İYİ Parti, Suriyelilere ve gayrimenkul alımı karşılığında yabancılara verilen vatandaşlıkların iptali için Ankara İdare Mahkemesi ve Danıştay’a dava açtı. Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, bu vatandaşlıkların Türk milli kimliği ve Türkiye’nin varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğunu savundu. Dervişoğlu, döviz ve gayrimenkul alımı karşılığında verilen vatandaşlıkların kanuna aykırı olduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı’nın Suriyelilere verdiği vatandaşlıkların da iptali için hukuki süreç başlattıklarını açıkladı.
1 Ekim 2024

2024'ün ilk altı ayında Britanya'ya Manş Denizi üzerinden botlarla gelen düzensiz göçmen sayısı yüzde 18 arttı ve bu göçmenlerin yüzde 10'u Türk. Britanya İçişleri Bakanlığı, bu dönemde küçük botlarla ülkeye girenlerin sayısının 13 bin 489 olduğunu açıkladı. Göçmenlerin yüzde 81'i yasal izni olmadan bu botlarla ülkeye giriş yaptı. Göçmen karşıtı eylemler ve sıkı göç kuralları, Britanya'da göçmenlerin durumunu daha da zorlaştırıyor.
23 Ağustos 2024

Hollanda Danıştayı, aile ve memleket ziyareti için ülkelerine gidip dönen Suriyeli sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğine karar verdi. Hollanda makamları, sığınmacıların ülkelerine sorunsuz gidip dönmesinin Suriye'de güvenlik sorununun en aza indiğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, ülkelerini ziyaret ettiği belirlenen sığınmacıların oturma izni uzatılmıyor. Danıştay, bu konuda Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi'ne (IND) hak verdi ve Suriye'ye gidip gelen sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğini vurguladı.
15 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de adreslerinde bulunamayan 729 bin Suriyelinin Avrupa'ya geçtiğini belirtti. Yerlikaya, Türkiye'de 4 milyon 437 bin 329 kayıtlı yabancı bulunduğunu ve yeni göç politikaları kapsamında ikamet izinlerinin noterlerden alınabileceğini açıkladı. Ayrıca, adres güncellemesi yapmayan Suriyelilere 90 gün süre verildiğini ve bu sürenin sonunda kamu hizmetlerinin askıya alınacağını ifade etti. Frontex'in verilerine göre, son beş yılda 996 bin Suriyeli Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar üzerinden Avrupa'ya geçti.
14 Ağustos 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye'de kayıtlı 3 milyon 103 bin 606 Suriyeli olduğunu açıkladı. Bu Suriyelilerin 530 bin 217'si İstanbul'da yaşıyor. İPA, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine dayanarak hazırladığı raporda, Türkiye'de ikamet izniyle kalan yabancı sayısının 1 milyon 109 bin 25 olduğunu belirtti. Ayrıca, 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'de 126 bin 766 düzensiz göçmen yakalandı.
8 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altındaki 3 milyon 103 bin Suriyeli'den 729 bininin beyan ettikleri adreslerde bulunamadığını açıkladı. Yerlikaya, bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini ve süre dolduğunda eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 4 milyon kişinin Türkiye'ye girişinin engellendiğini ve 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ifade etti. Yerlikaya'nın konutunda iki yabancının kayıtlı olduğu iddiası üzerine müfettiş görevlendirildiği de belirtildi.
5 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yabancı okullar arasında ciddi bir kriz yaşanıyor. Bu kriz, Fransız okulları ile başlayıp Alman okulları ile devam ediyor. Yabancı okullar, elçiliklerin personeli ve vatandaşları için açılmış olup, zamanla Türk öğrenciler de kabul edilmeye başlanmıştı. MEB, YÖK ve ÖSYM, yabancı okullardan mezun olanların yabancı öğrenci statüsünden yararlanamayacaklarını açıklamış ve bu yönde düzenlemeler yapmıştı.
26 Temmuz 2024

Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de yasal kalış hakkı bulunan yabancı sayısının 4 milyon 449 bin 333 olduğunu açıkladı. Bu yabancıların 3 milyon 109 bin 867'si Suriyeli, 228 bin 290'ı uluslararası koruma kapsamındaki yabancılar ve 1 milyon 111 bin 176'sı ikamet izinli yabancılardan oluşuyor. Medya ve Göç Derneği'nin kılavuzuna göre göçmenler, sığınmacılar ve mülteciler gibi farklı göç statüleri tanımlanıyor. Göç İdaresi Başkanlığı, bu süreçleri insan haklarına ve hukuka uygun olarak yürüttüğünü belirtti.
16 Temmuz 2024

BBC, Türkiye üzerinden cihatçı gruplara karşı savaşmak üzere Nijer’e Suriyeli paralı askerler gönderildiğini yazdı. Haberde, bu organizasyonu Uluslararası Savunma Danışmanlık Şirketi'nin (SADAT) yürüttüğü iddia edildi, ancak SADAT bu iddiayı yalanladı. Suriyeli paralı askerler, Nijer'de cihatçı gruplara karşı savaşmak için ayda 1500 dolar maaşla çalışacak. Türkiye'nin bu faaliyetleri, bölgedeki siyasi nüfuzunu ve ticari çıkarlarını koruma amacı taşıyor.
16 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad ile barışmak istediklerini açıkladı ve bu talebi çeşitli açıklamalarında yineledi. Türkiye'nin Esad ile barışmak istemesinin iki temel nedeni var: Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın devlet kurma çabasını engellemek ve Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların bir kısmının geri dönüşünü sağlamak. Türkiye, Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) korumaya devam edecek ve ÖSO'nun Suriye Milli Ordusu içinde yer alabileceğini düşünüyor.
14 Temmuz 2024

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde Suriyelilere yönelik gerçekleştirilen eylemlere karıştıkları gerekçesiyle 11 kişi gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, gözaltına alınanlar arasında iki ilçe belediye çalışanı da bulunuyor. Bu olay, Kayseri'de benzer provokatif eylemlerle bağlantılı olarak yürütülen soruşturmalarla paralellik gösteriyor.
9 Temmuz 2024

Mustafa Karaalioğlu, Kayseri'de yaşanan olaylar ve diğer şehirlerdeki benzer tatsız olaylar üzerine düşünülmesi gerektiğini vurguluyor. Suriyeli göçmenlerin savunmasız ve tedirgin olduklarını belirten Karaalioğlu, bu insanlara karşı yapılanların insanlık ayıbı olduğunu ifade ediyor. Suriyelilerin geri gönderilmesi için gerçekçi olunması gerektiğini ve mevcut durumu kabullenmenin ilk şart olduğunu savunuyor. Suriyelilerin geri dönecekleri yerin güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
6 Temmuz 2024

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde asker bulundurması ve silahlı gruplara finansal destek sağlaması, ekonomik kriz nedeniyle sürdürülemez hale geliyor. İdlip'te sıkışmış on binlerce cihatçı, Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlamasıyla hareketlenebilir. Türkiye, Şam ile ilişkileri normalleştirerek Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupların Esad yönetimine entegre edilmesini hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için de Şam ile işbirliği arayışında.
5 Temmuz 2024

İçişleri Bakanlığı, 'Ayaklanistr' adlı bir Telegram hesabının Türkiye'de yaşayan Suriyelilere ait pasaport bilgilerini paylaştığını ve Sultanbeyli'de ayaklanma çağrısı yaptığını açıkladı. Yapılan incelemede hesabın yöneticisinin 14 yaşındaki E.P. olduğu tespit edildi ve gerekli işlemler yapıldı. Göç İdaresi Başkanlığı da paylaşılan bilgilerin güncel olmadığını belirterek geniş çaplı bir soruşturma başlattı.
5 Temmuz 2024

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir şahsın Suriyeli bir çocuğu taciz etmesi üzerine halk sokağa dökülmüş ve bazı Suriyelilerin ev, araç ve işyerleri yakılmıştı. Olaylar sırasında polis ve itfaiye erleri yaralanmış, 474 kişi gözaltına alınmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinden provokatif paylaşımlar yapan kişilere operasyon düzenledi ve 22 şüpheliye işlem yapıldı. Toplamda 10 kişi tutuklandı, diğer şüpheliler hakkında adli işlemler devam ediyor.
4 Temmuz 2024

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Çolak, Suriye'den gelen tartışmalı görüntüleri paylaşması üzerine gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Çolak, haftada bir polis merkezine imza vermeyi içeren adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Çolak, paylaştığı görüntülerin yalan olmadığını savundu.
4 Temmuz 2024

Berkant Gültekin, Türkiye ile AB arasında 2013 yılında imzalanan 'Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni' ve 'Geri Kabul Anlaşması'nın sonuçsuz kaldığını eleştiriyor. Anlaşma kapsamında Türkiye'ye göçmenlerin Avrupa'ya gitmesini engellemesi karşılığında milyarlarca Euro ödenmesi kararlaştırılmıştı. Ancak yıllar geçmesine rağmen Türkiye vatandaşları AB'ye vizesiz giriş yapamazken, Türkiye göçmen kabul eden bir ülke haline geldi. Gültekin, AKP'nin entegrasyon politikalarının yetersizliğini ve bunun toplumsal çatışmalara yol açtığını vurguluyor.
3 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde Suriyelilere karşı yapılan eylemlerde 474 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Olaylar, yedi yaşındaki Suriyeli bir çocuğun tacize uğradığı iddiasıyla başladı ve bazı Suriyelilerin ev, araç ve işyerleri yakıldı. 14 emniyet mensubu ve bir itfaiye eri yaralandı. Gözaltına alınanların 285'inin çeşitli suçlardan kaydı bulunduğu belirtildi.
2 Temmuz 2024

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir kız çocuğuna akrabası olan bir Suriyelinin cinsel tacizde bulunması üzerine halk sokağa döküldü ve Suriyelilere ait ev ve işyerlerine saldırılar düzenlendi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, tacizcinin gözaltına alındığını ve tutuklandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayları vandallık olarak nitelendirerek muhalefetin söylemlerini eleştirdi. Taha Akyol, bu olayların Türkiye'nin göçmen taşıma kapasitesinin üstünde göçmen kabul etmesinden kaynaklandığını belirtti.
2 Temmuz 2024

Kayseri'de son günlerde yaşanan olaylar dikkat çekiyor. İki kişi Atatürk büstüne saldırdı ve bu saldırının provokatif bir eylem olduğu düşünülüyor. Ayrıca, eski MHP'li Belediye Başkanı Memduh Uzunoğlu'nun kardeşi Ejder Uzunoğlu, CHP'li Şerafettin Bahadır'ı darp edip silahla yaraladı. Suriyelilerin bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla başlayan olaylar sonucunda Suriyelilere ait işyerlerine ve evlere saldırılar düzenlendi.
2 Temmuz 2024
İşaretlediklerim