Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 dönemi için doğuşta beklenen ortalama yaşam süresini 77,3 yıl olarak açıkladı. Kadınların ortalama yaşam süresi 80 yıl iken, erkeklerin 74,7 yıl olarak belirlendi. Tunceli, 80,8 yıl ile en yüksek yaşam süresi beklentisine sahip il olurken, Kilis 76,1 yıl ile en düşük yaşam süresine sahip il oldu. Eğitim düzeyinin yükselmesiyle beklenen yaşam süresinin de arttığı tespit edildi.
18 Eylül 2024

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2024 Dünya Ticaret Raporu'nda küresel gelir eşitsizliğinin 110 yıl önceki seviyelere geri döndüğünü belirtti. Raporda, ticaretin yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunduğu ancak tek başına yeterli olmadığı vurgulandı. Yoksul ülkelerin uluslararası ticarete daha az katıldığı ve daha az doğrudan yabancı yatırım aldığı ifade edildi. DTÖ, ticaretin daha kapsayıcı hale gelmesi için sosyal önlemler ve uluslararası işbirliğinin gerekliliğini vurguladı.
9 Eylül 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara’nın kuzeydoğusu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgelerinde sağanak yağışların etkili olacağını duyurdu. İstanbul, Kocaeli, Düzce, Zonguldak, Sinop, Amasya, Samsun, Trabzon, Artvin, Ağrı, Erzurum, Kars, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Diyarbakır, Van, Balıkesir, Muğla ve Antalya'da gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Vatandaşların tedbirli olmaları konusunda uyarılar yapıldı.
9 Eylül 2024

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde görev esnasında zırhlı bir askeri aracın devrilmesi sonucu dört asker şehit oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kazada Jandarma Uzman Çavuşlar Ömer Eroğlu, Mehmet Aykanat, Orhan Burak Büyükçaylı ve Jandarma Uzman Onbaşı Doğan Kızılateş'in hayatını kaybettiğini, Jandarma Astsubay Çavuş Muhammet Koyuncu'nun ise yaralandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, şehitlerin ailelerine ve milletimize başsağlığı diledi.
8 Eylül 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Erzincan, Tunceli ve Gümüşhane illeri için sarı kodlu kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak uyarısında bulundu. MGM, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini belirtti. Sarı kod, hava durumunun potansiyel tehlike arz ettiğini ve meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor.
8 Eylül 2024

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndaki Bayraktepe Cami'nin temel atma töreninde camilerin şehirlerin medenileşmesindeki önemine vurgu yaptı. Erbaş, camilerin çocuklara Kur'an ve Peygamber Efendimizin ahlakını öğretmede, vatan ve bayrak sevgisini aşılamada önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca, şehitlik ve gazilik kavramlarının da bu camilerde anlatılacağını ifade etti.
27 Ağustos 2024

İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Uşak, Bolu ve Tunceli'de 12-17 Ağustos tarihlerinde çıkan orman yangınlarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 22 kişi gözaltına alındı ve bunlardan dokuzu tutuklandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, X hesabından yaptığı paylaşımda, beş kişi hakkında adli kontrol kararı verildiğini ve bir kişinin ifadesinin ardından serbest bırakıldığını belirtti. Yedi şüphelinin gözaltı işlemleri devam ederken, soruşturmaların titizlikle sürdürüldüğü ifade edildi.
19 Ağustos 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle 23 ilin emniyet müdürü ve 41 ilin jandarma komutanı değiştirildi. Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, Bursa Valisi olarak atanırken, yerine Bursa Valisi Mahmut Demirtaş getirildi. Ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı'nda altı general bir üst rütbeye, 16 albay ise generalliğe yükseltildi. Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin emekliye sevk edildi.
16 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin iç göç istatistiklerini yayınladı. Verilere göre, geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 450 bin kişi iller arasında göç etti. En çok göç veren iller İstanbul, Ankara ve Hatay olurken, en çok göç alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Göç edenlerin büyük bir kısmı daha iyi konut ve yaşam koşulları arayışıyla hareket etti.
14 Ağustos 2024

Türkiye'de haziran itibarıyla trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 5 milyon 636 bin 583'e ulaşarak rekor kırdı. Kilis, Manisa, Muğla ve Iğdır'da motosiklet sayısı otomobil sayısını geçti. TÜİK verilerine göre kişi başına en çok motosiklet Muğla'da bulunuyor. İl bazında en fazla motosiklet İstanbul'da, en az motosiklet ise Ardahan'da yer aldı.
22 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2024 konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azalarak 79 bin 313’e geriledi. Ocak-haziran döneminde ise satışlar yüzde 3,7 azalarak 545 bin 74’e düştü. Konut Fiyat Endeksi (KFE) ise Mayıs 2024’te yıllık yüzde 45 arttı.
17 Temmuz 2024

Ali Duran Topuz, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'de belirginleşen anti-hukuk anlayışının kökenlerini ve etkilerini ele alıyor. Topuz, bu anlayışın Türkiye tarihinde Kürtlere yönelik hukuki tutumlarla bağlantılı olduğunu ve olağanüstü halin artık olağan yönetim tekniğine dönüştüğünü vurguluyor. İtalyan düşünür Agamben'in olağanüstü hal ve hukukun askıya alınması konusundaki görüşlerine de değinen Topuz, anti-hukukun sadece Kürtleri değil, herkesin maruz kalabileceği bir tersine hukuk olduğunu belirtiyor.
16 Temmuz 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2023 yılı nüfus verileri doğrultusunda bazı şehirlerin milletvekili sayılarını değiştirdi. İstanbul’un milletvekili sayısı 98’den 96’ya düşerken, Hatay’ın vekil sayısı 11’den 10’a, Kütahya’nın ise beşten dörde düştü. Buna karşılık, Bursa’nın milletvekili sayısı 20’den 21’e, Eskişehir’in altıdan yediye, Tunceli ve Bayburt’un ise birden ikiye çıkarıldı. Bu değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlandı.
27 Haziran 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yusuf Arıncı görevden alındı ve yerine üye Salih Tanrıkulu atandı. Ayrıca Uşak, Düzce, Sinop ve Tunceli illerinin milli eğitim müdürleri değiştirildi. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Nazan Şener de görevden alındı. Yeni atamalarla birlikte Düzce, Tunceli, Uşak ve Sinop illerine yeni milli eğitim müdürleri atandı.
7 Haziran 2024

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından Hakkari belediyesine kayyım atandı. İçişleri Bakanlığı, Akış'ın Anayasa ve Belediye Kanunu gereğince geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı. Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Iğdır, Mardin, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van'da tüm eylem ve etkinlikler üç ila 10 gün süreyle yasaklandı.
4 Haziran 2024

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Valisi Ali Çelik'in belediyeye kayyım olarak atanması, 28 baro tarafından ortak bir açıklamayla eleştirildi. Barolar, kayyım atama kararının demokrasinin temeli olan seçme ve seçilme hakkına müdahale olduğunu belirtti. Açıklamada, demokratik bir yönetim anlayışının tesis edilmesi gerektiği vurgulandı ve siyasi iktidar kayyım atamalarından vazgeçmeye davet edildi.
3 Haziran 2024

İçişleri Bakanlığı, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından Hakkari Belediyesi'ne kayyım atandığını duyurdu. Hakkari Valisi Ali Çelik, Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi. Bakanlık, Akış'ın Anayasa ve Belediye Kanunu gereğince geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığını belirtti. Bu gelişme, Hakkari başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleşti.
3 Haziran 2024

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış, Hakkari başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Van'da gözaltına alındı ve Van Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. DEM Parti, bu durumu halk iradesine yönelik bir gasp olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Hakkari Valiliği, 3-12 Haziran tarihleri arasında çeşitli protesto eylemlerini yasakladığını duyurdu. Hakkari Emniyet Müdürlüğü ekipleri, belediye binası çevresinde güvenlik önlemleri aldı ve belediyeye girmek isteyen partililere izin vermedi.
3 Haziran 2024

Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak, terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Konak'ın 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaptığı konuşmaları soruşturmanın temelini oluşturduğunu belirtti. Konak, ifade vermek üzere adliyeye çağrıldı.
13 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 16 ilinde kuvvetli yağışların beklendiğini duyurdu ve sarı kod uyarısı yayınladı. Uyarıda, özellikle kuzeybatı, iç ve doğu kesimlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin altında olacağı belirtildi. MGM, Doğu Anadolu bölgesinde beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle sel, dolu, rüzgar gibi olumsuz hava koşulları ve ulaşımda aksamalar için de uyarıda bulundu.
13 Mayıs 2024
İşaretlediklerim