Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Suudi Arabistan Varlık Fonu, teknoloji yatırımlarındaki değer kaybı nedeniyle 2022'de 15,6 milyar dolar zarar açıkladı. Fon, 2021'de 25,4 milyar dolar kar elde etmişti. Ancak, SoftBank Vision gibi büyük teknoloji yatırımlarındaki hisse değerlerinin düşmesi, fonun değerini düşürdü. Fon, 2023'te de teknoloji şirketlerine yatırım yapmayı ve Türkiye'ye yatırım yapmayı planlıyor.
7 Ağustos 2023

Ukrayna'nın gelecekteki bir barış anlaşmasının temel ilkelerini belirlemek için başlattığı görüşmeler Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başladı. Toplantıya 40'tan fazla ülke temsilcisi katılırken, Rusya davet edilmedi. Ukrayna'nın, Suudi Arabistan'ın uluslararası arenada artan ağırlığından yararlanarak barış için tarafsız ülkeleri yanına çekme arayışında olduğu belirtiliyor. Ukrayna, Rusya'dan işgal ettiği toprakların tamamını geri vermesini ve birliklerini Ukrayna topraklarından tamamen çekmesini talep ediyor.
6 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın İstanbul'da düzenleyeceği yatırımcı toplantısına katılacaklar. İktidarın düşük faiz politikasında ısrar etmesi sonucu ekonomi krize girmiş ve bu durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Şimşek ve Erkan göreve getirilmişti. Yeni ekonomi yönetiminin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez turu kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan’a Togg hediye etti. Bu ziyaret, Erdoğan'ın Suudi Arabistan ve Katar ziyaretlerinin ardından gerçekleşti. Daha önce Suudi Arabistan'ın veliaht prensine ve Katar emirine de Togg hediye eden Erdoğan, bu turu BAE ziyareti ile tamamladı.
20 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti sırasında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'ye Türkiye'nin yerli otomobili Togg'u hediye etti. Katar Emiri ise Erdoğan'a FIFA 2022 Dünya Kupası finalinde kullanılan ve Lionel Messi'nin imzaladığı futbol topunu gösterdi. Bu ziyaret, eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcıları çekme ve döviz bulma amacıyla Körfez ülkelerini ziyaret etmesinin ardından gerçekleşti.
19 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerini kapsayan resmi ziyaret turunun son durağı olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) vardı. Erdoğan'a eşi ve birçok bakan ve yetkili eşlik ediyor. Bu ziyaret, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçmesi ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artırılması çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan tarafından resmi törenle karşılanacak.
19 Temmuz 2023

Muhalefet tarafından silahlı paramiliter grup olmakla suçlanan SADAT'ın CEO'su Melih Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretindeki heyette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce SADAT yöneticileriyle herhangi bir bağlantısı olmadığını ifade etmişti. Bu ziyaret, Türkiye'nin ekonomik krizden çıkış arayışları ve erken seçim öncesi Körfez ülkelerinden beklenen döviz akışı bağlamında gerçekleşti.
18 Temmuz 2023

Portekizli ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo, Avrupa futbol liglerine dönüş yapmayacağını belirtti. Ronaldo, geçmişte Manchester United, Real Madrid ve Juventus gibi takımlarda oynadıktan sonra, 2021'de Manchester United'a dönüş yapmış ve Kasım 2022'de sözleşmesi feshedilmişti. Şu anda Suudi Arabistan'ın Al Nassr takımında oynayan Ronaldo, Avrupa futbolunun kalite kaybettiğini ve Suudi Arabistan Ligi'nin bir yıl içinde Türkiye ve Hollanda liglerini geçeceğini iddia etti.
18 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile Cidde'de bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Erdoğan, Selman'a Pamukkale beyazı renkteki iki Togg elektrikli otomobil hediye etti. Togg'un en ucuz modelinin fiyatı 1,2 milyon TL olarak belirtilirken, ön siparişler ve teslimatlarla ilgili süreçte bazı gecikmeler yaşandığı bilgisi verildi.
18 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın görüşmeleri sonucunda, doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanı ile Baykar Genel Müdürü ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı tarafından imzalandı. Bu gelişme, Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekme ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlarının bir parçası olarak görülüyor.
18 Temmuz 2023

17 Temmuz Dünya Emoji Günü'nde, 3 binden fazla emoji arasında 'katıla katıla gülen yüz' emojisi en popüler emoji olarak belirlendi. Bu emoji, 75 ülkede en çok kullanılan emoji olurken, Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Ancak emojilerin kullanımı ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor; örneğin Britanya'da kalp, Hindistan'da dua eden eller, Suudi Arabistan'da beyaz kalp ve İsviçre'de ülke bayrağı emojisi daha fazla tercih ediliyor. Araştırma, emojilerin evrensel bir dil olmadığını ve farklı ülkelerde farklı anlamlar taşıyabileceğini belirtiyor.
17 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenliyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşünde güçlü belirtiler görülmemekte. Erdoğan'ın ziyareti Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu ve bu ülkelerin ekonomik reform talepleri olabileceği belirtiliyor.
17 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Hindistan'da düzenlenecek olan G20 toplantısında bir araya gelecek. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği olanaklarının geliştirilmesi ve ABD'nin Türkiye'deki yatırımlarının artırılması konuları ele alınacak. Türkiye'nin Batı'dan yatırım çekme çabaları devam ederken, Şimşek daha önce Körfez ülkelerini ziyaret ederek döviz arayışında bulunmuştu.
15 Temmuz 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar'a hediye edileceğini açıkladı. Togg'un yurt içindeki müşterilere teslimatı daha önce ertelenmiş ve fiyatlarına zam yapılmıştı. Bazı müşteriler siparişlerini iptal etmeye başlamışken, Togg'un Körfez ülkelerine gönderilmesi kararlaştırıldı. Türkiye'nin ekonomi yönetimi, seçim sonrası döviz bulmak amacıyla Körfez'e ziyaretler düzenlemekte ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu ülkelere ziyaretleri planlanmaktadır.
14 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

ABD merkezli yatırım bankası Citi, dolar/TL'deki üç aylık uzun pozisyonlarını yüzde 5,67 karla kapattığını duyurdu. Citi, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 15'e çıkarmasının ardından dolar/TL'de uzun pozisyon almıştı. Şu anda dolar/TL'de beklemeye geçtiklerini ve Türkiye'nin yaz sezonunda turizm gelirleri ve potansiyel finansman anlaşmaları ile desteklenebileceğini belirttiler. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Suudi Arabistan ziyaretinin yeni finansman anlaşmalarını getirebileceğini öngörüyorlar.
12 Temmuz 2023
İşaretlediklerim