocuğun köpeğiyle oynadığı sırada köpeği kaçırıp, çocuğu köpeğinin yerini göstereceğini söyleyerek kandıran şüpheli, çocuğu bir iş merkezinin çatı katına götürüp sandalyeye bağladı. Fidye için eve giden şüpheli, çocuğun annesi tarafından fark edilince kaçmaya başladı ve vatandaşlar ile bir polis memurunun yardımıyla yakalandı. Çocuk, polis ekipleri tarafından bulunarak sağlık kontrolünden geçirildi ve durumunun iyi olduğu belirtildi.
23 Ocak 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açılan Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun Kağıthane istasyonunda yer alan bir haritada, henüz yapımına başlanmamış olan Kanal İstanbul projesi de gösterildi. Kanal İstanbul projesi, muhalefet, STK'lar ve bilim insanları tarafından eleştirilmeye devam ediyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kanal İstanbul geçişini içeren demiryolu projesine finansman sağlamayı reddetti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, finansman desteğinin kesilmemesi için Ulaştırma Bakanlığı'nın projeyi Kanal İstanbul geçişi kısmını ayırarak böldüğünü iddia etti.
23 Ocak 2023

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi'nin lojman kısmında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle dört kişi tahliye edildi ve dumandan etkilenen iki kişi hastaneye sevk edildi. İstanbul Valiliği yangınla ilgili tahkikat başlatıldığını ve çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Yangın nedeniyle T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı'nın seferleri de etkilendi.
23 Ocak 2023

Hollanda merkezli kar amacı gütmeyen The Ocean Cleanup organizasyonu, kurucusu Boyan Slat önderliğinde, denizlerdeki plastik kirliliğini yüzde 90 oranında azaltmayı amaçlıyor. Slat, Nature dergisine verdiği röportajda, plastik atıkların büyük birikinti alanlarından ağlarla ve nehirlerden özel bariyerlerle toplandığını belirtiyor. Organizasyon, şimdiye kadar nehirlerden ve okyanuslardan yaklaşık 2 milyon kilo çöp toplamış, bu da tahmini toplam plastik miktarının yüzde 0,2'sine denk geliyor. Slat, 2040 yılına kadar bu oranı artırmayı hedeflediklerini ifade ediyor.
23 Ocak 2023

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Vatan Karakaya, öğrencisi D.S.'yi önce araştırma görevlisi, sonra rektör danışmanı yapmış, şimdi de doktorasını tamamlamadan öğretim üyesi kadrosu için ilan açmıştır. Aynı şekilde, D.S.'nin kardeşi A.S. için de Türk dili ve edebiyatı alanında doktora yaparken uygun bir kadro ilanı yayımlanmıştır. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları bulunmasına rağmen, bu ilanların şartları belirli kişileri işaret edecek şekilde düzenlenmiştir.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İsveç'in başkenti Stockholm'de Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kuran-ı Kerim yakma eylemi sonrasında yerel mahkemeye başvuracaklarını açıkladı. Zorlu, bu başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğini belirtti. İYİ Parti'nin bu adımı, dini özgürlükler ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye'nin ve Türk milletinin hakkını hukuki yollarla arayacağını gösteriyor.
23 Ocak 2023

İstanbul Müze Gazhane'de 3-5 Şubat tarihlerinde 'Virtual Landscapes' adlı uluslararası bir sanal gerçeklik (VR) sergisi gerçekleştirilecek. Galaxy Network tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yedi ülkede eş zamanlı olarak sunulan sergide, uluslararası festivallerden ödüllü dokuz VR filmi sanatseverlerle buluşacak. Sergide, uzay yolculuklarından sanat eserlerine kadar çeşitli temalarda filmler yer alacak ve giriş ücretsiz olacak. 'VR Future NFT' sahiplerine girişlerde öncelik tanınacak.
23 Ocak 2023

Habertürk yazarı ve sunucu Fatih Altaylı, köşe yazısında, çalıştığı medya grubunun bir cumhurbaşkanı adayını desteklediği iddialarına sert bir dille yanıt verdi. Altaylı, bu tür haberleri yapanları 'şerefsiz' olarak nitelendirdi ve Habertürk yazarlarının farklı görüşlere sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Kübra Par'ın Oda TV'nin 'Mansurculuk' haberine verdiği yanıt ve Mansur Yavaş'ın HDP seçmeni üzerine yapılan anketlerin Habertürk'te yer alması da makalede ele alınan konular arasında.
23 Ocak 2023

Gerhard Stäbler ve Kunsu Shim, Arter'in OyunBu sergisinden esinlenerek 'Elveda Cennet?' adlı bir performans sergileyecekler. Performans, 27 Ocak 2023'te Hezarfen Ensemble'ın eşliğinde gerçekleştirilecek ve Arter binasının farklı alanlarında izleyicilere sunulacak. Performans, oyun ve mizah kavramlarını kullanarak yeni bir mekan ve hikaye yaratmayı, aynı zamanda sanat yoluyla 'cenneti kurtarmayı' hedefliyor. Biletler Arter'in web sitesinden alınabilir.
23 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anadolu turunun ilk durağı olan Kastamonu'yu ziyaret etti ve CHP'li Daday Belediyesi'nin kapalı pazar yeri açılışına katıldı. Bu ziyaret sırasında İmamoğlu için hazırlanan ve 'Tarih yazdık, yine yazarız' ifadelerini içeren seçim şarkısı ilk kez çalındı. Şarkının söz ve müziği sanatçı Ali Altay tarafından yapılmıştır. İmamoğlu'nun Anadolu turu kapsamında Sivas, Malatya, Erzurum, Erzincan, Ordu, Tokat ve diğer İstanbul'da yoğun nüfusu olan illere ziyaretler planlanmaktadır.
23 Ocak 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki başkanlarından ve Cumhuriyet Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç, 87 yaşında hayatını kaybetti. TGC tarafından yapılan açıklamada, Erinç'in gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet ettiği ve sevilen bir kişilik olduğu belirtildi. Erinç, TGC ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda başkanlık görevlerinde bulunmuş, Cumhuriyet davasında yargılanmış ve hüküm giymiş, ancak Yargıtay kararı bozmuştu. Erinç'in cenaze töreniyle ilgili bilgilerin daha sonra paylaşılacağı ifade edildi.
23 Ocak 2023

İstanbul Esenyurt'ta karakolda hayatını kaybeden Birol Yıldırım'ın ölümüne ilişkin 12 polisin yargılandığı dava sürüyor. Son tutuklu sanık İsmail Alperen Salman'ın tahliyesi ve tanıkların duruşmaya gelmemesi nedeniyle duruşma ertelendi. Yıldırım ailesinin avukatı, adaletin işletilmemesinden şikayetçi olup, olayın bir kafe sahibinin korunması için çıktığını ve bu kafeyle ilgili araştırma yapılmasını talep etti. Yıldırım'ın babası, sanıkları suçlarken, kardeşi tahliye edilen polisin mafya bağlantısı olduğunu iddia etti. Mahkeme, iki tanığın zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı 31 Mart'a erteledi.
23 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında sağlık, gıda, turizm, otomotiv yedek parça, yatırım menkul değerler, gayrimenkul ve kağıt üretimi gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunuyor. Ancak Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerinin hisselerine uygulanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbirleri bir ay daha devam edecek.
23 Ocak 2023

Forbes dergisi, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan 50 yaş üstü başarılı 50 kadını belirlediği listesine Türk girişimciler Gülden Türktan ve Gamze Cizreli'yi ekledi. Gamze Cizreli, Türkiye ve birçok ülkede restoran zinciri işleten bir girişimci olarak tanımlanırken, Gülden Türktan ise G20'nin kadın odaklı sosyal yardım grubu W20'nin kurucu başkanı olarak iş dünyasında cinsiyet eşitliğini destekleyen çalışmalarıyla öne çıkıyor.
23 Ocak 2023

Türk sinemasının ve tiyatrosunun önemli isimlerinden Ayşen Gruda, vefatının dördüncü yılında anılıyor. İstanbul'da doğan ve tiyatrocu bir ailenin çocuğu olarak büyüyen Gruda, lise eğitimini yarıda bırakarak oyunculuğa adım attı. 'Domates Güzeli' lakabıyla tanınan Gruda, birçok klasik Türk filmi ve tiyatro oyununda rol aldı. Sanatçı, hiç tiyatro eğitimi almadan, ustalarını izleyerek öğrendiği oyunculukta başarılı bir kariyer sürdürdü ve birçok ödül kazandı. Pankreas kanseri nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden Gruda, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim