Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhur İttifakı'nda çatlak olduğu yorumlarının artması üzerine ittifaka desteğini açıkladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında başlayan 'normalleşme' süreci ve Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'in görüşmeleri, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin tepkisine neden olmuştu. Soylu, Cumhur İttifakı'nın Selçuklu ve Osmanlı değerlerini taşıdığını ve Türkiye'nin geleceğini inşa ettiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, terör örgütü üyeliği iddiasıyla gözaltına alındı ve yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyum olarak atandı. Akış'ın 2014'ten beri silahlı örgüt yöneticiliği, üyelik ve propaganda suçlarından yargılandığı belirtiliyor. Soruşturma, 31 Mart seçimlerinden önce Hakkari'de yapılan 'Öcalan’a özgürlük' yürüyüşüne dayanıyor. İddianame, çeşitli ses kayıtlarına ve gizli tanık ifadelerine dayanıyor.
4 Haziran 2024

Sultan Özer, Türkiye'de geçmişte birçok yolsuzluk ve facia olayına ilişkin Meclis araştırma komisyonları kurulduğunu ve bu komisyonların önemli raporlar yayımladığını belirtti. Ancak son dönemde AKP ve MHP ittifakı, bu tür komisyonların kurulmasına ilişkin önergeleri reddediyor. Özellikle çete-mafya-devlet ilişkileri konusunda Meclisin tamamen devre dışı bırakıldığını vurgulayan Özer, bu durumun Türkiye'nin BM'nin gri listesinde yer almasına neden olduğunu ifade etti. Özer, 90'lı yıllarda bile Meclisin daha aktif olduğunu ve devlet mekanizmasının daha iyi çalıştığını belirtti.
30 Mayıs 2024

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 1000. haftada Galatasaray Meydanı'nda anma düzenledi. Altı yıl sonra ilk kez polis bariyeri olmadan gerçekleştirilen anmada, kayıpların fotoğraflarına karanfiller bırakıldı. Cumartesi Anneleri, sevdiklerinin akıbetini öğrenmek ve faillerin cezalandırılmasını talep eden açıklamalar yaptı. Anayasa Mahkemesi, 2018'deki 700. hafta buluşmasının yasaklanmasının ve polisin müdahalesinin anayasal hak ihlali olduğuna karar vermişti.
25 Mayıs 2024

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında, Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi iki sanığın tahliyesine karar verdi. Arif Buğra Meşe ve Furkan Anıl Bahar, yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Dava, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hedef aldığı suç örgütlerinden biri olan Ayhan Bora Kaplan ve çetesine yönelik yürütülüyor. Mahkeme, diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.
24 Mayıs 2024

Abdulkadir Selvi, Özgür Özel'in seçim sonrası yeni bir siyasi üslup oluşturduğunu ve diyalog siyasetini ön plana çıkardığını belirtiyor. Ancak Selvi, Özel'in zaman zaman gereksiz çıkışlar yaparak güveni sarstığını ve normalleşme sürecine zarar verdiğini savunuyor. Özellikle, Özel'in eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik ağır eleştirilerinin, AK Parti içinde fitne yaratma amacı taşıdığını iddia ediyor.
23 Mayıs 2024

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında, Serdar Sertçelik’in yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili üç sivil ve bir komiser gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında daha önce üç üst düzey emniyet görevlisi açığa alınmış ve evlerinde arama yapılmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hedef aldığı suç örgütlerinden biri olan Kaplan ve ekibi, 7 Eylül'de yurtdışına kaçmak üzereyken gözaltına alınmıştı. Soruşturma genişletilerek 61 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi ve ceza mahkemesine gönderildi.
16 Mayıs 2024

Eski İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ayhan Bora Kaplan davası hakkında görüştü. Soylu, davayla ilgili görevden alınan üç polis şefinin arkasında başka kişilerin olabileceğini belirtti. Erdoğan, konuyu yakından takip ettiğini ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüştüğünü ifade etti. Bu görüşme, Ankara'da sürpriz bir gelişme olarak değerlendirildi.
15 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçmişte AKP'ye yakınlığı ve tartışmalı açıklamalarıyla bilinen gazeteci Taha Hüseyin Karagöz'ü makamında ağırladı. Bu buluşma, sosyal medyada geniş çapta eleştirilere neden oldu. Eleştiriler, Özel'in bu tür bir figürü kabul etmesinin parti değerleriyle çeliştiği ve siyasi itibarına zarar verebileceği yönündeydi. Karagöz'ün geçmişteki tartışmalı açıklamaları ve davranışları, bu eleştirilerin odak noktasını oluşturdu.
8 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF yerine Dünya Bankası'ndan 15 milyar dolarlık finansman sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IMF ile çalışmama tercihi, onun neoliberal politikalara karşı oluşundan değil, mali denetimlerin artmasını istememesinden kaynaklanıyor. Türkiye'nin döviz finansmanı krizi devam ederken, önceki dönemlerde döviz girişini artırmak için mafyatik yöntemler kullanılmış, bu durum Türkiye'nin OECD tarafından gri listeye alınmasına neden olmuş. Yeni İçişleri Bakanı, mafya yapılanmalarını temizlemekte zorlanıyor.
30 Nisan 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde, mevcut müdür Zafer Aktaş'ın emekliliği sonrası boşalacak pozisyon için çeşitli gruplar arasında bir güç mücadelesi yaşanmaktadır. Bu gruplar arasında devre kardeşliği ve tarikat, cemaat birliktelikleri gibi faktörler etkili olmaktadır. Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun çalışmaları ve bazı polis müdürlerinin emeklilik süreçleri de bu mücadelede önemli rol oynamaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'a atayacağı yeni vali ve emniyet müdürü üzerindeki tercihleri, beklenmedik sonuçlar doğurabilir.
23 Nisan 2024

Merkez Bankası, politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentilerinin aksine, ulusal kurumların tahminlerine göre faizin sabit kalması öngörüsünü yıkarak geldi. Para Politikası Kurulu, ocak ayında parasal sıkılığın yeterli düzeye ulaştığını belirtmiş ve faiz artışlarının sona erdiğini ima etmişti. Ancak, enflasyondaki bozulma nedeniyle Merkez Bankası faiz artırımına gitme kararı aldı. Ekonomistler ve ekonomi gazetecileri, kararı genel olarak olumlu karşıladı, ancak bazıları bu adımın geç kalındığını belirtti.
21 Mart 2024

Yeniden Refah Partisi, Erbakan'ın Erdoğan'a zorluk çıkaran siyaseti sayesinde, AKP seçmeni üzerinde etkili olmuş ve Urfa, Bursa, Balıkesir ve İstanbul'da seçimlerin kaderini belirleyecek bir güce ulaşmıştır. Erdoğan'a karşı cephe oluşturmayı amaçlayan isimlerin AKP'ye katılması veya Erdoğan'ın yörüngesinde kalması sonucu, Yeniden Refah dışında bir alternatif kalmamıştır. Parti, kısa sürede AKP'nin korkulu rüyası haline gelmiştir.
12 Mart 2024

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı Murat Kurum için destek arayışında olan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kemerburgaz'da CHP'nin seçim standını ziyaret etti. Soylu, ziyaret sırasında CHP'lilerle gülüşerek, onların oy talebine karşılık kendi tercihini Murat Kurum'dan yana kullanacağını belirtti. Bu diyalogu sosyal medya hesabından paylaştı ve siyasetteki hoşgörüye dikkat çekti.
27 Şubat 2024

İstanbul Taksim'de 13 Kasım 2022'de gerçekleşen ve altı kişinin ölümü, 99 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıya ilişkin davanın dördüncü duruşmasında üç sanık tahliye edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Bakar Carkes, Hasan Aburas ve Muhap Ammari'nin suç vasfının değişme ihtimali ve tutukluluk sürelerini göz önünde bulundurarak tahliye kararı verdi. Ayrıca, sanıkların terör örgütüyle bağlantılarının araştırılması için ilgili güvenlik kurumlarına yazı yazılmasına ve duruşmanın 12 Şubat'a ertelenmesine karar verildi.
22 Ocak 2024

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sivas'ta yaptığı konuşmada, geçmişte yaşanan siyasi cinayetlere atıfta bulunarak, Sinan Ateş cinayetini ele aldı. Akşener, Sinan Ateş'in kızının endişelerini dile getirerek, cinayeti işleyenlerin 'torbacılar' olduğunu ve bu tür olayların çocuklara yaşatılmaması gerektiğini ifade etti. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022'de Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş ve cinayetle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 21 kişi tutuklanmıştı.
18 Ocak 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan 238 bin 55 Suriyeli sığınmacının Türk vatandaşlığına geçtiğini belirtti. Bu kişilerin 134 bin 422'si yetişkin, 100 bin 633'ü ise çocuk. Ayrıca, Yerlikaya ülkede 4 milyon 613 bin 984 düzenli göçmenin bulunduğunu ifade etti. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Mayıs 2022'de vatandaşlık alan Suriyeli sayısının 200 bin 950 olduğunu söylemişti.
17 Aralık 2023

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirme iddiaları sonrası açılan DİAYDER davasında savcı, 16 sanığın 'örgüt üyeliği', 5 sanığın 'örgüte yardım' suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. İki sanığın beraatini talep eden savcı, derneğin yasal görünümlü faaliyetler yürüttüğünü ve örgüt sempatizanı kitlenin bağlılığını artırmaya çalıştığını belirtti. Gizli tanık ifadeleri ve dijital materyal incelemeleri delil olarak sunuldu. Dernek başkanı Ekrem Baran'ın örgüt üyeliği ve diğer suçlamalarla cezalandırılması istendi. Davanın karar duruşması 21 ve 22 Aralık'ta yapılacak.
29 Kasım 2023

HDP İzmir İl Örgütü binasında gerçekleşen bir cinayet sonrası yapılan açıklamada dönemin içişleri bakanı Süleyman Soylu'ya 'suç işleri bakanı' diyen Mor Dayanışma üyesi Didar Gül hakkında açılan hakaret davasında karar verildi. İzmir 27'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, Gül'ün ifadelerinin hakaret içermediğini ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini talep etti. Mahkeme heyeti de bu yönde bir beraat kararı verdi.
29 Kasım 2023

Ankara başsavcı vekili Halil Maçkaya, Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta buluşmasını engelleme talimatı veren dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki şikayeti işleme koymadı. Maçkaya, Soylu'nun bakanlık görevi kapsamında hareket ettiğini ve soruşturulabilmesi için TBMM'nin kararı gerektiğini belirtti. Aydoğan'ın şikayeti, Soylu'nun görevi kapsamında olduğu gerekçesiyle işleme alınmadı ve itiraz yolu öngörülmedi. Cumartesi Anneleri'nin eylemleri, polis müdahalesi ve AYM'nin kötü muamele yasağını ihlal kararlarına rağmen engellenmeye devam ediyor.
9 Kasım 2023
İşaretlediklerim