Fransa'da 17 yaşındaki Nael M.'nin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar beşinci geceye girdi. Ülke genelinde, özellikle başkent Paris olmak üzere, 121 kişi kamu düzenini bozdukları gerekçesiyle gözaltına alındı. Protestoların yoğun olduğu kentlerde zırhlı araçlar ve özel ekipler konuşlandırıldı. Önceki gece şiddet olayları nedeniyle 200 kişi gözaltına alınmıştı ve protestocuların Şanzelize caddesine girmeye çalışmalarına polis müdahale etti.
2 Temmuz 2023

Fransa'da bir polis memurunun 17 yaşındaki Nael M.'yi öldürmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolar devam ediyor. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, 17 yaş altı çocukların protestolara katılmasından ebeveynlerin sorumlu tutulabileceğini, hapis ve para cezasıyla karşı karşıya kalabileceklerini belirtti. Ayrıca, protestoların sosyal medya üzerinden organize edildiğini ve kullanıcıların IP adreslerinin adli makamlarca talep edilebileceğini ifade etti.
2 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı süresince kesim işlemleri sırasında meydana gelen kazalar nedeniyle 951 kişinin ambulansla, toplamda ise 29 bin 32 kişinin kendi imkanlarıyla hastanelere başvurduğunu belirtti. Durumu ağır olan ve operasyon geçiren 83 kişinin tedavisinin sürdüğünü ifade etti. Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında kutlandı.
1 Temmuz 2023

Fransa'da polis memurunun 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açması sonucu 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücünün ölümü üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Nael M.'nin anısına düzenlenen eylemlerde polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor ve emniyet güçleri biber gazı kullanıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ortalama yaşı 17 olan 1300'den fazla kişi gözaltına alındı ve 45 bin polis görevlendirildi. Ayrıca, Fransa'da bazı şehirlerde toplu taşıma seferleri yeni bir emre kadar iptal edildi.
1 Temmuz 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 953. haftada Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis tarafından müdahale edildi ve en az 22 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.
1 Temmuz 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 17 yaşındaki Nael M. isimli genç sürücünün polis tarafından öldürülmesi sonrasında çıkan protestolar ülke genelinde devam ediyor. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gece saatlerinde 667 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Protestolar sırasında çeşitli kentlerde karakollara saldırılar düzenlendi, otobüsler kundaklandı ve binalar ateşe verildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olaylarla ilgili yeni bir kriz birimini yönetecek.
30 Haziran 2023

Fransa'da 17 yaşındaki Nael M. isimli gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Protestolar nedeniyle Clamart, Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne kentlerinde gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirildi. Nael M.'yi öldüren polis memuru tutuklandı ve protestolar sırasında 150'den fazla kişi gözaltına alındı.
30 Haziran 2023

Fransa'da 27 Haziran'da 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücüyü öldüren polis memuru, 'kasten öldürme' suçlamasıyla tutuklandı. Olayın ardından ülke genelinde protestolar düzenlendi ve polis, protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Protestolar nedeniyle Clamart kentinde 3 Temmuz'a kadar gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
29 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 23 Haziran'da açılışını yaptığı 'Ortadan Başlamak' isimli sergi, bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' yapıldığı iddiasıyla hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, sosyal medyada çıplaklık içeren ve polis düşmanlığı yapan fotoğrafların yer aldığı, LGBTİ+ propagandası yapıldığı ve sosyalizmi öven filmler gösterildiği iddialarıyla eleştirildi. Saldırı girişimi nedeniyle sergi geçici süreliğine ziyarete kapatıldı.
27 Haziran 2023

Britanya'da 13 yaşındaki Toby Page, sıcak hava nedeniyle şort giyme izni verilmeyen okulunu etek giyerek protesto etti. Farlingaye Lisesi'nde erkek öğrencilerin tüm yıl boyunca pantolon giymesi zorunlu. Toby'nin annesi, oğlunun bu hareketiyle okul formasıyla ilgili kuralları yeniden tartışmaya açmak istediğini belirtti. Okul yönetimi, standard forma kuralının uygulandığını ve ebeveyn şikayetlerinin dikkate alınacağını ifade etti.
27 Haziran 2023

11'inci İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti ve onlarca kişi gözaltına alındı. İzmir Valiliği, 'genel ahlakı koruma' gerekçesiyle Onur Haftası kapsamında İzmir'de düzenlenecek etkinlikleri yasaklamıştı. Yürüyüşe katılmak için toplanan kitleyi polis ablukaya aldı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gamze Şimşek ve dört avukat da bulunuyor.
25 Haziran 2023

21'inci Onur Yürüyüşü, polis engellemelerine rağmen İstanbul Şişli'de gerçekleştirildi. Yürüyüşe katılanlar Nişantaşı'nda buluşarak basın açıklaması yaptı ve sokaklara yayıldı. Yürüyüş komitesinin dağılma çağrısının ardından polis, dağılan LGBTİ+ hak savunucularını ve yürüyüşü takip eden basın emekçilerini gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişi sayısı 60'a ulaştı. Yürüyüş öncesi ve sırasında İstanbul Valiliği'nin yasağı nedeniyle bazı metro istasyonları işletmeye kapatıldı.
25 Haziran 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 952'nci haftada Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi ancak polis müdahale etti. Eyleme destek veren milletvekilleri ve gazetecilere de müdahale edildi. Twitter hesaplarından yapılan açıklamada en az 28 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Eren Keskin ve Hrant Dink'in oğlu Arat Dink de bulunuyordu. Daha sonra tüm gözaltındakiler serbest bırakıldı.
24 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nin mezuniyet töreninde Hekimlik Andı okunurken 'cinsel yönelim' ifadesinin sansürlendiğini duyurdu. Geçen sene de bazı tıp fakülteleri bu ifadeyi sansürlemişti. Ancak öğrenciler, dekanın sansür uyarısına rağmen andı tam olarak okudular. Tıp Öğrencileri Kolu, bu tür değişikliklerin etik ihlal ve suç olduğunu belirtti.
21 Haziran 2023

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, kampüslerinin bir kısmının Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Milli Saraylar Başkanlığı'na otopark olarak tahsis edileceği iddiasıyla protesto düzenliyor. Okul yönetimi iddialar karşısında sessiz kalırken, öğrenciler sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyor ve sorularına cevap arıyor. Öğrenciler, yönetimle yaptıkları görüşmede, iddia edilen alanın 2017'de cumhurbaşkanlığına verilen yerlerden biri olduğunu ve burada bir şantiye kurulacağını öğrendi. Okul yönetimi, Diken'e yaptığı açıklamada, 6-7 yıl önce imzalanan protokolün devam ettiğini ve yeni bir durum olmadığını belirtti.
21 Haziran 2023

Haziran ayının LGBTİ+ Onur Ayı olarak kutlandığı ve Onur Yürüyüşlerinin düzenlendiği bir dönemde, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Haliç Köprüsü'ne trans bayrağı asarak, yürüyüşlere yönelik engellemelere ve polis müdahalelerine karşı duruşlarını gösterdi. 2017'den bu yana engellenen Trans Onur Yürüyüşü, bu yıl tekrar düzenlenmiş ve polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Komite, 25 Haziran'da yapılacak Onur Yürüyüşü'ne olan kararlılıklarını vurgulayarak, yasaklara ve engellemelere meydan okuduğunu ifade etti.
19 Haziran 2023

AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi, halk müziği sanatçısı Hüseyin Turan'ın 61'inci Uluslararası Bursa Festivali kapsamında vereceği konseri, sosyal medya trollerinin baskısı sonucu iptal ettiğini duyurdu. Belediye Başkanı Ali Nur Aktaş, iptal gerekçesi olarak sanatçıların 'toplumun değerlerine saygısızlık yapması' ifadesini kullandı. Ayrıca, Melike Şahin ve Mabel Matiz'in de benzer gerekçelerle konserlerinin iptal edildiği belirtildi. Bu iptaller, sanatçıların LGBTİ+ haklarına ve kadın haklarına dair yaptıkları açıklamalarla ilişkilendiriliyor.
18 Haziran 2023

İstanbul'da düzenlenen 9'uncu Trans Onur Yürüyüşü sırasında en az sekiz kişi, aralarında bir 18 yaşından küçük bireyin de bulunduğu, gözaltına alındı. Yürüyüş öncesinde İstiklal Caddesi'ne çıkan yollar polis tarafından kapatıldı ve bazı metro durakları kullanıma kapatıldı. Yürüyüşe katılan LGBTİ+ bireyler Harbiye'de toplanarak basın açıklaması yaptı ve daha sonra dağıldı. Polis, yürüyüşe katılanlara karşı sert müdahalede bulunduğu ve bir yurttaşın gözaltına alınma anı görüntülendi.
18 Haziran 2023

AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi, LGBTİ+ haklarına destek verdikleri ödül konuşmaları nedeniyle sanatçılar Melike Şahin ve Mabel Matiz'in konserlerini iptal etti. Mabel Matiz, ödülünü Türkiyeli LGBTİ+ bireylere ithaf etmiş, Melike Şahin ise toplumsal özgürlüklerle ilgili umut dolu bir konuşma yapmıştı. Şahin'in bu konuşmasının ardından AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi de sanatçının konserini iptal etmişti. Ayrıca, benzer bir durum Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşanmış ve Melek Mosso konserini iptal etmeyen AKP'li belediye başkanı Cüneyt Yüksel, sosyal medya baskıları sonucu istifa etmişti.
18 Haziran 2023

İstanbul Valiliği'nin kararı üzerine, LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri sebebiyle İstanbul'da M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nın Şişhane ve Taksim istasyonları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı, bugün saat 10:00 itibarıyla ikinci bir duyuruya kadar hizmet dışı bırakıldı. Metro İstanbul tarafından yapılan açıklamada, bu istasyonlarda trenlerin durmayacağı ifade edildi.
18 Haziran 2023
İşaretlediklerim