45 yaşındaki Belçikalı David Baerten, aile üyeleri tarafından takdir edilmediğini hissettiği için öldüğü haberini yayarak sahte bir cenaze töreni düzenledi. Cenaze sırasında helikopterle inerek ailesini şaşırttı. Bu olay, TikTok kullanıcısı olan Baerten'in hesabından ve 'Thomas Faut' adlı başka bir kullanıcı tarafından kaydedilerek paylaşıldı. Olayın TikTok'ta yayınlanması, Baerten'in amacının aile dersi mi yoksa TikTok çılgınlığına katkı mı olduğu sorularını akıllara getirdi.
17 Haziran 2023

Haziran ayının LGBTİ+ Onur Ayı olarak kutlandığı ve dünya genelinde Onur Yürüyüşleri düzenlendiği bir dönemde, Türkiye'de bazı valilikler bu etkinlikleri engelliyor. İstanbul Valisi Davut Gül'ün ardından İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Onur Yürüyüşü'nün yasaklandığını duyurdu. Köşger, yasalara ve toplumun değerlerine aykırı hiçbir toplantı, gösteri ve yürüyüşe izin verilmeyeceğini ve yasalara aykırı davrananlara kolluk güçlerinin müdahale edeceğini belirtti.
16 Haziran 2023

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak, Menzil tarikatına ait bir medresenin yanındaki ahırda asılı olarak ölü bulundu. Mahalle muhtarı, Dakak'ın medreseye gitmek istemediğini ve iki kez kaçmasına rağmen geri getirildiğini belirtti. Şanlıurfa Valiliği, çocuğun intihar ettiğini ve olayın aydınlatılması için idari ve adli soruşturma başlatıldığını açıkladı.
15 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'nün altıncı yıl dönümünde bir mesaj yayınladı. Kılıçdaroğlu, yürüyüşün Türkiye'deki adalet ve demokrasi mücadelesinin bir parçası olduğunu ve bu yürüyüşün sadece bir başlangıç olduğunu ifade etti. Yürüyüş, 15 Haziran 2017'de Ankara'dan İstanbul'a doğru başlamıştı.
15 Haziran 2023

Kadıköy kaymakamlığı, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nin 15 Haziran'da düzenlemeyi planladığı çay ve sohbet etkinliğini yasakladı. Dernek, yıllardır sorunsuz şekilde gerçekleştirdiği Tea & Talk etkinliğinin bu sefer engellendiğini ve yasağa karşı çevrimiçi bir etkinlik düzenleyeceklerini duyurdu. Ayrıca, geçen hafta Kadıköy'de LGBTİ+ Onur Ayı etkinlikleri kapsamında 'Pride' filmi gösterimi sırasında toplanan yurttaşlar polis tarafından gözaltına alınmıştı.
15 Haziran 2023

İstanbul'da bulunan Kabataş Erkek Lisesi'nin 115'inci Geleneksel Pilav Günü'nde, okul müdürü Muharrem Bayrak ve Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı Ahmet Çağlar, okulun mezunları tarafından protesto edildi. Mezunlar, düdük çalarak ve alkışlarla tepkilerini ifade ettiler. Protestonun nedenleri arasında 'yedi yıldır bitmeyen Feriye Sarayı yurt inşaatları', 'Üsküdar ve Ümraniye'deki erkek yurtlarında yapılan cemaat toplantıları' ve 'okul müdürünün liyakatsizliği' gösterildi.
11 Haziran 2023

İstanbul İtfaiyesi personeli Özcan Gök, Ümraniye İMES Sanayi Sitesi'nde çıkan yangına müdahale sırasında çatıdan düşerek ağır yaralandı. Hastanede tedavi gören Gök, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya üzerinden Gök için taziye mesajı yayımladı ve başsağlığı diledi.
11 Haziran 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 950. hafta eylemlerini Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirmek istedi. Polis eyleme müdahale etti ve Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabına göre en az 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.
10 Haziran 2023

ODTÜ öğrencileri, üniversitede 11'inci Onur Yürüyüşü'nü gerçekleştirmeyi planlarken, rektörlük yürüyüşe izin verilmeyeceğini duyurdu ve güvenlik önlemleri alınacağını belirtti. Yürüyüş saatine yakın, polis kampüs çevresini ve içini doldurdu. Yürüyüş başlamadan önce kütüphanede toplanan öğrencilere müdahale edildi ve en az dört öğrenci gözaltına alındı.
9 Haziran 2023

ODTÜ rektörlüğü, öğrencilerin 11'inci Onur Yürüyüşü'nü düzenleme planlarına izin vermediğini e-posta yoluyla bildirdi. Rektörlük, yürüyüşün yasalara aykırı olduğunu savunarak, devam edilmesi halinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınacağını ifade etti. Geçen sene de yasaklanmaya çalışılan yürüyüş sırasında polis müdahalesi olmuş ve 38 kişi gözaltına alınmıştı.
8 Haziran 2023

Kadıköy'de BEKSAV Sinema Kolektifi'nin çağrısıyla 'Onur Ayı' etkinlikleri kapsamında 'Pride' filmi izlemek için toplanan yurttaşlar, Kadıköy Kaymakamlığı'nın yasağı gerekçe gösterilerek polis tarafından gözaltına alındı. Olayın ardından BEKSAV'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, gözaltına alınanların serbest bırakıldığı duyuruldu.
8 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Adıyaman'da devam eden enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, Turgut Reis Mahallesi'nde bir binanın bodrum katında 20'li yaşlarda bir kadının cansız bedeni bulundu. Depremin üzerinden 122 gün geçmiş olmasına rağmen, hala enkaz altında kalan kişilere ulaşılmaya çalışılıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın raporunda, ölüm bildirim sistemine kaydedilmemiş binlerce kişinin olduğu ifade edilmişti.
6 Haziran 2023

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde çöp konteynerlerinin kaybolması üzerine Belediye Başkanı Mehmet Kanar, ünlü televizyon programcısı Müge Anlı'dan yardım talebinde bulundu. Kanar, Twitter üzerinden yaptığı çağrıda Anlı'dan kayıp konteynerleri bulmasını istedi ve vatandaşlardan da yardım çağrısında bulundu. Ayrıca, çöp konteynerlerinin çalınmasına tanıklık eden vatandaşların belediyenin çağrı merkezine bilgi vermelerini rica etti ve kamu malına verilen zararı kınadı.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yemin töreninin ardından Anıtkabir ve Beştepe'yi ziyaret etti. Konuşmasında, 28 Mayıs seçimlerine atıfta bulunarak, milletin yüksek katılım oranıyla kendisine yeniden görev verdiğini belirtti. 85 milyon vatandaşı kucaklama vurgusu yaparak, bölgecilik ve particilik yapmadıklarını ifade etti. Muhalefete yönelik eleştirilerde bulunarak, milli irade ile barışma çağrısında bulundu. Ayrıca, demokrasiyi güçlendirecek yeni bir anayasa yapma sözü verdi ve ekonomik büyüme hedeflerinden bahsetti.
3 Haziran 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 949. hafta eylemlerini Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirmek istedi. Polis eyleme müdahale etti ve en az 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlara eylemlerin neden ve kim tarafından yönlendirildiği soruldu.
3 Haziran 2023

İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi mezunları, Hiranur Vakfı'nda yaşanan çocuk istismarı olayını haber yapanlara karşı çıkan okul müdürü Cafer Koçyiğit'i mezuniyet töreninde sırtlarını dönerek protesto etti. Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., babasının kendisini altı yaşındayken imam nikahıyla evlendirdiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi olmuştu. Olayla ilgili henüz kimse tutuklanmazken, tepkiler sonucu iki isim gözaltına alınmıştı. Müdür Koçyiğit ise olayı haber yapanları Kuran ayetiyle eleştirmişti.
2 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda, izinsiz eylem yapmanın yasak ve suç olduğunu belirtti. Yönetim, basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma gibi eylemleri gerçekleştirenlerin adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl polisin müdahale ettiği Onur Yürüyüşü gibi etkinliklerin bu ay içinde tekrar düzenlenmesi bekleniyor ve geçmişte eylem yapan öğrencilerin yurtlardan atılmasının kolaylaştırıldığı belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferini kutlamak için sokağa çıkanlar, silahla havaya ateş ederek kutlama yaptı. Bu kutlamalar sırasında Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde Emirhan Gelgir isimli 14 yaşındaki çocuk, eve dönerken başına isabet eden yorgun mermi ile ağır yaralandı ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Benzer olaylar sonucunda Ordu'da bir İYİ Parti üyesi bıçaklanarak öldürüldü ve Mersin'de de 15 yaşındaki bir çocuk başına isabet eden mermi ile yaşamını yitirdi.
1 Haziran 2023

Taksim Dayanışması üyeleri, Gezi Parkı protestolarının 10. yıl dönümünde Taksim'de bulunan Makine Mühendisleri Odası önünde toplandı. Çok sayıda siyasi parti temsilcisinin de katıldığı eylemde 'Karanlık gider, Gezi kalır' yazılı pankart açıldı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, direnişle gurur duyduklarını ifade etti ve Gezi'nin haksızlıklara karşı duranların simgesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, hapiste tutulan Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularıyla gurur duyulduğu belirtildi.
31 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, THY'nin Ankara-İstanbul uçuşunda uçağın kendisi yüzünden geciktiğini düşünen yolcuların tepkisine maruz kaldı. Nebati, yolculara AK Parti'nin seçim zaferini hatırlatarak karşılık verdi. Sosyal medyada yayılan görüntüler sonrası Nebati, gecikmenin hava muhalefeti nedeniyle olduğunu ve bir CHP'li milletvekilinin provokatif yönlendirmesiyle karşılaştığını iddia etti. Ayrıca, siyaset anlayışlarının millete hizmet etmek olduğunu ve kötü niyetli algı operasyonlarının milletle olan bağlarını bozamayacağını belirtti.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim