Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tele1, Flash Haber, Kafa Radyo, Yıldız En ve Ekin Türk'e çeşitli idari yaptırımlar uyguladı. Tele1 ve Flash Haber'e, yayınlarında kullanılan ifadeler nedeniyle idari para cezası verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Tele1'e Merdan Yanardağ'ın AKP'ye yönelik eleştirileri nedeniyle ceza verildiğini açıkladı. Flash Haber'e ise ilahiyatçı Cemil Kılıç'ın İslamla ilgili sorulara verdiği yanıtlar nedeniyle ceza verildi. Ayrıca, Kafa Radyo, Yıldız En ve Ekin Türk'e ticari iletişim ve reklam süresi kurallarına uymadıkları gerekçesiyle yaptırım uygulandı.
28 Ağustos 2024

TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasının ardından sigaradan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak artırıldı. Bu artışla birlikte JTI grubu sigaralarının fiyatları güncellendi ve en ucuz sigara 68 TL, en pahalı sigara ise 80 TL oldu. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, diğer sigara gruplarının da fiyatlarını güncellemesinin beklendiğini belirtti.
3 Temmuz 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

RTÜK, 2017 referandumundan önce YSK'nın özel radyo ve televizyonları denetleme yetkisinin kaldırılmasıyla tamamen denetim yetkisine sahip oldu. 2023 genel seçimlerinde bazı bağımsız medya kuruluşlarına toplamda 67 milyon 850 bin lira tutarında 59 ceza verilirken, hükümete yakın kanallara ise neredeyse hiç ceza verilmediği belirtildi. Ayrıca, RTÜK'te siyasetçi yakınlarının yönetici pozisyonlarında görev aldığı, bunlardan birinin de AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un eşi Şengül Kurum olduğu iddia edildi.
29 Mart 2024

Son Fenerbahçe-Trabzonspor maçında yaşanan olaylar ve bu sırasında alınan yetersiz güvenlik önlemleri, TELE1'deki '18 Dakika' programında bir komplo teorisinin gündeme gelmesine neden olmuştur. Programda, bu olayların İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adaylığına zarar vermek amacıyla düzenlenmiş bir kumpas olabileceği öne sürülmüştür. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un yaptığı açıklamalar da bu kuşkuları güçlendirmiştir.
22 Mart 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kızılcık Şerbeti dizisindeki başörtülü kadınlara İsrail menşeili ürün reklamlarının yapılması, FOX'un Ana Haber Bülteni'nde yayıncılık ilkesi ihlali, Tele 1'in iki programında yasa ihlalleri ve diğer bazı kanallara yönelik usulsüzlükler nedeniyle çeşitli idari para cezaları verdi. RTÜK, vatandaşlardan gelen şikayetler ve uzman tespitleri üzerine harekete geçtiğini belirtti.
21 Şubat 2024

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, medya sektöründe kadın gazetecilerin yönetici pozisyonlarda yeterince temsil edilmediğine dikkat çekti. Araştırma, yazılı basın, televizyon ve internet medyasında kadın gazetecilerin genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü gibi üst düzey pozisyonlarda az sayıda olduğunu ortaya koydu. Haber ajansları ve internet sitelerinde durumun biraz daha iyi olduğu belirtilirken, özellikle bazı gazete ve televizyonlarda kadın gazetecilerin üst düzey pozisyonlarda hiç bulunmadığı vurgulandı.
10 Ocak 2024

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksimetre ücret tarifelerine yüzde 65 zam talep ettiklerini belirtti. Daha önce medyada yer alan yüzde 100 zam talebi haberlerinin yanlış anlaşıldığını veya yanlış ifade edildiğini ifade etti. Aksu ayrıca, taksi plaka fiyatlarının da artması gerektiğini ve mevcut durumda plakaların gerçek değerinin altında olduğunu savundu. İstanbul'da taksi tarifelerine son zam Ağustos 2023'te yapılmıştı.
13 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Gezi davasından tahliye edilen Merdan Yanardağ, tahliye olduğu Silivri Cezaevi'nden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, hala tutuklu olanları hatırladı. Yanardağ, 'Sevdiklerime kavuştum. Mutluyum, ama derin bir yara var. Can var içeride, Tayfun var içeride, Osman var içeride, rehin alınmış gibi imha edilmeye çalışılıyorlar.' dedi. Yanardağ, 100 gün önce AKP'li Galip Ensarioğlu'nun avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Öcalan'la ilgili 'Devlet sürekli görüşüyor' sözlerini eleştirdiği için tutuklanmıştı.
4 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında medya üzerindeki baskılara, tutuklu gazetecilere ve basın özgürlüğü ihlallerine değindi ancak bugün gözaltına alınan Ayşegül Arslan'ın adını anmadı. Kılıçdaroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bir ceza infaz aygıtına döndüğünü belirtti ve Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın neden hapse atıldığını sordu. Ancak, daha bugün gözaltına alınan Arslan'ın adını anmadı.
3 Ekim 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, '4 Soru 4 Yanıt' programında sarf ettiği sözler nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı. Ayrıca, Yanardağ'ın BirGün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği iddia edilerek sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep edildi.
11 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, katıldığı bir televizyon programında söylediği sözler nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapma' suçlamasıyla tutuklandı. Yanardağ'ın tutukluluğuna ilişkin itirazı mahkeme tarafından reddedildi. Bunun üzerine Yanardağ, avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Yanardağ, başvurusunda tutukluluk halinin devamı kararlarının tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasını talep etti.
2 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 TV'ye genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle yedi gün yayın durdurma, beş kez program durdurma ve iki kez de önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 5'i oranında idari para cezası vermişti. TELE1 TV yönetimi, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmıştı. Ancak mahkeme, RTÜK'ün yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bu karar doğrultusunda, TELE1 ekranları 6-12 Ağustos tarihleri arasında yedi gün karartılacak.
1 Ağustos 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Halk TV ile olan ilişkilerini sona erdirdiklerini duyurdu. Bu anlaşma kapsamında CHP'nin grup toplantıları ve grup başkan vekili açıklamaları canlı yayınlanıyordu. Erdem, anlaşmanın reklam, reklam klibi yayınlatma ve canlı yayın hizmeti dışında hiçbir hüküm içermediğini belirtti.
22 Temmuz 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

RTÜK, TELE1 TV'ye Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle yayın durdurma ve idari para cezası vermişti. TELE1 TV, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, TELE1 TV'nin başvurusunu kabul ederek cezanın yürütmesini oybirliğiyle durdurdu ve RTÜK'e savunma için 30 günlük süre tanıdı. Eğer mahkeme RTÜK'ün kararını onaylasaydı, kanal 24 Temmuz'a kadar yayın yapamayacaktı.
17 Temmuz 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övmek' iddialarıyla tutuklanmıştı. İstanbul başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kabul edilerek Yanardağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yanardağ, 4 Ekim'de 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.
14 Temmuz 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir programda yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Savcılık, Yanardağ'ın Abdullah Öcalan hakkındaki sözlerini içeren bir videoyu ve PKK yöneticisi Duran Kalkan'ın röportajını delil olarak göstererek 10 yıl altı aya kadar hapis cezası talep etti. İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse yargılama süreci başlayacak.
11 Temmuz 2023
İşaretlediklerim