Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü konusunda anlaşma sağlandı. 7 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Suriye hükümet delegasyonlarının Arap Birliği toplantılarına katılımı yeniden başlatılacak. Ayrıca, Suriye meselesinin çözümünü takip etmek üzere bir takip komitesi kurulması kararlaştırıldı. Suriye'nin Arap Birliği üyeliği, 2011'deki iç savaş nedeniyle askıya alınmıştı.
8 Mayıs 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sedef Adası'nın doğal SİT derecesini düşürerek adanın batı kıyısındaki alanı yapılaşmaya açtı. Bu değişiklik, bilirkişilerin deprem riski ve ekolojik dengenin olumsuz etkileneceği yönündeki uyarılarının aksine gerçekleşti. Daha önce Suudi Prens'e imar izni verilmesiyle gündeme gelen adada, turizm faaliyetleri ve konut inşası gibi yapılaşmalar artık mümkün olacak. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, sit derecesi düşürülmesine karşı dava açmıştı.
3 Mayıs 2023

Paris Saint-Germain, Arjantinli futbolcu Lionel Messi'yi kulüpten izin almadan Suudi Arabistan'a gittiği için iki hafta süreyle kadro dışı bıraktı. Bu süre zarfında Messi antrenmanlara ve maçlara katılamayacak ve maaşında kesintiye gidilecek. Messi'nin, Suudi Arabistan'ın turizm elçisi olduğu ve sezon sonunda PSG ile sözleşmesinin bitmesinin ardından kulüpten ayrılabileceği belirtiliyor. Messi'nin 21 Mayıs'taki Auxerre maçında takıma dönmesi beklenirken, bu sezon PSG ile 37 maçta 20 gol ve 19 asistlik bir performans sergiledi.
3 Mayıs 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayımlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke arasında 165'inci sıraya geriledi. Geçen yıl 149'uncu sırada olan Türkiye'nin bu düşüşünde, seçimler öncesinde artan gazetecilere yönelik baskılar, Kürt gazetecilere yapılan toplu tutuklamalar ve medya özgürlüğünü tehdit eden sosyal faktörler etkili oldu. RSF'nin Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye'de yetkililerin gazeteciliği düşman gösterdiğini ve haberlere müdahale ettiğini belirtti. Endekste, gazetecilik faaliyetlerinin 10 ülkeden yedisinde güçlükle yapılabildiği ve Ortadoğu'nun medya için en tehlikeli bölge olduğu ifade edildi.
3 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerin 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında 74 ülkedeki 177 temsilcilikte oy kullanabileceklerini duyurdu. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerdeki temsilciliklerde oy verme işlemleri farklı tarihlerde başlayacak. Oy verme işlemleri hafta içi ve hafta sonu belirli saatler arasında gerçekleştirilecek ve randevu alınmasına gerek olmayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması durumunda ise 20-24 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek.
12 Nisan 2023

CHP, 14 Mayıs seçimleri için YSK'ya milletvekili aday listesini sundu. Listede Gelecek Partisi'ne ayrılan 12 kişilik kontenjandan biri olarak Sema Silkin Ün, Denizli'den üçüncü sıradan aday gösterildi. Sema Silkin Ün, eski 'Ak Trol' Taha Ün'ün eşi ve bir dönem Emine Erdoğan'ın özel kalem müdürü olarak görev yapmıştı. Taha Ün, geçmişte sosyal medyada yürüttüğü nefret söylemi ve hedef gösterme eylemleriyle tanınıyor. Sema Silkin Ün'ün adaylığı sosyal medyada eleştirilere neden oldu.
9 Nisan 2023

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 2021'de Suudi Arabistan ziyareti sonrasında ele geçirilen ve beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerle ilgili olarak federal polise ifade verdi. Bolsonaro'nun avukatları, müvekkillerinin suç işlemediğini ve hediye edilen mücevherlerin kamu bankasına yatırıldığını savundu. Bolsonaro'nun sorgusu yaklaşık üç saat sürdü ve daha önce bu suçlamaları reddetmişti. Bu olay, Bolsonaro'nun başkanlık seçimlerini kaybettikten sonra yaşanan siyasi gerilimlerin devamı niteliğinde.
6 Nisan 2023

İran, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışındaki İranlılar Genel Müdürü Rıza Amiri'yi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi şehrine büyükelçi olarak atadı. Amiri, İran'ın Cezayir, Sudan ve Eritre'deki büyükelçilik görevlerinde de bulunmuş bir diplomat. Bu atama, 2016'da Suudi Arabistan'ın İran büyükelçiliği ve konsolosluğunun ateşe verilmesi sonucu diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından gerçekleşti. Yaklaşık yedi yıl sonra, BAE'nin Tahran Büyükelçisi Seyf Muhammed Ubeyd ez-Zeabi de 9 Eylül 2022'de İran'a dönerek görevine devam etmişti.
5 Nisan 2023

Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye Kanalı'na göre, Suudi Arabistan ve Suriye, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başladı. Bu bilgi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından doğrulandı. Reuters'ın daha önceki haberlerine göre, iki ülke 10 yılı aşkın süredir devam eden diplomatik ilişkilerdeki kesintinin ardından büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmıştı. Bu gelişme, Suudi Arabistan ile İran arasında 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda varılan anlaşmanın ardından ivme kazandı.
24 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun 5 milyar dolarlık mevduatı ve altın fiyatlarındaki artışın etkisiyle 17 Mart haftasında 120 milyar dolardan 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 18,7 milyar dolardan 20 milyar dolara, swap hariç net rezerv ise eksi 44,3 milyar dolardan eksi 40,2 milyar dolara çıktı. Ayrıca, yurttaşların döviz mevduatı 1,1 milyar dolar azalarak 186,4 milyar dolara düştü.
23 Mart 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Merkez Bankası Aralık 2021'den itibaren döviz kurlarını dengelemek amacıyla piyasaya 128 milyar dolarlık bir müdahalede bulundu. Bu müdahaleler, Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden itibaren devam ediyor. Muhalefet partileri, bu satışların nereye gittiğini sorguluyor. 2023 yılında müdahalelerin hız kazandığı ve Suudi Arabistan'dan alınan 5 milyar dolarlık destekle artabileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından Türkiye Merkez Bankası'na yatırılacağı duyurulan 5 milyar dolarlık mevduat, bankanın hesaplarına giriş yaptı. Bu gelişme, bankacılık kaynakları tarafından 13 Mart tarihli bilanço verilerinde görülebildi. Mevduat yatırılması konusunda anlaşma, Suudi Arabistan Turizm Bakanı ve Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al Katip ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında ay başında imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerinden gelen desteklerle ilgili olumlu açıklamalarda bulundu.
14 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından SİT derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılan Sedef ve Kaşık Adaları ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, adaların Prens Adaları Fayı'na yakınlığı ve yapılaşmanın deprem etkilerini artıracağı belirtildi. Suudi Prens'e 2011'de yapılaşma izni verilen Sedef Adası ve yapılaşma planları bulunan Kaşık Adası için yapılan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nun (ETBAR) yeterli olmadığı, dört mevsim incelenmesi gereken alanların sadece üç mevsimde incelendiği ve denizdeki türlerin araştırılmadığı ifade edildi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, adalarla ilgili kararın durdurulması ve iptali için dava açtı.
7 Mart 2023

Türkiye'nin cari açıkla mücadele ettiği bir dönemde, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Türkiye Merkez Bankası'na 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma yaptı. Bu adım, Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prensi'nin kararıyla gerçekleşti. Anlaşma, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı arasında imzalandı. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı, bu gelişmeyi Suudi Arabistan yönetiminin Türk ekonomisine olan güveninin bir göstergesi olarak değerlendirdi.
6 Mart 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 'Küresel Makro Görünüm' raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 2,3'e, 2024 yılı büyüme tahminini ise yüzde 3'ten yüzde 4'e çıkardı. Raporda, küresel büyümenin 2023'te yavaşlamaya devam edeceği ve G20 ekonomilerinin büyüme oranlarının düşeceği belirtildi. Ayrıca, deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma faaliyetlerinin Türkiye'nin büyüme projeksiyonlarını etkilediği ifade edildi.
1 Mart 2023

Cumhur İttifakı, 18 Haziran'da yapılması planlanan seçimlerde Suudi Arabistan'da hacda olacak 70 bin kişinin oy kullanabilmesi için geçmişte yurt dışında çalışan işçiler için uygulanan bir YSK formülünü yeniden kullanmayı düşünüyor. Seçim tarihinin depremler nedeniyle ertelenip ertelenmeyeceği konusunda iktidar ve muhalefet arasında farklı görüşler bulunuyor. YSK'nın bu konuda henüz bir karar almadığı, ancak muhalefet temsilcilerinin kategorik bir ret içinde olmadıkları belirtiliyor.
24 Şubat 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, 2018 yılında yaptığı ve şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirten bir tweet nedeniyle yatırımcıları yanılttığı iddiasıyla açılan davada suçsuz bulundu. San Francisco Federal Mahkemesi'nde 3 hafta süren duruşmalar sonucunda jüri, Musk'ın tweetleri ile Tesla hisse fiyatları arasında bir bağlantı olmadığına karar verdi. Musk, savunmasında Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'ndan finansman sözü aldığını ve kötü bir niyeti olmadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk endeksinde Türkiye, 36 puanla 101'inci sırada yer aldı. 180 ülkenin değerlendirildiği endekste, Türkiye'nin bu yılki konumu, 1995'ten beri en kötü performans olarak kaydedildi. Türkiye, Arnavutluk, Ekvador, Kazakistan gibi ülkelerle aynı sırada bulunurken, Belarus 91., Macaristan 77., Çin 65. ve Suudi Arabistan 54. sırada yer alıyor. Türkiye'nin yıllara göre sıralaması giderek düşmekte olup, 1995 yılında 29'uncu sırada iken, 2022'de 101'inci sıraya kadar gerilemiştir.
31 Ocak 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, 2018 yılında Tesla'yı borsadan çekmeyi değerlendirdiğini ve bunun için fonların güvence altına alındığını belirten bir tweet atmasının ardından yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde görülen davada savunmasını verdi ve paylaşımının arkasında durduğunu, kötü bir niyeti olmadığını ve yatırımcıları bilgilendirmek istediğini ifade etti. Davacı yatırımcılar ise Musk'ın paylaşımıyla bilinçli olarak yanıltıldıklarını ve milyarlarca dolar zarara uğradıklarını iddia ediyorlar.
25 Ocak 2023

Forbes dergisi, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan 50 yaş üstü başarılı 50 kadını belirlediği listesine Türk girişimciler Gülden Türktan ve Gamze Cizreli'yi ekledi. Gamze Cizreli, Türkiye ve birçok ülkede restoran zinciri işleten bir girişimci olarak tanımlanırken, Gülden Türktan ise G20'nin kadın odaklı sosyal yardım grubu W20'nin kurucu başkanı olarak iş dünyasında cinsiyet eşitliğini destekleyen çalışmalarıyla öne çıkıyor.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim