1980'lerde uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın Kolombiya'ya getirdiği ve sayıları şu an 166 olan hipopotamların bir kısmı öldürülebilir. Bu hipopotamlar, doğal bir avcının bulunmadığı Güney Amerika'da hızla üremekte ve yerel ekosistemi olumsuz etkilemektedir. Çevre Bakanı Susana Muhamad, hayvanlardan 20'sinin kısırlaştırılacağını, diğerlerinin yurtdışına gönderileceğini ve bazılarının öldürüleceğini belirtti. Eğer hiçbir önlem alınmazsa, su aygırı nüfusunun 2035'e kadar 1000'e kadar ulaşabileceği tahmin ediliyor.
3 Kasım 2023

Karpuz, Filistin dayanışmasının bir sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesi ve Doğu Kudüs'ü ilhak etmesiyle başladı. İsrail hükümeti, Filistin bayrağının Gazze ve Batı Şeria'da sergilenmesini suç saymıştı. Bu yüzden Filistinliler, bayrağın renklerini temsil eden karpuzu sembol olarak kullanmaya başladılar. 2021'de, bir İsrail mahkemesinin Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli ailelerin yerleşimcilere yer açmak için evlerinden çıkarılacağına dair kararının ardından karpuzun sembol olarak kullanılması yeniden gündeme geldi.
3 Kasım 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

Yunanistan'ın Salamis Adası'nda yürütülen arkeolojik çalışmalarda, Truva Savaşı kahramanlarından Ajax'ı tasvir eden bir kabartma bulundu. Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, adadaki batık bir şehirde, M.Ö. 4. yüzyıla uzanan çeşitli mermer yapıların bulunduğu belirtildi. Ayrıca, su altında kalmış bir binanın da tespit edildiği duyuruldu. Salamis Adası, Homeros'un İlyada eserinde Truva Savaşı kahramanı Ajax'ın evi olarak bahsedildiği için arkeologların ilgisini çeken yerler arasında bulunuyor.
1 Kasım 2023

ABD'nin California eyaletindeki tarihi çıplaklar kampı Lupin Lodge, satışa çıktı. İşletmeci Lori Kay Stout, kampın 1935 yılında natüristler tarafından kurulduğunu ve birçok ulusal çıplaklar buluşmasına ev sahipliği yaptığını belirtti. Stout, sağlık sorunları nedeniyle kampı satışa çıkardığını ifade etti. Mülk, 112 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor ve bir aracı kurum tarafından 32 milyon 800 bin dolar olarak fiyatlandırıldı.
1 Kasım 2023

İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına Nazi Almanyası döneminde Yahudilere taktırılan Davut yıldızıyla katıldı. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, konseydeki konuşmasında örgütü Hamas militanlarının 7 Ekim saldırıları karşısında 'sessiz kalmak'la suçladı. Erdan, konuşmasının ardından 'Bir daha asla' yazılı sarı Davut yıldızını ceketine iliştirdi. Bu hareket, Holokost kurbanları için bir anıt merkezi bulunan Yad Vashem’in genel müdürü Dani Dayan tarafından eleştirildi.
31 Ekim 2023

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Mısır'da 3 bin 250 yıllık bir ostrakon (topraktan yapılmış, yazılı çanak çömlek parçası) bulundu. Milattan önce 1250 tarihli bu ostrakonun üzerinde işçilerin işe gelmeme mazeretleri yazıyor. Mazeretler arasında 'bira mayalıyor', 'annesini mumyalıyor', 'akrep ısırdı', 'tanrıya adak', 'hasta', 'evini inşa ediyor' gibi ifadeler bulunuyor. Ostrakon, II. Ramses'in '40'ıncı Yılı' olarak etiketlenmiş ve üzerinde 40 işçi ismi ile tarihler yer alıyor.
30 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ödüle layık gördüğü Türk Tarih Kurumu'nun eski başkanı Ali Birinci, yolsuzluktan hapis cezasına çarptırılmış. Birinci'nin cezası, yargılamada gösterdiği pişmanlık dolayısıyla ertelenmiş. Birinci, TTK başkanıyken kurumun yayın satış bürosu için dükkan aldığı sırada kamu zararına sebebiyet vermiş. Mahkeme, Birinci'nin, alınacak taşınmazın belirlenmesinde aynı şartlara sahip daha düşük değerde başka bir binanın da alınabileceğini göz ardı ettiğini belirtmiş.
30 Ekim 2023

Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Çiftlik köyünde, okulun kapatılması nedeniyle Cumhuriyet'in 100. yıl kutlamaları zora girdi. Ancak köylüler, bayramı boş geçirmemeye karar verdi ve kendi etkinliklerini düzenledi. Kadınlar, çocukken öğrendikleri şiirleri yeniden ezberleyip okudu ve bayraklarla okul önünde toplandı.
30 Ekim 2023

Cumhuriyetin ilanının 100. yıl dönümünde, Birinci Meclis sabaha kadar ziyarete açık olacak. Meclis, her yıl özellikle Cumhuriyet Bayramı'nda çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Bugün, Türkiye'nin dört bir yanından binlerce kişi Meclis'i ziyaret etti. Akşam saatlerinde de yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Birinci Meclis sabaha kadar açık kalacak.
29 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Boğazı'nda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Gün boyu süren etkinliklerde Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları gökyüzüne 'ay-yıldız' ve '100' yazdı. Ayrıca, 100 geminin Boğaz'dan geçişi donanma tarihindeki en büyük geçit töreni olarak kaydedildi. Akşam saatlerinde ise havai fişek, ışık ve drone gösterileri gerçekleştirildi.
29 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, İstanbul Boğazı'nda düzenlenen tarihi bir etkinlikle kutlandı. Etkinlikte Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları gökyüzüne 'ay-yıldız' çizdi ve '100' yazdı. Töreni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da takip etti. TCG Anadolu başta olmak üzere 100 geminin Boğaz'dan geçtiği tören, donanma tarihindeki en büyük geçit töreni olarak açıklandı.
29 Ekim 2023

Google, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına özel bir 'Doodle' hazırladı. Bu özel tasarım, Ankara'daki Birinci Meclis binası ve Türk bayrağını içeriyor. Kullanıcılar, Doodle'a tıkladıklarında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı bir sayfaya yönlendiriliyor. Google'ın Doodle uygulamaları, önemli günler, tatiller, kültürel olaylar ve tarihte yer alan önemli kişilere dikkat çekmek için kullanılıyor.
29 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'de tören düzenledi. İstanbul Valiliği tarafından Vatan Caddesi'nde düzenlenen törene Vali Davut Gül, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Yunanistan'ın Selanik kentindeki Atatürk Evi'nin bahçesinde düzenlenen törende, başta Atatürk olmak üzere tüm şehitler ve gaziler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
29 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl kutlamalarının resmi düzeyde yeterince coşkuyla kutlanmaması eleştirilirken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Cumhuriyet Bayramı paylaşımı sosyal medyada beğeni topladı. Gazeteci Fatih Altaylı, Yerlikaya'ya sarılası geldiğini belirtti. Yerlikaya'nın paylaşımı, Cumhuriyetin anlamını ve önemini vurgulayan bir mesaj içeriyordu.
29 Ekim 2023

Darphane, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel bir hatıra parası bastı. Parada, AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' sloganı ve icraatlarına yer verildi. Parada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana görev yapmış 12 cumhurbaşkanının rölyefleri, Atatürk rölyefi, savunma sanayi ve ulaştırma projeleri, İslamiyet'in simgesi, tarımsal yenilikler, kadın hakları, Türk milleti ve bilim insanlarına yer verildi. Hatıra paralar, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Darphane'nin e-mağaza sitesinden ya da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Beşiktaş mağazasından temin edilebilir.
28 Ekim 2023

Anadolu Ajansı, Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 100 yaşını aşmış 10 kadını fotoğrafladı. Bu kadınlar arasında Malatya'dan Fatma Göçer, Emine Yeşil, Güllü İçli, Hafi Can, Sultan Kaya ve Zeliha Boyraz, Eskişehir'den Elife Gündüz ve Meryem Şan, Ankara'dan Ümmügülsüm Gürsoy ve Erzurum'dan Aliye Göker bulunuyor. Kadınlar, fotoğraflar çekilirken Atatürk ve Cumhuriyet hakkındaki düşüncelerini ve anılarını paylaştılar.
27 Ekim 2023

Yüzyıllar önce And Dağları’nda bir ritüel için kurban edilen 'İnka Buz Bakiresi' Juanita'nın yüzü, yapay zeka yardımıyla yeniden yaratıldı. Perulu ve Polonyalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, İsveçli yüz modelleme uzmanı Oscar Nilsson ile birlikte çalışarak Juanita'nın silikondan yapılmış bir büstünü oluşturdu. Büst, Peru'nun Arequipa kentindeki Santa Maria Katolik Üniversitesi’ne ait Andean Sanctuaries Müzesi’nde sergilenmeye başladı.
26 Ekim 2023

Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden 21 yaşındaki bilgisayar mühendisliği öğrencisi Lufe Farritor, Herculaneum belgelerindeki bir kelimeyi çözen ilk insan oldu. Farritor, papirüslerdeki kömürleşmiş antik harfleri tespit eden bir yapay zeka programı geliştirdi ve 10 kadar harfi bulmayı başardı. Papirüs uzmanları, daha sonra, antik Yunanca'da imparatorluk rengi olarak kabul edilen, mor ve kızıl karışımı renk için kullanılan 'porfiro/πορφυρας' kelimesini bulmayı başardı.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim