Oktay Ekşi, Birinci Dünya Savaşı sonrası mağdur Almanya'nın Adolf Hitler gibi bir zalime ev sahipliği yapmasından, 2000 yıldan uzun süre devletsiz yaşayan Yahudilerin bir ferdi olan ve şu an İsrail Başbakanı olan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki Filistinlilere yönelik saldırılarına kadar mazlum ve masum insanların nasıl zalimlere dönüşebileceğini ele alıyor. Hitler'in milyonlarca Yahudiyi öldürtmesinden Netanyahu'nun Gazze'deki sivil katliamlarına kadar tarihsel ve güncel örneklerle bu dönüşüm inceleniyor. Ayrıca, İsrail'in Gazze'de sivilleri ve siyasi liderlerin ailelerini hedef alan saldırıları detaylandırılıyor.
13 Nisan 2024

2007 yılı, Türkiye için hem doğasal hem de toplumsal sorunların arttığı bir yıl olarak kaydedildi. Nisan ayında, Nokta Dergisi'nin Genelkurmay ile ilgili haberleri nedeniyle basılması ve yayınının sonlandırılması, Malatya'da Zirve Yayınevi'ne yapılan ve üç kişinin öldürüldüğü katliam, ve Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan ve Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına karşı çıkan 'e-muhtıra' gibi olaylar ülkeyi sarsmıştır. Bu olaylar, Türkiye'nin siyasi ve toplumsal yapısında derin izler bırakmış ve tartışmaları beraberinde getirmiştir.
11 Nisan 2024

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Van'daki YSK kararı ve buna yönelik tepkilerle ilgili yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin sandıkla kurulmadığını belirten ifadeleri tartışma yarattı. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kurulduğu ve bu meclisin varlığının sandıktan çıkan iradeler üzerine bina edildiği belirtiliyor. Mustafa Kemal Paşa'nın, meclis toplanması için yaptığı çağrı ve bu çağrının temsilciler tarafından nasıl karşılandığına dair detaylar da yazıda yer alıyor.
11 Nisan 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm sezonu boyunca bazı müze ve ören yerlerinin ziyaret saatlerini uzattı. Aspendos, Side, Patara, Hierapolis, Efes gibi ören yerleri gece 00.00'a kadar, İstanbul Havalimanı Müzesi ve Galata Kulesi saat 23.00'e kadar, Ayasofya Tarihi Müzesi, Van Akdamar Anıt Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ise saat 22.00'ye kadar ziyarete açık olacak. Bu değişiklik, turizm sezonunda ziyaretçilere daha esnek saatler sunmayı amaçlıyor.
9 Nisan 2024

Mete Belovacıklı, 24 Ocak kararlarının ardından yaşanan siyasi değişimleri ve bu kararların toplumsal muhalefeti nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. 1989 yerel seçimlerinde ekonomik zorluklar nedeniyle ANAP'ın oy kaybettiğini, SHP'nin ise büyükşehirlerde zafer kazandığını belirtiyor. 1991 genel seçimlerinde ise SHP'nin oy oranının düşüşü ve ANAP'ın siyasi ağırlığını kaybetmesi sürecini aktarıyor. Ayrıca, 2002 genel seçimlerinde yaşanan ekonomik krizin AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesine nasıl zemin hazırladığını örnek vererek, ekonomik kararların siyasi sonuçlarını vurguluyor.
2 Nisan 2024

Beyoğlu Belediye Başkanı olarak seçilen İnan Güney'in Gezi Parkı direnişine verdiği destek, sosyal medyada geniş yankı buldu. 1994 yılından bu yana Refah Partisi, Fazilet Partisi ve AKP tarafından yönetilen Beyoğlu, son yerel seçimlerde CHP'ye geçti. Güney'in Gezi direnişi sırasında çekilmiş fotoğrafları, sosyal medyada gündem oldu ve bu durum, Gezi Parkı direnişinin sembolik önem taşıyan Beyoğlu'nda CHP'nin zaferiyle birleşti.
1 Nisan 2024

Akademi Ödüllü Oppenheimer filminin Japonya'daki galası, Hiroşima'da, tarihte ilk atom bombasının atıldığı yere yakın bir sinemada gerçekleştirildi. Film, Japonya'da tartışmalara neden oldu ve hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldı. Hiroşima'nın eski belediye başkanı ve 'Hibakusha' olarak bilinen atom bombası felaketinden kurtulanlar, filmin nükleer silahların yarattığı yıkımı yeterince vurgulamadığını eleştirdi. Buna rağmen, filmi izlemeye teşvik edenler ve Christopher Nolan'ın hayranlarından olumlu geri dönüşler de alındı.
30 Mart 2024

Osman Sert, Türkiye'de siyasi liderlerin görevlerini bırakma süreçlerini inceliyor ve bu bağlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olası kararlarını tartışıyor. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimlerin siyasetten ayrılma süreçleri üzerinden örnekler vererek, Türk siyasetinde liderlerin genellikle görevlerini son nefeslerine kadar sürdürme eğiliminde olduklarını belirtiyor. Erdoğan'ın da bu geçmiş ışığında görevi bırakmasının beklenmemesi gerektiğini ifade ediyor.
14 Mart 2024

Panama'nın Cocle eyaletinde yer alan El Cano arkeolojik sahasında, 1300 yıldan daha eski olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu. Panama Kültür Bakanlığı Kültür Mirası Ulusal Direktörü Linette Montenegro tarafından yapılan açıklamaya göre, mezar İspanyol öncesi döneme ait ve içerisinden iki ceset, çeyiz eşyaları, altın, seramik, göğüs kemeri, boncuklar, bilezikler, küpeler, altın kaplamalı çanta ve çeşitli kolyeler çıkarıldı. Mezarın dönemin hükümdarına ait olduğu öngörülüyor. Bölgede 2008 yılından bu yana arkeolojik kazılar devam ediyor.
5 Mart 2024

Zülal Kalkandelen, 3 Mart 1924'te kabul edilen Üç Devrim Yasası'nın Türkiye'de laiklik ve eğitim alanında önemli değişiklikler getirdiğini ancak zamanla bu kazanımların siyasal İslamcı gericilikle erozyona uğradığını belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurulması ve Öğretim Birliği Yasası ile laik ve bilimsel eğitimin temellerinin atıldığı ancak günümüzde bu kurumların ve eğitim sisteminin AKP'nin politikaları doğrultusunda değiştiğini ifade ediyor. Tarikat ve cemaatlerin eğitimdeki etkisinin arttığı, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşıldığına dikkat çekiyor.
3 Mart 2024

Maarif Platformu, çeşitli tarikat ve sermaye odaklarından oluşan bir yapı olarak, eğitim müfredatında yapmayı planladıkları değişiklikleri açıkladı. Bu değişiklikler arasında, eğitim sisteminin yeni bir 'insan, toplum ve devlet tahayyülü' geliştirmesi, zorunlu eğitimin kaldırılması, ve eğitim terminolojisinde önemli değişiklikler yapılması gibi hedefler bulunuyor. Ayrıca, Türk İslam tarihi ve Osmanlı mirasının daha fazla vurgulanacağı, yerli ve milli unsurların öne çıkarılacağı bir müfredatın, Türkiye Yüzyılı Projesi'nin önemli bir parçası olduğu belirtiliyor.
2 Mart 2024

Türk sanatçı Refik Anadol, sanat ile mühendislik arasındaki sınırları bulanıklaştıran eserleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor. Yapay zeka kullanımıyla çağdaş sanat dünyasında önemli bir isim haline gelen Anadol, The Economist dergisinde övgüyle anıldı. Anadol'un eserleri, New York'taki Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından satın alındı ve Londra, Barcelona gibi şehirlerde önemli sergiler açtı. Eleştirilere rağmen, Anadol'un sanatının çağdaş sanat dünyasında daha fazla yer bulacağı belirtiliyor.
27 Şubat 2024

1945 yılında Hiroşima'ya atılan atom bombasının kalıntıları arasında bulunan ve patlama anında durarak eriyen bir kol saati, ABD'nin Boston kentindeki RR Auction müzayedesinde 31 bin 113 dolara satıldı. Saatin satışı, nükleer çağın başlangıcını simgeleyen önemli bir obje olarak nitelendirildi. Saatin bulunuşu, kente acil yardım malzemeleri götüren bir İngiliz askeri tarafından gerçekleşti. Uluslararası Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN), tarihi öneme sahip bu objenin satışına karşı çıkarak, bireylerin tarihi dersler taşıyan objelerden kâr elde etmesine yönelik endişelerini dile getirdi.
25 Şubat 2024

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, bir çiftçi tarafından kırsal alanda bulunan ve farklı bir yapıya sahip taş, Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Müze Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk incelemede, taşın üzerindeki yapının Orta Miyosen Dönemi'ne ait bir balık fosili olduğu belirlendi. Fosilin yaklaşık 15 milyon yıl öncesine tarihlendiği ve önemli bir keşif olarak değerlendirildiği ifade edildi. Fosilin ilerleyen dönemlerde sergilenmek üzere ziyaretçilere sunulacağı açıklandı.
21 Şubat 2024

ABD'nin Washington eyaletinde bir kişi, evinin garajında eski ve paslanmış bir nükleer füze buldu. Ohio'daki bir askeri müzeye bağışlamak isteyen kişi, polise haber verdi. Bellevue kenti polisi, bomba imha ekibiyle olay yerine giderek durumu inceledi. Polis, bulunan füzenin aktif olmadığını ve herhangi bir tehlike yaratmadığını açıkladı.
3 Şubat 2024

Mısır'da 4 bin 500 yıllık Mikerinos Piramidi'nin granit taşlarla restore edilmesi planı, uzmanlar ve halk arasında tartışma yaratmıştır. Japonya'nın finansal desteğiyle gerçekleştirilmesi planlanan restorasyon projesinin en az üç yıl sürmesi bekleniyor. Mısır hükümeti projeyi desteklerken, eleştiriler üzerine projenin gözden geçirilmesi için bir komisyon oluşturulmuştur. Misr Üniversitesi'nden akademisyen İbrahem Badr, projeyi 'felaket' olarak nitelendirerek, uzmanlara danışılmadan alınan kararları eleştirmiştir.
1 Şubat 2024

Arkeologlar, 1845'te Kuzeybatı Geçidi'ni bulmak üzere yola çıkan ve kaybolan HMS Erebus gemisinin enkazında yüzlerce iyi durumda eşya buldu. Buluntular arasında bir termometre, deri ciltli bir kitap kapağı, pirinç makaralı bir olta, deri bir ayakkabı, saklama kavanozları ve ilaç şişesi gibi eşyalar yer alıyor. Geminin ve mürettebatının akıbeti, Britanya kutup araştırmaları tarihindeki en büyük felaketlerden biri olarak kabul ediliyor. Şimdiye kadar insan kalıntılarına rastlanmadı.
29 Ocak 2024

Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in 1925'ten bu yana kayıp olan ve Yahudi Lieser ailesine ait olduğu bilinen 'Fraulein Lieser' portresi Viyana'da bulundu. Tablo, 24 Nisan'da en az 54 milyon dolarlık bir değerle açık artırmaya çıkarılacak ve öncesinde çeşitli ülkelerde sergilenecek. Satıştan elde edilecek gelir, eserin şu anki sahibi ile Lieser ailesinin mirasçıları arasında paylaştırılacak. Klimt'in imzasız bıraktığı ve üzerinde daha fazla çalışmayı planladığı düşünülen eser, im Kinsky müzayede evi tarafından 'sansasyon' olarak nitelendirildi.
26 Ocak 2024

Konya'nın Sarayönü ilçesinde, Roma dönemine ait bir yer altı şehrinin kuzeyinde, tünellerle bağlı yeni bir yer altı şehri bulundu. Keşfedilen şehirde 20 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek bir sarnıç ve çeşitli büyüklükte işlikler, şaraphane gibi mekanlar yer almakta. Yer altı şehrinin 8'inci yüzyıla tarihlendirildiği ve 41 mekanın tespit edildiği belirtiliyor. Sarnıçta, bir orduya yetecek kadar su bulunduğu ve suyun kalitesinin yüksek olduğu tespit edilmiş.
24 Ocak 2024
İşaretlediklerim