Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 25. Genel Kurulu'nda, İzmir'in Şirince köyü, '2023 Dünyanın En İyi Turizm Köyleri' listesine dahil edildi. Listede yer alacak köyler, kültürel ve doğal kaynaklar, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, turizmin geliştirilmesi ve değer zinciri entegrasyonu, altyapı, sağlık, emniyet ve güvenlik gibi alanlarda değerlendirildi. Toplamda 260 başvurunun yapıldığı değerlendirmede, 54 köy listeye dahil edildi.
19 Ekim 2023

Samsun Atakum ilçesinin AKP'li belediye meclis üyesi Süleyman Sezen, bir meclis toplantısında Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'i 'rahmetle andı' ve 'Dünya Yahudilerden temizlendikten sonra barışa ve huzura kavuşacaktır' dedi. Bu sözler üzerine bir itiraz geldi ancak oturumu yöneten CHP'li belediye başkanı Cemil Deveci, 'Böyle, buna benzer tepki verebiliyoruz. İnsanız, gayet normal' şeklinde yanıt verdi.
18 Ekim 2023

İstanbul Modern, 17 Ekim'de başlayacak olan sonbahar dönemi için 'Modernite ve Modern Sanatın Tarihi' adlı yeni bir seminer programı düzenliyor. Program, katılımcılara sanat tarihine dair temel bilgiler sunmayı ve sanatı yorumlamalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Hikaye ve Roman Atölyesi, Günümüz Sanatı ve Yapay Zeka semineri ve Türkiye’de Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri de düzenlenecek.
15 Ekim 2023

İsviçre, Urartu dönemi ve öncesine ait 37 parça tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. İadeler, Türkiye ile İsviçre arasında 15 Kasım 2022'de imzalanan 'Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasadışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi ile İadesine İlişkin Anlaşma' kapsamında gerçekleşti. İade edilen eserler arasında çoğunlukla Urartu döneminden kalma bronz objeler, 6 bin yıllık Kusura tipi idol, bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürü ve gümüş vazo parçası bulunuyor.
11 Ekim 2023

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki 'İç Kale' de yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Kulaz başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgular elde edildi. Kazılar sonucunda, çanak çömlek parçalarının yüzde 6'sının İlk Tunç Çağı'na ait olduğu belirlendi. Ayrıca, bu yıl yapılan çalışmalarda İç Kale'deki büyük binanın hemen önünde İlk Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı.
11 Ekim 2023

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ekibi, Çubuk'ta 1402 Ankara Savaşı'ndan kalma toplu bir mezar buldu. Bu savaşta Osmanlılar ile Moğollar arasında meydana gelmiş ve 30 ila 40 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bulunan toplu mezar, savaşın Çubuk Ovası'nda gerçekleştiğini kesinleştirdi. AYBÜ İnsanlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak, Çubuk'un 15 köyünde yüzey araştırması yaparak 1402 Ankara Savaşı'na ait arkeolojik veriler topladıklarını belirtti.
9 Ekim 2023

Kuzey ve batı Avrupa'da 15 bin yıl önce yaşayan Magdaleniyen kültüründe yamyamlık, yaygın bir cenaze ritüeliymiş. İnsanlar ölülerini zorunluluktan değil, kültürlerinin bir parçası olarak yiyordu. Araştırmada, çeşitli Avrupa ülkelerindeki 59 Magdaleniyen bölgesi incelendi ve 25'indeki mezar kültürü yorumlandı. Araştırmacılar, 15 bölgede çiğneme izleri olan insan kalıntıları, kesik izleri olan kafatası kemikleri ve iliğini çıkarmak için kasıtlı olarak kırılmış kemiklere rastladı. Bu bulgular, yamyamlığın Magdaleniyen kültüründe yaygın olduğunu ve beslenme amaçlı değil, bir gömme ritüeli olarak benimsendiğini gösteriyor.
6 Ekim 2023

Isparta'da düzenlenen bir tarihi eser operasyonunda, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen bir bebek lahdi bulundu. Polis, bir otomobilde tarihi eser bulunduğu ihbarı üzerine harekete geçti ve Sanayi Mahallesi'nde durdurulan otomobilden bebek lahdi çıktı. Lahit, üzerinde boğa figürü bulunan ve Isparta Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. İki şüpheli gözaltına alındı.
2 Ekim 2023

Yazar H. Ayhan Tinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına dair düşüncelerini ve sanat dünyasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Tinin, Emrah Sefa Gürkan'ın 'Cumhuriyetin 100 İsmi' ve 'Cumhuriyetin 100 Günü' kitaplarını önerdi ve bu kitapların Cumhuriyet yolculuğunu anlamak için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Devlet Tiyatroları'nın yeni genel müdürü Tamer Karadağlı'nın göreve gelmesiyle ilgili dedikodulara değindi ve Karadağlı'nın Devlet Tiyatroları'nı hak ettiği yere taşıyıp taşımayacağını sorguladı.
1 Ekim 2023

Sivas'taki Madımak Oteli'nde 33 aydın katledilmişti. Bu olayın anısına kurulan 'Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sanal Müze' hizmete açıldı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun yapımcılığını üstlendiği sanal müzenin senaryo yazarlığını Bülent Yıldız, Türkçe metinleri Memet Ali Alabora, İngilizce bölümleri Richard Hamer seslendirdi. Görsel tasarım ve küratörlüğü Günseli Baki, müzik koordinatörlüğü ise Kemal Dinç üstlendi. Fazıl Say, Serenad Bağcan, Zuhal Olcay, Zülfü Livaneli, Erdal Erzincan, İlkay Akkaya, Sakina Teyna, Suavi gibi pek çok sanatçı da eserlerini paylaştı.
1 Ekim 2023

Öküzgözü ve Boğazkere, Türkiye'nin en iri ve koyu renkli üzüm çeşitlerinden olup, Elazığ ve Malatya bölgelerinde yetişirler. Bu üzümler, Türkiye'nin şarapçılık sektöründe önemli bir potansiyel taşıyorlar. Özellikle Elazığ'da yetişen Öküzgözü üzümlerinden yapılan şaraplar, zarif ve yoğun kırmızı meyvemsi bir tat sunuyor. Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin birleşiminden elde edilen şaraplar, Türkiye'nin en eski şarap markalarından birine dönüşüyor. Bu üzümler, Türkiye'nin şarapçılık sektöründe çeşitliliği ve sürdürülebilirliği sağlama potansiyeline sahip.
1 Ekim 2023

12 bin yıllık geçmişe sahip olan ve 'Tarihin sıfır noktası' olarak bilinen Göbeklitepe'de ilk boyalı heykel bulundu. Kireç taşından yapılmış ve gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli olan eser, yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntıları ile dikkat çekiyor. Ayrıca, Karahantepe'deki kazı çalışmalarında 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulundu. Heykel, oturur vaziyette ve ölü bir insanı çağrıştıran bir şekilde tasvir edilmiş.
30 Eylül 2023

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi Zeyrek Çinili Hamam, 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açılıyor. Hamam, müzesi, tarihi Bizans sarnıçları, etkinlik alanı ve bahçesiyle İstanbul kültür-sanat haritasındaki yerini alacak. Açılış, 30 Eylül 2023'te, 'Kalıntıların Şifası' isimli sergiyle gerçekleşecek. Sergi, hamamın 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alarak, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor.
30 Eylül 2023

Norveç'in Jomfruland Adası'nda, evinin bahçesinde kaybettiği altın küpeyi arayan bir aile, Viking dönemine ait olduğu düşünülen bir mezar parçası ve yuvarlak kemer tokası buldu. Uzmanlar, buluntuların 9'uncu yüzyılda yaşamış bir kadının cenazesine ait olduğunu değerlendiriyor. Aile, buldukları kalıntıları resmi makamlara teslim etti.
29 Eylül 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Fransa'nın başkenti Paris'teki Drouot Müzayede Evi, 150 milyon yıllık 'camptosaurus' cinsi dinozor iskeletini 20 Ekim'de açık artırmayla satışa sunacak. 'Barry' ismi verilen dinozorun iskeletinin fiyatının 1,2 milyon avroya kadar çıkabileceği belirtildi. ABD'nin Wyoming eyaletinde 2000'li yıllarda keşfedilen dinozor iskeletinin kafatasının yüzde 90'ı, dişleriyle birlikte bugüne kadar çok iyi muhafaza edildi.
26 Eylül 2023

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), ülkenin San Andres Cholula kentinde devam eden araştırmalarında Geç Postklasik Döneme ait 11 gizli mezar, 1000'den fazla arkeolojik eser ve 14 insan iskeleti bulduğunu duyurdu. Bulunan insan kalıntıları ve seramik parçaların gömüldükleri günden bu yana hiç dokunulmamış oldukları belirtildi. Arkeolog Sergio Suarez, keşfedilen kalıntıların paha biçilmez ve tarihi bir zenginliğe sahip olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

Belçika'nın Anvers kentinden Antalya'ya tatile giden Kim ve Warre adlı çift, havaalanında bavullarında bulunan üç adet taş nedeniyle gözaltına alındı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemede, bu taşların tarihi değere sahip olduğu belirlendi. Çift, 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanacak.
25 Eylül 2023

Kanada Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin konuşmasının ardından, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler için savaşan Yaroslav Hunka'yı 'savaş kahramanı' olarak tanıttı ve teşekkür etti. Ancak Hunka'nın Nazi tarafında savaştığının ortaya çıkması üzerine Rota, ağır eleştirilere maruz kaldı ve özür diledi. Rota, özür dileme sürecinde, bu eyleminin tüm sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.
25 Eylül 2023

ABD'li Senatör Bob Menendez, rüşvet almakla suçlandığı için Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden geçici olarak ayrıldı. Menendez ve eşi Nadine Arslanian, New Jerseyli iş insanlarıyla girdiği ilişkilerde rüşvete karışma suçlamalarıyla karşı karşıya. Menendez'in evinde yapılan aramalarda 100 bin dolarlık iki altın külçe ve 480 bin dolarlık gizli nakit para ele geçirildi. Ayrıca, Menendez'in senatörlük makamını kullanarak usulsüz işlemlere karıştığı iddia edildi. Bu, Menendez'e son 10 yıl içinde ikinci kez yolsuzlukla ilgili suçlama yöneltilmesi oldu.
23 Eylül 2023
İşaretlediklerim