Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bir soru üzerine Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini ifade etti. Yavaş, Kılıçdaroğlu için 'çok savaştı, asla önüne geçmem' dedi. Bu açıklama, Türkiye'de Mayıs ayında olası genel seçimler öncesinde altılı masanın ortak adayı tartışmaları sırasında geldi. Yavaş, daha önce bir temel atma töreninde Kılıçdaroğlu'na cumhurbaşkanı olarak açılışa katılma temennisinde bulunmuştu.
23 Ocak 2023

Fransız Renault Group, Japon otomobil üreticisi Nissan'daki mevcut yüzde 43'lük hissesini yüzde 15'e düşürmeyi planlıyor. Nissan'ın Renault'daki hisse oranı da yüzde 15. İki firma hisse seviyelerini eşitlemek için müzakereler yürütüyor. Ayrıca Renault'un yeni kurmayı planladığı elektrikli araç şirketinde Nissan'ın en fazla yüzde 15 hisse alabileceği belirtiliyor. Renault, 1999'da Nissan'a yaptığı yatırımla şirketin en büyük hissedarı olmuş ve daha sonra ittifaka Mitsubishi de katılmıştı.
23 Ocak 2023

ABD'nin Los Angeles kentinde, Ay takvimine dayalı Yeni Yıl kutlamaları sırasında 10 kişinin ölümüne ve 10 kişinin yaralanmasına yol açan silahlı saldırının zanlısı Huu Can Tran, polisin müdahalesi sırasında kendi silahıyla intihar etti. 72 yaşındaki Tran'ın, aynı gece başka bir dans stüdyosunda da saldırı girişiminde bulunduğu ancak etkisiz hale getirildiği ve kaçtığı belirtildi. Şerif Robert Luna, başka bir şüphelinin aranmadığını açıkladı.
23 Ocak 2023

Fransa'nın başkenti Paris'te, silahlı olduğu ihbar edilen bir kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. Olay, Paris'in 11. bölgesinde meydana geldi. Şüphelinin polislere silahını doğrultması üzerine polisler tarafından ateş açıldı ve şüpheli göğsünden aldığı dört kurşunla yaşamını yitirdi. Adli kaynaklar, ölen kişinin kimliğinin henüz belirlenemediğini ve elindeki silahın sahte olduğunu açıkladı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
23 Ocak 2023

Kendini Selahattin Demirtaş'ın avukatı olarak tanıtan bir kişi, Figen Yüksekdağ'a annesinin ağır yaralandığı yönünde sahte bir haber verdi. Bu olay, Demirtaş'ın kızının trafik kazası geçirdiği yalanıyla arandığı olayın ardından yaşandı. Yüksekdağ'ın avukatları, sahte haber veren kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahsuni Karaman, olayın organize olduğuna inandığını belirtti.
23 Ocak 2023

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminde yazar Polat Onat'ın 'Su Katılmamış Taşralı' adlı metnini izinsiz kullandığı iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, filmin anlatısına büyük etkisi olan mektup bölümünün izinsiz kullanıldığını tespit ederek, esere tecavüz olduğuna ve maddi-manevi tazminat talebinin kabulüne karar verdi. Yazar Polat Onat, yaşanan süreçten dolayı buruk bir sevinç duyduğunu ve telif hakkını aramaktan kaçınmadığını ifade etti.
23 Ocak 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Batıkent Rekreasyon Alanı ve 10 parkın temel atma/açılış töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hitaben, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı olarak açılışa katılmasını temenni ettiğini ifade etti. Bu açıklama üzerine salondaki CHP'li katılımcılar tarafından alkış alındı. Ayrıca, genel seçimlerin 14 Mayıs'ta olabileceği ve 'altılı masa'nın ortak adayının kim olacağı konusunun siyasi gündemde tartışıldığı belirtildi.
22 Ocak 2023

Antalya'da hava ve deniz suyu sıcaklığının 18 derece olduğu bir hafta sonunda, güneşli havayı değerlendirmek isteyen yerel halk ve turistler sahillere akın etti. Konyaaltı, Lara ve Sarısu sahillerinde güneşlenenler, yüzenler ve kanoya binenler eğlenceli vakit geçirdi. Aileler çocuklarıyla birlikte sahilde oyunlar oynarken, Beydağları'nın karla kaplı zirveleri ve Saklıkent Kayak Merkezi'nde kayak yapanlar da dikkat çekti.
22 Ocak 2023

Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in dayısı Halil İbrahim Bozkurt, yeğeninin ölümüyle ilgili olarak katillerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olduğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinginde adalet talebiyle pankart açan aile, olay çözülmezse seçimlerde oy kullanmayacaklarını ifade etti. Bozkurt, Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı'ndan beklentilerinin kalmadığını, atanan savcının siyasi renginin belli olduğunu ve bu durumu kabul etmediklerini belirtti. Sinan Ateş'in güçlenmemesi için öldürüldüğünü düşündüklerini ve katillerin bilindiğini iddia etti. Ateş'in ölümüyle ilgili olarak şu ana kadar 13 kişi tutuklandı, ancak tetikçi olduğu belirtilen kişi henüz yakalanmadı.
22 Ocak 2023

Hollanda hükümeti, fiziksel sorunlara yol açan özelliklere sahip kısa burunlu köpekler ve kıvrık kulaklı kedilerin üretimini, satışını ve reklamlarda kullanılmasını yasaklama kararı aldı. 2014 yılında bu tür hayvanların üremesi yasaklanmış olmasına rağmen, yasa dışı yollarla alınıp satılmaya devam ediyorlardı. Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesinden Sorumlu Bakan Piet Adema, bu hayvanların evde bulundurulmasının ve ticaretinin yanı sıra filmlerde ve reklamlarda gösterilmesinin de yasaklanacağını açıkladı. Mevcut hayvan sahipleri hayvanları ölene kadar tutabilecekler, ancak yeni hayvan edinmek yasak olacak.
22 Ocak 2023

İzmir'in Buca ilçesinde, Kozağaç Mahallesi'nde daha önce aralarında husumet bulunan iki grup kahvehanede karşılaştıktan sonra tartışma yaşadı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu Uğur Selimler bıçaklanarak, Mustafa Sağolalar ise ateşli silahla yaralandı. Her iki yaralı da hastanede yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Polis, olayla ilgili üç şüpheliyi gözaltına aldı.
22 Ocak 2023

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde, Suriye uyruklu bir ailenin yaşadığı evde çıkan yangında üç kardeş dumandan etkilenerek hayatını kaybetti. İtfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Yangının çıkış nedeni araştırılırken, çocukların cenazeleri otopsi için hastane morguna kaldırıldı. Çocukların babası daha önce vefat etmiş ve anneleri yangın sırasında evde değildi.
22 Ocak 2023

Karaciğer ve böbrek nakli olan Selma Dilek ve Teoman Erdoğan, organ bağışının önemine dikkat çekmek için uluslararası şampiyonalarda yarışıyorlar. Türkiye'de 2022'nin başından itibaren 4 bin 322 organ nakli gerçekleşmiş ve 21 binden fazla hasta organ beklemekte. Dilek ve Erdoğan, kendi yaşadıkları zorlukları aşarak sporla uğraşmaya devam ediyor ve başarılar elde ediyorlar. Ancak sponsor bulma ve mevzuatla ilgili zorluklar yaşadıklarını belirtiyorlar. Dilek, organ nakli olanların da üretken ve aktif olabileceğini göstermek istiyor.
22 Ocak 2023

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara ve İstanbul'dur' ifadesini kullanarak Kürt halkını savunduğunu belirtti. Bu sözler üzerine iktidara yakın gazeteler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından hedef gösterildi ve tepkiler aldı. Ezhel, tepkilere Twitter üzerinden yanıt vererek, sözlerinin arkasında durduğunu ve ülkeyi birleştirmek, terörü bitirmek istediğini ifade etti. Ayrıca, Türk halkının rahatça konuşabilme yeteneğini geliştirmesi gerektiğini ve toplum olmayı unuttuğumuzu vurguladı.
22 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş'in katillerinin dört ay sonra adalet önüne çıkarılacağını belirtti. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili şu ana kadar 13 kişi tutuklanırken, tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. Kılıçdaroğlu, gençlere ve CHP'de siyaset yapan ülkücülere verdiği sözü hatırlatarak, Sinan Ateş'in unutulmayacağını ifade etti.
21 Ocak 2023

Yapılan genetik araştırmalar, eşeklerin insanlık tarihi ve medeniyetin gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Yaklaşık 7 bin yıl önce Doğu Afrika'da evcilleştirilen eşekler, zorlu arazilerde ağır yük taşıma kapasitesi sayesinde insanların yeni koşullara uyum sağlamasına yardımcı oldu. Eşekler, Sahra'nın kuraklaşmaya başladığı dönemde insanların hayatta kalmasına destek verdi ve zamanla Sudan, Mısır, Avrupa ve Asya'ya yayıldı. Ayrıca savaşlarda ve önemli ritüellerde de yer aldılar.
21 Ocak 2023

Kamerunlu futbolcu Vincent Aboubakar, Beşiktaş'a üçüncü kez katıldı. Manchester United'a transfer olan Wout Weghorst'un yerini doldurmak için siyah-beyazlı takıma geri dönen Aboubakar, daha önce 2016-2017 ve 2020-2021 sezonlarında da bu takımda oynamıştı. Toplam 67 maçta 35 gol atan ve üç kupa kazanan Aboubakar'dan, Beşiktaş'taki yeni döneminde de yüksek performans bekleniyor.
21 Ocak 2023

Chris Hohn tarafından yönetilen TCI fonu, 2022 yılında yüzde 18 oranında değer kaybı yaşadı. Bu durum, fonun 2003 yılındaki kuruluşundan bu yana ikinci yıllık kaybı olarak kaydedildi. Kötü performansın nedeni olarak, özellikle teknoloji sektöründeki hisselerde görülen büyük düşüşler ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı gösteriliyor. Hohn'un yönetimindeki fon, az sayıda şirkete yapılan uzun vadeli yatırımlarla tanınıyor ve bu strateji bazı dönemlerde yüksek risk taşıyor.
21 Ocak 2023

Anadolu'nun önemli efsanelerinden biri olan Şahmaran, Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı yeni bir Netflix dizisi ile yeniden popülerlik kazanıyor. Efsane, Tarsus'ta yerin yedi kat altında barış içinde yaşayan ve genç ve güzel bir kadın olan Şahmeran'ın hikayesini anlatıyor. Efsaneye göre, Şahmaran'ı gören ilk insan Cemşab, onunla yıllarca yaşadıktan sonra ailesine dönmek isteyince, Şahmaran'ın yerini açıklamak zorunda kalır ve bu olaylar zinciri Şahmaran'ın ölümüne yol açar.
21 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı, muayenehane hekimlerinden hastalarının kişisel ve sağlık bilgilerini merkezi veri sistemine kaydetmelerini talep ediyor. Hekimler, bu talebin hasta mahremiyeti ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı olduğunu belirtiyorlar. 6 Ekim'de yürürlüğe giren ve 7 Ocak'ta değiştirilen yönetmelik, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlıyor. MBYS'ye bilgi yüklenmemesi durumunda hekimlere idari para cezası uygulanacak. Hekimler ve sağlık örgütleri, kişisel verilerin korunması ve mahremiyetin önemini vurgulayarak bu uygulamaya karşı çıkıyorlar.
21 Ocak 2023
İşaretlediklerim