2007-2009 krizi sonrasında Avrupa'da sol partiler, kemer sıkma politikalarına karşı çıkarak ve yoksulların sorunlarını önceleyerek başarı elde ettiler. Ancak, koalisyonlar içinde düzeni tamir politikalarına ortak oldular ve iç tartışmalarla parçalandılar. Die Linke, Syriza ve Podemos gibi partiler iç sorunlarını kamuoyu önünde tartışarak parçalanırken, Avusturya Komünist Partisi ve Belçika İşçi Partisi disiplinli bir şekilde temel geçim konularına odaklanarak başarı sağladılar. Bu iki partinin başarısı, aşırı sağ dalganın önünü kesmek ve solun önünü açmak için sağ popülist politikaların kopyalanmasından vazgeçilmesi gerektiğini gösteriyor.
11 Haziran 2024

Yunanistan'da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) içinde bir kriz yaşanıyor. Partinin yeni lideri Stefanos Kaselakis'in antidemokratik uygulamaları nedeniyle dokuz milletvekili, aralarında eski bakanların da olduğu ve iki Batı Trakya Türkü'nün de bulunduğu, istifa etti. İstifalar sonucunda SYRIZA'nın meclisteki sandalye sayısı 36'ya düştü. Parti, Haziran 2023 seçimlerinde 47 milletvekili kazanmıştı. Kaselakis, daha önce milletvekilliği veya bakanlık yapmamış ve 2021'de SYRIZA ile tanışmış bir isim.
23 Kasım 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle yaşanan tartışmalar sonucunda iptal edildi. Belgesel, festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmış, ancak sanatçıların direnişi sonucunda yeniden seçkiye alınmıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da bu kararı 'çok değerli' bulmuştu. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, belgeselin yeniden seçkiden çıkarıldığını duyurmuştu. Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin 'kendileri dışında oluşan ve oluşturulan süreç' sebebiyle iptal edildiğini duyurdu.
29 Eylül 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli gerekçe göstererek Altın Portakal Film Festivali'ne verdiği desteği çektiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatıyor. Festival yönetimi, belgeseli 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle festivalden çıkarmış, ancak sanatçıların direnişi karşısında belgeseli yeniden seçkiye almıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmişti. Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı.
29 Eylül 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Gezi davasında mahkumiyet kararı onanan Tayfun Kahraman'ın eşi Meriç Demir Kahraman, Twitter üzerinden bir çağrıda bulundu. Kahraman, 'Sesimize daha fazla ses olmanızı istiyoruz. Adalet mücadelemiz bitmedi!' ifadelerini kullandı. Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanan sanıklar arasında yer alan Tayfun Kahraman'a 18 yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, bu cezayı onayladı.
29 Eylül 2023

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kasselakis, zorunlu askerlik görevine gideceğini açıkladı. 14 yaşından beri ABD'de yaşayan ve askerlik yükümlülüğünden muaf olan Kasselakis, SYRIZA'ya katılmak için Yunanistan'a döndü. Altı aylık zorunlu askerlik veya üç haftalık bedelli askerlik görevlerinden birini seçmek zorunda olan Kasselakis, Türkiye'yle kara sınırına yakın bir yerde veya Ege adalarından birinde hizmet etmek istediğini belirtti.
29 Eylül 2023

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkında yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre vatandaşlar, sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar çekebilecekler. Bu hakkı konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda kullanabilecekler. Kısmi ödeme hakkından beş yılda bir yararlanılabilecek ve bu değişiklikler altı ay sonra yürürlüğe girecek.
26 Eylül 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya'nın Akdeniz'deki kurtarma faaliyetlerine maddi destek vermesini eleştiren bir mektup gönderdi. Meloni, bu yardımların İtalya yerine Almanya'da yapılmasının daha faydalı olacağını belirtti. Ayrıca, Meloni, Akdeniz'deki kurtarma çalışmalarını yapan sivil toplum kuruluşlarının, bu faaliyetlerle göçmenleri denize açılma yönünde teşvik ettiklerini iddia etti. İtalya hükümeti, bu yıl ülkeye 133 bin sığınmacının geldiği için zor günler yaşıyor.
26 Eylül 2023

Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz artışı kararı, kredi kartı faizlerine de yansıdı. BloombergHT'nin haberine göre, kredi kartlarında aylık azami gecikme faiz oranı 1 Ekim itibariyle yüzde 3,11'den yüzde 3,56'ya yükseldi. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanan aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 55 baz puan eklenerek belirleniyor. Nakit çekimlerde kullanılacak azami gecikme oranı da yüzde 3,87'den yüzde 4,32'ye yükseldi.
26 Eylül 2023

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da bu yıl kolera salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 94'e çıktı. Ülkenin 23 eyaletinde son bir ayda 201 yeni kolera vakası kaydedildi. Ocak ayından bu yana ülkede toplamda 2 bin 860 kolera vakası görüldü. Nijerya'da temiz su yetersizliği ve etkin tıbbi müdahale yapılamaması hastalık ve ölüm riskini artırıyor.
25 Eylül 2023

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB), Ankara'da 22 grubun ücretsiz biniş kartlarını geçersiz ilan etmişti. Ancak, yaşanan tartışmalar ve mağduriyetler sonucunda TÖHOB, tüm ücretsiz biniş kartlarının 1 Ekim'e kadar geçerli olacağını duyurdu. Bu süre zarfında çözüm bulunması bekleniyor. Aksi takdirde, araçların belediyeye devredilmesi durumunda, çalışanlara ve mal sahiplerine öncelikli iş hakkı sunulması talep edilecek.
25 Eylül 2023

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kasselakis oldu. Daha önce milletvekilliği veya bakanlık görevinde bulunmayan Kasselakis, SYRIZA'yla 2021'de tanıştı. Kasselakis'in liderliği, parti içerisinde bölünmeye neden olabileceği yorumlarına neden oldu. Ayrıca, SYRIZA'nın Avrupa Parlamentosu milletvekili Stelyos Kuloğlu, SYRIZA'nın 'artık sol bir parti kabul edilemeyeceğini' belirtti.
25 Eylül 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara'da beklenen deprem için tarih verenlere tepki gösterdi. Yaltırak, bilimin astroloji olmadığını ve popülizm uğruna astrologluk yapılmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığıyla oynamanın iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade etti. Yaltırak, deprem konusunun ciddi bir olay olduğunu ve bu şekilde sulandırılmaması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2023

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kaselakis oldu. İlk turu 17 Eylül'de yapılan başkanlık seçimlerinde ilk ikiye kalan Kaselakis ve Efi Ahçioğlu 24 Eylül'de düzenlenen ikinci turda SYRIZA liderliği için yarıştı. Kaselakis, yaklaşık yüzde 10 farkla Ahçioğlu'nu liderlik yarışında geride bıraktı. Daha önce milletvekilliği veya bakanlık görevinde bulunmayan Kaselakis, SYRIZA'yla 2021'de tanıştı.
25 Eylül 2023

Yunanistan'da Mayıs ayında düzenlenen genel seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidarı kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı. İkinci tur sonuçlarına göre, mevcut başbakan Kiryakos Miçotakis’in partisi 'Yeni Demokrasi Partisi' yüzde 40,56 oy oranıyla mecliste 158 sandalye kazandı ve Miçotakis yeniden başbakan seçildi. Eski başbakan Aleksis Çipras’ın partisi SYRIZA ise yüzde 17,83 oy oranıyla 48 koltuk kazandı. Bu sonuçların ardından Çipras, partinin genel başkanlığından istifa etti.
29 Haziran 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,56 oy oranıyla 300 sandalyeli meclise 158 milletvekili göndermeye hak kazandı. Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 17,83 oyla 47 sandalye kazandı. Seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 53 oldu. Yeni Demokrasi Partisi, tek başına iktidara gelmek için gereken 151 sandalye sayısını aştı.
25 Haziran 2023

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında göçmenleri taşıyan bir balıkçı teknesinin batması sonucu en az 78 kişi öldü. Uluslararası sularda gerçekleşen olayda 100'den fazla kişi kurtarıldı ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarılan göçmenlerin çoğunluğu Suriye, Filistin, Afganistan ve Pakistan uyruklu. Teknede yaklaşık 700 kişinin bulunduğu ve Libya'nın Tobruk bölgesinden İtalya'ya gitmeye çalıştıkları belirtiliyor.
14 Haziran 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde Başbakan Kiryakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,80 oy oranıyla mecliste 146 sandalye kazanarak birinci parti oldu. Ana muhalefet SYRIZA yüzde 20,06 ile ikinci, PASOK-KINAL ittifakı yüzde 11,49 ile üçüncü sırada yer aldı. Seçime katılım oranı yüzde 60,87 olarak gerçekleşti. Yeni seçim sistemine göre, tek başına iktidar için yeterli çoğunluğa ulaşılamazsa, koalisyon görüşmeleri yapılıyor veya ikinci bir seçim düzenleniyor.
22 Mayıs 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, hükümetinin dört yıllık görev süresinin temmuzda dolacağını ve ülkenin net hedeflere ihtiyacı olduğunu belirterek, parlamento seçimlerinin 21 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı. Bu açıklama, Miçotakis'in bir hafta önce seçimlerin mayısta yapılacağını duyurmasının ardından geldi. Son anketler, Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi'nin ana muhalefet partisi Syriza'dan önde olduğunu gösterirken, yakın zamanda yaşanan tren kazası sonrası hükümete yönelik eleştiriler ve protestolar nedeniyle aradaki farkın daraldığı belirtiliyor.
28 Mart 2023
İşaretlediklerim